Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vrhovny
#976 Re: Terenci i mehanika
naprijed sam zamjenio samo lezajeve u difuu a zadnji diff sam promjenio komplet od lareda....skidao sam reduktor i rastavljao i sve djeluje ok sad nisam pametan sta da radim....kad auto radi na dizalici i kad ubacim u brzinu i dam gas nista se necuje vec samo kad je auto u pokretu i pocinje se cuti preko 50-60 kmh i sve jace pojacava..na 100 kmh toliko se cuje da nije normalno!!!!
- kreso_atac
#977 Re: Terenci i mehanika
je li ti kardan balansiran? Ako nisi radio prednji diff, svakako trebaš dati nekome stručnom da to otvori i pogleda, tj odradi kako spada.
-
vrhovny
#978 Re: Terenci i mehanika
Nisam nista radio, samo promjenio lezajeve a sve je ostalo isto.......ovo meni djeluje kao da je nesto pretegnuto......imam problem sa diffom a nemam majstora koji ga zna srediti!!
- kreso_atac
#979 Re: Terenci i mehanika
pa eto onda, malo je neozbiljno da ovako preko interneta "popravljamo" diferencijal, potraži malo majstora povjerljivog i neka ti to pogleda, nakon nekog vremena će se raspasti diferencijal ako bude do njega, jer on ne može puno da trpi. u krajnjem slučaju možeš do beograda.
-
vrhovny
#980 Re: Terenci i mehanika
Po svoj prilici mi je razlicit odnos prenosau u njegovom(prednjem)diffu i novom (zadnjem)koji sam stavio s lareda GC-a. Isti broj zuba ali izgleda da je opet razlicit od originalnog pa cu skinuti i prednji koji je bio s njim i staviti sa lareda s kojeg je zadnji!!!! Valjda ce to rijesiti problem zujanja!!
-
pendic
#981 Re: Terenci i mehanika
krešo nabavio sam reduktor za ćiri 231 koje ulje je naj bolje staviti u mjenjač i reduktor u ovom što sam ga nabavio bilo je neko crveno, i koje ide za servo.poz.
- kreso_atac
#982 Re: Terenci i mehanika
Atf+3 ili atf+4 (crvene je boje) ide u taj reduktor (mjenjačko ulje od mopara, teško je naći ekvivalent) zato najbolje traži baš mopar u chryslerovom ovlaštenom servisu. oko 2 litre ide. Dexron III će ti vjerovatno pokušati utrpati, ali ne sipaj to. Koji je mjenjač u pitanju? Za servo ide Power steering fluid, bilo kojeg proizvođača. Nipošto ATF (mada u evropska auta ide i mogli bi ti to preporučiti, ali to će ti vremenom servo pumpu uništiti).
-
pendic
#983 Re: Terenci i mehanika
zahvaljujem mjenjač manuelac poz..
-
loshmi_pg
#984 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav dobri ljudi
...Evo da budem kulturan pa da se predstavim....zowem se Milos Vukovic iz Podgorice sam...za sad u posjedu dva dugacka pajera....jedan 2.6 1987 drugi 3.0v6 1990...
Sada sam u fazi sredjivanja v6...naruchen je aussie locker za prednji diff...nazad imam lsd..i odvojene rucne za svaki tocak pojedinacno...gume su 31x10.5 15 tagom mud sport...witlo t-max9000lbs.....lifta trenutno nema...u plani je lift od 3" na wjeshanju...inache na pajeru mi je aisin aw 03-72(km148) automatski mjenjach i u planu mi je stavljanje reduktora np231 sa jeep-a
nadam se da ce te pomagat i wi meni i ja wama u iducim poduhvatima...makar savjetima 
za kraj evo jedna slika pajera 2.6

Sada sam u fazi sredjivanja v6...naruchen je aussie locker za prednji diff...nazad imam lsd..i odvojene rucne za svaki tocak pojedinacno...gume su 31x10.5 15 tagom mud sport...witlo t-max9000lbs.....lifta trenutno nema...u plani je lift od 3" na wjeshanju...inache na pajeru mi je aisin aw 03-72(km148) automatski mjenjach i u planu mi je stavljanje reduktora np231 sa jeep-a
za kraj evo jedna slika pajera 2.6

-
BISCANIN2
#985 Re: Terenci i mehanika
Milose ,
Pozdrav i da ti zazelim dobrodoslicu , vidim da se pajero nabrijava ,svaka cast ,i meni je jedan isti takav prisutio mnogo zadovoljstva.
Znam mu mahane i prednosti .
Uzivaj i citamo se na forumu ako bog da.

Pozdrav i da ti zazelim dobrodoslicu , vidim da se pajero nabrijava ,svaka cast ,i meni je jedan isti takav prisutio mnogo zadovoljstva.
Znam mu mahane i prednosti .
Uzivaj i citamo se na forumu ako bog da.
- kreso_atac
#986 Re: Terenci i mehanika
Pozdravljam. Pajero + locker je prilicna zvijer. Lift barem na njemu nije teško uraditi, tada će sa malo većim gumama ako ništa bar izgledati agresivnije 
-
loshmi_pg
#987 Re: Terenci i mehanika
Da je 2" lifta lako ga je podic..al se za 3" mora malo vishe radit...moraju se kidat gumice koje ogranichawaju artikulaciju...modifikovat kachenje amortizera...spustiti diferencijal za 1"...a za nazad pravim distance da podmetnem pod spirale...spusticu kachenje amortizera...i ako budem morao modifikovati kardan
kad se sve to zavrsi sledece na redu je ili postavljanje manuelnog mjenjacha od jeep ax15 sa reduktorom np231...ili samo na owaj moj automatski nakachit reduktor np231...za iduce ljeto idu gume 33x10.5 15 bfg mt km2 i to je to... 
-
vrhovny
#988 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav ekipi!!!Danas mi se desilo da ne mogu upaliti jeepa jer nece alnaser da zavergla.....mislio sam da je alnaser dok nisam preko releja u glavnoj kutiji pod haubom spojio ga direktno i on upali i sve ok...ali kad sam krenuo auto nece da salta vec je uvijek u jednoj brzini...mislim da zbog necega konta da je u P!!!!! jos mi se jednom to desilo i isti simptomi su bili ali se sredilo samo od sebe a sada traje cio dan i ne rjesava se.....Upomoc !!Jel neko imao ovakav problem? Kreso spasavaj!!!
- kreso_atac
#989 Re: Terenci i mehanika
Pogledaj prvo relej mjenjača i ASD relej pod haubom. Skeniraj greške na dijagnostici, i razlog limp moda. ja mislim da je problem u senzorima pritiska i solenoidom izmjene, to dijagnostika treba da javi.
-
vrhovny
#990 Re: Terenci i mehanika
Provjericu sutra...sve mi se to pocelo desavati kako sam skidao mjenjac da promjenim ulje i kontam dali to moze biti da nema kontakta na nekom jacku? Ako je to sto mislis dali je velik kvar i kako izgleda odnosno kako se rjesava?
sad sam radio onaj sistem s blinkanjem da mi izbaci kodove gresaka...izbacio je 12, 45, 55 !!!
sad sam radio onaj sistem s blinkanjem da mi izbaci kodove gresaka...izbacio je 12, 45, 55 !!!
- kreso_atac
#991 Re: Terenci i mehanika
12 znači da je skidan akumulator. a ova 45 je ono šta sam i pretpostavio. ovako dash kodovi nisu precizni, ali ovaj 45 je za elektroniku mjenjača: temperatura ulja prevelika ili preniska (prije prevelika), senzor pritiska registrovo visok pritisak, overdrive prekidač zaglavio. 55 znači kraj liste grešaka, on je uvijek tu kad ima nešto.
Znači, moguće da veliki 12 pinski konektor na mjenjaču nije dobro uključen, da je greška sa relejem, ili da nešto pravi smetnju PCMu (često plinska instalacija za evropska vozila), ili da su senzori jednostavno crkli. Mada brine me ako je temperaturni senzor javio veliku temperaturu, to ćeš morati skenirati na OBD dijagnostici da tačno znamo koji senzor je izbacio grešku. Ako je temperaturni, onda je zbog nečega temperatura porasla, što može biti uzrokovano i zbog mehaničkog problema, ili nedovoljno/nekvalitetnog ulja, a visoka temperatura obično prži lamele (ako si osjetio čudan miris), provjeri, boju i nivo ulja. Uglavnom, trenutno ti je mjenjač u tzv Limp modu i bit će tako dok se ne resetuju greške i dok ne otkloniš problem, a taj limp mod znači da je non stop u trećoj brzini, pa vožnja uzbrdo trećom konstantno prži lamelu 2-3. Možeš ga ručno vratiti u drugu, ali u prvu ne možeš nikako. Ako su senzori u pitanju, nisu nešto previše skupi, ali nisu ni jeftini. recimo 50ak € senzor pritiska ulja.
Znači, moguće da veliki 12 pinski konektor na mjenjaču nije dobro uključen, da je greška sa relejem, ili da nešto pravi smetnju PCMu (često plinska instalacija za evropska vozila), ili da su senzori jednostavno crkli. Mada brine me ako je temperaturni senzor javio veliku temperaturu, to ćeš morati skenirati na OBD dijagnostici da tačno znamo koji senzor je izbacio grešku. Ako je temperaturni, onda je zbog nečega temperatura porasla, što može biti uzrokovano i zbog mehaničkog problema, ili nedovoljno/nekvalitetnog ulja, a visoka temperatura obično prži lamele (ako si osjetio čudan miris), provjeri, boju i nivo ulja. Uglavnom, trenutno ti je mjenjač u tzv Limp modu i bit će tako dok se ne resetuju greške i dok ne otkloniš problem, a taj limp mod znači da je non stop u trećoj brzini, pa vožnja uzbrdo trećom konstantno prži lamelu 2-3. Možeš ga ručno vratiti u drugu, ali u prvu ne možeš nikako. Ako su senzori u pitanju, nisu nešto previše skupi, ali nisu ni jeftini. recimo 50ak € senzor pritiska ulja.
-
BISCANIN2
#992 Re: Terenci i mehanika
Gledam ove usa jeeps svi spominju lockers ,koliko su novaca i jeli ih problem staviti .
- kreso_atac
#993 Re: Terenci i mehanika
nije neki problem poseban ugraditi ih, preporučujem detroit locker.
-
vrhovny
#994 Re: Terenci i mehanika
Hvala na pomoci problem rijesen!!!! 3pinski konektor na mjenjaču izgubio spoj(pri mjenjanju ulja)...smijesno ali ko ne zna problematicno!!!!!
- kreso_atac
#995 Re: Terenci i mehanika
ako je tri pina, onda je to senzor temperature.
-
loshmi_pg
#996 Re: Terenci i mehanika
kad vec spomenuste lockere ima li neko aussie...ili zna neko nekog pa da mi prenese utiske...ja sam ga naruchio valjda ce stic do kraja novembra.. 
- kreso_atac
#997 Re: Terenci i mehanika
aussie mijenja zupčanike na originalnom prenosniku. detroit locker dolazi sa novim, samostalnim i čvršćim prijenosnikom. Aussie možeš instalirati za par sati sa osnovnim alatima i par sati rada, za instalaciju detroita moraš dobri znati sastaviti cijeli diff i podesiti zupčanike. Ako nije riječ o nekom ekstremu, na D35 diffu se može napraviti prilično jeftina i dobra stvar - a to je tzv "c-clip eliminator", tj vađenje osigurača tako da ne može osovina "iskliznuti". Mada kada isklizne troše se zubi na njoj, ali neće iskliznuti do teške situacije.
-
Boba
#998 Re: Terenci i mehanika
Danas sam skinuo menjac sa Daewoo Musa manuelni petostepeni oprao ga i nasao nalepnicu dextron 3 only jel moguce da ide tako retko ulje u manuelni menjac?
- Bakir1
#999 Re: Terenci i mehanika
ja znam da na taj auto pase mjenjac od pajera oprobano
a mozda ti ovo pomogne
ili ovo
http://www.srtmotorsport.co.nz/vehicleguide.pdf
MAKE AND MODEL YEAR ENGINE CAPACITY MANUAL TRANS CAPACITY AUTO TRANS CAPACITY TRANSFER CASE CAPACITY FRONT DIFFERENTIAL CAPACITY REAR DIFFERENTIAL CAPACITY POWER STEERING
Musso - diesel 1996-2002 HPR Diesel 15 10 Manual Gear Oil 75 3.4 ATF 95 LE 10.0 Manual Gear Oil 75 – Hypoid 80W-90 1.3 Hypoid 80W-90 1.4 ATF 95 LE/Power Steering Fluid
a mozda ti ovo pomogne
ili ovo
http://www.srtmotorsport.co.nz/vehicleguide.pdf
MAKE AND MODEL YEAR ENGINE CAPACITY MANUAL TRANS CAPACITY AUTO TRANS CAPACITY TRANSFER CASE CAPACITY FRONT DIFFERENTIAL CAPACITY REAR DIFFERENTIAL CAPACITY POWER STEERING
Musso - diesel 1996-2002 HPR Diesel 15 10 Manual Gear Oil 75 3.4 ATF 95 LE 10.0 Manual Gear Oil 75 – Hypoid 80W-90 1.3 Hypoid 80W-90 1.4 ATF 95 LE/Power Steering Fluid
-
BISCANIN2
#1000 Re: Terenci i mehanika
Gledao sam malo detroit lockers ,oko 600$,e sad jeli idu i na prednji i zadnji dif ili samo na zadnji .
Koliko se dobije u off sa njihovom ugradnjom ?
Koliko se dobije u off sa njihovom ugradnjom ?