Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#2701 Re: Terenci i mehanika

Post by Sodom1 »

Nisam u Sa ali raspitat cu se za kakvog dobrog kljucara
Hvala
preludezalude

#2702 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Makar reci gdje se nalazis. Mozda ces onda dobiti neku konkretniju informaciju kome da se obratis.
Sodom1

#2703 Re: Terenci i mehanika

Post by Sodom1 »

USK-a
citroen xm

#2704 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Može li se negdje naći prednji diferencijal za Micubiši pajero, broj zuba 39/8? Pretražio sam sve meni poznate izvore.
Sodom1

#2705 Re: Terenci i mehanika

Post by Sodom1 »

citroen xm wrote:Može li se negdje naći prednji diferencijal za Micubiši pajero, broj zuba 39/8? Pretražio sam sve meni poznate izvore.
Moj je otac za Nissana nasao zadnji dif u Sirokom. Otisao tamo kaze ljuda ima milion dzipova sta hoces sve,
citroen xm

#2706 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Neki dan sam išao u Gornji Vakuf, ima svega, ali ne to. Ne bih da opet idem na slijepo. Ovaj lik u GVima stvarno svašta, ali su mali vrijedni kosooki napravili milion verzija istog sklopa za isto auto.
Sodom1

#2707 Re: Terenci i mehanika

Post by Sodom1 »

Ne znam kralju, nazoves coveka i on ti kaze i koliko kosta i da li ima.
Mom je ocu pripremio dif, dosao otac s majstorom prebroj´o zubove cini mi se da je isti broj zubova kao u tebe ,stavio u gepek i kuci .
Samo da napomenem da ja bila prva opcija da narucim preko neta jer meni je nekako zakon kad je novo.Citav dan sam izgubio gledajuci skice na netu, to milion kerefeka ima,malo je poskupo bilo al et.
Fino je i novo al opet ajmo reci star je auto,pa eto nadjemo neku sredinu
Bakir1

#2708 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ima li taj pajero neki motor, godinu proizvodnje, tip mjenjaca, visinu krova ima li ista osim te oznake koju si rekao, i da imas veliki problem jer taj odnos 4.875 ide sa dvije vrste kucista veliko i malo.
ja imam jedan takav diff ali ti ne odgovara jer nisu iste poluosovine i kod tebe je vece kuciste.
citroen xm

#2709 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Sodom1 wrote:Ne znam kralju, nazoves coveka i on ti kaze i koliko kosta i da li ima.
Mom je ocu pripremio dif, dosao otac s majstorom prebroj´o zubove cini mi se da je isti broj zubova kao u tebe ,stavio u gepek i kuci .
Samo da napomenem da ja bila prva opcija da narucim preko neta jer meni je nekako zakon kad je novo.Citav dan sam izgubio gledajuci skice na netu, to milion kerefeka ima,malo je poskupo bilo al et.
Fino je i novo al opet ajmo reci star je auto,pa eto nadjemo neku sredinu
Ok, hvala. Ima li neki broj od toga u Hercegovini?

Bakir1 wrote:ima li taj pajero neki motor, godinu proizvodnje, tip mjenjaca, visinu krova ima li ista osim te oznake koju si rekao, i da imas veliki problem jer taj odnos 4.875 ide sa dvije vrste kucista veliko i malo.
ja imam jedan takav diff ali ti ne odgovara jer nisu iste poluosovine i kod tebe je vece kuciste.
2000. godište. 2.8 dizel, obični motor. Krov je viši pozadi nego naprijed. Za tip mjenjača nemam pojma.
Problem je što je ovaj kupljen od neke strane organizacije, a to su valjda neke vojne verzije, nemam pojma.
Našao sam kod ovoga u GV, zvao ga, isti broj zubaca, otišao kad tamo konus zubaca kontriran. :skoljka:
Bakir1

#2710 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

nije to problem, problem je sto je taj auto zivi miks svega, naime ogibljenje pajero 1, sasija pajero 1, diferencijali pajero 2 i to benzin 3,0 v6 ali sa rucnim mjenjacem, motor neobicni atmo dizel itd.
znaci prednji diff pajero 2 3,0 v6 12v sa rucnim mjenjacem ili orginal takav diferencijal.
eh sada bio je jedan koji je izgorio na autoputu otisao je u pravcu kiseljaka ali mislim da bi oni trebali imati jer su radili nesto sa osce-om
http://www.pik.ba/artikal/377976/mitsub ... 3-433-937/
citroen xm

#2711 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

:thumbup:

Zahvaljujem puno, javiću čim kontaktiram ove sa PIK-a.
Bakir1

#2712 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

pokusaj ovdje mislim da je bilo
http://aopedja.com/
citroen xm

#2713 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

:thumbup:

Zvao oba, za jedan sat će provjeriti. Nadam se da ću iskopati nešto. Čak sam i do Slovenije došao, nema. :run:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2714 Re: Terenci i mehanika

Post by bitanga_sa_otesa »

prodaje se dobar XJ 2.5 TD,ako nekog zanima kontakt u PP
Kiberluskoni

#2715 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

citroen xm wrote::thumbup:

Zvao oba, za jedan sat će provjeriti. Nadam se da ću iskopati nešto. Čak sam i do Slovenije došao, nema. :run:
Ako ti Bakir ne pomogne sa informacijama, neće niko, slobodno ga u jarak gurni :)
citroen xm

#2716 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Ma neka gurne onaj čiji je. Ja sam smo posrednik u nabavljanju dijelova, sve na dobrovoljnoj bazi jer vidim da se vlasnik a i majstor za glavu hvataju u nedostatku dijelova.

Vidim da je Bakir duboko u toj materiji. :thumbup: Ništa, tražiće se još malo ovaj dio, ako ne bude ništa od pronalaska najvjerovatnije će ići zamjena i prednjeg i zadnjeg diferencijala sa neke normalnije verzije.
Bakir1

#2717 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

Mene pajero montero shogun zanima veoma i imao sam ih dosta jos uvijek imam dva, nekoga zanima jeep nekoga toyota mene samo pajero.
Zbog nacina ogibljenja torzije feder plate i zbog kracih poluosovina nece se bas to zavrsiti sa zamjenom difova taj vojni ima siri trag tockova i zbog toga mu ne mogu difovi sa kocke a obicna dvojka nema bez opruga nazad pa nece moci zadnji dif.
Eh sada neke verzije l200 i l300 imaju taj veliki diff naprijed 330 ili 340 mm nisam siguran to treba ispitati...
Firma grakop je kupila dva kontejnera dijelova treba i njih pitati.
Onaj prema zivinicama je kupovao aute od usa baze u tz treba i to vidjeti.
Za razliku od jeep-a gdje je samo drugi reduktor pajero i japanci prenosni omjer uslovljavaju sa difovima reduktorom i mjenjacem.
Nije to tek tako druge difove i hajmo treba se pozabaviti time
citroen xm

#2718 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Vjeruj mi da je baltazar majstor kod koga je Pajero došao. Čovjek je majstorčina, ali eto susreo se sa nekim mješancem. Vidjećemo šta će biti na kraju. :thumbup:
citroen xm

#2719 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Kad sam već sebe, a i vas upetljao u ovu problematiku, da pitam. Ima li iko iskustva sa firmom TRD Vareš? Rovareći nešto po internetu dođoh do njihove stranice i izrađuju po mjeri baš ovo što meni treba.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2720 Re: Terenci i mehanika

Post by bitanga_sa_otesa »

rade oni zupcanike za mjenjace i svasta ,imaju i cementiranje,kontaktiraj ih ,ne znam koliko se ceka jer nece sigurno paliti pec radi 3 kile zeljeza...
citroen xm

#2721 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Evo zovem čitavo jutro, ne javlja se niko. Nastaviću. :thumbup:

Nije toliko problem u čekanju par dana ako se može nešto uraditi. :thumbup: Jer Pajera je smiješno voziti ako znaš da imaš samo zadnju vuču. :-D
Bakir1

#2722 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

Kiberluskoni

#2723 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Bakir1 wrote:Mene pajero montero shogun zanima veoma i imao sam ih dosta jos uvijek imam dva, nekoga zanima jeep nekoga toyota mene samo pajero.
Zbog nacina ogibljenja torzije feder plate i zbog kracih poluosovina nece se bas to zavrsiti sa zamjenom difova taj vojni ima siri trag tockova i zbog toga mu ne mogu difovi sa kocke a obicna dvojka nema bez opruga nazad pa nece moci zadnji dif.
Eh sada neke verzije l200 i l300 imaju taj veliki diff naprijed 330 ili 340 mm nisam siguran to treba ispitati...
Firma grakop je kupila dva kontejnera dijelova treba i njih pitati.
Onaj prema zivinicama je kupovao aute od usa baze u tz treba i to vidjeti.
Za razliku od jeep-a gdje je samo drugi reduktor pajero i japanci prenosni omjer uslovljavaju sa difovima reduktorom i mjenjacem.
Nije to tek tako druge difove i hajmo treba se pozabaviti time
Najveća prednost nekog vozila je koliko ti zapravo znaš o njemu. Kod mene je ista priča sa Jeep-om. Uštediće ti dosta vremena i para sama činjenica da znaš gdje, kako i koje dijelove kupovati i da znaš da te majstori neće raditi zbog neznanja.

Što se tiče samih Pajera u BiH, mislim da su najveći problem, a ti me ispravi ako griješim, napravile verzije prepravljane od raznih agencija (Kjaer & Kjaer i slične) za humanitarne misije. Tu su nastajali brojni hibridi koji i sada zadaju glavobolje. Svi Hiluxi i 4Runneri u BiH su došli sa aftermarket pojačanim ovjesom, npr.
Bakir1

#2724 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

Upravo ne moram biti te struke ni nauke ali sebi stedim vrijeme pare zivce koje bi trosio na tudje pogadjalice...
Da nije bilo rata europa ne bi vidjela patrola spanca patrola 4,2 4 runnera ovog hibridnog pajera i ine druge vojne verzije u lotovima od hiljade komada...
BISCANIN2

#2725 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Oho evo zazivjela tema ponovo.Bravo.
Ovaj mi liberty sad pomalen doosla prinova u familiju 8-) .Imali ko kakva iskustva sa commanderom. Mogao bi zamjenu izvrsiti za commandera pa ako ko ima kakvih iskustava sa komanderom bujrum.
Post Reply