Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
broi01

#2376 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

preludezalude wrote: Da li je velika zajebancija skinuti i postaviti nazad? Da li tako odraditi ili jednostavno odvesti auto i da se uradi dubinsko ciscenje na postavljenom tapacirungu?
Ne mogu nikako da procijenim kakav je ovo tapacirung. Kad je skinut, da li je to cvrstog oblika?
Nije ga zajebancija skinurt upste, koliko ga treba pazljivo izvuc iz auta da se ne lomi. Racunaj i na kablove izlijepljeni su sa gornje strane, a tu je u board ako ga nisi skido imaju zabice koje su jako cvrste pa dok ga skidas imas osjecaj da ce nesto puknut. Sve je to pola sata posla skidanja, ali ja sam lijepio kablove svaki je na svom mjestu i dok sam sve smontiro osto sam 3 sata. (stvarno ga je ruzno izvuc iz auta i ponovo vratit a da se ne slomi)
Nikad nista nisam u autu cistio dubinskim pa i ne znam kako ociste, ako ti se ne da s ovim zajebavat onda je bolje rijesenje dubinsko.
Selmir_Tz

#2377 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Danas pitao za cijenu registracije Jeep Cherokee. 2001. 4.0 motor. Jbte kad nisam pao, od 1200 do 1400KM zbog nekakvog poreza na luksuz. Na osnovu toga, sve preko 3000 kubika otpada i tražiću nešto manje. Našao sam par Ford Maverick sa 2.3 benzinskim motorima, valja li čemu to auto? On je čisti SUV, nema reduktor, srednji diferencijal, dakle čisto za ulicu i snijeg ali ipak ima nekakav 4x4 i nešto viši klirens, baš ono što meni treba.
mobsterc

#2378 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Prebaci prebivaliste u federaciju i bice ti 800KM registracija. :D
preludezalude

#2379 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Selmir_Tz wrote:Danas pitao za cijenu registracije Jeep Cherokee. 2001. 4.0 motor. Jbte kad nisam pao, od 1200 do 1400KM zbog nekakvog poreza na luksuz. Na osnovu toga, sve preko 3000 kubika otpada i tražiću nešto manje. Našao sam par Ford Maverick sa 2.3 benzinskim motorima, valja li čemu to auto? On je čisti SUV, nema reduktor, srednji diferencijal, dakle čisto za ulicu i snijeg ali ipak ima nekakav 4x4 i nešto viši klirens, baš ono što meni treba.
Ma gdje se ti to nalazis?????
Ja mislio da si u Tuzli. U RS-u su tako visoke registracije.
Selmir_Tz

#2380 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Živim u RS, radim u Bijeljini tako da promjena prebivališta otpada, previše je složeno srediti svu papirologiju. U Tz sam studirao (4 godine faksa i 2 godine postdiplomskog) i živio tamo tako da mi je Tuzla kao druga kuća :bih: 8-)

Stvarno sam se zaprepastio kada sam vidio cijenu registracije, sama rega je 800-900KM što je opet podnošljivo (može na rate) ali taj porez je stvarno bože sačuvaj.
preludezalude

#2381 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Moze li mi neko reci precizno na koliko stepeni se pali elektricni ventilator hladjenja "motora" kod granda wj???
iceman ze

#2382 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Mala pomoc oko hladnjaka?

Prodavnica u Sarajevu, moze mi povoljno nabaviti nov hladnjak, koji prema katalogu, odgovara Grandu iz 2004, 4.0. Imaju dimenzije hladnjaka 596x556 mm i sliku od hladnjaka. Imate neki korisan savjet, jer sam negdje na netu nasao da nisu svima isti hladnjaci od 99-2004.
plucna mahramica

#2383 Re: Terenci i mehanika

Post by plucna mahramica »

Bas koliko kosta nov?
iceman ze

#2384 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

plucna mahramica wrote:Bas koliko kosta nov?

Motorex- 399 KM
Hotonj- 380 KM
SZAKAL- 195 KM

Ostalo mi je jos par prodavnica javiti za cijenu, ali definitivno ovaj zadnji ima najbolju ponudu.
mobsterc

#2385 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Polovinom iduce sedmice bih trebao znati situaciju za hladnjak pa ti javim ako ti nije kasno...
milanz

#2386 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

pozdrav terendzije, imali iko iskustva sa aussie locker-om. on mi je zanimljiv zbog cijene i montaze, sa otvorenim prednjim difom nisam bas zadovoljan , skoro sam isao na voznju po blatu i mokroj travi i dosta mi je slajdrao iako nazad mislim da imam ls dif 35 c a naprijed je 30 dana a gume su mi terenske BFGoodrich. zna li iko kako on radi-princip ukljucivanja i iskljucivanja.
Kiberluskoni

#2387 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

milanz wrote:pozdrav terendzije, imali iko iskustva sa aussie locker-om. on mi je zanimljiv zbog cijene i montaze, sa otvorenim prednjim difom nisam bas zadovoljan , skoro sam isao na voznju po blatu i mokroj travi i dosta mi je slajdrao iako nazad mislim da imam ls dif 35 c a naprijed je 30 dana a gume su mi terenske BFGoodrich. zna li iko kako on radi-princip ukljucivanja i iskljucivanja.
Ako ćeš auto korisiti samo na terenu, Aussie je ok. U pitanju je tzv lunchbox locker, tj locker kod kojeg diferencijal ostaje isti (ne skidaš zubčanike), negu umjesto spider geara (ne znam na našem kako se kaže, trkači?) ubaciš locker. Jeftin je i pouzdan, kako pročitah nekad davno.
Nemaš kontrolu nad uključivanjem. Uključen je kada daješ gas, tj kada je osovina pod opterećenjem. Kada oduzmeš gas, on se isključuje.
Mana je da je problematičan u normalnoj vožnji, tj nema uključivanja na cesti, ni po snijegu. Takođe, mana je i sama nemogućnost isključivanja, jer uključen locker može praviti probleme u nekim situacijama (bočni nagib i blato-snijeg, klizav teren, recimo).
milanz

#2388 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

a vidis ja sam bas mislio da bi mi po blatu i snijegu pomogao jer ljeti se i ovako mogu popeti uz nenormalno velike uspone sto sam i radio ali bi htio vecu sigurnos tj kontrolu po blatu i snijegu. neki dan sam isao velikom(kosinom)nagibom i savakim predjenim metrom me svlacilo prema ravnici, dzaba od guma nije mi bilo svejedno ali sam morao tuda proci i da njiva je naravno bila mokra jer stalno je kisa. ali taj loker da se sam pali i gasi ni to mi nije nesto, ali gledajuci na you tube svi ti lokeri izgledaju extra resenje pa de ti znaj sta da trazis. moj xj ima stalni samo zadnji pogon reduktor je 231 j kad je ukljucen i nesmijem ga voziti po cesti palio sam ga zimus kad je bilo snijega po cesti pa sa zadnjom nemoze ni krenuti, pa bi zato htio na prednji da ugradim neki loker da mi vuku oba tocka konstantno kad ja procijenim da mi treba. naravno da je iskustvo voznje po terenu najvaznije ali neki dan sam isprobao sve mogucnosti sa zatezanjem rucne i nozne kocnice varao sam difove i zakljucio da bi dosta lakse prosao da je naprijed loker. da me neko pogresno ne shvati teren je bio katastrofa blatnjav i neravan i nisam nigdje zaglavio ipak je to JEEP CHEROKEE
Kiberluskoni

#2389 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

milanz wrote:a vidis ja sam bas mislio da bi mi po blatu i snijegu pomogao jer ljeti se i ovako mogu popeti uz nenormalno velike uspone sto sam i radio ali bi htio vecu sigurnos tj kontrolu po blatu i snijegu. neki dan sam isao velikom(kosinom)nagibom i savakim predjenim metrom me svlacilo prema ravnici, dzaba od guma nije mi bilo svejedno ali sam morao tuda proci i da njiva je naravno bila mokra jer stalno je kisa. ali taj loker da se sam pali i gasi ni to mi nije nesto, ali gledajuci na you tube svi ti lokeri izgledaju extra resenje pa de ti znaj sta da trazis. moj xj ima stalni samo zadnji pogon reduktor je 231 j kad je ukljucen i nesmijem ga voziti po cesti palio sam ga zimus kad je bilo snijega po cesti pa sa zadnjom nemoze ni krenuti, pa bi zato htio na prednji da ugradim neki loker da mi vuku oba tocka konstantno kad ja procijenim da mi treba. naravno da je iskustvo voznje po terenu najvaznije ali neki dan sam isprobao sve mogucnosti sa zatezanjem rucne i nozne kocnice varao sam difove i zakljucio da bi dosta lakse prosao da je naprijed loker. da me neko pogresno ne shvati teren je bio katastrofa blatnjav i neravan i nisam nigdje zaglavio ipak je to JEEP CHEROKEE
Svaki locker, koji ima 100% blokadu definitivno poboljšava terenske sposobnosti. Ono što je različito kod pojedinih vrsta jeste ponašanje na cesti i neke ostale finese. Prednji auto locker (kao detroit, aussie, spartan...) značajno mijenja ponašanje vozila na cesti, u slučajevima kada ti treba 4x4. U Bosni je to zima i snijeg. Naime, dešava se to da ne možeš motati kao prije, jer se oba prednja točka okreću istom brzinom (u normalnim uslovima, unutrašnji točak je sporiji od vanjskog, prilikom skretanja). U normalnoj vožnji ti ovo može napraviti probleme, pa čak i udes.

Na terenu, blokada ti znači puno. Međutim i ovdje imaju situacije kada auto blokada može napraviti problem. To je bočni nagib na klizavom terenu, kada ne želiš da ti prenji ili zadnji kraj imaju bočno kretanje. Ovo je moguće sa auto lockerom. Navedena situacija sa snijegom i težim motanjem je isto moguća.

Ukratko, ako ti je auto 90% za terena, ako možeš žrtvovati da imaš lošije cestovne osobine u 4x4 modu, onda nemaš problema.

Iz ovog razloga ja sebi nisam uzeo aussie (koji je super jeftin i ugradi se za pola sata + je super kvalitetan). Bitno mi je ponašanje na cesti jer 4x4 često palim na snijegom pokrivenim putevima. Na zadnjoj osovini taj isti aussie pravi kuckajući zvuk prilikom motanja, tako da i ta opcija otpada.
milanz

#2390 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

to sto se aussie sam ukljucuje nije dobro, znaci u 4x4 na cesti pod snijegom u krivini on bi vjerovatno zakljucao oba tocka i eto te u kanalu ili jos gore pod sleperom. to za krckaanje nazad znam i neide mu u prilog nikako. znaci da se ja baziram na loker koji ja mogu iz kabine ukljuciti i iskljuciti kad procijenim da treba. hvala ti na info. veoma korisno pozz
em11r

#2391 Re: Terenci i mehanika

Post by em11r »

Kupio mi je buraz Grand Cherokeea 2004 godiste 2.7 crd pa ako kome nije mrsko napisat pluseve minuse, od cega mu gode dijelovi neki koji se mogu mozda lakse naci itd.

thnx
broi01

#2392 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Koliko je normalno da se dospe ulja na 12k km. Ja sam od 7-mog mjeseca toliko preso i dosuo sam skoro 2l ulja.
Ulje je Mobile 10/40, i dali mogu gurat na 15k ili mi je vec vrijeme za zamjenu ??
530i

#2393 Re: Terenci i mehanika

Post by 530i »

Ja bih 10w 40 ulje mijenjao na maksimalno 10.000km ili godinu dana, bez obzira o kakvom autu se radi. A terenci znaju ponekad doći u baš teške uslove vožnje tako da i to je još jedan faktor koji bi trebao da utiče na smanjenje intervala zamjene ulja. A i vodi računa da sipaš orginalno ulje...
BISCANIN2

#2394 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Ma BROI mjenjaj to ,ja ulje na svakih 5 milja mjenjam ,puno znaci za vjek trajanja motora.
broi01

#2395 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Jeli neko sipo TOTAL-ovo i sta mislite o njemu da li valja sipat u ove nase motore?
kreso_atac

#2396 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@broi1:

Ne bi trebao iznad 8000 ići s tim uljem, ali što ipak ne znači da će nešto biti motoru ako jednom odeš i preko 12-13 000. Ali dugoročno ako tako praktikuješ onda hoće. Obrati pažnju na ta dva litra koja si dosuo, to je nedopustivo. Traži gdje ode to ulje, jer između dva intervala zamjene ne bi trebalo da imaš ikakvu potrebu za dosipanjem
broi01

#2397 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

@kreso

Da li su ovakve gume presiroke za WJ i koliko bi vise trosio sa njima ? ? ?

http://www.pik.ba/artikal/6606175/gume- ... 265-75r16/
plucna mahramica

#2398 Re: Terenci i mehanika

Moj je pdignut nekih 7cm i 245/75/16 jedva stanu
broi01

#2399 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Pa meni je kreso vec savjetovo da uzmem 255, sad mi nije jasno kako kod tebe te jedva stale?
plucna mahramica

#2400 Re: Terenci i mehanika

Pa mozda 255/65/15 ili tako nesto... Nema sanse da ti stane ova sa pika fabricki. I kada kazem jedva, mislim na komplet hod tocka, ovako fino stoje, ali pod odredjenim nagibom, guma dira prednju plastiku.
Post Reply