Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#2126 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

jesam vjerojatno obrisao, pošalji ponovo ako možeš
grand cherokee

#2127 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

kreso_atac wrote:pogledaj ovaj video, je li ovakav zvuk. zbunjuješ me pomalo jer kažeš samo se pod gasom jačim javlja.

Zanima me je li samo zvuk problem, i je li to periodično lupkanje samo pod gasom ili i na leru i uvijek? kada lupka jel hvata podlogu dobro ili trza cijeli auto?

problem je sto se cuje zvuk kad mu dajem gas da povuce u voznji tada nema snagu i ne povuce i smjesta isto tako kad dajem gas lagano ide i necuje se nista ali kad hocu da krenem kao kick down onda on opet krene ali lupa pod jacim gasom, na leru radi bas kao sat nista se ne cuje i ne osjeti .hvata dobro podlogu ne trese se nikako samo lupa i nema snagu pod opterecenjem. pokusat cu i ja da snimim pa da postavim link
kreso_atac

#2128 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

je li pritisak ulja uvijek uredan? (preko 40 na skali pri normalnoj vožnji), i ima li grešaka na dijagnostici?
grand cherokee

#2129 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

kreso_atac wrote:je li pritisak ulja uvijek uredan? (preko 40 na skali pri normalnoj vožnji), i ima li grešaka na dijagnostici?

pritisak ulja uredu

upravo sad sam dosao sa dijagnostike pokazuje dvije greske lamba sonda, kaze zbog plina na svakom pokazuje tu gresku
druga greska je nepostize motor dovoljnu temeraturu koju bi trebao i to je to kaze sta je sa svijecicama ja nezz kad su mijenjane kao moglo bi biti zbog njih.
Pitanje dali mogu normalne svijecice ili moraju ici neke koje se koriste za plin imali veze koje su i dali moze biti do svijeca.isto tako kaze ako ne prestane kad se svijece zamjene treba nesto odvesti auto na mjerenje hidro podizaca dali su oni u redu.
pa mi molim te javi dali je ovo moguce sa sondom i temp. i koje trebaju svijece

poz
broi01

#2130 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kreso_atac wrote:jesam vjerojatno obrisao, pošalji ponovo ako možeš
evo ponovo:

kreso_atac

#2131 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@grand cherokee:

taj zvuk se ne bi javljao zbog lambda sonde, gubitak snage da, ali nikakvi zvukovi neočekivani. svjećice mogu proizvoditi taj zvuk (nepravilne detonacije). champion RC7YC svjećice uzimaš, ili neke zamjenske sa istim parametrima (za benzin, ne za lpg) - 0.8 mm zazor. što se tiče greške za lamba sondu, ona ne smije biti tu bez obzira na plin ili bilo što. ako je zbog plina, onda plin nije dobro podešen i vremenom ćeš zeznuti podešavanje benzinske mape u računalu motora. par stranica unazad se o tome pisalo detaljnije.
grand cherokee

#2132 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

kreso_atac wrote:@grand cherokee:

taj zvuk se ne bi javljao zbog lambda sonde, gubitak snage da, ali nikakvi zvukovi neočekivani. svjećice mogu proizvoditi taj zvuk (nepravilne detonacije). champion RC7YC svjećice uzimaš, ili neke zamjenske sa istim parametrima (za benzin, ne za lpg) - 0.8 mm zazor. što se tiče greške za lamba sondu, ona ne smije biti tu bez obzira na plin ili bilo što. ako je zbog plina, onda plin nije dobro podešen i vremenom ćeš zeznuti podešavanje benzinske mape u računalu motora. par stranica unazad se o tome pisalo detaljnije.

znaci ne svijece za lpg samo benzin bez obzira sto ima lpg ako sam dobro shvatio i svijece kao treba podesiti

hvala vidjet cemo sutra dok ih zamjenim

pozzzzzzzzz
kreso_atac

#2133 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

PLIN podesiti! ne smije biti ama baš nikakve razlike sa greškama i benzinskim ECU-om bez obzira bio plin ili ne. ako bilo kakva greška ima, nije plin dobro urađen i može raznih problema napraviti. pročitaj nekoliko stranica unazad, raspravljali smo o tome puno
kreso_atac

#2134 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@broi: jel ovaj zvuk nestaje kad se ugrije motor ili je uvijek tu?
preludezalude

#2135 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

kreso_atac wrote:PLIN podesiti! ne smije biti ama baš nikakve razlike sa greškama i benzinskim ECU-om bez obzira bio plin ili ne. ako bilo kakva greška ima, nije plin dobro urađen i može raznih problema napraviti. pročitaj nekoliko stranica unazad, raspravljali smo o tome puno
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kreso kad sam ja trebao da ugradjujem plin, mnogi su mi govorili da je normalno da se lampica motorne elektronike pali zbog plina. Ti si mi rekao da se ne smije paliti. Ako se pali onda plin nije dobro podesen. U izabiru servisa koji ce mi ugraditi plin, uvjet broj 1 je bio da uradi posao kako treba i da mi garantuje da se ta lampica nece paliti tj da nece prijavljivati gresku. Radic mi nije htio garantovati, a ni VIBA mi nije htjela garantovati. Prica im je bila da je to normalno, zbog kvalitete plina. Servis "Pelagic" u Brckom (Dejan) mi je garantovao da se ta lampica nece paliti. I sam serviser Dejan kaze da se lampica ne smije paliti, ako se pali onda plin nije dobro ugradjen tj ustiman.

Hvala ti Kreso na informacijama koje su mi sigurno ustedile puno zivaca.
activ

#2136 Re: Terenci i mehanika

Post by activ »

Ko proizvodi i prodaje, komplet setove ojacanog, podignutog i kvalitetnog ovjesa za starija i jeftinija auta. Mislim da bi neki Kadet ili pasat II ili neko drugo jeftino auto bilo dobro za makadama ako bi se malo ovjes poboljsao.
broi01

#2137 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kreso_atac wrote:@broi: jel ovaj zvuk nestaje kad se ugrije motor ili je uvijek tu?
Ovo kad sam snimao bio je vruc, ali ovoliko se cuje zato sto sam u kanalu bio pa je zvuk izrazeni nego inace.
Kad je hladan zvuk je jaci, smanji se kad se zagrije ali kad je pod gasom ovako se cuje poput ovog snimka iz kanala.
sorcerer

#2138 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

activ wrote:Ko proizvodi i prodaje, komplet setove ojacanog, podignutog i kvalitetnog ovjesa za starija i jeftinija auta. Mislim da bi neki Kadet ili pasat II ili neko drugo jeftino auto bilo dobro za makadama ako bi se malo ovjes poboljsao.
proizvodi moj badžo u zunovnici i povari ti jos patose gratis
kreso_atac

#2139 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@broi: ovo mi ovako nagrubo liči na problem sa nekim od klipova (kad budeš mogao skini karter od ulja od motora, i provjeri ima li kakvih metalnih komada) - najčešće plašt klipa u cilindru 6, ali ne mora značiti da je baš taj. zatim moguće da je zamašnjak nedovoljno zavrnut - vremenom se zna popustiti. ako je do zamašnjaka, na 60-70 km/h taj zvuk treba da gotovo potpuno nestane, a u većini slučajeva se može dijagnosticirati na sljedeći način: stavi mjenjač u D, drži kočnicu i pritišći gas lagano, i ako se taj zvuk rasipa, ako nestaje, uglavnom znači da je problem vezan za zamašnjak. možda oštećen, puknut ili samo potrebno bolje zavrnut.

A prva stvar o kojoj sam govorio, najlakše da skineš karter i provjeriš komade metala.

EDIT: ne znam da li si provjeravao, ali evo opet preslušavam zvuk i može bit banalna stvar neka, je li ti sigurno nigdje nije probijena izduvna grana, pa da se taj zvuk zraka čuje?
broi01

#2140 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Prilikom kupovine ovog auta, ili je namjerno ili slucajno, sarafi na izduvnoj grani su bili popusteni. Tako da se ovaj zvuk nije cuo od sistanja izduvnig gasova. Ja sam mislio da je on negdje progorio i da to treba samo ukrpit, ali prilikom trazenja rupe vidio sam da pusta na sastavu , isto tako nisam znao da je konus pa sam odsarafio auspuh u namjeri da izrezem klingerit i ponovo stegnem. tek kad sam odspoio izduvnu granu vidio sam da je konus i da trebam samo dotegnut dovoljno jako. Kad sam to saniro, onda sam tek primjetio da se cuje i ovaj zvuk, prvo na sta sam pomislio ventil, ali se tek dobro cuje kad se sagnem ispod auta.
Kad kazes zamasnjak je li mislis na zamajac?
Kad kazes plast je li to kosuljica klipa
Sad kad bi me ubio nisam sigurasn dal se cuje na vecim brzinama pa cu to veceras odma osluhnut.
Odoh snimit zvuk u D pa cu ga odmah i postavit.

edit:
cuje se ovaj zvuk konstantno u D, al se auto opasno otima ispod kocnice, bio sam u garazi nisam smio vise stiskat.

grand cherokee

#2141 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

ja izgleda da moram raditi ventile na svom grand cherokee-u pa ako znate gdje da kupim i naj jeftinije prodzem ventile dihtung glave hidro podizace i ventile i jos ako nesto usput zatreba ili jos po neki savjet od vas prvenstveno od krese
loshmi_pg

#2143 Re: Terenci i mehanika

Post by loshmi_pg »

Kako se pokazala za snijeg ova phenixova kopija bridgestone dualera at, htio sam da kupim chistu zimsku gumu medjut nemaju je u velichini 31x10.5 15 pa su mi ovu ponudili ako alternativu.
broi01

#2144 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

loshmi_pg wrote:Kako se pokazala za snijeg ova phenixova kopija bridgestone dualera at, htio sam da kupim chistu zimsku gumu medjut nemaju je u velichini 31x10.5 15 pa su mi ovu ponudili ako alternativu.
preludezalude wrote:Ja te protektirane gume Phenix sam koristio na zadnja 3 auta koja sam imao, znaci zadnjih 13 godina i nikada nisam imao problema s tim gumama. Po meni, jako dobre gume za male pare.
mislim da je sa ovim dosta receno
kreso_atac

#2145 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Hmm, ovo što čujem na videu me prvo asocira na klipnjače ili plašt klipa (što je češći uzrok). Najbolje da provjeriš stanje u karteru kako sam već i govorio. Sličan zvuk proizvode i hidropodizači ventila, ali malo sam sumnjičav ipak u tvom slučaju, mada u ovakvim slučajevima prije većih zahvata naravno pametnije je sve provjeriti detaljno. Ne znam je li do snimka ili se pri smirivanju čuje još neki zvuk kao škripanje?
broi01

#2146 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

To skripanje sto se cuje su kocnice jer sam stisko gas do 3000 o/min.

Maloprije sam testiro na 60 km/h se cuje ali nestaje na 80 km/h bilo da vozim u 3 pod jacim gasom pa dalje ili lagano da cekam da ubaci u 4 pa sve do 120 km/h u oba slucaja nestaje.
Isto tako idem 60 i kad pustim da ide bez gasa skoro da se potpuno gubi zvuk , da ja nisam svjestan sta osluskujem sigurno ga nebi primjetio.
grand cherokee

#2147 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

kreso_atac wrote:@grand cherokee:

Otisao sam sad da kupim, svijecice sa oznakom RC7YC kazu ne idu te za grand cheroke 4,7 benzin lpg 2000god vec pretezno idu u fordove, oni kazu kao orginal svijecica ide pod ovim kataloškim brojem RC12MCC4 jos jednom samo da provjerim koje da kupim jer sam totalno zbunjen ???? :?
broi01

#2148 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kolika im je cijena i jednih i drugih?
iceman i ja smo uzeli champion po 6 kom izislo nas sa postom po 30KM, kod njega je vec otisla jedna i sad kad bi uzimo uzeo bi ove

http://www.ebay.com/itm/1x-NGK-Copper-C ... f3e57#shId
Last edited by broi01 on 02/12/2012 10:28, edited 1 time in total.
grand cherokee

#2149 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

broi01 wrote:kolika im je cijena i jednih i drugih?

jedne su 7,00km druge 12,00km ali kreso mi je rekao za ovu prvu varijantu
kreso_atac

#2150 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, može i RC12MCC4, bitno je da su sa bakarnom bazom (a ne iridium), kako ne bi došlo do predpaljenja.

@broi:

O ovom problemu govorim:

Image

U karteru ćeš nać ovako dijelove ako je to u pitanju:
Image

Možda manje, možda više, uglavnom mora biti nešto ako je to (a meni kako više pišeš, više upućuje na to). Usljed pregrijavanja (nedovoljno rashladne tečnosti) se to dešava. 4.0 ima glavu od čvrstog čelika pa ona ne može lako pucati, ali puca onda tamo gdje je najslabije. Klipnjače, plašt itd. Ispusti ulje i provjeri to, ja se iskreno nadam da nije, jer tu ima posla onda, ali onaj zvuk u drugom videu me jako podsjeća. Ali eto kažem, provjeri i hidropodizače ako budeš u mogućnosti, sličan zvuk i oni prave.
Post Reply