Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#1351 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

imao bi mladje auto to sigurno da ali ne bolje,jer vx lc ili 100 LC ili krmaca kako je jos zovu je auto koji traje vjecno,opremu ima mozda i malo bolju od vecine grandova ;-)
Image
Image
http://www.pik.ba/artikal/2107439/toyota-land-cruiser-/
broi01

#1352 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Kiberluskoni wrote: @broi
Ovaj WJ sa zadnjeg linka... na slikama su koliko promjetih 3 različita auta :) (3 različite tablice, 2 boje, Laredo i neki sa branicima u boji) tako da ne znam o čemu je riječ. Uživo ti to ako je blizu, pa nam prepričaj kako je bilo :wink:
Crni je njegov vec sam ga vidio i prico s momkom, nisam ga probavo nece u zamjenu treba mu kash ( ko i svakom ) :)
ostala su mi jos ova tri
http://www.pik.ba/artikal/2389422/jeep-grand-cherokee/
http://www.pik.ba/artikal/1812606/2003- ... -0-benzin/
ovaj mi je zadnja opcija
http://www.pik.ba/artikal/1375286/chrys ... -cherokee/
broi01

#1353 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

BISCANIN2 wrote: Ako Broi traži radnu mašinu koja će biti i kućna onda po meni iskljucivo japaneser , ako ja za kuće i gušta jeep only.
Ne znam kakvi su WJ na cesti i krivinama ali xj i ovaj moj su avioni u odnosu na gore pobrojanu klijantelu ,moj stock xj je isao po krivinama ko kakv sportaš a ovaj kj je bukvalno jurilica ,kj mogu da prate samo nabrijani auti i t o da voze na nož (koji neda nama pa neki ide glava ,do sad sam naletio sam na par njih ).A off ne treba spominjati,nema hajde polako naprijed ,pa kad završiš polako u rikverc itd.
Jeep samo obuj kako treba i izazivaćeš zavist kod sviju .Japaneseri su ko radne mašine neuništivi ,ali za iči na "more" i off zajebancije jeep je intersatniji ,a to se ne može objasniti mora se probati .
I ko kupi jeep ima veliki problem jer gledace kako da kupi jos jednog ,jedan je malo .
Terenac mi treba iz jednog razloga jednom sedmicno izidzem na Lisac 5-6 km makadama ostalo je sve carsija nekad seoski putevi
Moj je problem sto idem u krajnost, ( sa cross motorom dok nisam skino na 22-25 minuta kuca-Lisac nisam se proso) tako da sigurno nece ostat na ovih par km na liscu, a i brate mili svidza mi se WJ
limited5,9

#1354 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

@kREŠO
da li pase ono ispod volana za svirenu i tempomat od granda 2001 ili 2000god
BISCANIN2

#1355 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

limited5,9 wrote:@kREŠO
A jes moćan ti ovaj jeep ,prelijep je.
grabber

#1356 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Evo i mog Granda ovako na snijegu:

Image

Image
kreso_atac

#1357 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

limited5,9 wrote:@kREŠO
Ne paše
limited5,9

#1358 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

hvala
prech85

#1359 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

moram ja staviti slike od pajera da razbjemo jeep monotoniju :lol: i bakir me je razocarao ne spominje vise pajera sad samo hvali amere, gdje ce ti dusa :evil:
Bakir1

#1360 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

prech85 wrote:moram ja staviti slike od pajera da razbjemo jeep monotoniju :lol: i bakir me je razocarao ne spominje vise pajera sad samo hvali amere, gdje ce ti dusa :evil:
Image
spavaju oba,zima je njima sada :lol:
veliki ciro

#1361 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

Za Jeep nema zime :razz:

Igrom slučaja u porodici imam i Grand Cherokee ZJ i Land Cruisera, i sta da kazem, i jedan i drugi zvijeri kakvih nema na daleko :-D Zena cesce toyotu vozi, ja sam nekako opusteniji u Grandu, vjerovatno i stvar navike, ali inace Jeep 5.2 mi se cini dosta zivlji i interesantniji za voziti od LC (4.7 benzin)
Bakir1

#1362 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

znas i sam da je toyoda puna teza od granda.
ja sam nekada davno vozio jednu sa dizelom i taj osjecaj momenta ne bih mijenjao ni za sta na svijetu,ni g400 cdi nema taj potisak
a nema ni za japanca zime,samo sto ja nemam vise potrebe da vozim i jedan od ta 2 auta a da ih prodajem ne zelim, a ja licno od snijega i terenaca imam fobiju koja je prouzrokovana spustanjem niz brdo sa bilo kojim po ledu ili vadjenjem jarana sa jebodroma u okolini misoce :lol:
kreso_atac

#1363 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, po snijegu gotovo nikakve gume, nikakvi pogoni, nit išta ne igra značajnu ulogu, i tu nema neke pretjerane pameti, osim izbjegavati vožnju po takvoj podlozi i to je to.

4.7 benzin u LC je jako dobar motor, iako, zamislite :D, troši puno više čak i od 5.2 u grandu. A to što kažeš za dizela, pogotovo 3.0 i njegov okretni moment koji se može osjetiti u tom land cruiseru, jednako kao turbo dizel iz patrola, slažem se da je to osjećaj pod nogama kojeg treba doživjeti... Adrenalin u vožnji gotovo jednak kao kod jeepovog 4.0 šestaka u liniji :razz:
prech85

#1364 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

haha spava :thumbup: ma i ja samo malo provozam da se razradi, inace ocisceno mjesto od snjega caooo... ovde u Sa se bitke vode oko ociscenih mjesta :D al kakvog sam danas wranglera rubicon vidio to je drama :-) , znaci ljepse auto dugo nisam vidio.. ovako nesto http://www.youtube.com/watch?v=EdDNpccv ... AAAAAAAAAw samo sto je bio jos vise podignut, eh da se moze iznajmit jedan dan :lol:
kreso_atac

#1365 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Wrangler je :thumbup: ja vjerovatno uskoro pazarim baš wranglera TJ, ali žao mi se rastaviti od Ćire :-D
Bakir1

#1366 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

osjecaj nemoci je nesto sto nikome ne bih pozelio da dozivi,juriti niz brdo sa 2 tone i ocekivati onaj tupi udar je nesto sto mi apsolutno ne treba,a drugi osjecaj nemoci je kada se terenac upravo zbog tezine zaglavi a kao krenuo je sa namjerom da nekoga odglavi :-)
jednom prilikom mi je patrol nasjeo podom u snijeg,a mrak pada,lanci pokidani,konji,traktori,kamioni,avioni,lopate :lol:
ne hvala sa fiestom stajem u par metara a iznesu je 4 ljudova iz metar snijega ;-)
prech85

#1367 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

hahaah bakir u traumama, nista bakire kupi sebi pandicu :D
kreso bas mi je drago da wrangler ide pravoj osobi koje ce ga iskoristiti kako treba, imas li slika kakvih od tog wranglera uzivam gledajuci ga ...
Bakir1

#1368 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ne treba fiesta sluzi i probija se bolje od mnogih terenaca,mali lagani auto u kombinaciji sa teskim dizelom naprijed plus lanci dobitna kombinacija.
ma normalno da sam istraumiran sta sam sve prezivio da tim "dzipovima" to ne moze stati u ovu temu.
teski su to auti i kada se zaglave bas su se zaglavili i nema poslije toga spasa,klirens na ovom snijegu osim lifta od 5" ne igra nikakvu ulogu,sve je to isto ;-)
kreso_atac

#1369 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Velike gume igraju ulogu ;-) Uz jak motor, nece se lako zaglaviti.

Image
Image

Eto wranglera kojeg pratim, mada još ću vidjeti, ako budem sa novcem bolji, možda bude i JK, zadnji model u Sahara, ili Rubicon verziji.. Unlimited bi mi bio pun pogodak, jer ima prostora i za porodicu fino, ali cijena je ipak prepreka za sad :)
Bakir1

#1370 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ima jedan clip koji sam pogledao malo vise puta na jutubitu

gume 37 lift Bog zna koliko,motor tj motorcina dizel sa 500 + KS ali to je sve pomalo jedna neosvojiva krajnost zar ne kreso
prech85

#1371 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

ufff :thumbup: drzimo ti fige :)
limited5,9

#1372 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

kreso ne prodaji kocku ni po koju cijenu zajebat ces se sigurno
jos ako je dobar
,nemam vremena da napravim mali klip jer 2002 i 2003 vozio sam 4x4 cross u bosni
i stavit cu ga na you tube na skokovima koliko kocka leti po zraku i to bezbroj puta wrangler doso jedom i nista nemoze ni blizu
sve ima svoje wrangler je opasni na izgled ali xj 4,0 je pravi JEEPPPPPPPPPPP :-D :D
mad max

#1373 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

broi

ova prva slika granda wj i druga, plavi i crveni obadva imaju selec-trac reduktore... a to je super
mislim da je prvi ovaj plavi bolji i ljepse izgleda od crvenog nekako je sudeci po slikama u boljem stanju sto se tice laka barem tako meni izgleda...
e sad treba to provjeriti naravno u kakvom su stanju,
ja sam danas u banja luci prodao od druga wj model plave boje, zatamnjen sa sekvent plinom i reduktorom selec-trac, solidnim gumama na standardnim felnama, neregistrovanog za dosta manje para nego sto su ovi jeep-ovi...
ruku na srce mora mu se raditi kompletan servis ulja i filtera ali to i nije neko ulaganje

prokomentarisao bi malo pricu o terencima...
ne namecem nikome misljenje ali mislim da je grand cherokee u svim oblicima benzinac naravno jedna mocna masina koja je na cesti sto se tice brzine dosta konkurentna ako posmatramo neku normalnu brzinu do ispod 200km/h ( ovo kazem kao normalnu jer dugo godina vozim i sportske motore pa mi koji vozimo japanske zujalice 200 na sat je neka normalna brzina)
jedino sto mi se ne svidja kod granda je borba sa dijelovima ali i to se rijesi ukoliko covjek ima volje nadje se i vremena i sredstava za sve

sto se toyote tice to je stvarno super izdrzljiv terenac, e sad ova 4,2 dizel turbo nema bolju opremu od granda, sicevi su neudobniji i nema luksuza u izradi sve je nekako grubo i vojnicki
i nema ubrzanje ko grand
to iz iskustva ima je moj drug i meni se nije svidjela nesto kad sam je vozio
osjeti se turbo ali ....

ne kazem da je grand bolji u terenu nisam probao i uvjerio se

prije par dana smo vozili u manjacu dva nissan patrola 4,2 i jednog grand cherokee-ja model 97

bio sam ubijedjen da ce grand izaci na terenu gdje patrol nece ali nije, ustvari grand nije mogao ni pola...
sva tri auta su imala ripnjace gume feniks, ali grand se samo ukopavao...
e sad iduci ka manjaci mi smo ove cekali po 10ak minuta pa sam se na to cupao :) mi smo brzi oni bolji u terenu i tako

najvaznije ne samo na dzipu nego na svakom autu su gume, kad je dobra guma moze se svasta i ne moze se voziti i po cesti i po terenu jedna guma, ja sam sebi kupio 18 za ljeta a standarne cu voziti sa ripnama tako da cu biti opremljen za silazak sa ceste i za velik snijeg
jos da iskombinujem ovog srt8 pa bio bi stvarno presretan

i jos i ovo skoro sam vozio i q7 4,2tdi... nikad nisam vozio sigurniji auto stvarno ne osjetis brzinu u njemu a on juri
naravno nije za teren nikako

kad bolje razmislim trebali bi mi svi koji volimo terence imati po jedno auto da juri, da je lijepo i ugladjeno izgleda, da moze u lov vikendom i onda se namece jedino rjesenje grand cherokee :)
kreso_atac

#1374 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

da, slazem se apsolutno. patrol je cistokrvan terenac, sto grand ipak nije, i patrol nije namijenjen recimo da s njim mozes otici u kazaliste i ostaviti ispred itd, i naravno uporedjujuci serijske verzije granda i patrola, osjete se nedostaci granda na terenu u odnosu na nissan. i ja imam ciru kojeg gonim po raznoraznim terenima, i granda kojeg onako ipak vise mazim, mada i on zna u blato otici jer ima locker nazad aftermarket i gume agresivnije itd. ali kazem serijski, naravno grand je ispod i cire, i patrola, pa i pajera, a o wrangleru, g klasi itd da ne govorimo. a na cesti logicno limuzina za sve pomenute, pa i za land cruisera je ladja. Na terenu LC i grand hmmm, necu nista reci, posto svasta sam i gledao i radio i s jednim i drugim... za svoje gabarite dobri su jako oba.

a sto se tice toga da je Ciro bolji od Wranglera na offu hmmm ne bih se slozio ipak :) kakve je taj ciro imao amortizere, lift i sta sve ne, ali generalno za off, wrangler 4.0 i ciro 4.0 ipak ide to na stranu wranglera. Mada ima i to svoju cijenu, i uzima wrangler danak po cesti jer je tu kao traktor, malo bolji od nive mozda. dok je ciro pored toga sto ima visoke opruge pa malo u krivinama valja putnike na zadnjem sjedalu, prilicno je udoban, jedan od najudobnijih u svom rangu.
Bakir1

#1375 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

limited5,9 wrote:kreso ne prodaji kocku ni po koju cijenu zajebat ces se sigurno
jos ako je dobar
,nemam vremena da napravim mali klip jer 2002 i 2003 vozio sam 4x4 cross u bosni
i stavit cu ga na you tube na skokovima koliko kocka leti po zraku i to bezbroj puta wrangler doso jedom i nista nemoze ni blizu
sve ima svoje wrangler je opasni na izgled ali xj 4,0 je pravi JEEPPPPPPPPPPP :-D :D
sjecam se ja tebe,mis siva kocka sa odrezanim auspuhom,kakav je samo zvuk imala kad se sjetim :thumbup:
edit jel bila kratka sa roll barom i obicna sa 4 vrata?
Image
:D
Post Reply