Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#1101 Re: Terenci i mehanika
Da, istina, već to radim tu gdje živim, tako da pomoć ovako kome mogu pomoći preko žice neće mi ni donijeti u džep, niti odnijeti iz džepa, pa zašto ne pokušati nekoga riješiti muka, jer znam kako iritira kad nešto nije uredu.
- limited5,9
#1102 Re: Terenci i mehanika
kreso vec sam te pito
na zj 98 5,9 ima na lijevom prednjem blatobranu vakum na njega idu dvije cijevi i jedan dzek i to stalno kucka jako
a sa autom sve je ured osim sto na leru treska i kad taj dzek izvadim odma smanji al i dalje malo trese samo na leru
mjenjo onaj senzor od ler gasa i opet isto ,ocistijo komplet usis i opet isto on treska
evo slika od ovog vakuma
http://www.zaslike.com/viewer.php?file= ... ry54td.jpg
na zj 98 5,9 ima na lijevom prednjem blatobranu vakum na njega idu dvije cijevi i jedan dzek i to stalno kucka jako
a sa autom sve je ured osim sto na leru treska i kad taj dzek izvadim odma smanji al i dalje malo trese samo na leru
mjenjo onaj senzor od ler gasa i opet isto ,ocistijo komplet usis i opet isto on treska
evo slika od ovog vakuma
http://www.zaslike.com/viewer.php?file= ... ry54td.jpg
-
zoxi
#1103 Re: Terenci i mehanika
Kreso hvala ti na objasnjenju i makar se sada necu plasiti da cu negdje ostati na putu.Osim ovog sto me je najvise interesovalo,žeio bih znati, u koliko nekad dodje za potrebno,da li se mogu i gdje naci za kupiti te lamele i da li ih neki majstor koji je radio kamionske difer.može zamjenit?Koje ulje da sipam u difer.jer ko zna kad ga je i da li ga je neko nekad mijenjao?I da slucajno neznas ovako na nevidjeno kakav semering ide na zadnji tocak jer vidim da je malo umascen.Pretpostavljam da po malo ulja iz difer.curi pored semeringa.Ulja ima dovoljno jer sam ga kontrolisao pre neki dan.Gdje uopste da trazim rezervne djelove kad mi nesto zatreba?Sta jos reci osim hvala ti na izdvojenom vremenu.
-
BISCANIN2
#1104 Re: Terenci i mehanika
Kolega na prethodnih 40 tak stranica sve imas pa polako ,od ulja, diferencijala,itd,imas i pojasnjenja i adrese .Samo laganozoxi wrote:Kreso hvala ti na objasnjenju i makar se sada necu plasiti da cu negdje ostati na putu.Osim ovog sto me je najvise interesovalo,žeio bih znati, u koliko nekad dodje za potrebno,da li se mogu i gdje naci za kupiti te lamele i da li ih neki majstor koji je radio kamionske difer.može zamjenit?Koje ulje da sipam u difer.jer ko zna kad ga je i da li ga je neko nekad mijenjao?I da slucajno neznas ovako na nevidjeno kakav semering ide na zadnji tocak jer vidim da je malo umascen.Pretpostavljam da po malo ulja iz difer.curi pored semeringa.Ulja ima dovoljno jer sam ga kontrolisao pre neki dan.Gdje uopste da trazim rezervne djelove kad mi nesto zatreba?Sta jos reci osim hvala ti na izdvojenom vremenu.
-
loshmi_pg
#1105 Re: Terenci i mehanika
Prijatelj planira da trguje suzuki vitaru...na shta obratiti paznju...ima li neko mjesto karakteristichno za vitaru gdje dolazi do korozije...koje su mane tih auta..tj koji su se reduktori bolji a koji loshije pokazali i tako to...na kojim verzijama je dolazio lsd nazad 
-
Boycie
#1106 Re: Terenci i mehanika
Planiram uskoro da kupim terenca, samo sam u dilemi kojeg. Prvenstveno bih (nekih 90%) vremena bio na asfaltu, a ostatak na nekim prosjecnim sumskim putevima. Razmisljao sam o Nissan Teranu II (od 2004-2005 god recimo sa motorom 2.7 TDi), Nissan Patrolu, Grand Cherokee ili i neki SUV kao Subaru Foresteru (jedino me brine nabavka i cijena rezervnih dijelova) ili Nissan x-trail.
Finansijski bi to bio neki iznos od 15 000 do 18 000 KM i naravno za te pare sto mlađe godiste i manja kilometraza. Ne bjezim ni od benzinaca (do sada sam ih gotovo iskljucivo vozio), ali zbog tezine sigurno bi bilo pozeljniji dizel.
Savjeti, misljenja - bio bih vrlo zahvalan.
Finansijski bi to bio neki iznos od 15 000 do 18 000 KM i naravno za te pare sto mlađe godiste i manja kilometraza. Ne bjezim ni od benzinaca (do sada sam ih gotovo iskljucivo vozio), ali zbog tezine sigurno bi bilo pozeljniji dizel.
Savjeti, misljenja - bio bih vrlo zahvalan.
- Bakir1
#1107 Re: Terenci i mehanika
svi veliki japanci sa dizel motorima imaju istu boljku a to je veliki motori mali broj cilindara usljed cega pucaju glave motora.
niko nije postedjen toga posebno ne patrol i terano.
za taj iznos nisi u prilici da biras sto mladje a sto manje kilometara.
moja preporuka bi inace bila pajero,ali kad vidim kakvi se auti prodaju nemam preporuke
ps reno onaj neki xr4 ili reno kango 4x4 su veoma sposobni mali terenci
niko nije postedjen toga posebno ne patrol i terano.
za taj iznos nisi u prilici da biras sto mladje a sto manje kilometara.
moja preporuka bi inace bila pajero,ali kad vidim kakvi se auti prodaju nemam preporuke
ps reno onaj neki xr4 ili reno kango 4x4 su veoma sposobni mali terenci
-
mad max
#1108 Re: Terenci i mehanika
drugar iz iskustva, nissana patrola 4,2 dizela ces se navozati svakako i po terenu i po asfaltu, zahtjevniji teren trazi gume ripnjace i on ide bez problema, toyote 2,4 benzin 4runner isto tako dobar terenac, grand cherokee isto, jedino sto iz iskustva znam nissan patrol 4,2 ti je vojna verzija tako da nije komforan ni udoban, potrosnja 12l dizela po gradu, prikolica i teren 15 i vise litara, nissan 2,8 ne kupuj on je turbo i puca mu glava cim se pregrije, a to je u terenu neminovno...
toyota 4runner extra terenac trosi po gradu 10l benzina, u terenu pod redukcijama 15 i vise... neudobna osjeti svaku neravninu zbog podvozja takvo je ...
grand cherokee je extra i po terenu i po gradu... mana dijelovi i majstori...
sva nabrojena vozila sam imao ili imam to ti je iz prve ruke...
toyota 4runner extra terenac trosi po gradu 10l benzina, u terenu pod redukcijama 15 i vise... neudobna osjeti svaku neravninu zbog podvozja takvo je ...
- kreso_atac
#1109 Re: Terenci i mehanika
vjerovatno možeš i pretpostaviti šta bih ti ja preporučio: grand cherokee 4.0 sa čeličnim, "cast iron" glavama sigurno se neće žaliti na bilo kakav način eksploatacije, ali naravno 4runner benzinac od 4 litre je isto jako dobar, ali za asfalt je ipak ja smatram grand ispred. pajero poslije 2002-2003 godine mi je jako dobar i zgodan, i pogotovo land cruiser ako ti nije glomazan. generalno ja bih uvijek prednost dao šestocilindrašima, ili pogotovo v8, l4 mi je nekako, nezgodno i mlitavo za koliko-toliko adekvatnog terenca - šminkerske "SUV"ove ne ubrajam tu.
@limited odgovorit ću ti čim budem za kompom.
@limited odgovorit ću ti čim budem za kompom.
- Bakir1
#1110 Re: Terenci i mehanika
patrol 4,2 dizel prestrasan auto ali kamion u modernom vremenu i prometu kao slon se krece,4,2 trosi malo vise znas i sammad max wrote:drugar iz iskustva, nissana patrola 4,2 dizela ces se navozati svakako i po terenu i po asfaltu, zahtjevniji teren trazi gume ripnjace i on ide bez problema, toyote 2,4 benzin 4runner isto tako dobar terenac, grand cherokee isto, jedino sto iz iskustva znam nissan patrol 4,2 ti je vojna verzija tako da nije komforan ni udoban, potrosnja 12l dizela po gradu, prikolica i teren 15 i vise litara, nissan 2,8 ne kupuj on je turbo i puca mu glava cim se pregrije, a to je u terenu neminovno...
4runner taj stari 2,4 solidan auto ali nema ga da valja nikako i nigdje,zbog svojih godina nema uvoza a ono sto se nudi je blago receno smece.
grand je slicna varijanta kao i ta stara toyota,tj stari grand,ovi novi su isto u 99% slucajeva andjeli sa greskom jer dobri auti kostaju mnogo i brzo se prodaju.
ono sto bi se mozda moglo uklopiti u cijenu je taj pajero V60 ili generacija 3 sa gdi motorom koji ne ide u istu recenicu sa plinom ali nije pretjerano rastrosan.
super alternativa je npr

ili

ali za 15 ih nema
- limited5,9
#1111 Re: Terenci i mehanika
kreso ajde vidi moje pitanje na prosloj stranici na kraju
hvala
hvala
-
Boycie
#1112 Re: Terenci i mehanika
Nekako sam najviše zagrijan za Land Cruiser, ali mislim da za nekih 18000+- 1000km tesko da mogu naci nesto "mladje" od recimo 2001 god. Cini mi se da se Grand Cherokee (i to sa motorom 4.0, kao što krešo preporuci) moze naci 2003-2004 godiste u tom nekom cjenovnom rangu i za sad mi to izgleda kao relativno najbolja varijanta.
Ima li neko iskustva sa Liberty 2.8 CRD (prvenstveno biscanin)? Jedan od rijetkih terenaca koji mi se zeni svidja
, pa kaze ako vec moram voziti terenca neka to bude onda taj.
Inace svaka vam cast - brzi, konkretni i strucni odgovori.
Ima li neko iskustva sa Liberty 2.8 CRD (prvenstveno biscanin)? Jedan od rijetkih terenaca koji mi se zeni svidja
- kreso_atac
#1113 Re: Terenci i mehanika
@limited:
To na slici je solenoid za pročišćavanje rezervoara. Ustvari za pročišćavanje isparivačnog spremnika. na njemu imaš vakuum liniju koja ide sa glavnog usisa do spremnika, koji ima crijevo do rezervoara za gorivo. Pare od benzina se sakupljaju u tom spremniku i na određenoj vrijednosti senzor otvara vacuum liniju tako da te pare budu usisane u motor. Tako da 100% negdje imaš oštećenje na nekoj od linija - ili vakuumskoj ili na ulaznoj, a taj klik klik zvuk je normalan za solenoid.
To na slici je solenoid za pročišćavanje rezervoara. Ustvari za pročišćavanje isparivačnog spremnika. na njemu imaš vakuum liniju koja ide sa glavnog usisa do spremnika, koji ima crijevo do rezervoara za gorivo. Pare od benzina se sakupljaju u tom spremniku i na određenoj vrijednosti senzor otvara vacuum liniju tako da te pare budu usisane u motor. Tako da 100% negdje imaš oštećenje na nekoj od linija - ili vakuumskoj ili na ulaznoj, a taj klik klik zvuk je normalan za solenoid.
-
BISCANIN2
#1114 Re: Terenci i mehanika
Kolega ,ako kupis liberty rjesio si sve probleme sto se tice familije ,moja zena vise vodi racuna o ovom jeepu nego jaBoycie wrote:Nekako sam najviše zagrijan za Land Cruiser, ali mislim da za nekih 18000+- 1000km tesko da mogu naci nesto "mladje" od recimo 2001 god. Cini mi se da se Grand Cherokee (i to sa motorom 4.0, kao što krešo preporuci) moze naci 2003-2004 godiste u tom nekom cjenovnom rangu i za sad mi to izgleda kao relativno najbolja varijanta.
Ima li neko iskustva sa Liberty 2.8 CRD (prvenstveno biscanin)? Jedan od rijetkih terenaca koji mi se zeni svidja, pa kaze ako vec moram voziti terenca neka to bude onda taj.
Ona daje novac za gorivo ,ona me tjera da brinem o sitnicama :jesi provjerio ,jesi dosuo,jesi zvao itd.Moja zena sad zna o4.0 , 4,7.5,2 i losim 2,5 i 3,1 dizel masinama .Sad njoj u obzir dolazi samo jeep
Uglavnom sa ovim autom si u centru paznje , što zene vole .Nakon puta od 360 km zena i djeca mi kazu hajmo jos jedan krug po gradu .
Na terenu ga nisam probao jer nemam srca i ai zena mi ne da ga lomim , na cesti ovaj 3.7 je zvijer ,nema auta koji moze da te prati mislim na normalna auta ne neke sportske izvedbe , na krivinama po suhom je poput alfe ko na sinama,kad je vlazno veliki oprez jer proklizava i zbog tezine zaustavni put mu je veci .
Uglavnom na cesti je uzitak ,sto zbog perfomanci sto zbog povisenog polozaja, zvuka prilokom jaceg gasa ,a i samog osjecaja prilikom voznje .
O crd nemam pojma znam da su izuzetno skupi , i radi se mercedesovim dizelskim masinama sto znaci vrh.
Ja vise dizela nebi ,sad pratim sipanje i predjenu kilomterazu na gorivu i na kraju mjeseca cu objaviti ovdje na forumu tacan broj kilometara i potroseno gorivo.
Eto toliko .
- iceman ze
#1115 Re: Terenci i mehanika
@kreso,
jutros sam zamjenio vodenu pumpu, ipak je do nje bilo sto mi je pustalo antifriz; sad je GC ok, bas je nezgodno bilo svaki dan nadolivati tecnosti. Uglavnom majstor je pregledao auto, sve je OK, jedino sto ima lufta u desnoj krajnici, to je sljedece sto bih trebao promjeniti. Hvala na savjetima.....
kome treba tehnicki rjecnik na engleskom
http://www.manhuzice.in.rs/tehnicki_recnik.html
Troskovi uvoza vodene pumpe iz USA(Rock Auto):
- 37 $ vod.pumpa BOSCH;
- 47$ Fedex Express delivery (stigla pumpa za 6 dana do Sarajeva);
- 54 KM Carina i PDV;
- 28 KM Takse i carinske isprave.
jutros sam zamjenio vodenu pumpu, ipak je do nje bilo sto mi je pustalo antifriz; sad je GC ok, bas je nezgodno bilo svaki dan nadolivati tecnosti. Uglavnom majstor je pregledao auto, sve je OK, jedino sto ima lufta u desnoj krajnici, to je sljedece sto bih trebao promjeniti. Hvala na savjetima.....
kome treba tehnicki rjecnik na engleskom
http://www.manhuzice.in.rs/tehnicki_recnik.html
Troskovi uvoza vodene pumpe iz USA(Rock Auto):
- 37 $ vod.pumpa BOSCH;
- 47$ Fedex Express delivery (stigla pumpa za 6 dana do Sarajeva);
- 54 KM Carina i PDV;
- 28 KM Takse i carinske isprave.
- iceman ze
#1116 Re: Terenci i mehanika
kreso,
jedno pitanje prijatelj ima GC isti kao moj 2004, 4.0l. Rekli su mu da mu je otisla lambda sonda (oxygen sensor). Nesto sam cackao na netu, pa se nisam snasao, da li se radi o jednom dijelu ili ima vise lambda sondi kod GC. Hvala unaprijed.
jedno pitanje prijatelj ima GC isti kao moj 2004, 4.0l. Rekli su mu da mu je otisla lambda sonda (oxygen sensor). Nesto sam cackao na netu, pa se nisam snasao, da li se radi o jednom dijelu ili ima vise lambda sondi kod GC. Hvala unaprijed.
- kreso_atac
#1117 Re: Terenci i mehanika
Dvije lambde ima, kako se ponaša auto? gornja je bitnija za rad motora i ubrzigavanje, a donja za kontrolu emisije gasova. Koji su simptomi i imaju li greške na dijagnostici. u 95% slučajeva neispravna sonda se pojavi na dijagnostici, a uostalom mjeri napone na njoj u vožnji, par stranica unazad imaš screenshot sa dijagnostičkog uređaja kako bi otprilike te vrijednosti trebali hodati, momak koji se žalio na potrošnju je postavljao.
- iceman ze
#1118 Re: Terenci i mehanika
bio je na dijagnostici i rekli su mu da je do lambd sondi, upaljena mu je lampica na instrument tabli,; nije mi rekao da nekih posebnih problema ima ili barem nije primjetio. Gledao sam preko neta da narucim, pa se nisam odmah snasao koje da narucim imaju na rock autu, citavu paletu senzora, pa reko da ne pogrijesim. 
- kreso_atac
#1119 Re: Terenci i mehanika
Ako nije problem neka napiše koji kod su mu rekli da ima, da provjerimo za svaki slučaj. Zna biti ta greška samo posljedica nečeg drugo, pa da vidimo šta sve ima. Oko 50 € sa dostavom do BiH je ta sonda, dodge dakota i viper kompatibilne pa šta ti je lakše naći.
- limited5,9
#1120 Re: Terenci i mehanika
zna li iko gdje bude smjesten cd changer na gc zj prodaju mi od gc 2003 godine da li to pase na 98
hvala
hvala
- kreso_atac
#1121 Re: Terenci i mehanika
Ako je konektor isti (okrugli ako se dobro sjećam) i ako ima adapter, onda može infinity originalni changer. Takođe postoje alpine changeri kompatibilni sa chryslerom i jeepom, pa ne znam koji je u pitanju. kod WJ bude nazad u posebnom prostoru za changer, a kod ZJ nema tog pretinca, nego obicno bude ispod vozacevog sjedista.
-
zoxi
#1123 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav za sve clanove.Ovih dana citam ovih 46 stranica i odusevljavam se.Tako pozelim da kupim nekog Cerokeea 4.0 ali vozim Audija A-6 2003g,pa sa njim donekle zadovoljim potrebu za adrenalinom.Imam i Cerokee 2.1 td 90g i veoma volim da ga vozim jer je zaista u dobrom stanju,iako u poredjenju sa ovim sto vecina vas vozi neznam da li se moze zvati terenac,iako ima reduktor sa 4x4 sporo i 4x4 brzo.Ali imati troje kola bilo bi mi previse.Kad sam sam ga kupio hladnjak od grejanja je curio pa sam ga posto nisam nasao original zamjenio sa nekim od Tipa ili Punta.Grejanje je katastrofa.Kad krenem prvih nekoliko km grejanje pocne da pojacava i kad se ponadam da ce biti toplo,grejanje pocne da bude sve losije i na kraju pocne da izlazi mlak vazduh.Zamjenio sam i termostat nadajuci se da je stari neispravan, ali nista.Potajno se nadam da je mozda u pitanju neka sitnica jer pomisao na drugi hladnjak me najezi.Molim da ako neko ima neko iskustvo koje bi mi pomoglo da mi napise kako bih se i ja zagrejao kad mi zatreba.Sta o ovome misli Kreso.Hvala i dobro zdravlje svima.
- Bakir1
#1124 Re: Terenci i mehanika
kreso baci grah
zablokiran ti visko ventilator eto sto ti slabo grije
zablokiran ti visko ventilator eto sto ti slabo grije
- limited5,9
#1125 Re: Terenci i mehanika
kreso posto radis sa jeep ovima znas li trebal se na kakvoj odredenoj kilometrazi mjenjat sta u deferencijalima
recimo na zj 5.9 jel dode zadnji slip dif i gdje bi se moglo nabaviti ako treba ili ima kakva preventiva prije nego sta crkne da se prije mjenja
hvala
recimo na zj 5.9 jel dode zadnji slip dif i gdje bi se moglo nabaviti ako treba ili ima kakva preventiva prije nego sta crkne da se prije mjenja
hvala