Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Igor_ReefrooM
#1026 Re: Terenci i mehanika
Odlican liberty! Na slikama izgleda super i deluje mi bolji od mog, nadam se da si zadovoljan?!
Reci mi jel si primetio negde da je poceo malo da rdja? Moj malo ispod zadnje soferke i na dnu vrata (nista strasno ali dovoljno da nervira) a te simptome sam video i na jos dva libertya pa me interesuje da li im je to mana?!
Reci mi jel si primetio negde da je poceo malo da rdja? Moj malo ispod zadnje soferke i na dnu vrata (nista strasno ali dovoljno da nervira) a te simptome sam video i na jos dva libertya pa me interesuje da li im je to mana?!
- kreso_atac
#1027 Re: Terenci i mehanika
Ako je pitanje i meni upućeno, iz dosadašnjeg iskustva nisam primijetio da imaju neku tačku koja počne da korozira, pogotovo na mlađim modelima se ne bi smjelo dešavati. Ono što smijem garantovati je da na grandu zj, wj i wk korozije ne smije biti nigdje na limu ukoliko nije ranije nekad udaren ili oštećen. Pa pretpostavljam da je slična stvar i sa libertyjem. Sa wranglerom TJ i JK jest.
-
BISCANIN2
#1028 Re: Terenci i mehanika
Nema jos ni packe ,ako nebi bilo poslije.I jos nisam vidio hrdjavog jeepa .Onaj moj xj je bio 89 godiste i bio je bukvalno bez hrdje osim na par mjesta ali i to sto je bilo na pragovim bilo je zanemarivo .Juce sam gledao jednog xj stavicu i klip od vlasnika ,93 godiste koji se sistematski uništava po Bihaćkim dumbačama ,izudaran, izgreban ,blata unutra da možes saditi kupus ,ali hrđe nema .Igor_ReefrooM wrote:Odlican liberty! Na slikama izgleda super i deluje mi bolji od mog, nadam se da si zadovoljan?!
Što se tiče kj prezadovoljan sam ,on je šarmer na prvu ,problem ga je obuzdati ,sad kad je kisa cesto proklizavam prilikom starta .Testiram mu potrosnju po gradu .I za vikend cu malo na planine da vidim sta je reci u soft off-u .
-
Kiberluskoni
#1029 Re: Terenci i mehanika
Cestitke Biscaninu na prinovi
.
Drži nas updateovanim po pitanju utisaka. Baš me zanima potrošnja.
Drži nas updateovanim po pitanju utisaka. Baš me zanima potrošnja.
- kreso_atac
#1030 Re: Terenci i mehanika
Što se tiče potrošnje, kombinovano ne bi smio ići preko nekih 15 litara, a na otvorenom 10-11.
-
BISCANIN2
#1031 Re: Terenci i mehanika
Oko 10.5 na otvorenom sam izmjerio ,sad ga po gradu testiram čisto grad da vidim .kreso_atac wrote:Što se tiče potrošnje, kombinovano ne bi smio ići preko nekih 15 litara, a na otvorenom 10-11.
-
mad max
#1032 Re: Terenci i mehanika
ja nikako da uspijem poslati poruku i pitanja
-
mad max
#1033 Re: Terenci i mehanika
i prodje...
prvo da pozdravim i pohvalim sve clanove, posebno kresu jer je tata za jeep-ove...
imao sam grand cherokee 4,7 limiteda i prodao sam ga 2006, otada se nisam prestao kajati sto sam to uradio jer me sluzio bez kvara...
prije mjesec dana kupio sam 4,0 limiteda 2001 godiste i naravno nisam znao nista jer sam se tek kasnije ukljucio u forum, vadio biljeske tipa ulja u motor i mjenjac i ostalo...
moj jeep je u ocajnom stanju... mjenjac je quadra trac... nemam prednje vuce kad proklizem u 4 all time... u 4 lo imam...
mjenjac dobro salta i kad ga stisnem vrati u manju, zadovoljan sam... dugme dif off reaguje pali lampicu na instrument tabli i naspanuje vozilo povecavajuci u obrtaje, pritisak ulja u motoru je kao sto ste rekli da je dobro preko 40, temperatura je dobra...
trap je ocajan ali to je manje vazno... ulje u mjenjacu je cisto mada sumnjam da je mopar, mislim da je neko drugo ali ne smrdi na paljevinu...
ima plin sekvent, na instrument tabli je upalio onu lampicu zute boje sa strelicom munje...
jos sto sam primjetio je da ima klasican propeler elektronski na hladnjaku pa Vas pitam da li da stavljam visko jos za svaki slucaj, i ova vuca prednja koliko ce me to otprilike kostati... inace zivim u banja luci, a da vam kazem iskreno ovdje malo ko to nesto zna, a dijelove imaju polovne tako da necu ovdje popravljati vec cu voziti u srbiju ili u hrvatsku...
inace, imao sam jos od terenaca patrola 2.8 i 4.2, ovaj drugi je bio mnogo bolji, i toyotu 4 runner 2.4 benzin koja me isto ekstra sluzila...
puno hvala unaprijed na odgovoru...
i da jeep mi treba samo za asfalt meni je to zao voziti po terenu, kad ga sredim i promijenim boju stavicu slike
veliki pozdrav
prvo da pozdravim i pohvalim sve clanove, posebno kresu jer je tata za jeep-ove...
imao sam grand cherokee 4,7 limiteda i prodao sam ga 2006, otada se nisam prestao kajati sto sam to uradio jer me sluzio bez kvara...
prije mjesec dana kupio sam 4,0 limiteda 2001 godiste i naravno nisam znao nista jer sam se tek kasnije ukljucio u forum, vadio biljeske tipa ulja u motor i mjenjac i ostalo...
moj jeep je u ocajnom stanju... mjenjac je quadra trac... nemam prednje vuce kad proklizem u 4 all time... u 4 lo imam...
mjenjac dobro salta i kad ga stisnem vrati u manju, zadovoljan sam... dugme dif off reaguje pali lampicu na instrument tabli i naspanuje vozilo povecavajuci u obrtaje, pritisak ulja u motoru je kao sto ste rekli da je dobro preko 40, temperatura je dobra...
trap je ocajan ali to je manje vazno... ulje u mjenjacu je cisto mada sumnjam da je mopar, mislim da je neko drugo ali ne smrdi na paljevinu...
ima plin sekvent, na instrument tabli je upalio onu lampicu zute boje sa strelicom munje...
jos sto sam primjetio je da ima klasican propeler elektronski na hladnjaku pa Vas pitam da li da stavljam visko jos za svaki slucaj, i ova vuca prednja koliko ce me to otprilike kostati... inace zivim u banja luci, a da vam kazem iskreno ovdje malo ko to nesto zna, a dijelove imaju polovne tako da necu ovdje popravljati vec cu voziti u srbiju ili u hrvatsku...
inace, imao sam jos od terenaca patrola 2.8 i 4.2, ovaj drugi je bio mnogo bolji, i toyotu 4 runner 2.4 benzin koja me isto ekstra sluzila...
puno hvala unaprijed na odgovoru...
i da jeep mi treba samo za asfalt meni je to zao voziti po terenu, kad ga sredim i promijenim boju stavicu slike
veliki pozdrav
- kreso_atac
#1034 Re: Terenci i mehanika
Nije ti mjenjač quadra trac, nego reduktor. Moguće da je samo visko lamela u reduktoru potrošena, jer tako se on otprilike i ponaša. U all time bi trebalo kada jedna osovina prokliže, uključi se druga preko te lamele. bitno je da mehanička blokada (LO) radi. testiraj te pogone još malo, kada prokliže prvi, je li se zadnji pali itd. Po tom što si napisao, radi korektno. Samo to od plina rješavaj, vidi na dijagnostici šta izbacuje grešku, ako je do plina, može ti vremenom mjenjač pokvariti, tj ubaciti ga u LIMP mode ako je evropski ecu za plin. skeniraj kodove i javi ovdje koji su, neće bez razloga ostati upaljena lampica na tabli
-
mad max
#1035 Re: Terenci i mehanika
to je lampica broj 9, ok hvala puno...
moram to rijesiti sa plinom jer na naglom dodavanju gasa prebaci na benzin tako da znam sa prethodnih strana zbog cega je...
iduce sedmice vozim ga u u srbiju, tacnije u valjevo po preporuci na kompletan servis svih ulja ( naravno po savjetu sa prethodnih strana ), i da rijesim taj problem sa prednjim pogonom i svim nedostacima koje ima na trapu...
sve mi se cini da cu postati kao onaj lik sto ga je glumio Stevo Zigon koji je stalno nesto brinuo o svom autu i koji je izuvao cipele i obuvao papuce kad ulazi u njega
jos jednom hvala i veliki pozdrav svim clanovima
moram to rijesiti sa plinom jer na naglom dodavanju gasa prebaci na benzin tako da znam sa prethodnih strana zbog cega je...
iduce sedmice vozim ga u u srbiju, tacnije u valjevo po preporuci na kompletan servis svih ulja ( naravno po savjetu sa prethodnih strana ), i da rijesim taj problem sa prednjim pogonom i svim nedostacima koje ima na trapu...
sve mi se cini da cu postati kao onaj lik sto ga je glumio Stevo Zigon koji je stalno nesto brinuo o svom autu i koji je izuvao cipele i obuvao papuce kad ulazi u njega
-
BISCANIN2
#1036 Re: Terenci i mehanika
Ha ha ha postajes klasicni jeepermad max wrote:to je lampica broj 9, ok hvala puno...
sve mi se cini da cu postati kao onaj lik sto ga je glumio Stevo Zigon koji je stalno nesto brinuo o svom autu i koji je izuvao cipele i obuvao papuce kad ulazi u njega![]()
-
mad max
#1037 Re: Terenci i mehanika
i jos jedno pitanje za kresu, posto je kvar u reduktoru sto se tice prednje vuce, postoji li mogucnost da promijenim kompletan reduktor i koji je najbolji, kod mene je quadra trac II...
to pitam zato sto nemam namjeru da prodajem jeep, hocu da ga sredim za sebe i da ga vozim do njegovog vijeka
pa bi da imam na njemu sve najbolje...
veliki pozdrav za sve i hvala....
to pitam zato sto nemam namjeru da prodajem jeep, hocu da ga sredim za sebe i da ga vozim do njegovog vijeka
pa bi da imam na njemu sve najbolje...
veliki pozdrav za sve i hvala....
- kreso_atac
#1038 Re: Terenci i mehanika
Po onom što si nam napisao, nije ti reduktor u banani, jer neće on lako crknuti, samo su mu lamele potrošene, njih možeš zamijeniti da imaš praktički nov reduktor. Možeš i naći polovan quadra drive, njega bi bilo najbezbolnije mijenjati, jer je dosta sličan sa qt-II, ali i kod njega polovnog je rizično jer ne znaš u kakvom stanju su lamele. Selec trac nema lamele, on je stara škola, mehaničke blokade itd, ali da njega staviš umjesto qt-II trebat će više posla, prije svega jer on ima 5 pozicija, a taj tvoj tri. Trebat će vrlo vjerovatno drugi zadnji kardan sa križevima, drugi set za povezivanje sa ručicom, drugi brzinomjer, i drugi poklopac unutra, jer bode oči ono tri pozicije da pišu, a da ide i između njih itd. Quadra drive je jako moćan reduktor, ali i selec trac, sve ovisi šta ti treba. Ni QT nije za baciti naravno, ZJ-a su oni gonili predobro.
-
mad max
#1039 Re: Terenci i mehanika
hvala drugar...
danas sam u garazi na ravnoj podlozi pogledao ulje u mjenjacu i fakticki ga nema,
naravno da sam ispostovao sve auto je odradilo par minuta pa sam ga prebacio tri, cetiri puta u sve polozaje mjenjaca od P do 1 i od 1 do P, ostavio u N i kad sam izvukao mjerac ulja ima samo na vrhu sipke, znaci dosta ispod SAFE...
sad ga ne smijem ni upaliti dok ne naspem da bude blizu HOT..
prije 15ak dana kazem mehanicaru da pogleda ulje u mjenjacu, kaze ima nema sta da brines...
sad kad sam pogledao i dalje je cisto ulje, a nisam nesto osjetio u saltanju, mada ja to i ne vozim brzo mozda zato...
sutra cu odnijeti zahtjev za kredit, pa cu ga napraviti, necu da se nerviram vise...
sta god da je:
veliki pozdrav i hvala, naravno napisacu na forum kakav je kvar i koliko je kostalo...
kreso tvoj grand je ekstra sto se izgleda tice, one gume mu bas stoje i bas mocno izgleda ( a mehanika, motor i ostalo znam da je kako treba, barem kod tebe, mi svi ovdje muku mucimo sa majstorima)
danas sam u garazi na ravnoj podlozi pogledao ulje u mjenjacu i fakticki ga nema,
naravno da sam ispostovao sve auto je odradilo par minuta pa sam ga prebacio tri, cetiri puta u sve polozaje mjenjaca od P do 1 i od 1 do P, ostavio u N i kad sam izvukao mjerac ulja ima samo na vrhu sipke, znaci dosta ispod SAFE...
sad ga ne smijem ni upaliti dok ne naspem da bude blizu HOT..
prije 15ak dana kazem mehanicaru da pogleda ulje u mjenjacu, kaze ima nema sta da brines...
sad kad sam pogledao i dalje je cisto ulje, a nisam nesto osjetio u saltanju, mada ja to i ne vozim brzo mozda zato...
sutra cu odnijeti zahtjev za kredit, pa cu ga napraviti, necu da se nerviram vise...
sta god da je:
veliki pozdrav i hvala, naravno napisacu na forum kakav je kvar i koliko je kostalo...
kreso tvoj grand je ekstra sto se izgleda tice, one gume mu bas stoje i bas mocno izgleda ( a mehanika, motor i ostalo znam da je kako treba, barem kod tebe, mi svi ovdje muku mucimo sa majstorima)
- kreso_atac
#1040 Re: Terenci i mehanika
Vožnja bez dovoljno ulja će spržiti lamele čim par puta se pregrije (a lakše će se pregrijati ako je manja količina, i ako ne cirkuliše dovoljno kroz pumpu), a na stranu što će zaribati planetari bez dovoljno ulja pri većem opterećenju. Moja preporuka je da uzmeš čim prije negdje u Hrvatskoj ili iz Njemačke putem eBaya moparov atf+4.
A što se tiče mog granda, možda grandu bolje stoji ušminkani izgled, a možda i ne. Što se mene tiče, ja sam više za agresivne gume i čelične felge, ne znam koju sliku si vidio, onu stariju sa običnim gumama i alu felgama ili noviju sa liftom, i at gumama.
A što se tiče mog granda, možda grandu bolje stoji ušminkani izgled, a možda i ne. Što se mene tiče, ja sam više za agresivne gume i čelične felge, ne znam koju sliku si vidio, onu stariju sa običnim gumama i alu felgama ili noviju sa liftom, i at gumama.
-
mad max
#1041 Re: Terenci i mehanika
vidio sam obadvije, naravno vise mi se svidja slika gdje je grand podignut i ima bas velike gume...
ekstra mu stoje... ako bi se ja odlucio raditi tako da izgleda koji profil guma da kupim i gdje da ga podignem, moze li kod gorana u valjevu i smeta li mu to sto bi te gume uglavnom na asfaltu bile, prvenstveno mislim na trap i prenos, a po iskustvu od ranije mozda i potrosnju digne?
u svakom slucaju izgleda preopasno
pozdrav
ekstra mu stoje... ako bi se ja odlucio raditi tako da izgleda koji profil guma da kupim i gdje da ga podignem, moze li kod gorana u valjevu i smeta li mu to sto bi te gume uglavnom na asfaltu bile, prvenstveno mislim na trap i prenos, a po iskustvu od ranije mozda i potrosnju digne?
u svakom slucaju izgleda preopasno
pozdrav
- kreso_atac
#1042 Re: Terenci i mehanika
potrošnju digne malo, i ne smeta ništa ako tako po cesti voziš, ali malo je besmisleno i skupo uraditi to tek tako samo radi izgleda.
-
mad max
#1043 Re: Terenci i mehanika
molim te kreso jos ovo da mi napises, znam da sam dosadan ali sta cu, nemam koga drugog da pitam...
sad sam nasuo ulje u mjenjac, nisam nista mogao naci osim dexron III, znam da to ne valja ali ja ne vozim jeep, stoji parkiran u garazi... ( samo dok ne odem na servis)
sad mi se u N cuje kao da zuji, nije to nekakav jak zvuk, ali se ipak cuje...
u ostalim polozajim rucice mjenjaca onako na mjestu D, R, P nisam nista mogao primjetiti...
znaci li to da mu je kraj ili sta vec?
i koliko kosta da se reparira mjenjac da me ne okupaju bez sampona, cini mi se da sam na jednoj stranici procitao oko 700 eu? I koliko kosta u najgorem slucaju da se bas generalno sredi?
molim te da mi odgovoris kad stignes, znaci mjenjac jos salta i ide, samo to zujanje u N
sad sam nasuo ulje u mjenjac, nisam nista mogao naci osim dexron III, znam da to ne valja ali ja ne vozim jeep, stoji parkiran u garazi... ( samo dok ne odem na servis)
sad mi se u N cuje kao da zuji, nije to nekakav jak zvuk, ali se ipak cuje...
u ostalim polozajim rucice mjenjaca onako na mjestu D, R, P nisam nista mogao primjetiti...
znaci li to da mu je kraj ili sta vec?
i koliko kosta da se reparira mjenjac da me ne okupaju bez sampona, cini mi se da sam na jednoj stranici procitao oko 700 eu? I koliko kosta u najgorem slucaju da se bas generalno sredi?
molim te da mi odgovoris kad stignes, znaci mjenjac jos salta i ide, samo to zujanje u N
- kreso_atac
#1044 Re: Terenci i mehanika
Ako si pomiješao atf i dexron, to ne valja nikako zbog frikcije ulja, i što prije trebaš istresti i nasuti atf4 ili ako ne možeš nabaviti naspi dexron III, ali nemoj ga dugo voziti, čim prije da izvadiš ga. Zujanje kao zujanje nije problem ako nema još nekih simptoma (kratko proklizavanje u veće obrtaje prilikom prebacivanja, lupanje, kašnjenje u prebacivanju, kickdown itd). 800 E drugi polovan mjenjač (ispravan potpuno) sa ugradnjom.
- iceman ze
#1045 Re: Terenci i mehanika
Otisla mi je vodena pumpa na GC: Evo gledam na web sajtu rockauto, imaju neke pumpe, ali nikako da skontam kako se na engleskom koristi termin za vodenu pumpu. Hvala Vam unaprijed.
P.S Ako neko ima u BiH da prodaje novu, uzeo bih; ako nije skupa.
Pozz
P.S Ako neko ima u BiH da prodaje novu, uzeo bih; ako nije skupa.
Pozz
- kreso_atac
#1047 Re: Terenci i mehanika
oko 65 € sa dostavom do BiH pumpa (sa dihtungom) za 4.0 šestak, Bosch proizvođač, a 55€ GMB proizvođač.
Usput, jesi li siguran da je pumpa stradala? Jako jako rijetko se to kvari, osim ako nije mehaničkog udara bilo, ili da je u prazno radila.
Usput, jesi li siguran da je pumpa stradala? Jako jako rijetko se to kvari, osim ako nije mehaničkog udara bilo, ili da je u prazno radila.
- iceman ze
#1048 Re: Terenci i mehanika
@kreso,
danas stojim na parkingu, vidim kako ispod motora curi, udjem u obliznji servis, majstori su pogledali i konstatovali da sa vodene pumpe se slijeva tekucina . Uglavnom ja sam preko rockauto narucio, izace me oko 70 eura , dostava fedex-om; nadam se da ce brzo stici.
kreso, na jednom mjestu u Sarajevu sam nasao po cijeni od 200 eura
danas stojim na parkingu, vidim kako ispod motora curi, udjem u obliznji servis, majstori su pogledali i konstatovali da sa vodene pumpe se slijeva tekucina . Uglavnom ja sam preko rockauto narucio, izace me oko 70 eura , dostava fedex-om; nadam se da ce brzo stici.
kreso, na jednom mjestu u Sarajevu sam nasao po cijeni od 200 eura
- kreso_atac
#1049 Re: Terenci i mehanika
OK. Sigurno ne pušta negdje na crijevu ili spojevima?
- iceman ze
#1050 Re: Terenci i mehanika
Nisam bas siguran u ove majstore; jedini majstor kome vjerujem je u Zenici; kada dodje vodena pumpa, otici cu kod njega da mi detaljno pregleda auto, ali eto ja se nadam da su dobro konstatovali kvar, u suprotnom imacu jednu pumpu u rezervi.