Tehnički pregled

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Idete li redovono na tehnički?

1. Da
22
73%
2. Ne
4
13%
3. Platim da me puste
4
13%

Total votes: 30

johntra

#1 Tehnički pregled

Post by johntra »

Haj malo da vidimo ko od forumaša redovno vozi svoje auto na tehnički pregled ili ko daje cvaju, ili više, da mu progledaju kroz prste...nema veze što je tehnički sada obavezan, ali opet postoje razne malverzacije...ipak, najavljuje se stajanju u kraj i takvim prevarama...
ja jutros završio svoj....priznajem, ovo mi je drugi tehnički u životu, a imao sam tri auta u svom vlasništvu...jednom sam išao na pregled za prošlo auto i sada za ovo, koje trenutno posjedujem...prvi put nizak viskozitet u ulju od kočnica, drugi put sve ok...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2 Re: Tehnički pregled

Post by corolla02 »

Servisi!? Ti nas zezas ovdje!
:D
Moj je odgovor NE i NE!
johntra

#3 Re: Tehnički pregled

Post by johntra »

šta ima...kod vas je tehnički zeznut do jaja :-)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#4 Re: Tehnički pregled

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Obavezno, čak, pošto mi registracija izlazi u zimskim mjesecima, znam otići ljeti, pred more, neobavezno, da provjerim volan i kočnice. Ipak su djeca pozadi...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#5 Re: Tehnički pregled

Post by corolla02 »

johntra wrote:šta ima...kod vas je tehnički zeznut do jaja :-)
naprotiv, nije obavezan uopste prije registracijee..
:D
johntra

#6 Re: Tehnički pregled

Post by johntra »

e to nisam znao...znam da je u Velikoj Britaniji MOT zeznut.....
Cholina_Lokica

#7 Re: Tehnički pregled

Post by Cholina_Lokica »

obavezno... to nikad ne fulam. da se hoce i to regulisati kako treba pa da se sklone razne razHebane trulje sa cesta
corolla02

#8 Re: Tehnički pregled

Post by corolla02 »

johntra wrote:e to nisam znao...znam da je u Velikoj Britaniji MOT zeznut.....
Uh, zeznuta smo ti mi zemlja, tj. dijasporaa..
;-)
citroen

#9 Re: Tehnički pregled

Post by citroen »

Obavezno na tehnicki,nikakve malverzacije ne dolaze u obzir,sem ako imas auto star dvadeset i vise :bih:
johntra

#10 Re: Tehnički pregled

Post by johntra »

pa, pošto je kod nas većina voznog parka takva, naravno da su malverzacija uvijek u prvom planu....
VR6

#11 Re: Tehnički pregled

Post by VR6 »

Do ove godine nisam isao, jer nije bio obavezan, samo odem uplatim pare, pita me hoces voziti na tehnicki, reko necu, ok i vozdra :mrgreen:

Ove godine sam isao, prosao bez problema, jos kaze sto ti je ljut ovaj auto... :)
Skyfox

#12 Re: Tehnički pregled

Post by Skyfox »

ove godine ce mnogi ici prvi put :-?
johntra

#13 Re: Tehnički pregled

Post by johntra »

nažalost....ali, barem će se povećati sigurnost na cestama....
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#14 Re: Tehnički pregled

Post by arman1 »

Redovno. Bar dva put godišnje svom ljubimcu obavim "sistematski". Jednom prilikom registracije, a drugi put prije godišnjeg.
Majstoru dam ključeve, saoračajnu i 100KM za dijelova i navratim za pra sati.
Maxwell2008

#15 Re: Tehnički pregled

Post by Maxwell2008 »

Zamisli samo, od rata na ovamo toliko se auta uvezlo i registrovalo a da niko nikada nije bio vracen sa tehnickog pregleda,
niti jedno jedino auto.
Ako neko zna da je neko auto vraceno da nigdje nije moglo proci tehnicki neka nam javi ali cisto sumnjam.

To postoji samo kod nas. :bih:
ado-šampion

#16 Re: Tehnički pregled

Post by ado-šampion »

Maxwell2008 wrote:Zamisli samo, od rata na ovamo toliko se auta uvezlo i registrovalo a da niko nikada nije bio vracen sa tehnickog pregleda,
niti jedno jedino auto.
Ako neko zna da je neko auto vraceno da nigdje nije moglo proci tehnicki neka nam javi ali cisto sumnjam.

To postoji samo kod nas. :bih:
Vraćano je itekako. Negdje '98. cirka moje auto je vraćeno zbog napuknute šoferšajbe :!:

Ja odem na tehnički skoro svake godine, tim prije što mi je auto ok i nemam se čega plašiti. Sa tehničkim kao što je ovaj za novija auta i nema neke boljke, pregleda ga vizuelno, kočnice, špura i ćao. Ako održavate auto najviše što možete izletiti je mijenjanje diskova ili pločica.

Ali ne zadugo. :-) Ja sam prije neku godinu bio na tehničkom u remontnom zavodu u Hadžićima (jer mi je bilo usput) i kaže sve ok. Nedugo zatim, nešto huči sa zadnjeg dijela, odem majstoru, dijagnoza istrošile se zadnje disk-pločice, stružu po disku, elem pločice kad su spale s dizalice prepolovile se koliko su tanke bile a disk umalo sjeban (160 KM je jedan zadnji disk za moje auto).

Znači, hem je tehnički štur hem oni koji ga rade neće da rade svoj posao kako treba.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#17 Re: Tehnički pregled

Post by arman1 »

Odeš u Ac quattro i osim osnovnih imaš i eko pregled. Sve ti obave detaljno.
johntra

#18 Re: Tehnički pregled

Post by johntra »

ja se ne sječam kada je neko upućen na vandredni tehnički i isključen iz saobraćaja... :-)
ado-šampion

#19 Re: Tehnički pregled

Post by ado-šampion »

arman1 wrote:Odeš u Ac quattro i osim osnovnih imaš i eko pregled. Sve ti obave detaljno.
Bio sam u AC Quattro zadnji put, provjerili špuru i kočnice i to je to.
Bakir1

#20 Re: Tehnički pregled

Post by Bakir1 »

johntra wrote:ja se ne sječam kada je neko upućen na vandredni tehnički i isključen iz saobraćaja... :-)
a inace kad se to desi praksa je da se to objavi u medijima? :lol:
desava se vedo i to i vracanje i to u znatno vecoj mjeri nego sto se da primjetiti ;-)
johntra

#21 Re: Tehnički pregled

Post by johntra »

nisam mislio na to...čujem za isključenja svakodnevno u policijskim izvještajima, ali imao sam prilike gledati kako zaustavljaju harabatije i krntije i puštaju ih...za tehnički ne sumnjam da ima vraćanja, ali i to je u manjem omjeru, s obzirom koliko je neispravnih vozila na cestama....
VR6

#22 Re: Tehnički pregled

Post by VR6 »

Ma redovno peglaju neku raju, npr. ove sredjene Golfove 1 i 2, zaustavi ga, pregleda, nema ga za sta na licu mjesta oderati, i onda ga posalje na vandredni tehnicki pregled, jer je siguran da ce mu tamo nesto naci... Sta ces kad se taj tehnicki ne koristi tu radi sigurnosti, nego nekih drugih stvari.
atko

#23 Re: Tehnički pregled

Post by atko »

O cemu se kod nas raspravlja :-) :lol:

Naravno da redovono servisiram auto pri svakom servisu obavim pregled svega bitnog, pred svaki duzi put (narocito preko grane) kontrolisem sve sto treba ... i obavezni tehnicki pri registraciji naravno ... al to fakat ni ne brojim ... ali nije ni njima lako ... nedavno sam registrovo auto i na servisu prije mene golf1 ... da ga uparkira ... lufta u volanu ima za polukruzni a i dalje picis pravo :lol: i ovaj ga odmah ubjedjuje kako on upravo ide da to sredi samo da registruje jer istekla reg. pa ne moze do majstroa da vozi :D ... a na kanalu do, lik sa golf2 odvazno insistira da mu pregledaju sve zivo .. i sta mu god nadju on ce to popravit samo vi mene pustite ... al mi dobro pregledajte sve ... a kocnice ... jedan tocak fata drugi nikao ... iskoci ukoso auto ...
Cholina_Lokica

#24 Re: Tehnički pregled

Post by Cholina_Lokica »

ado-šampion wrote:
arman1 wrote:Odeš u Ac quattro i osim osnovnih imaš i eko pregled. Sve ti obave detaljno.
Bio sam u AC Quattro zadnji put, provjerili špuru i kočnice i to je to.
ja uvijek idem tamo, i uvijek mi sve pregledaju...
Bakir1

#25 Re: Tehnički pregled

Post by Bakir1 »

johntra wrote:nisam mislio na to...čujem za isključenja svakodnevno u policijskim izvještajima, ali imao sam prilike gledati kako zaustavljaju harabatije i krntije i puštaju ih...za tehnički ne sumnjam da ima vraćanja, ali i to je u manjem omjeru, s obzirom koliko je neispravnih vozila na cestama....
nisu ljudi koji rade na tehnickom iskljucivo odgovorni za stanje vozila koja se krecu nasim cestama.jesu u nekom odnosu ali u veoma malom,sta radi policija?saobracajni inspektori?krntija je sveobuhvatan pojam,koliko si upoznat sa procedurom i mogucim razlozima iskljucenja vozila iz saobracaja,ne znam ali evo u kratkim crtama,vozilo moze biti iskljuceno iz saobracaja i poslano na vandredni tehnicki pregled u slucaju da policajac ili sluzbena osoba,recimo kantonalni inspektor,vide znaci vizuelno vide nedostatke,razbijenu sofersajbu,farove,stop svjetla,bilo koje bocno staklo,vozio koje limarijom,nedostatkom haube,blatobrana,karambolke,razlicitim bojama itd,ne udovoljava kriterijima.
policija ne moze pregledati kocnice na licu mjesta,nagib tockova itd,to se moze samo otkriti na teh pregledu.
i onda fino kada dodje vozilo,dobije kaznu za tehnicku neispravnost u slucaju vizuelnog kvara ili iskljucenje iz saobracaja sa skidanjem tablica na licu mjesta i oduzimanjem dokumentacije od vozila,do otklanjanja kvara na vozilu.
VR6 wrote:Ma redovno peglaju neku raju, npr. ove sredjene Golfove 1 i 2, zaustavi ga, pregleda, nema ga za sta na licu mjesta oderati, i onda ga posalje na vandredni tehnicki pregled, jer je siguran da ce mu tamo nesto naci... Sta ces kad se taj tehnicki ne koristi tu radi sigurnosti, nego nekih drugih stvari.
zbog cega se koristi tehnicki borise molim te?da se otimaju pare kvazi trkacima?evo koliko sam ja dole 8 mjeseci jos nije dosao takav auto kojeg ti navodis na vandredni tehnicki,dolazili su neki sa istopljenim turskim farovima,akvarijum stop svjetlima,podrezanim oprugama,i takve i treba iskljucivati i kaznjavati,posebno sto svaki od tih malo sredjenih golfova kako ti kazes ima motore koji 70% nisu atestirani znaci kao prvo nemaju porijekla,a onda nemaju adekvatne kocnice za taj motor.
danas sam gledao malo tvoj auto,znas li da neko tjera mak na konac,tvoj auto bi bio tehnicki neispravan?
Post Reply