Sve o Mazdi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
AdnanSA
#1 Sve o Mazdi
Pošto vidim da ima i par ljubitelja Mazde pa rekoh da pokrenem temu i o njoj.
Vozim Mazda 3 1,6 CD. Do sada sve ok osim par zajebancija sa DPF-om.
Vozim Mazda 3 1,6 CD. Do sada sve ok osim par zajebancija sa DPF-om.
-
direstraits0078
#2 Re: Sve o Mazdi
Jesi morao zamijeniti DPF?
-
dinozzoM6
#3 Re: Sve o Mazdi
Moja šestica prešla 137k km, bez ikakvih problema, samo redovni servisi 
Last edited by dinozzoM6 on 19/01/2014 19:48, edited 2 times in total.
-
Ne mogu
#6 Re: Sve o Mazdi
Pratim.
Moje Mazde: 626 2.0 dizel 1989 g. 121 1.3 16V 1996 g., a prije mjesec dana pazario 323 Protege 1.6 benzin 2000g. Dugo sam se mislio da li da je kupim. Kupljena u Americi, čovjek bio tada diplomata, prvi i jedini vlasnik. Nakon pregleda utvrdio da je od evropske razlikuje samo sat u miljama i ona dva narandžasta svijetla naprijed. Prezadovoljan. Oduvijek vozim samo japanska auta, a nakon dva Nisana i dvije Mazde, Mazda je moj prvi izbor. Sada i zauvijek. Teško je ljudima koji ne voze Mazdu objasniti zašto je to tako. Treba je voziti bar godinu, proći s njom sva 4 godišnja doba, pa vidjeti kakva je to lakoća održavanja, paljenje na svim minusima, mala potrošnja itd, itd... Usput, nemam stalnog mehaničara, pa ako može neka preporuka.
Moje Mazde: 626 2.0 dizel 1989 g. 121 1.3 16V 1996 g., a prije mjesec dana pazario 323 Protege 1.6 benzin 2000g. Dugo sam se mislio da li da je kupim. Kupljena u Americi, čovjek bio tada diplomata, prvi i jedini vlasnik. Nakon pregleda utvrdio da je od evropske razlikuje samo sat u miljama i ona dva narandžasta svijetla naprijed. Prezadovoljan. Oduvijek vozim samo japanska auta, a nakon dva Nisana i dvije Mazde, Mazda je moj prvi izbor. Sada i zauvijek. Teško je ljudima koji ne voze Mazdu objasniti zašto je to tako. Treba je voziti bar godinu, proći s njom sva 4 godišnja doba, pa vidjeti kakva je to lakoća održavanja, paljenje na svim minusima, mala potrošnja itd, itd... Usput, nemam stalnog mehaničara, pa ako može neka preporuka.
-
AdnanSA
#7 Re: Sve o Mazdi
Nisam ga morao mijenjati ali sam morao dosipati 2 litra tečnosti za DPF i to košta strašno mnogo love. Inaće je motor od PSA 1,6 HDI sa 81 KW. Čitao sam da DPF pravi mnogo problema na Mazdinim motorima u staroj a i u novoj šestici. Kod trojki ne tako često. Ovo mi je već treća Mazda ali prva Mazda što ide na naftu. Prije sam imao 323 1,6 turbo 4wd 87 godište i 323 F 1,6 najobičnija 91 godište. Bio prezadovoljan sa njima. Sa 323 F prešao nekih 60 hiljada km i 2-3 puta zamijenio ulje i filter zraka. Dakle nikakvo održavanje ama ništa se nije pokvarilo na njoj niti je bilo zrelo za zamijenu.direstraits0078 wrote:Jesi morao zamijeniti DPF?
-
direstraits0078
#8 Re: Sve o Mazdi
Dobro si prošao, dpf košta kao polovan gradski auto.
-
sead80
#9 Re: Sve o Mazdi
Moj stari ima Mazdu 6,Sport GT, 2008 godiste, Novembar mj., kupio novu..
I jednom na putu iz Austrije prema BiH, negdje oko Slav.Broda na nekih 46.000km mu se upali zuta lampica za DPF..stao nazvo "hot-lajn" u Austriji i rekli mu da vozi dalje ako je zuta i da ode u najblizi servis..stigo kuci u Brcko, sledeci dan u Tuzlu, u Remex..
Na dijagnostici se vidjelo da je bezbroj puta pokrenula regeneraciju DPF-a, ali nikad nije uspjela da postigne temperaturu da bi sve sagorjela.. Uglavnom, 500KM ciscenje DPF preko dijagnostike/kompijutera.. i ciko mu rekao da sledeci puta kada se zacepi DPF da ga nece moci vise tako ocistiti nego da se mora promijeniti, navodno oko 3000 KM kosta nov..koliko je ovde u Austriji, neznam.. I da u TZ ima lik, koji posjeduje software za Mazdu, da moze da izvadi DPF i senzore, i da je ponovo programira kao da nije nikad imala DPF..jer za rusko/ukrajinsko trziste postoje dizel motori koji nemaju DPF-a na Mazdi..ali da Remex to neradi, nego taj momak..i dao mu broj telefona...medjutim stari to jos nije uradio, jer nezna kakva je stvar na tehnickom pregledu posle u AT.
Auto trenutno ima oko nekih 87.000km.. uglavnom bez ikakvih problema, samo redovan servis, ulje i filteri..i naravno taj problem sa DPF-om prije 2 godine..to je to.. Ali koliko sam mogao da vidim, imaju signifikantan problem sa DPF-om..koji god forum pogledate, vidicete da je tako.. izgleda da nije namijenjen za gradske voznje jer mu je nemoguce na tim obrtajima i na tih par km predjene gradske voznje da pokrene regeneraciju DPF-a
I jednom na putu iz Austrije prema BiH, negdje oko Slav.Broda na nekih 46.000km mu se upali zuta lampica za DPF..stao nazvo "hot-lajn" u Austriji i rekli mu da vozi dalje ako je zuta i da ode u najblizi servis..stigo kuci u Brcko, sledeci dan u Tuzlu, u Remex..
Na dijagnostici se vidjelo da je bezbroj puta pokrenula regeneraciju DPF-a, ali nikad nije uspjela da postigne temperaturu da bi sve sagorjela.. Uglavnom, 500KM ciscenje DPF preko dijagnostike/kompijutera.. i ciko mu rekao da sledeci puta kada se zacepi DPF da ga nece moci vise tako ocistiti nego da se mora promijeniti, navodno oko 3000 KM kosta nov..koliko je ovde u Austriji, neznam.. I da u TZ ima lik, koji posjeduje software za Mazdu, da moze da izvadi DPF i senzore, i da je ponovo programira kao da nije nikad imala DPF..jer za rusko/ukrajinsko trziste postoje dizel motori koji nemaju DPF-a na Mazdi..ali da Remex to neradi, nego taj momak..i dao mu broj telefona...medjutim stari to jos nije uradio, jer nezna kakva je stvar na tehnickom pregledu posle u AT.
Auto trenutno ima oko nekih 87.000km.. uglavnom bez ikakvih problema, samo redovan servis, ulje i filteri..i naravno taj problem sa DPF-om prije 2 godine..to je to.. Ali koliko sam mogao da vidim, imaju signifikantan problem sa DPF-om..koji god forum pogledate, vidicete da je tako.. izgleda da nije namijenjen za gradske voznje jer mu je nemoguce na tim obrtajima i na tih par km predjene gradske voznje da pokrene regeneraciju DPF-a
-
duledudule
#10 Re: Sve o Mazdi
Da se i ja prijavim!
Vozim 3-cu, 2006. godište, benzinac. Prešao nekih 77000km. Pored redovnog održavanja (ulje, filteri, zadnje pakne), samo jedan ležaj na točku zamjenio, sve drugo OK. Kao kod svih japanaca, limarija im je slabija tačka (zadnje obrve) u poređenju sa Švabama, ali motori su im vrlo pouzdani. Prije Mazde sam uglavnom vozao Honde, a imao sam i jednog Subarua. Po meni je japansko auto zakon. Nisu popularna lopovima, vrlo su pouzdana, održavanje nije puno skuplje od ostalih marki. Jedino što moraš znati gdje potražiti dijelove i što se lošije i sporije prodaju, ali to je specifičnost našeg tržišta i mentaliteta.
Vozim 3-cu, 2006. godište, benzinac. Prešao nekih 77000km. Pored redovnog održavanja (ulje, filteri, zadnje pakne), samo jedan ležaj na točku zamjenio, sve drugo OK. Kao kod svih japanaca, limarija im je slabija tačka (zadnje obrve) u poređenju sa Švabama, ali motori su im vrlo pouzdani. Prije Mazde sam uglavnom vozao Honde, a imao sam i jednog Subarua. Po meni je japansko auto zakon. Nisu popularna lopovima, vrlo su pouzdana, održavanje nije puno skuplje od ostalih marki. Jedino što moraš znati gdje potražiti dijelove i što se lošije i sporije prodaju, ali to je specifičnost našeg tržišta i mentaliteta.
-
dinozzoM6
#11 Re: Sve o Mazdi
Nisam nikad imao problema sa DPF-om, ali možda zbog tog što je stišćem redovno 
-
AdnanSA
#12 Re: Sve o Mazdi
Mazda zakon benzinac ako ćeš ga voziti po gradu. Dizel zbog problema sa DPF nije za grada.
-
dinozzoM6
#13 Re: Sve o Mazdi
Moja je pola kilometraže prešla isključivo po gradu, jer je duže vrijeme bila jedino auto u porodici
Vjerojatno zavisi i od načina vožnje, ne znam. Mislim da su taj problem riješili s ovom novom generacijom
-
direstraits0078
#14 Re: Sve o Mazdi
Tako je manje više sa svim autima s DPF filterom. Novije generacije su to riješile s dodatnom diznom u ispuhu, i DPF-om bliže motoru.AdnanSA wrote:Mazda zakon benzinac ako ćeš ga voziti po gradu. Dizel zbog problema sa DPF nije za grada.
Inače, propisno školovani prodavci će uvijek preporučiti benzince ako se radi o gradskoj vožnji.
-
AdnanSA
#15 Re: Sve o Mazdi
Kod mene se regeneracija u gradskoj vožnji pokreće svakih 150-200 km a vozim skoro sve po gradu. Zapuši iza auta užasno dim neke nedefinisane boje a potrošnja se udupla i tako nekih 5 minuta traje dok ne završi proces. U zadnje vrijeme vozim većinom od 2200 do 2500 obrtaja pa se regeneracija i ne pokreće tako često. Inače kažu da dizele i treba voziti uvijek preko 2000 obrtaja upravo radi DPF-a,turbine i EGR ventila. Tada i više troše skoro kao i benzinac pa kad tome dodaš skuplje održavanje i veću mogučnost skupih kvarova dođe ti da je bolje i jeftinije voziti benzinca.
-
direstraits0078
#16 Re: Sve o Mazdi
Dizeli, a pogotovo ovi moderni s DPF-om, turbinom, i ostalim skupim stvarima su pravljeni za gutanja kilometara po autocesti, a to je preko 2k rpm. Sto ce reci da nisu za Bosne, jer nam se AC svodi na ukupnih (obecanih) 100 km u ovoj godini.
A na toj kilometrazi od tih 100 km (koji nisu u komadu, da stvar bude gora), ne mozes propisno da izbacis cadj iz DPF-a.
- stakasa
#17 Re: Sve o Mazdi
Ma jok bolan, kakve su to price. Regeneracije ce se izvrsit sama od sebe. Najoptimalnije da se to desi pri povecanom naporu, recimo na auto cesti a ako ne tako rjesice to sistem sam od sebe. Novi dizel motori su prilagodeni za male brojeve obrtaja. Drzi se togaAdnanSA wrote:Kod mene se regeneracija u gradskoj vožnji pokreće svakih 150-200 km a vozim skoro sve po gradu. Zapuši iza auta užasno dim neke nedefinisane boje a potrošnja se udupla i tako nekih 5 minuta traje dok ne završi proces. U zadnje vrijeme vozim većinom od 2200 do 2500 obrtaja pa se regeneracija i ne pokreće tako često. Inače kažu da dizele i treba voziti uvijek preko 2000 obrtaja upravo radi DPF-a,turbine i EGR ventila. Tada i više troše skoro kao i benzinac pa kad tome dodaš skuplje održavanje i veću mogučnost skupih kvarova dođe ti da je bolje i jeftinije voziti benzinca.
-
AdnanSA
#18 Re: Sve o Mazdi
Nisam baš siguran to za male brojeve obrtaja. Neki dan kod majstora vidjeh Octaviu TDI sa totalno začepljenom usisnom granom. Kaže čovjek nisam nikada prešao 2000 obrtaja. Sada mu neće uzbrdo da ide. Gdje je rupa bila prečnika 5 cm sada je 1 cm. Toliko je se nakupilo ćađi.
- stakasa
#19 Re: Sve o Mazdi
Nije ni to normalno da nikad ne prede 2000 obrtaja. O toj opciji inzinjeri nisu razmisljaliAdnanSA wrote:Nisam baš siguran to za male brojeve obrtaja. Neki dan kod majstora vidjeh Octaviu TDI sa totalno začepljenom usisnom granom. Kaže čovjek nisam nikada prešao 2000 obrtaja. Sada mu neće uzbrdo da ide. Gdje je rupa bila prečnika 5 cm sada je 1 cm. Toliko je se nakupilo ćađi.
-
direstraits0078
#20 Re: Sve o Mazdi
Regeneracija se desava i pri nizem broju obrtaja ako su zadovoljeni odredjeni parametri, ali pritisak u ispusnom sistemu pri vecim obrtajima je daleko veci i pogodniji za "samociscenje" DPF-a. Regeneracija i samociscenje ispusnog sistema nisu iste stvari. Regeneracija DPF-a ne cisti citav ispusni sistem (EGR, npr.), tu se samo spaljuje cadj koja se nakupi u DPF-u i desava se kad tezina cadji u DPF-u predje odredjeni zadani nivo. Na visim obrtajima i pri vecim opterecenjima raste i temperatura u citavom ispusnom sistemu, pa se cisti i EGR, kao i citav ispuh, ukljucujuci i DPF. To se vidi kad se vozilo prikljuci na dijagnosticki uredjaj i snime se svi parametri "uzivo". S pocetnih 20-tak grama cadji u DPF-u, kod voznje u visim obrtajima nivo cadji prema dijagnostickom uredjaju pada na 10-tak grama, a da nije nastupila regeneracija (primjer kod vozila s dodatnom diznom za regeneraciju DPF-a).
Medjutim, ono sto dodatno ubija DPF je koristenje neadekvatnog ulja. Cak su i sami proizvodjaci automobila ponekad davali sumnjive preporuke, tu mislim prvenstveno na PSA grupaciju, ciji se motori ugradjuju i u Ford, Mazdu i Volvo. Tu dolazi do zacepljenja EGR-a, PCV-a, kompletne glave, cijevi za opskrbu turbine uljem itd. Neki motori koji su vozeni u gradu na intervalu za zamjenu ulja od 20k km izgledaju kao iz horor filmova.
Ako nekoga interesuje dump s dijagnostickog uredjaja pri kome se vidi sta se desava pri odredjenom broju obrtaja u DPF-u mogu postaviti.
Medjutim, ono sto dodatno ubija DPF je koristenje neadekvatnog ulja. Cak su i sami proizvodjaci automobila ponekad davali sumnjive preporuke, tu mislim prvenstveno na PSA grupaciju, ciji se motori ugradjuju i u Ford, Mazdu i Volvo. Tu dolazi do zacepljenja EGR-a, PCV-a, kompletne glave, cijevi za opskrbu turbine uljem itd. Neki motori koji su vozeni u gradu na intervalu za zamjenu ulja od 20k km izgledaju kao iz horor filmova.
Ako nekoga interesuje dump s dijagnostickog uredjaja pri kome se vidi sta se desava pri odredjenom broju obrtaja u DPF-u mogu postaviti.
- _mufljuz_
#21 Re: Sve o Mazdi
FAP filter auta samo treba s vremena na vrijeme nacepit na visoku turazu ugrijane i DPF/FAP filter ce da traje....
dzaba je to je tako.
dzaba je to je tako.
-
dinozzoM6
#22 Re: Sve o Mazdi
Ja u 90% vremena provedenog vozeći šaltam otprilike na 3000 rpm, vjerojatno zbog toga nisam imao problema sa DPF-om 
Davno sam još čitao da je zdravo nekad "propuhati" motor, kao spali se talog koji se nakuplja ako auto stalno šaltaš ispod 2000. (naravno sve u granicama normale)
Btw. iako nema veze s DPF-om i dizelima moram spomenuti, od prijatelja stari ima Passat-a iz 2000. 1.8 benz mislim da ima oko 105-115 KS ne znam ni ja tačno, uglavnom njegov stari vozi ono baš lagano i stvarno mijenja uvijek ispod 2500, čak i ispod 2000 al' eto da ne pretjerujem.
I ja sam ga provozao jednom na nekih pola sata, al' sam ga nagazio opasno, išao skroz do redline kroz brzine, on nije bio tu, i kad sam mu vratio auto sutradan me nazvao da mi kaže da mu auto bolje ide hahahah, znači da je toliko očito, baš se primjeti. Mora se stisnut džaba je
Davno sam još čitao da je zdravo nekad "propuhati" motor, kao spali se talog koji se nakuplja ako auto stalno šaltaš ispod 2000. (naravno sve u granicama normale)
Btw. iako nema veze s DPF-om i dizelima moram spomenuti, od prijatelja stari ima Passat-a iz 2000. 1.8 benz mislim da ima oko 105-115 KS ne znam ni ja tačno, uglavnom njegov stari vozi ono baš lagano i stvarno mijenja uvijek ispod 2500, čak i ispod 2000 al' eto da ne pretjerujem.
I ja sam ga provozao jednom na nekih pola sata, al' sam ga nagazio opasno, išao skroz do redline kroz brzine, on nije bio tu, i kad sam mu vratio auto sutradan me nazvao da mi kaže da mu auto bolje ide hahahah, znači da je toliko očito, baš se primjeti. Mora se stisnut džaba je
-
direstraits0078
#23 Re: Sve o Mazdi
Samo sto je problem sto kod vecine BC stoji na podatku o prosjecnoj potrosnji. A kad potrosnja ode gore za 0.1, odmah se skida noga s papucice gasa.
To sto ce poslije platiti na cupriji, nema veze. Bitno je da je na mostu (BC) dobio. 
-
dinozzoM6
#24 Re: Sve o Mazdi
Kod mene stoji na range-u (dometu) xD Znači to je to hahahah 
- stakasa
#25 Re: Sve o Mazdi
Ako ja u sedmici triput predem 2000 djavo odnio... Ali s vremena na vrijeme procistim motordinozzoM6 wrote:Ja u 90% vremena provedenog vozeći šaltam otprilike na 3000 rpm, vjerojatno zbog toga nisam imao problema sa DPF-om