Skoda Fabia-valja ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#76 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by milojicabrzi »

hopi wrote:jel 1.9 sdi troši manje od 1.9 tdi? ima li zamajac?
SDI trosi za mrvu vise nego TDI. Ima zamajac ali obicni, dok 1.9 tdi imaju plivajuci (dvomaseni) zamajac, koji upravo "ublazava" udar nesto jaceg okretnog momenta kod tdi-a.

SDI su znali imati problematicne mjenjace, dok tdi imaju turbinu, koja nakon 200 000 km trazi odrzavanje (nova je 1500 KM, reparirana oko 700 KM). Takodjer, set kvacila sa plivajucim zamajcem je oko 1200 KM, pa su ovo skuplje stavke odrzavanja kod TDI motora, a koje najcesce odu i trebaju se mijenjati na 200 000+ predjenih kilometara.

Ako se radi o vozilu iz VW grupe, starom 12-13 god (dakle, godista oko 2000.), ova popravka zna dobaciti i do 20-30 % vrijednosti automobila.

Ako ne zelis jurcati i odgovara ti lagana voznja, uzmi SDI i preci ces cca nekih 400 000 km bez problema, ako budes motor odrzavao kako treba.
pajero

#77 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by pajero »

Druze valjda si mislio da SDI trosi MANJE od TDI-a?
mentalist

#78 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by mentalist »

pajero wrote:Druze valjda si mislio da SDI trosi MANJE od TDI-a?
vjerovatno lapsus :mrgreen:

kod mene je Fabija SDI i troši po BC 4.7 na 2900 km prosječno. prije par dana išao na malo dužu relaciju, prosjek 4.0L na 350km
ko nije sklon preticanjima i brzoj vožnji-preporuka, ako noga hoće u pod izbjegavati u širokom luku
ni Crnogorac joj nije ravan po ljenosti :mrgreen:
milojicabrzi

#79 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by milojicabrzi »

Nije greska... TDI ima upumpavanje zraka, pa malo manje trosi, ali zanemarivo, to je skoro isto...

Mislim da je fabricki, srednja potrosnja tdi 5,1 a sdi 5,2 litra...ali vrlo je blizu...
pajero

#80 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by pajero »

milojicabrzi wrote:Nije greska... TDI ima upumpavanje zraka, pa malo manje trosi, ali zanemarivo, to je skoro isto...

Mislim da je fabricki, srednja potrosnja tdi 5,1 a sdi 5,2 litra...ali vrlo je blizu...
Ne znam druze za fabricke podatke ali u praksi vjeruj mi iz iskustva govorim da SDI trosi znatno manje od TDI-a. Ali kako god, sta bi sa kolegom je li rijesio problem? :)
laky69

#81 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by laky69 »

1,9SDI 2001 potrošnja na otvorenom mi nikada nije prešla 3,5l/100KM.Doduše,obrtaji nikad nisu išli preko 2500.Za čovjeka koji ima porodicu i nigdje ne jurca, idealan izbor.
holowey

#82 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by holowey »

milojicabrzi wrote:Nije greska... TDI ima upumpavanje zraka, pa malo manje trosi, ali zanemarivo, to je skoro isto...

kod druge generacije fabije za 1.9tdi fabricki deklarisana potrosnja otvorene ceste je 3.9, grad 6.4, kombinovano 5.5

ja nikad nisam uspio potrosnju na otvorenoj spustiti ispod 4.0 (mjereno kao potrosenih litara / predjeni kilometri x 100) iako sam vozio k'o baja sporo pazeci da obrtaji ne idu previsoko... normalne voznje (10-20% iznad ogranicenja, uz prosjecnu brzinu od cca60km/h), uz pokoje preticanje, uzbrdo i nizbrdo, potrosnja otvorene ceste se vrti 4.5-5.0, nema sanse nize
hopi

#83 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by hopi »

pogledao sam podatke, tdi (101KS) troši po gradu 0,2 l više, a na otvorenoj i kombinovanoj po čak 0,1l više 8)
elvoba

#84 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by elvoba »

pajero wrote:
elvoba wrote:
pajero wrote:Idi u Autoagent (prije Blazuja sa desne strane) i oni ce ti reci u cemu je problem. Gdje si sipao gorivo?
sipao na OMV
Probaj sipati dva-tri rezervara na Hifi ili El-Tariku pa vidi hoce li se ta lampica ugasiti...

I kod mene OMV polozio prije 5 godina sto se tice benzina. Na A klasi Mercedesu mi pumpa riknula radi njihovog goriva... :x

Od tad i dizel i benzin samo Hifa ili El-Tarik...moje misljenje, ne mora znaciti da sam upravu. :thumbup:

PROBAT ĆU UBUDUĆE NA HIFI
HVALA
milojicabrzi

#85 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by milojicabrzi »

hopi wrote:pogledao sam podatke, tdi (101KS) troši po gradu 0,2 l više, a na otvorenoj i kombinovanoj po čak 0,1l više 8)
Ali ima i tdi sa 90 KS, doduse ne u Fabiji, ali ima u drugim vozilima VW grupe...
basicm

#86 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by basicm »

Fabia 1.9 PD 101 konj najbolje auto :) . Formula sa 4 litra potrosnje.
Realovac23

#87 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Realovac23 »

Ja prodajem Fabiu. Prvi vlasnik. link za Pik

http://www.pik.ba/artikal/4207686/skoda-fabia/
elvoba

#88 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by elvoba »

elvoba wrote:prošle sedmice sam kupio Škodu Fabiu combi 1.2 HTP
od opreme ima klimu i nekih drugih manji zahebancija tipa ofarbani retrovizori itd....
godina proizvodnje 2008 i koštala me oko 9 000 KM, što ja lično smatram ne preskupim.
sve je bilo super do juče kad je se na instrumental tabli upalila lampica za izduhne gasove, išao majstoru koji je promijenio filter za gorivo (45 KM orginal u škodinom servisu =preskupo) poništio mi grešku koja se nakon pređenih 100-tinjak km opet upalila.
čitao sam nešto o tome da je veoma osjetljiva na gorivo i sad me interesuje šta da radim s tom lampicom?
da je ignorišem ili da to rješavam i ako ko zna kako?

molim za savjete

hvala
nakon pređenih cca. 700 km lampica se sama ugasila
Melami

#89 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Melami »

Realovac23 wrote:Ja prodajem Fabiu. Prvi vlasnik. link za Pik

http://www.pik.ba/artikal/4207686/skoda-fabia/
Svaka cast. dobro auto.
pajero

#90 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by pajero »

Jesi li sipao drugo gorivo?
elvoba

#91 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by elvoba »

nisam , samo sipao na OMV-u
Niqhtmare

#92 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Niqhtmare »

elvoba wrote:
od opreme ima klimu i nekih drugih manji zahebancija tipa ofarbani retrovizori itd....
godina proizvodnje 2008 i koštala me oko 9 000 KM, što ja lično smatram ne preskupim.
sve je bilo super do juče kad je se na instrumental tabli upalila lampica za izduhne gasove, išao majstoru koji je promijenio filter za gorivo (45 KM orginal u škodinom servisu =preskupo) poništio mi grešku koja se nakon pređenih 100-tinjak km opet upalila.
čitao sam nešto o tome da je veoma osjetljiva na gorivo i sad me interesuje šta da radim s tom lampicom?

molim za savjete

hvala

Imao sam isti problem na Focusu 2004 god. Provjeri lambda sondu. Kod mene je bio kontakt prljav i nije mjesavina zraka i goriva bila dobra sto je dovelo do povecane potrosnje, a slabije vuce.

Inace 1.2 htp + plin ide sasvim normalno, ko normalno vozi. Cak i klima radi bez problema. Sam sam bio pozitivno iznenadjen ;)
Alevn

#93 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Alevn »

shlauf wrote:
maxell_sarajevo wrote:Imam Fabiju prvi vlasnik danas uradio petu registraciju, presla je vec 53000km, kvarova nemam, redovno je odrzavam(svakih 10.000km ulje Castrol full sintetika 5w/40, filteri ulja, zraka i klime sve ukupno platim 115KM).Preventive radi promijenio disk plocice 60KM, akumulator i svjecice.
Lose su im gumice balans stange njih sam vec dva puta mjenjao, cijena oko 40KM po komadu.Motor je 1.2 47KW.Potrosnja 7-8 po gradu, van grada 5,5l/100km.
U mene Laguna sa 88 KW i sa 1,9 dCi motorom manje troši.

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Mislim da je ovdije tema SKODA FABIA, a ne renault laguna . . .
Altsa

#94 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Altsa »

elvoba wrote:

molim za savjete

hvala
meni se isto to par puta palilo ali sve zbog goriva...upalila mi se kada sam natocio gorivo na nekoj salabajzerskoj pumpi a inace sam uvijek tocio na omv-u..ponistavali su mi u asi i nisam nikakve intervencije radio...u ASI tvrde da je to u pitanju lambda sonda koju ja nisam mijenjao a lampica se nakon ponistavanja nije vise palila...medutim ta lampica ne pokazuje samo taj problem...meni se palila i kad mi je otisla bombina
seid_19TDI

#95 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by seid_19TDI »

Nedavno sam kupio fabiu 19 tdi 74kw, prešao sam nekih 500 KIilometara, kada sam je kuio imala je 217.198 kilometara orginalnih, kada vozim nekih 80 km/h i kada počnem da kočim volan se trese, najvjerovatnije moram mjenjati diskove, jer kada dodam kontak ostane upaljena lampica za ABS par sekundi nakon paljenja motora kao i ona lampica ispod ABS-a ona što liči na motor? kažu da uskoro moram raditi servis, zanima me gdje mogu kupiti orginalne djelove za fabiu? imam odlične majstore koji održavaju vozila lokalnim gazdama.
sorcerer

#96 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by sorcerer »

najvjerovatnije su krivi diskovi ,jesi li osjetio da ti i pedala podrhtava?ako budes kupovao nove diskove ,nemoj delphi ,vec kupi neke kvalitetnije ,textar npr.....
goran16v

#97 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

seid_19TDI wrote:Nedavno sam kupio fabiu 19 tdi 74kw, prešao sam nekih 500 KIilometara, kada sam je kuio imala je 217.198 kilometara orginalnih, kada vozim nekih 80 km/h i kada počnem da kočim volan se trese, najvjerovatnije moram mjenjati diskove, jer kada dodam kontak ostane upaljena lampica za ABS par sekundi nakon paljenja motora kao i ona lampica ispod ABS-a ona što liči na motor? kažu da uskoro moram raditi servis, zanima me gdje mogu kupiti orginalne djelove za fabiu? imam odlične majstore koji održavaju vozila lokalnim gazdama.
Za ABS i engine check si dobio odgovor na drugoj temi (ako se ugase sve je ok, samo sto njima treba vise za self-check). Original dijelove mozes kupiti u ovl. servisima (ASA, Triab) ali moze mozda jeftinije proci sa provjerenim zamjenskim. Genralno osim ovlastenih servisa Interauto (Trg Heroja - preko puta praonica kod pomocnog Zeljinog) drzi dijelove za Skodu.
seid_19TDI

#98 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by seid_19TDI »

sorcerer wrote:najvjerovatnije su krivi diskovi ,jesi li osjetio da ti i pedala podrhtava?ako budes kupovao nove diskove ,nemoj delphi ,vec kupi neke kvalitetnije ,textar npr.....
pedala ili ti ga papučica kočnice kao i volan.
Last edited by seid_19TDI on 16/09/2013 17:31, edited 1 time in total.
seid_19TDI

#99 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by seid_19TDI »

goran16v wrote:
seid_19TDI wrote:Nedavno sam kupio fabiu 19 tdi 74kw, prešao sam nekih 500 KIilometara, kada sam je kuio imala je 217.198 kilometara orginalnih, kada vozim nekih 80 km/h i kada počnem da kočim volan se trese, najvjerovatnije moram mjenjati diskove, jer kada dodam kontak ostane upaljena lampica za ABS par sekundi nakon paljenja motora kao i ona lampica ispod ABS-a ona što liči na motor? kažu da uskoro moram raditi servis, zanima me gdje mogu kupiti orginalne djelove za fabiu? imam odlične majstore koji održavaju vozila lokalnim gazdama.
Za ABS i engine check si dobio odgovor na drugoj temi (ako se ugase sve je ok, samo sto njima treba vise za self-check). Original dijelove mozes kupiti u ovl. servisima (ASA, Triab) ali moze mozda jeftinije proci sa provjerenim zamjenskim. Genralno osim ovlastenih servisa Interauto (Trg Heroja - preko puta praonica kod pomocnog Zeljinog) drzi dijelove za Skodu.
lampice se pogase par sekundi kakon paljenja motora.
goran16v

#100 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

seid_19TDI wrote:
goran16v wrote:
lampice se pogase par sekundi kakon paljenja motora.
To je ok, treba vremena da se sistem sam provjeri, bitno je da se pogase.
Post Reply