Skoda Fabia-valja ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
volan

#101 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by volan »

Fabia 2001 SDI dobar auto, dok mi ga nisu ukrali.
seid_19TDI

#102 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by seid_19TDI »

jutros krenuo na posao, sve u redu, kada sam krenu sa posla, dodao sam kontak lampice se pogase, upalim auto da krenem nešto pišće, ono kontam ostala ručna malo podignuta, kad vidim da svijetli lampica od koja siglalizira radnu teperaturu motora, ugasim auot ponovo upalim sve uredu.
LeKo

#103 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by LeKo »

Provjeri nivo rashladne tekućine.
seid_19TDI

#104 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by seid_19TDI »

LeKo wrote:Provjeri nivo rashladne tekućine.
puna posuda, dans sve ok. nije se palila
holowey

#105 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by holowey »

seid_19TDI wrote:
kad tek upalis auto, lampica temperature mora da bude ukljucena jer se jos nije dostigla radna temperatura motora... eh sad, zavisno od vremenskih prilika vani ("upeko" minus/upeko zvizdan), radna temperatura motora tj. iskljucivanje lampice ce biti sporije ili brze... ljeti kad su velike vrucine neces ni primjetiti da se uopste ukljucuje ta lampica jer je motor (ulje u motoru) vec zagrijano koliko treba... zimi i kad je hladnije ce ti duze biti ukljucena...

protabiri malo knjizicu koja dodje uz auto... ta lampica osim nivoa tekucine pokazuje i informaciju o radnoj temperaturi motora...
LeKo

#106 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by LeKo »

holowey wrote:
seid_19TDI wrote:
kad tek upalis auto, lampica temperature mora da bude ukljucena jer se jos nije dostigla radna temperatura motora... eh sad, zavisno od vremenskih prilika vani ("upeko" minus/upeko zvizdan), radna temperatura motora tj. iskljucivanje lampice ce biti sporije ili brze... ljeti kad su velike vrucine neces ni primjetiti da se uopste ukljucuje ta lampica jer je motor (ulje u motoru) vec zagrijano koliko treba... zimi i kad je hladnije ce ti duze biti ukljucena...

protabiri malo knjizicu koja dodje uz auto... ta lampica osim nivoa tekucine pokazuje i informaciju o radnoj temperaturi motora...
Kod njega je stari model, nije kao tvoja. Ovdje treperi samo kada fali tekućine ili kada je vakat bocu mjenjati.
frngla

#107 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by frngla »

holowey wrote:
seid_19TDI wrote:

odavno veću količinu dezinformacija u jednom postu nisam pročitao...
holowey

#108 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by holowey »

frngla wrote:
holowey wrote:
seid_19TDI wrote: puna posuda, dans sve ok. nije se palila

odavno veću količinu dezinformacija u jednom postu nisam pročitao...
hoces sken iz knjizice?
Hans11

#109 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Hans11 »

Sta mislite o skodi fabia-i 1.9 sdi 2000. god. Na prvi pogled mi izgleda ok, ali sam dobio savjet da ne uzimam. Vase misljenje? Cijena oko 6000 KM, ali je dosta presla skoro 200000 km.
goran16v

#110 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

Hans11 wrote:Sta mislite o skodi fabia-i 1.9 sdi 2000. god. Na prvi pogled mi izgleda ok, ali sam dobio savjet da ne uzimam. Vase misljenje? Cijena oko 6000 KM, ali je dosta presla skoro 200000 km.
To je pravi preri-deri auto bez velikih mana i komplikacija. Ako je ti je neko ko je vidio taj auto dao savjet da ga ne uzimas postoj razlog, ali sama kilometraza za taj motor jos uvijek ne bi trebala biti problem.
Hans11

#111 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Hans11 »

Ma dva poznanika su mi rekla da se ta skoda i nije nesto pokazala (pa sad koliko da im vjerujem :evil: ), a i na netu sad malo citam slabo vuce, spor start itd. A meni se bas cini kao ok autic. :-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#112 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by mali_milojica »

Ako je stvarnih 200 000 km,to nije nikakav problem. Veci problem je cijena. Licno mislim da bi to trebalo ici dosta nize,za auto tog godista.
Nedavno je punica JEDVA (sa naglaskom ovo jedva) prodala Pola 1.4 TDI sa 180k km za 5300 KM,reg do juna iduce godine. Auto se dugo prodavao po cijeni od 6000,poneko je i nazvao,ali niko nije dosao da pogleda auto. Kad je spustila cijenu na 5500 dosao je jedan momak,pregledao auto,odvukao kod Simanica,ljudi pregledali,nasli dvije greske na autu. Lijeva krajnica i zadnji lijevi senzor ABS (sto mu se i naglasilo prije odlaska majstoru jer je gorila lampica). Ostalo,apsolutno nista. Bilo je jos malo pregovora oko cijene,da bi se zavrsilo za 5300.
Tako da mislim da taj auto ne vrijedi toliko.
goran16v

#113 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

Hans11 wrote:Ma dva poznanika su mi rekla da se ta skoda i nije nesto pokazala (pa sad koliko da im vjerujem :evil: ), a i na netu sad malo citam slabo vuce, spor start itd. A meni se bas cini kao ok autic. :-D
Fabia 1,9 SDI ima svega 64 KS i tacno je da slabo ubrzava i vuce i da sa njom nema trkanja (ja sam je imao 2 x sluzbenu i sasvim su ok isle, a privatno vozim auto os 140 KS tako da sam otprilike navikao na relativno dobro ubrzanje i dosta snage) ali ako su ti poznanici pod losim performansama mislili da se nije dobro pokazala onda se oni i ne razumiju bas previse u automobile, ali ako se ijedna Fabia dobro pokazala onda je to upravo 1,9 SDI. Meni jedino cijena tu malo bode oci, za te pare skoro mozes Octaviu isto godiste da uzmes, pa cak i sa TDI motorom 90 KS...
Hans11

#114 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Hans11 »

Gledam upravo po piku i izgleda da ste u pravu, ima dosta jeftinijih s ovim godistem.
Posto vidim da ste strucni imal neko auto da mi preporucujete 6-6,5k spreman sam izdvojiti. Pocetnik sam. Samo ne fiat. :D
goran16v

#115 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

Hans11 wrote:Gledam upravo po piku i izgleda da ste u pravu, ima dosta jeftinijih s ovim godistem.
Posto vidim da ste strucni imal neko auto da mi preporucujete 6-6,5k spreman sam izdvojiti. Pocetnik sam. Samo ne fiat. :D
Pa eto za pocetak mozes ganjati takvu Skodu samo naravno mladju. Ne mora biti cak ni SDI, mada bi ona bila najbolja s obzirom na snaga-potrosnja-odrzavanje, moze biti i ona 1,4 MPI, otprilike isto snage, jednako nema vecih problemam potrosnja je znatno veca, ali je cijena niza.
drndalo

#116 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by drndalo »

Za pocetak obrati paznju da ako kupujes auto od nasih "uvoznika", da li dobijas auto sa 200.000 km, ili sa "200.000" km... Kod SDI-a je puno vjerovatnije da ces naletiti na ovaj drugi slucaj... Savjet, ako vec trazis Fabiu, bilo koje motorizacije, trazi ovdje u BiH kupljen auto, po mogucnosti od prvog vlasnika, makar ga i 800-1000 KM vise platio, barem mu je servisna istorija provjerljivija, a auta su cesce bolje ocuvana nego ako ih je handrio ko je stigao...
frngla

#117 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by frngla »

goran16v wrote:Pa eto za pocetak mozes ganjati takvu Skodu samo naravno mladju. Ne mora biti cak ni SDI, mada bi ona bila najbolja s obzirom na snaga-potrosnja-odrzavanje, moze biti i ona 1,4 MPI, otprilike isto snage, jednako nema vecih problemam potrosnja je znatno veca, ali je cijena niza.
1,4 Mpi nemoj, potrošnja je nesrazmjerno velika u odnosu na zapreminu motora i performanse, a ima dosta mana motor... Kao glavnu manu navodim termostat koji cesto strada i ako se ne pazi napravi štetu ogromnu, odnosno pregrijavanje motora, odnosno krajnji ishod miješanje ulja i rashladne tečnosti, što opet znači ravnanje glave, dihtunzi itd... Cca 400 KM kvar... Posjedujem ovu škodu (1.4 Mpi), moj savjet je 1.9 tdi, ništa drugo u fabiji nije dovoljno jako za njenu masu (osim 2.0 benzin, s tim što ga nije bilo u ponudi u BiH, tako da Fabiu s tim motorom možeš jedino naći vani)... SDI ima problema sa mjenjačima isto kao i golf mk4, prenos nije dovoljno dobro odrađen tako da trpe sinhroni.
Altsa

#118 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Altsa »

tragac1979 wrote:Treba mi objektivno misljenje o ovom modelu Skode.
Jel moze neko da mi objasni koji motor valja, a koji ne , posto planiram da kupim fabiju 2003-04 godistec( a nisam strucnjak ocigledno)..
Hvala unaprijed!
vozio fabiju 1.4 16V i mogu ti samo reci da ne uzimas fabiju od 75 KS jer je lijena a o tome kako vuce sa ukljucenom klimom necu ni govoriti...kvarovi nisu cesti ali se desavaju...ja na svojoj mijenjao obrtni lezaj na kvacilu, mehanizam vrata zadnjih, sajla podizaca stakla i bombina to su veci kvarovi za 9 godina koliko sam je vozio...oni i kostaju ostalo su sve stvari koje se mijenjaju i kod drugih auta - akumulkator, pakne, svjecice i tako to...mana su im selen blokovi i vec spomenuti podizaci stakala...i ja preporucujem TDI
Last edited by Altsa on 26/09/2013 10:43, edited 4 times in total.
frngla

#119 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by frngla »

Može na pp kako si riješio kvar zadnjih vrata, unaprijed hvala :)
Altsa

#120 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Altsa »

beco wrote:Puno se vozio u Fabiji nekoliko puta provozao. Prvo sto cu reci prva generacija mi se mnogo vise svidala, druga generacija po meni vrlo vrlo ruzna. Karavan i sedan varijatne su mi takoder bile nezgrapne. Mislim da ako covjek kupuje polovno da se definitivno ne isplate motori 1.2 HTP (bilo koja varijanta), 1.4 MPI i 1.9 SDI.

I sam vozim auto B klase malog obujma motora 1.2, prosjecna brzina mi je 16 km/h a potrosnja 10.5-11.5l. Kad bi ljudi sa TDI motorima posteni bili priznali bi da i TDI trose 8-8.5l ovakve voznje.
sedan je veoma dobro auto samo sto su pogrijesili i na ustrb mjesta na zadnjoj klupi napravili su ogroman gepek...prostora na zadnjoj klupi nema dovoljno pa oni sa malo iznad prosjecne visine imaju itekako problema
drndalo

#121 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by drndalo »

Altsa wrote:
Jel moze neko da mi objasni koji motor valja, a koji ne , posto planiram da kupim fabiju 2003-04 godistec( a nisam strucnjak ocigledno)..
Hvala unaprijed!
vozio fabiju i mogu ti samo reci da ne uzimas fabiju od 75 KS jer je lijena a o tome kako vuce sa ukljucenom klimom necu ni govoriti...kvarovi nisu cesti ali se desavaju...ja na svojoj mijenjao obrtni lezaj, mehanizam vrata zadnjih to su veci kvarovi koji i kostaju ostalo su sve stvari koje se mijenjaju i kod drugih auta - akumulkator, pakne i tako to...i ja preporucujem TDI
Jel postoji kakav drugaciji, neki "neobrtni"?
Altsa

#122 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Altsa »

drndalo wrote:
Altsa wrote:
Hvala unaprijed!
vozio fabiju i mogu ti samo reci da ne uzimas fabiju od 75 KS jer je lijena a o tome kako vuce sa ukljucenom klimom necu ni govoriti...kvarovi nisu cesti ali se desavaju...ja na svojoj mijenjao obrtni lezaj, mehanizam vrata zadnjih to su veci kvarovi koji i kostaju ostalo su sve stvari koje se mijenjaju i kod drugih auta - akumulkator, pakne i tako to...i ja preporucujem TDI
Jel postoji kakav drugaciji, neki "neobrtni"?
da u tvojoj glavi
goran16v

#123 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

@frngla

TDI jeste najbolje rjesenje sto se tice odnosa performanse - potrosnja, ali sanse da nadjes dobru Fabiu TDI za 65,k KM kolika se cifra spominje, a da nije ex sluzbena karavan iz uvoza sa "147k km" na satu su minimalne.
Sto se SDI tice, ja sam dvije nagurao na 200k km, a bar su jos 3 druge preslo toliko na moje oci bez ikakvih problema tako da ne znam o kakvim problemima sa mjenjacem govoris i na kojoj kilometrazi, a posto sam bio zaduzen za odrzavanje jedno 30-ak Fabia, isljucivo sluzbenih, u prakticno svim kombijacijama motora i karoserija, iz 1. ruke ti mogu reci da sa SDI bilo ubjedljivo najmanje problema i to standardnih za sve Fabie, podizaci, selen blokovi itd, i da su osim 1,4 16V 100KS za odrzavanje najzahtjevnije i najskuplje bile upravo TDI.
goran16v

#124 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by goran16v »

Altsa wrote: sedan je veoma dobro auto samo sto su pogrijesili i na ustrb mjesta na zadnjoj klupi napravili su ogroman gepek...prostora na zadnjoj klupi nema dovoljno pa oni sa malo iznad prosjecne visine imaju itekako problema
Nisu oni puno pogrijesili jer je Fabia sedan zapravo obicna fabia 5v na koju nakacili kofer, a da bi dobili vise mjesta nazad onda bi morali rastezati medjuosovinski razmak sto bi vec bilo skoro pa drugi auto.
Altsa

#125 Re: Skoda Fabia-valja ili ne?

Post by Altsa »

goran16v wrote:
Altsa wrote: sedan je veoma dobro auto samo sto su pogrijesili i na ustrb mjesta na zadnjoj klupi napravili su ogroman gepek...prostora na zadnjoj klupi nema dovoljno pa oni sa malo iznad prosjecne visine imaju itekako problema
Nisu oni puno pogrijesili jer je Fabia sedan zapravo obicna fabia 5v na koju nakacili kofer, a da bi dobili vise mjesta nazad onda bi morali rastezati medjuosovinski razmak sto bi vec bilo skoro pa drugi auto.
pogrijesili su jer nema dovoljno mjesta :D a ostalo je sve jasno
Post Reply