Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

cove41

#1 Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by cove41 »

PozZzzzzz...

Zanimaju me iskustva koje ste imali sa nekim od ova dva auta. Oni su u biti identični, koliko sam ja vidio, razlika je samo u izgledu zadnjeg kraja automobila.

Eh, zanima me sve što znate. Od pouzdanosti, trajnosti, potrošnje, servisiranja....sve !

Konkretno, zanima me onaj model sa 1,9 TDI motorom od 77 kw.

Unaprijed hvala :D
goran16v

#2 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

cove41 wrote:PozZzzzzz...

Zanimaju me iskustva koje ste imali sa nekim od ova dva auta. Oni su u biti identični, koliko sam ja vidio, razlika je samo u izgledu zadnjeg kraja automobila.

Eh, zanima me sve što znate. Od pouzdanosti, trajnosti, potrošnje, servisiranja....sve !

Konkretno, zanima me onaj model sa 1,9 TDI motorom od 77 kw.

Unaprijed hvala :D
Seat Toledo je nesto veci od Altea-e po svim pitanjima.
cove41

#3 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by cove41 »

Da, upravu si. Meni je u glavi bila Altea XL, a ona je skoro identična s Toledom. Ali sve ostalo je koliko mi je poznato identično. Pa bih zato volio čuti iskustva o bilo kojem od ova dva.
milojicabrzi

#4 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

Seat Altea je vozilo koje je koncipirano na platformi Golfa V, pa mi sve obicne Altea, lice na peticu onako iz daleka :):)

Sto se tice Toleda tih godina, onog sa neobicnim gepekom, znam samo da se nije proizvodio nesto dugo...

Uglavnom, ti auti, sa 77 kW imaju slicne osobenosti i probleme, kao i ostali iz VW grupe, sa tim motorom...Turbine su im problematicne nakon 100 000 km, zna se kvariti i zamajac i set kvacila...

Kod Seata Altea, gledaj opciju Altea XL, koja je nesto kao karavan...solidno je auto, nije puno skuplje...

Iz osobnog iskustva, vozio sam Toleda 2004. god. onaj stari model...standardna prica kao za VW vozila...
goran16v

#5 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

cove41 wrote:Da, upravu si. Meni je u glavi bila Altea XL, a ona je skoro identična s Toledom. Ali sve ostalo je koliko mi je poznato identično. Pa bih zato volio čuti iskustva o bilo kojem od ova dva.
XL je mozda duzinom slican Toledu, ali je mislim da je Toledo svejedno siri i veceg medjuosovinskog razmaka.
goran16v

#6 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote:
Uglavnom, ti auti, sa 77 kW imaju slicne osobenosti i probleme, kao i ostali iz VW grupe, sa tim motorom...Turbine su im problematicne nakon 100 000 km, zna se kvariti i zamajac i set kvacila...
Ne znam da li pricas iz iskustva ili napamet ali znam velikli broj auta, a bar 5 iz bliske okoline s tim motorom koji su davno prevrtili 200k km bez ikakvih problema sa turbinom, a nema problema ni sa kvacilom, jednostavno ima plivajuci zamajac pa je zamjena kompleta kvacila skuplja od kvacila sa obicnim zamajcem.
cove41

#7 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by cove41 »

Pa dobro, razlika je u 2mm, ako je vjerovati wikipediji. Uglavnom, jako su slična auta, oba bazirana na Golfu V, enterijer isti i po izgledu i kvaliteti izrade, motori se isti ugrađuju.

U načelu su skoro isti auto, s nekim razlikama u nijansama, koje meni sad nisu toliko bitne. Ako postoji neka značajna razlika, volio bih je znati, budući da tražim bilo koje od ova dva za kupovinu. Hvala :)
milojicabrzi

#8 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

goran16v wrote:
milojicabrzi wrote:
Ne znam da li pricas iz iskustva ili napamet ali znam velikli broj auta, a bar 5 iz bliske okoline s tim motorom koji su davno prevrtili 200k km bez ikakvih problema sa turbinom, a nema problema ni sa kvacilom, jednostavno ima plivajuci zamajac pa je zamjena kompleta kvacila skuplja od kvacila sa obicnim zamajcem.
Imao sam osobno Toleda, doduse onog iz 2004. god sa 81 kW, presao je bio oko 150 000 i cula mu se turbina toliko da, hajde da kazem, zbog toga sam ga i prodao...Kvacilo je bilo relativno ok...
goran16v

#9 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote:
goran16v wrote:
milojicabrzi wrote:
Imao sam osobno Toleda, doduse onog iz 2004. god sa 81 kW, presao je bio oko 150 000 i cula mu se turbina toliko da, hajde da kazem, zbog toga sam ga i prodao...Kvacilo je bilo relativno ok...
Pa tako reci, cuo sam prica se, a ne odmah problem s ovim, problem s ovim k'o da pisete iz prve ruke...
milojicabrzi

#10 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

...imam opakog majstora...Lik je prilicno iskusan i svaki dan mu kroz ruke prodje cca 20 automobila.

Dakle, dio onoga sto sam napisao, je moje iskustvo, dio je ono na sta me je covjek koji ne vadi glavu ispod haube upozorio :)
cove41

#11 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by cove41 »

Pa dobro, kvačilo je potrošno, samo što je ovo sa "plivajućim" dosta skuplje.

A ja vjerujem da su problemi sa turbinama na većini auta rezultat našeg ne održavanja auta. Pogotovo TDI traži kvalitetno ulje i promjenu na max 10 000 km. Ne smije tu biti zabušavanja.
milojicabrzi

#12 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

cove41 wrote:A ja vjerujem da su problemi sa turbinama na većini auta rezultat našeg ne održavanja auta. Pogotovo TDI traži kvalitetno ulje i promjenu na max 10 000 km. Ne smije tu biti zabušavanja.
Potpisujem.

Ovaj auto koji sam imao je bio sluzbeni i to mu je greska, sto mu je ulje bilo mijenjano na 15/20 hiljada, to mi je i majstor rekao...

Inace, imao sam Cordobu koju sam prodao sa 230 000 km na satu, a da joj se turbina nije nimalo cula...

Ima tu ima veze i da li su turbine sa stalnom i varijabilnom geometrijom...Ove sa 77 kW mislim da su varijabilne, a inace, kod vW grupe, su kriticna godista za turbine 2004. i 2005.
hank

#13 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by hank »

milojicabrzi wrote:...imam opakog majstora...Lik je prilicno iskusan i svaki dan mu kroz ruke prodje cca 20 automobila.

Dakle, dio onoga sto sam napisao, je moje iskustvo, dio je ono na sta me je covjek koji ne vadi glavu ispod haube upozorio :)
a taj tvoj majstor inace vozi reno cijeli zivot ko da gledam? :lol:
joj sto ne mogu supe na viljusku. 1.9tdi sa 77kw je uvijek bila prva preporuka svima, kad je upitanju dizel motor kod vw-a jer se 2.0tdi znao sjebat iz ovih i onih razloga. imao sam 2.0tdi i nikakav problem nikad nisam imao. auto prodano malo nakon 3 godine vozanja.
tako da ako si imao problema s 1.9tdi s 81kw, ne znam kako mozes reci na osnovu toga da drugi motor nije dobar.
pokretacu teme. slab motor za ta auta.
milojicabrzi

#14 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

hank wrote:
milojicabrzi wrote:...imam opakog majstora...Lik je prilicno iskusan i svaki dan mu kroz ruke prodje cca 20 automobila.

joj sto ne mogu supe na viljusku. 1.9tdi sa 77kw je uvijek bila prva preporuka svima, kad je upitanju dizel motor kod vw-a jer se 2.0tdi znao sjebat iz ovih i onih razloga. imao sam 2.0tdi i nikakav problem nikad nisam imao. auto prodano malo nakon 3 godine vozanja.
tako da ako si imao problema s 1.9tdi s 81kw, ne znam kako mozes reci na osnovu toga da drugi motor nije dobar.
Ne vozi, vec covjek ima Golf 4 1.9 tdi...Jednom me je spasio da se ne zaletim na jednog Golfa 5 kojem je turbina zvizdala kao vjetar na Nisickoj visoravni...

Nema tu supe na viljusku, jednostavno, ti motori su dobri, dobro konstruirani, ali konstantno ih *ebe zamajac i turbina, to su im slabe tacke i ne vidim sta je lose, ako se to spomene :)
Peace :) i keep on' driving
cove41

#15 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by cove41 »

hank wrote:

Hvala na odgovoru, ali ne bih se baš složio da je slab. Probao sam ga malo (Toledo) sa 4 čovjeka u autu, i bez problema i ubrzava i vuče debelo preko 100 km/h. I gledao sam po mobile.de, da prelaze po 400.000 - 500.000 km.
Eh sad, nisu moji kriteriji previsoki, po mom osjećaju, za ekonomičnu, normalnu vožnju, sa efektnim preticanjem - taman. :)
hank

#16 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by hank »

pa eto, sve zavisi kome sta treba. meni je iskreno taj motor srednja zalost. mislim da je u malo vecim autima tipa toleda, pasata, altee pomalo nejak. u petici, leonu, octaviji je ok. meni su to estetski iskreno ruzna auta, toledo pogotovo. al neces se zajebat sigurno.
cove41

#17 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by cove41 »

hank wrote:pa eto, sve zavisi kome sta treba. meni je iskreno taj motor srednja zalost. mislim da je u malo vecim autima tipa toleda, pasata, altee pomalo nejak. u petici, leonu, octaviji je ok. meni su to estetski iskreno ruzna auta, toledo pogotovo. al neces se zajebat sigurno.
Dobro, estetika je subjektivna :) meni lično su Seati inače pravo lijepi. Toledo jeste malo neobičan, i podijeljeno je mišljenje, ali meni je lijep. I što je najbitnije vozaču, unutrašnjost je pravo lijepa (bar meni) i vozačka pozicija idealna (meni).
goran16v

#18 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote: Nema tu supe na viljusku, jednostavno, ti motori su dobri, dobro konstruirani, ali konstantno ih *ebe zamajac i turbina, to su im slabe tacke i ne vidim sta je lose, ako se to spomene :)
Peace :) i keep on' driving
Da budemo nacisto, sve sto tvrdis si cuo od drugih pa prenosis, a licno nemas nikakvog iskustva, ne *ebe njih konstantno ni zamajac, ni turbina nego nas komnstantni kokuzluk i protezanje preko jorgana pa kad dodje vakat za zamjenu i redovno odrzavanje kuku majko. Lakse je reci riknula mi turbina na 150k km nego kupio sam auto sa 3 x vecom kilometratom pa mi riknula turbina.
donsedin

#19 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by donsedin »

konacno jedan posten post, a sto se tice 77kw motora i godista 2004, imam to godiste i orginal turbinu i 200k na satu, sto se tice zamajca sve zavisi ko ga je prije vozio u ostalom sta ocekujete od auta koje je preslo najmanje 200k+, da ce bit kao iz fabrike, isti u fabrici kosta 40k+ i on ce trajat do 150k recimo kako treba, a ti ga uzimas za 15k odnosno na vakat kad treba neke stvari mijenjat, a mislim da zamjena ta dva dijela ne dodje oko 1600 km
goran16v

#20 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

Poenta je da zamajac i turbina nisu ni slabe tacke ni mana. Poenta je da ce kvacilo sa plivajucim zamajcem trajati jednako kao i svako drugo (znaci nema tu nikakve mane niti slabe tacke) ali je nasem kokuzu najlakse za nesto skupo reci da je mana, bas kao sto je manja sramota tvrditi da je crkla turbina na 150k km i pljuvati po autu nego biti posten i reci da si te je neko preveslao pa si kupio auto sa vracenom kilometrazom i da nijje trubina riknula zato sto je nekvalitetna tj slaba tacka nego zato sto je auto presao bruku km i da je to sasvim normalna stvar.
milojicabrzi

#21 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

...postalo mi nesto drago polemizirat sa ovim Goranom, lijepo je razmijeniti misljenje, sa nekim ko se solidno razumije u auta :-D

Turbina i zamajac, kao i drugi dijelovi koji su skloni kvarovima kod nekog tipa auta, mogu se nazvati slabim tackama, jer cesto vlasnicima tih auta, znaju napraviti trosak od 20-30% trenutne vrijednosti vozila...

Ovo je ovdje Balkan, kao sto rece Bajaga :-D tako da ljudima nije svejedno, kao u npr. Njemackoj ili Austriji, jer nemaju para da iz jednog dzepa plate reparaciju turbine ili neki skup kvar...

Ovih boljki i specificnosti ima skoro svaki tip auta, dakle, ako se neki kvar javi kod 7 od 10 auta tog tipa, znaci to mu je slaba tacka, lose rijesen odnos napora, materijala itd.

Dakle to je npr. mjenjac kod SDI motora, iz VW grupacije, kojem losa rijesenost odnosa i momenta, cesto podere mjenjac, FAP filter kod Peugeota, koji kosta oko 1500 KM, senzor protoka zraka kod TDI motora (narocito vw grupacije), jer skoro svakom je mijenjan na cca 100 000+ kilometara, problemi sa alnaserima i bobinama odnosno opcenito sa strujom kod Fiata (ko je vozio Punta, zna o cemu govorim), selen blokovi kod Fabie, elektricni podizaci prozora kod vw grupe, osjetljiv ovjes kod francuskih vozila i mijenjanje poluosovine zajedno sa kinetickim zglobom kod nekih Renaulta, gdje jedna poluosovina da se rijesi, treba par stotina KM....Kugle, krajnice i lafete kod nekadasnjih Yuga i stojadina, da ne spominjemo...

Kod VW vozila je veliki servis postao toliko vazan, da se u svakom drugom oglasu navodi kada je radjen (razumljivo, jer kosta 600 + KM), turbina se ne moze reparirati ispod 700 KM, da ista valja, a ako hoces novu garretovu, trebas se protegnuti 1500 KM, za set kvacila sa zamajcem, iskesirat ces oko 1000 KM, dakle, kad se taj problem desi kod nekog Golfa 4 ili Seat toleda, koji vrijedi cca 8000/9000 KM, ta investicija opasno prilazi 20% vrijednosti vozila, sto se doista ne isplati...

Da se razumijemo, nema auta bez kvarova i bez ulaganja, to treba biti jasno, ali postoje odredjena rjesenja na odredjenim tipovima automobila, koja su mozda i postavljena tako, da proizvodjac zaradi na odrzavanju...

Dakle, proizvodjaci auta nisu levati u svom poslu, oni dobro izracunaju, da vlasnik auta kroz npr. 3 velika servisa, otprilike otplati vrijednost takvog novog motora...

Svaki dio ima svoj vijek trajanja, ali kod nekih auta, nakon odredjenog vremena i kilometara, odlaze neki dijelovi cija zamjena je skupa, dok je za druga aute povoljnija i ti kvarovi su rijedji...

Seat Altea ili Toledo, super su auta, samo treba provjeriti opcu ispravnost i stanje vozila i prilicno su ok za veliki broj bezbriznih kilometara...

Ja bih osobno, prije uzeo Alteu, kao obiteljsko auto, Toledo je vise poslovna klasa...
goran16v

#22 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by goran16v »

Istina je da svaki auto ima manu ali treba odvojiti stvarnu manu od "rekla- kazala" mana i od cijene odrzavanja a pogotovo je apsurd porediti to sa cijenom polovnog auta. Ajdmo redom, pominjes turbine, a ja ti garantume da ce na uredno odrzavanomTDI motoru turbina trajati kao i na svako drugom autu i obratno. Jucer sam vozio G-5 sa pomenutim motorom i stvarnih 280k KM na satu, kod vlasnika zadnjih 5 god, i turbina vrti kako vrti. Jel mana sto Bosnji prne turbina u fenjer na 300-400k km samo zato sto mu na satu pise 150k km? Naravno da nije! Obracunavas cijenu odrzavanja procentualno prema cijeni auta i po tome zakljucujes da je nesto mana - apsurd. Nema logike da zamjena seta kvacila ili veliki servis, koji uvijek kostaju isto, na Golfu nisu bili mana kad je kostao 20k K, ali kad mu je spala cijena 8k KM jesu. Isto kao sto nije mana Yuge u dobrom stanju to sto mu rezervoar prevelik jer pun kosta 10% ukupne vrijednost ili sto mu registracija kosta 50% vrijednosti. Zamisli kakva je tek mana zamjena ulja i filtera ulja na Golfu 2 vrijednom 3000 KM kad je to 2% vrijednosti auta. Ili jos gore, reci da je Golfu 2 mana potrosnja jer na 100 km trosi 6 lit goriva odnosno 0,5% ukupne vrijednosti. O zamjeni kvacila i velikom servisu da ne pricam jer ono sto si ti obrcunao da na Golfu od 8k KM kosta 20% njegove vrijednosti na Golfu od 3k KM je haman 1/3 njegove cijene i jel mu to mana? Naravno da nije. Ja sam nedavno na svom Renaultu promjenio poluosovonu (zato sto se jel'te ne moze promjeniti samo homokineticki zglob) koja kosta otprilike 10% autai i jel to mana? Naravno da nije! Trebalo bi pitanje odrzavanja auta u Bosni svesti na apsurd da dodjes u prodavnicu dijelova, poneses saobracajnu od 15 god starog auta i da trzis da li litar ulja, koji inace kosta 16 KM, prodaju za 6 KM, a u servisu radni sat naplate 5 KM, set kvacila zamjene za 150 KM a veliki servis urade za 200KM! Mana je to sto nije predvidjeno da 15 god star auto odrzava Bosnjo koji nema dinara u dzepu.
milojicabrzi

#23 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by milojicabrzi »

goran16v wrote: Mana je to sto nije predvidjeno da 15 god star auto odrzava Bosnjo koji nema dinara u dzepu.
Slazem se,

Potpisujem! :-D
Naslovnica

#24 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by Naslovnica »

8-)
Vozdra mala raja.
Pošto je već izašlo u Avazu da sam kupio Seat Altea-u, ide tema up.
Interesuju me stranice sa sadržajima vezanim za dijelove (šeme sklopova i brojevi dijelova), preporuke za radnje za nabavku dijelova (i one koje treba izbjegavati), kao i sve ostalo što bi jedan novopečeni vlasnik SEAT-a trebao da zna.
Ovo mi je prvo auto iz grupacije, do sada su uglavnom bili kosooki i opel.
Hvala!
:)
drndalo

#25 Re: Seat Toledo 2005-2008 & Seat Altea

Post by drndalo »

Jeb'ga, osim oblikovno jedinstvenih dijelova za taj model, vecina ostalog poznata je sa VW-ova...

Dakle, siroko ti polje...
Post Reply