Pa to i jest poenta. U obrtajima u kojim se vozi 90% vremena benzinac je mrtav. Ni jedan ne isporucuje max obrtni moment prije 3500/min.NediM17 wrote:@ado-šampion
I sto bi onda kupovao dizela kada si nakon 5 godina na istom (recimo da je tako), a sa plinasem se moze dobro ustediti?
Sto se tice preticanja, naravno da se dizel lakse vozi i to mu je prednost. Ali lako je pricati o ubrzanjima u istim stepenima prenosa, gdje je dizel na max. o momentu, a benzinac u obrtajima gdje je mrtav, hajmo pricati o najboljim mogucim ubrzanjima! Hocemo li Ado?
http://www.zeperfs.com/en/duel5504-1224.htm
Aaaaa, sta je ovo?
To sto si postavio svakako potkrepljuje moju tvrdju. Mozda si pogresan link stavio?
Dizel iste snage, 50 kila tezi, nominalno sekundu brze ubrzanje, 2.5 sekunde bolji 80-120 u cetvrtoj i 4 sekunde u petoj. Nadam se da si svjestan kolika je to razlika. U najvisoj brzini jesu isti, posto je kod dizela to sesta a kod benzinca je peta, i posto je kod BMWa dizela sesta brzina standardno duga zbog potrosnje i najvece brzine.
Benzinac je logicno u nekim ubrzanjima bolji, a to su obicno ubrzanja u velikom rasponu (raspon od 100 km/h), jer tad iskoristi snagu na visokim obrtajima, a plus uzeo si za primjer BMW benzinac godista gdje su njihovi benzinci medju najboljim ako ne i najbolji na svijetu. I opet, kad ti u praksi treba ubrzanje od 40 do 140 i od 80-180? Kakvo je preticanje gdje brzina skoci za 100 km/h.
Opet, neko moze nesto voliti nesto ne voliti, ali kad se poredi u praksi to su dvije neusporedive stvari, objektivno govoreci.
preludezalude wrote: Dje si hadzija, sta ima. Iz koje drzave se ti javljas? Ja govorim o polovnim autima koja se kupuju kod nas. 99% ljudi kupuju polovna auta.
Hadzija ja sam u Bosni, s pretenzijama na uber alles.