Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#2326 Re: Renault Megane all about
Sve za psihijatrije, sve puno kompleksa!
Vozite sta hocete i na sta god hocete, ima opcija i izbora.
Ja bih radi velikog bemzinca i plin, ali evo vidim ne valja ni to zbog fukarastine nekakve. Hocu da ide, da ga gazim, a da jeftinije prodjem. Da li je to grijeh?
Ja bih radi velikog bemzinca i plin, ali evo vidim ne valja ni to zbog fukarastine nekakve. Hocu da ide, da ga gazim, a da jeftinije prodjem. Da li je to grijeh?
-
ado-šampion
#2327 Re: Renault Megane all about
@Nedim17
3000 skuplji, ako prelazis 10 k za 5 godina ustedis skoro pola tih para, jos je dizela poslije 5 godina PUNO lakse prodati i ne pada mu cijena ko benzincu. Znaci mozemo reci suma-sumarum, posle 5 godina i lezernih 10 k godisnje prodas dizela prodas benzinca, racunajuci ustedu na gorivu, izadjes na isto.
Sto se tice prebacivanja 2 stepena ispod, nije valjda da hoces da kazes da je isto preticati lupam u cetvrtoj cijelo vrijeme i saltati cijelo vrijeme 1-2 stepena ispod? Uporedi ubrzanje atmo. bezninca i dizela slicne snage od 60-100 i 80-120 u zadnja dva ili tri (ako je 6 brzina) stepena prenosa, od 4. brzine pa gore, ili u trecoj izmedju 50 i 80, to je jedino objekivno za iskoristivu snagu. Cak i ubrzanju 0-100 danas su dizeli bolji.
Imas i benzinca i dizela slicne snage, pa retoricko pitanje sta ti je ljepse voziti kad krenes na put 500 km? Retroricko, ne moras odgovarati.
Za potencijalne kvarove se slazem, ali slozices se i ti da nije bas da turbine idu ko halva. I nije bas da je turbina 5000 danas.
Generalno govoreci (vise se ne obracam @Nedim17
), ko ima priliku da uzme dizela, a uzme benzinca, jer mu je bolji, skidam kapu. Covjek uzeo ono sto je njemu bolje. Ali kad cujem ove sto bi uzeli da imaju para i da su babi muda, sto vole tisinu i mirnocu, a vole vrtiti auto (kad se auto jelte doslovno dere ko pivara
), dok dizela ne cujes na 1500-2500/min, oni su mi bas jaki.
I na kraju ako/kad imaju para i pregledaju, saberu i oduzmu u 95% slucajeva uzmu dizela. 
3000 skuplji, ako prelazis 10 k za 5 godina ustedis skoro pola tih para, jos je dizela poslije 5 godina PUNO lakse prodati i ne pada mu cijena ko benzincu. Znaci mozemo reci suma-sumarum, posle 5 godina i lezernih 10 k godisnje prodas dizela prodas benzinca, racunajuci ustedu na gorivu, izadjes na isto.
Sto se tice prebacivanja 2 stepena ispod, nije valjda da hoces da kazes da je isto preticati lupam u cetvrtoj cijelo vrijeme i saltati cijelo vrijeme 1-2 stepena ispod? Uporedi ubrzanje atmo. bezninca i dizela slicne snage od 60-100 i 80-120 u zadnja dva ili tri (ako je 6 brzina) stepena prenosa, od 4. brzine pa gore, ili u trecoj izmedju 50 i 80, to je jedino objekivno za iskoristivu snagu. Cak i ubrzanju 0-100 danas su dizeli bolji.
Imas i benzinca i dizela slicne snage, pa retoricko pitanje sta ti je ljepse voziti kad krenes na put 500 km? Retroricko, ne moras odgovarati.
Za potencijalne kvarove se slazem, ali slozices se i ti da nije bas da turbine idu ko halva. I nije bas da je turbina 5000 danas.
Generalno govoreci (vise se ne obracam @Nedim17
-
condy
#2328 Re: Renault Megane all about
Najočigledniji primjer kompleksa bh fukare je da vozi velikog benzinca na plin 
-
condy
#2329 Re: Renault Megane all about
Onaj dio puta na početku Rostova od Novog Travnika moze ići nekim djelovima i petom.Ned071 wrote:Uz Komar, Rostovo ili Ivan je nemoguća misija voziti 1.4 tsi četvrtom ili petom brzinom
???? petom uz Rostovo?
-
ado-šampion
#2330 Re: Renault Megane all about
Izvini ako sam te prozvo.basicm wrote:Sve za psihijatrije, sve puno kompleksa!
Primjer bosanske/balkanse logike. Kad je novo auto idu nove gume. Kad je polovno idu lose ili polovne. Jer u polovnom valjda ne mozes sletiti s ceste i ne mozes poginuti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2331 Re: Renault Megane all about
šta fali sava gumama 
-
ado-šampion
#2332 Re: Renault Megane all about
Na fali nista, zimske su dobre za Corse. Ali za serije 5 ili nedajboze X5-ice bas i nisu cemu.Black swan wrote:šta fali sava gumama
- ElDzidziIbnDzo
#2333 Re: Renault Megane all about
Nikakve veze ovaj moj post nema sa Meganom,ali jednostavno moram da se osvrnem na ove postove doticnih "bogatasa" koji sa 100 eura novcanicama brisu guzove,i za koje je ugradnja plina potez fukara i sirotinje,odnosno sve ono sto nije benzin ili dizel,jednostavno fukare koriste. Zasto bi trosili dnevno 10 maraka ako mozemo 50? Znaci jede se kavijar,pije se dzin...
Tako dodje ciko,pardon fukara i kupi vozilo na elektro-pogon.

E zamisli sad kakva fukara trebas biti da vozis auto na elektro-pogon? Ma daaaajjj...to je samo za fukare,nije to za ove klixovce hadzije
Tako dodje ciko,pardon fukara i kupi vozilo na elektro-pogon.

E zamisli sad kakva fukara trebas biti da vozis auto na elektro-pogon? Ma daaaajjj...to je samo za fukare,nije to za ove klixovce hadzije
-
condy
#2334 Re: Renault Megane all about
Promašio si poentu
Ako neko obožava benzinca, pogotovo jačeg atmosferca, kako onda može voziti to auto na plin
Npr. Ja sam se bio kontao jedno vrijeme da potrazim golfa v r32, u kojem je 3.2 atmosferski v6 benzinac. Obožavam zvuk tog motora. Nikad u njega ne bi ugradio plin, jer bi to bilo skrnavljenje auta i motora.
Ako neko obožava benzinca, pogotovo jačeg atmosferca, kako onda može voziti to auto na plin
Npr. Ja sam se bio kontao jedno vrijeme da potrazim golfa v r32, u kojem je 3.2 atmosferski v6 benzinac. Obožavam zvuk tog motora. Nikad u njega ne bi ugradio plin, jer bi to bilo skrnavljenje auta i motora.
- Ned071
#2335 Re: Renault Megane all about
kupis megana u gumi m, recimo. ugradis nakon toga plin. nakon pet godina hoces staro za novo. hoce li ti uopce uzeti auto u razmatranje?
-
NediM17
#2336 Re: Renault Megane all about
Pa naravno da hoce, meni su Sandera bili spremni uzeti.Ned071 wrote:kupis megana u gumi m, recimo. ugradis nakon toga plin. nakon pet godina hoces staro za novo. hoce li ti uopce uzeti auto u razmatranje?
-
preludezalude
#2337 Re: Renault Megane all about
Taj razlog je mozda slabija iskoristivost motora.condy wrote:A taj razlog je prevaziđenost ?preludezalude wrote:Odgovor je vjerovatno: Zbog istog razloga vise ne proizvode ni atmosferske dizele.condy wrote:
Ja vozim turbodizelaše preko deset godina i ni počemu nije me izašao skuplje od benzinca. Niti jednom nije otišla turbina ili zamajac ili dizne ili šta već. S jednim prevali preko 190.000 km bez i jednog vanrednog servisa. Disk pločice na tom izvikanom VW prednje izdržale preko 130.000 km. Na drugom zamjenio unutrašnji cilindar kvačila i bravu na vratima i to nema nikakve veze sa tim što je dizel.
Vozio sam od poznanika 1.4 tsi benzinca od 122 ps u Octaviji, i ostao razočaran koliko je nemoćan u odnosu na tdi, hdi... mašine slične snage. Sad možeš mislit kakav je klasični atmosferac ako ovaj nije ništa posebno. Zbog čega više nema uopće u proizvodnji atmosferskih benzinaca kod renomiranih proizvođača tipa BMW, Mercedes, Audi, Porše ?
- Ned071
#2338 Re: Renault Megane all about
Treb'o si ga slozit. oni su ga vjerovatno jedini i htjeli 
-
NediM17
#2339 Re: Renault Megane all about
Auto je prodan covjeku privatno, i prezadovoljan je.Ned071 wrote:Treb'o si ga slozit. oni su ga vjerovatno jedini i htjeli
-
preludezalude
#2340 Re: Renault Megane all about
Upravo ovakvo razmisljanje je razmisljanje fukare. Nije ni kupio auto a razmislja o prodaji. I onda kupi neku grobinu sa 300 000++ kilometara i prica kako ima tip top auto koje trosi 4 litra.ado-šampion wrote:@Nedim17
Generalno govoreci (vise se ne obracam @Nedim17), ko ima priliku da uzme dizela, a uzme benzinca, jer mu je bolji, skidam kapu. Covjek uzeo ono sto je njemu bolje. Ali kad cujem ove sto bi uzeli da imaju para i da su babi muda, sto vole tisinu i mirnocu, a vole vrtiti auto (kad se auto jelte doslovno dere ko pivara
), dok dizela ne cujes na 1500-2500/min, oni su mi bas jaki.
I na kraju ako/kad imaju para i pregledaju, saberu i oduzmu u 95% slucajeva uzmu dizela.
-
preludezalude
#2341 Re: Renault Megane all about
I da se saberu utisci i argumenti...
U cemu je prednost dizela u odnosu na benzinca sa plinom, osim toga da vozac dizela nije fukara?
U cemu je prednost dizela u odnosu na benzinca sa plinom, osim toga da vozac dizela nije fukara?
-
NediM17
#2342 Re: Renault Megane all about
@ado-šampion
I sto bi onda kupovao dizela kada si nakon 5 godina na istom (recimo da je tako), a sa plinasem se moze dobro ustediti?
Sto se tice preticanja, naravno da se dizel lakse vozi i to mu je prednost. Ali lako je pricati o ubrzanjima u istim stepenima prenosa, gdje je dizel na max. o momentu, a benzinac u obrtajima gdje je mrtav, hajmo pricati o najboljim mogucim ubrzanjima! Hocemo li Ado?
http://www.zeperfs.com/en/duel5504-1224.htm
Aaaaa, sta je ovo?
I sto bi onda kupovao dizela kada si nakon 5 godina na istom (recimo da je tako), a sa plinasem se moze dobro ustediti?
Sto se tice preticanja, naravno da se dizel lakse vozi i to mu je prednost. Ali lako je pricati o ubrzanjima u istim stepenima prenosa, gdje je dizel na max. o momentu, a benzinac u obrtajima gdje je mrtav, hajmo pricati o najboljim mogucim ubrzanjima! Hocemo li Ado?
http://www.zeperfs.com/en/duel5504-1224.htm
Aaaaa, sta je ovo?
-
preludezalude
#2343 Re: Renault Megane all about
Ko nezna kako se koristi mjenjac kod preticanja, neka sjedne u automatika i neka prati kako automatika radi.
-
ado-šampion
#2344 Re: Renault Megane all about
Deder malo podebljaj cijelu recenicu/pasus a ne samo dio koji ti odgovara.preludezalude wrote:Upravo ovakvo razmisljanje je razmisljanje fukare. Nije ni kupio auto a razmislja o prodaji. I onda kupi neku grobinu sa 300 000++ kilometara i prica kako ima tip top auto koje trosi 4 litra.ado-šampion wrote: 3000 skuplji, ako prelazis 10 k za 5 godina ustedis skoro pola tih para, jos je dizela poslije 5 godina PUNO lakse prodati i ne pada mu cijena ko benzincu. Znaci mozemo reci suma-sumarum, posle 5 godina i lezernih 10 k godisnje prodas dizela prodas benzinca, racunajuci ustedu na gorivu, izadjes na isto.
Na pricamo o grobinama s 300++ k nego o novom autu, gdje je dizel 3000 skuplji od benzinca, nisam to ja tvrdio, nit sam ja prvi to uzeo za primjer. Ja sam samo pokazao racunicu kojom se nakon sto oba prodas nakon 5 godina dolazi na isto.
Prijatelju ljudi koji svakih 5 godina mijenjaju auto i gube cifre reda 10 k KM na istim itekako kontaju koliko ce izgubiti na cijeni i za koliko ga mogu prodati, naravno da i to ulazi u racunicu. Jer koja svrha kupiti auto koje namjeravas prodati za 5 godina i racunati da se dizel ne isplati jer je 3k maraka skuplji, a ne gledati kolika je razlika u gubitku cijene?
- madner
#2345 Re: Renault Megane all about
Sto jest jest, vamo se stedi na gorivu i to je potez dzeka a tamo ne treba gledati cijenu kod prodaje. 
-
preludezalude
#2346 Re: Renault Megane all about
Niko ne obozava benzinca zbog toga jer mu se gorivo zove BENZIN vec zbog drugih stvari. Jesi smjesan sa ovom izjavom. Auto na plin je jos uvijek isto auto kao i bez plina samo sto koristi daleko jeftinije gorivo.condy wrote:Promašio si poentu![]()
Ako neko obožava benzinca, pogotovo jačeg atmosferca, kako onda može voziti to auto na plin![]()
-
preludezalude
#2347 Re: Renault Megane all about
Dje si hadzija, sta ima. Iz koje drzave se ti javljas? Ja govorim o polovnim autima koja se kupuju kod nas. 99% ljudi kupuju polovna auta.ado-šampion wrote:Deder malo podebljaj cijelu recenicu/pasus a ne samo dio koji ti odgovara.preludezalude wrote:Upravo ovakvo razmisljanje je razmisljanje fukare. Nije ni kupio auto a razmislja o prodaji. I onda kupi neku grobinu sa 300 000++ kilometara i prica kako ima tip top auto koje trosi 4 litra.ado-šampion wrote: 3000 skuplji, ako prelazis 10 k za 5 godina ustedis skoro pola tih para, jos je dizela poslije 5 godina PUNO lakse prodati i ne pada mu cijena ko benzincu. Znaci mozemo reci suma-sumarum, posle 5 godina i lezernih 10 k godisnje prodas dizela prodas benzinca, racunajuci ustedu na gorivu, izadjes na isto.![]()
Na pricamo o grobinama s 300++ k nego o novom autu, gdje je dizel 3000 skuplji od benzinca, nisam to ja tvrdio, nit sam ja prvi to uzeo za primjer. Ja sam samo pokazao racunicu kojom se nakon sto oba prodas nakon 5 godina dolazi na isto.
Prijatelju ljudi koji svakih 5 godina mijenjaju auto i gube cifre reda 10 k KM na istim itekako kontaju koliko ce izgubiti na cijeni i za koliko ga mogu prodati, naravno da i to ulazi u racunicu. Jer koja svrha kupiti auto koje namjeravas prodati za 5 godina i racunati da se dizel ne isplati jer je 3k maraka skuplji, a ne gledati kolika je razlika u gubitku cijene?
-
condy
#2348 Re: Renault Megane all about
Ne znam ja kako si ti uspio dvije različite stvari poistovjetiti obožavati benzinca / obožavati benzinpreludezalude wrote:Niko ne obozava benzinca zbog toga jer mu se gorivo zove BENZIN vec zbog drugih stvari. Jesi smjesan sa ovom izjavom. Auto na plin je jos uvijek isto auto kao i bez plina samo sto koristi daleko jeftinije gorivo.condy wrote:Promašio si poentu![]()
Ako neko obožava benzinca, pogotovo jačeg atmosferca, kako onda može voziti to auto na plin![]()
Imali isti zvuk, iste perfomanse, imali isti gepek auto sa ugrađenim plinom, gubili tvorničku garanciju ?
- madner
#2349 Re: Renault Megane all about
Radi li na istoj temperaturi motor? 
- Bakir1
#2350 Re: Renault Megane all about
mozda idu c gume radi plina i povecanja tezine