- Registracija vozila - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#2501 Re: REGISTRACIJA - infarkt
a sta bi u istom slucaju da nemas tablice na autu? tj predao si sve za registraciju registrovan si a nisi?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2502 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Fobro je neko ovdje napisao.
Bosanac kad zajebe državu, tri dana senluci
Kad država zajebe Bosanca, kuka 30 godina

Bosanac kad zajebe državu, tri dana senluci
Kad država zajebe Bosanca, kuka 30 godina
- Maraschino
#2503 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Valjda je to druga situacija. Iz nekih razloga(kupovina auta, istekle tablice pa nekad vracene) cekas tablice pa kada ih dobijes ali ovdje se radi o kontinuitetu.Bakir1 wrote:a sta bi u istom slucaju da nemas tablice na autu? tj predao si sve za registraciju registrovan si a nisi?
To znaci da svako od nas ne moze da vozi auto par dana pa i vise samo zato sto to neka administracija ne moze da stigne da obradi.
Naslusao sam se i tu raznih prica tipa ''uh guzva je nenormalna, nije nam radila baza, nesto se pokvarilo, otisao referent na teren... ali vidjet cu sta se moze uraditi i cim kazem da ce biti na kafu, zovu me isti dan ili sutra ujutro.
NIJE NORMALNO DA SE PRAVI PAUZA AKO SI SVE REGULARNO I NA VRIJEME REGULISAO. Znaci da je to birokratski problem. Auto tehnicki ispravno, placeno osiguranje i sve ostale dazbine i ja ga ne mogu voziti.
- muz66
#2504 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Nix. Mene maznuli lani kod BBI. Stoja i mjesec vozacka.Darh Wader wrote:Uskoro mi ističe registracija pa me zanima može se voziti sa potvrdom o reg dok ne dobijem saobraćajnu.?
-
tempuser
#2505 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Nema drzave, ako platis sve namete koje je drzava odredila da vozis 365 dana, onda treba da vozis 365, dana tj. da proces registracije ili produzenje registracije traje max od ujutro do kraja radnog vremena.
- muz66
#2506 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Dzaba. Kaze policajac-bez valjane potvrde o registraciji, mene sto se tice vozilo nije registrovano a samim tim ni osigurano. Pa reko evo polisa osiguranja. Kaze to je bez saobracajne irelevantno. Bub stoja.tempuser wrote:Nema drzave, ako platis sve namete koje je drzava odredila da vozis 365 dana, onda treba da vozis 365, dana tj. da proces registracije ili produzenje registracije traje max od ujutro do kraja radnog vremena.
-
tempuser
#2507 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Tacno tako. Zakon je jasan, mozes voziti samo sa potvrdom o registraciji tj. saobracajnom. Ako sam dobro nacuo usvojen je pravno okvir da se komplet registracija zavrsava na STP-u cija je obaveza da podatke salje u bazu MUP-a. To je rjesenje koje se primjenjuje u svim uredjenim drzavama, dodjes na tehnicki i tamo, ako nema prepreka, na licu mjesta sve zavrsis, ali mi niti smo uredjena drzava niti to nasoj drzavi odgovara.muz66 wrote:Dzaba. Kaze policajac-bez valjane potvrde o registraciji, mene sto se tice vozilo nije registrovano a samim tim ni osigurano. Pa reko evo polisa osiguranja. Kaze to je bez saobracajne irelevantno. Bub stoja.tempuser wrote:Nema drzave, ako platis sve namete koje je drzava odredila da vozis 365 dana, onda treba da vozis 365, dana tj. da proces registracije ili produzenje registracije traje max od ujutro do kraja radnog vremena.
- muz66
#2508 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Vala su upravu. Mi sve do zadnjeg cekamo. Naucih lekciju i nikad vise.tempuser wrote:Tacno tako. Zakon je jasan, mozes voziti samo sa potvrdom o registraciji tj. saobracajnom. Ako sam dobro nacuo usvojen je pravno okvir da se komplet registracija zavrsava na STP-u cija je obaveza da podatke salje u bazu MUP-a. To je rjesenje koje se primjenjuje u svim uredjenim drzavama, dodjes na tehnicki i tamo, ako nema prepreka, na licu mjesta sve zavrsis, ali mi niti smo uredjena drzava niti to nasoj drzavi odgovara.muz66 wrote:Dzaba. Kaze policajac-bez valjane potvrde o registraciji, mene sto se tice vozilo nije registrovano a samim tim ni osigurano. Pa reko evo polisa osiguranja. Kaze to je bez saobracajne irelevantno. Bub stoja.tempuser wrote:Nema drzave, ako platis sve namete koje je drzava odredila da vozis 365 dana, onda treba da vozis 365, dana tj. da proces registracije ili produzenje registracije traje max od ujutro do kraja radnog vremena.
- Maraschino
#2509 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Sto je najgore, auto je jos uvijek tehnicki ispravno, jos uvijek osigurano ali radi njihovih birokratskih procedura(uzimanje saobracajne na ovjeru) ne mozes voziti ili jos gore platiti kaznu. Ne znam, nisam bio u takvoj situaciji ali cini mi se da bi gurao do Strazbura.tempuser wrote:
Tacno tako. Zakon je jasan, mozes voziti samo sa potvrdom o registraciji tj. saobracajnom. Ako sam dobro nacuo usvojen je pravno okvir da se komplet registracija zavrsava na STP-u cija je obaveza da podatke salje u bazu MUP-a. To je rjesenje koje se primjenjuje u svim uredjenim drzavama, dodjes na tehnicki i tamo, ako nema prepreka, na licu mjesta sve zavrsis, ali mi niti smo uredjena drzava niti to nasoj drzavi odgovara.
Kako rade sa sluzbenim autima, autima komercijalista, ljudima kojima auto svakodnevno treba...? Sjedi i cekaj taj pecat dok se neko smiluje.
Meni je ovaj u osiguranju rekao da u TK tolerisu ako imas sve druge papire a to mi je potvrdio i covjek koji vozi svaki dan auto od firme.
-
tempuser
#2510 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Policija na terenu zna za taj pravni apsurd gdje gradjani ispastaju ni krivi ni duzni krivicom drzave i zato su tolerantni na kojekakve potvrde itd.Maraschino wrote:
Sto je najgore, auto je jos uvijek tehnicki ispravno, jos uvijek osigurano ali radi njihovih birokratskih procedura(uzimanje saobracajne na ovjeru) ne mozes voziti ili jos gore platiti kaznu. Ne znam, nisam bio u takvoj situaciji ali cini mi se da bi gurao do Strazbura.
Kako rade sa sluzbenim autima, autima komercijalista, ljudima kojima auto svakodnevno treba...? Sjedi i cekaj taj pecat dok se neko smiluje.
Meni je ovaj u osiguranju rekao da u TK tolerisu ako imas sve druge papire a to mi je potvrdio i covjek koji vozi svaki dan auto od firme.
Ne mogu 100% da se sjetim, ali kao da su stari zakoni podrazumjevali da je MUP bio duzan izdati povrdu da je predmet u obradi (bas kao sto rade za voacke).
Ja se sjecaim svojih prvih registracija. Nije bilo agencija, u GRAS-u (ako te Cuprija pusti na tehnickom) dobijes zahtjev za produzenje registracije u A4 formatu, ovjeren od strane TP-a koji sa uplatnicama nosis u MUP i dok ne dobijes saobracajnu uredno vozis sa svojom kopijom zahtjeva, uplatnicama i policom AO.
-
tempuser
#2511 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Nece biti da su u pravu.muz66 wrote: Vala su upravu. Mi sve do zadnjeg cekamo. Naucih lekciju i nikad vise.
Evo moj primjer, registracija isticala 28.3.2018. Ja sam nekad oko 15.3.2018, znaci 2 sedmice prije isteka, predao za produzenje i 5-6 dana cekao (uletio vikend) da dobijem ovjerenu saobracajnu. Znaci, iskljucivo krivicom drzave ja tih 5-6 dana po zakonu nisam mogao da vozim jer nisam imao saobracajnu, a auto uredno bio registrovan
- problemnatravunu
#2512 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Banditska je ovo drzava, "sto godina" se o ovome priča, i sta se promijeni- nista !
Naravno sve preko leđa i džepa običnih građana!
Naravno sve preko leđa i džepa običnih građana!
-
noviclan
#2513 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Potvrda o registraciji = saobracajna dozvola kako su je prije zvali dok nisu sluzbenim novinama uveli promjenu e sada ti mozes max 30 dana prije isteka produziti vaznost registracija medjutim kako bi sebe osigurao od nasih uvazenih organa prilikom predaje par dana (iako po zakonu mora produzenje biti gotovo na licu mjesta) kopiras potvrdu o registraciji da organi mogu vidjeti da je vozilo registrovano odnosno u procesu produzenja registracije jos kad bi mogao ovjeriti kopiju tek onda te mogu nasi organi povuci za tukiDarh Wader wrote:Uskoro mi ističe registracija pa me zanima može se voziti sa potvrdom o reg dok ne dobijem saobraćajnu.?
-
gidra
#2514 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Meni za dan gotovo bilo. PU Ilidža...
- drndalo
#2515 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Vi ste Europa, niste ko ono gore Tuzlansko Socijalisticko uporiste...gidra wrote:Meni za dan gotovo bilo. PU Ilidža...
-
noviclan
#2516 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Jos kad ih prof. memic odcijepidrndalo wrote:Vi ste Europa, niste ko ono gore Tuzlansko Socijalisticko uporiste...gidra wrote:Meni za dan gotovo bilo. PU Ilidža...
-
vnm
#2517 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ovo je izbaceno, odnosno nije usvojeno. U prevodu, neko je urgirao da u MUP-u ne ostanu bez posla.tempuser wrote:Ako sam dobro nacuo usvojen je pravno okvir da se komplet registracija zavrsava na STP-u cija je obaveza da podatke salje u bazu MUP-a.
- xamp
#2518 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ti nisi vozio neregistrovano auto (sto se desi ljudima koji predaju na dan isteka), vec si vozio auto bez potrebne dokumentacije. Tu i mogu, znaju pustiti jer kad kontaktiraju centralu ne dobiju 'auto nije registrovano', nego samo nemas saobracajne... u najgorem slucaju, to je 40 KM (20KM) kazne...tempuser wrote:Nece biti da su u pravu.muz66 wrote: Vala su upravu. Mi sve do zadnjeg cekamo. Naucih lekciju i nikad vise.
Evo moj primjer, registracija isticala 28.3.2018. Ja sam nekad oko 15.3.2018, znaci 2 sedmice prije isteka, predao za produzenje i 5-6 dana cekao (uletio vikend) da dobijem ovjerenu saobracajnu. Znaci, iskljucivo krivicom drzave ja tih 5-6 dana po zakonu nisam mogao da vozim jer nisam imao saobracajnu, a auto uredno bio registrovan
-
axe22
#2519 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Da se pohvalim, jos nije gotova saobracajna. Hhhdrndalo wrote:Vi ste Europa, niste ko ono gore Tuzlansko Socijalisticko uporiste...gidra wrote:Meni za dan gotovo bilo. PU Ilidža...
Vec 11 dana + sad ide vikend.
- skafiskafsnjak
#2520 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ja koliko znam, nenosenje dokumenata je 100KM tj. 40KM .xamp wrote:Ti nisi vozio neregistrovano auto (sto se desi ljudima koji predaju na dan isteka), vec si vozio auto bez potrebne dokumentacije. Tu i mogu, znaju pustiti jer kad kontaktiraju centralu ne dobiju 'auto nije registrovano', nego samo nemas saobracajne... u najgorem slucaju, to je 40 KM (20KM) kazne...tempuser wrote:Nece biti da su u pravu.muz66 wrote: Vala su upravu. Mi sve do zadnjeg cekamo. Naucih lekciju i nikad vise.
Budimo realni , ne bi te smjeli za to kazniti ...pa za sta stiker sluzi ? samo da nam naplate 5KM ?
-
tempuser
#2521 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ne znam sta je smisao tvog komentara, ponovio si sve ono sto sam ja napisao?!xamp wrote:Ti nisi vozio neregistrovano auto (sto se desi ljudima koji predaju na dan isteka), vec si vozio auto bez potrebne dokumentacije. Tu i mogu, znaju pustiti jer kad kontaktiraju centralu ne dobiju 'auto nije registrovano', nego samo nemas saobracajne... u najgorem slucaju, to je 40 KM (20KM) kazne...tempuser wrote:Nece biti da su u pravu.muz66 wrote: Vala su upravu. Mi sve do zadnjeg cekamo. Naucih lekciju i nikad vise.
Poenta je da krivicom drzave po zakonu nisam mogao voziti auto jer nisam imao saobracajne.
-
tempuser
#2522 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Naravno da bi smjeli, zakon je jasan, za voznju je neophodna imati potvrdu o registraciji i policu AO, nista "samo stiker", nikakve druge alternative.skafiskafsnjak wrote:
Ja koliko znam, nenosenje dokumenata je 100KM tj. 40KM .
Budimo realni , ne bi te smjeli za to kazniti ...pa za sta stiker sluzi ? samo da nam naplate 5KM ?
Stiker sam po sebi ne znaci puno, vide se samo mjesec i godina. Iz stikera ne mozes utvrditi tacan istek registracije, vlasnistvo nad vozilom (cesto kazna ide i vozacu i pravnom licu) kao ni da li postoje ogranicenja u koristenju vozila (ivalidkse povlastice itd). Stiker ima prednosti kod pasivne kontrole u vozila i da se sprijeci voznjadva ista auta na jedne tablice. Mozes premjestiti tablice sa auta na auto, ali stiker malo teze.
- skafiskafsnjak
#2523 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Zakon nam je qrac, blago receno. Prakticno, samim tim sto ti uzmu saobracajnu par dana , prakticno ti oduzimaju tvoje pravo da vozis auto za koji si uredno platio i te dane registraciju , zar ne ? Ili uvedi stiker na kojem stoji i dan ... ili uvedi zakon da se registracija zavrsava momentalno .tempuser wrote:Naravno da bi smjeli, zakon je jasan, za voznju je neophodna imati potvrdu o registraciji i policu AO, nista "samo stiker", nikakve druge alternative.skafiskafsnjak wrote:
Ja koliko znam, nenosenje dokumenata je 100KM tj. 40KM .
Stiker sam po sebi ne znaci puno, vide se samo mjesec i godina. Iz stikera ne mozes utvrditi tacan istek registracije, vlasnistvo nad vozilom (cesto kazna ide i vozacu i pravnom licu) kao ni da li postoje ogranicenja u koristenju vozila (ivalidkse povlastice itd). Stiker ima prednosti kod pasivne kontrole u vozila i da se sprijeci voznjadva ista auta na jedne tablice. Mozes premjestiti tablice sa auta na auto, ali stiker malo teze.
Jbg ne znam zasto nam stiker naplacuju onda tj. zasto uopste postoji ...
-
tempuser
#2524 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Istina ziva i sve je tako kao sto pises, ali dok je ovakav kakav jeste na snazi valja ga postovati.skafiskafsnjak wrote:
Zakon nam je qrac, blago receno. Prakticno, samim tim sto ti uzmu saobracajnu par dana , prakticno ti oduzimaju tvoje pravo da vozis auto za koji si uredno platio i te dane registraciju , zar ne ? Ili uvedi stiker na kojem stoji i dan ... ili uvedi zakon da se registracija zavrsava momentalno .
Jbg ne znam zasto nam stiker naplacuju onda tj. zasto uopste postoji ...
Stiker ima svojih prednosti kad bi se taj sistem primjenjivao kod nas. U HR i SRB ga imaju (u SRB je mislim cak i stalni), ja se sjecam da su pretecu stikera imali talijani sa ovim malim futrolicama za dokumente na prednjoj sajbi. U FR mislim takodjer imas dio police AO koji stavljas na sajbu.
-
kuli1961
#2525 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Registracija mi isticala 28.3.2018. Tehnicki, polisu osiguranja i sve dazbine sam uradio juce popodne, 30.3.2018. (termin tehnickog bio u 16,30 sati). Sve uplate sam izvrsio sam, i dok sam placao u posti (jeftinije neog u banci)- tehnicki pregled - gotov, auto me ceka na parkingu. Odem do MUP- cekao nekih 40-45 minuta i zavrsio registraciju.
Zvuci kao bajka, ali je istinito. Da su mi ovi iz osiguranja radili registraciju u MUP, potvrda o reg. bi bila gotova tek u ovaj naredni ponedjeljak.
Ali zato- prosle godine-sve isto uradio, a u MUP-u- guzva nevidjena, kao da nesto dijele dzabe. Cekao sat vremena, "dinamika kretanja" nikakva. Okrenem se i izadjem. I tako 4 dana, dok petog dana nisam uspio da konacno obavim i tu j..b.n..u registraciju. U mjeduvremenu me policija zaustavila, ja pokazao sve te papircine- jok, hoce prekrsajni nalog da napise.Rekoh mu, nijep roblem, napisi, ja sam sovju obavezu izvrsio, sve uradio, platio- a drzava meni (ni drugima) nije omogucila da registovanje auta bude brzo. Bio sam potpuno hladan, i kad sam dodao da cu pribiljeziti negov policijski broj, slikati policijsko auto- da mi budu dokazi na prekrsajnom sudu da sam sve ove radnje uradio- a prethodno sam napravio fografije od 1.,2.i 3. dana uzaludnog cekanja u MUP- policajac je odustao od kaznjavanja.
Zvuci kao bajka, ali je istinito. Da su mi ovi iz osiguranja radili registraciju u MUP, potvrda o reg. bi bila gotova tek u ovaj naredni ponedjeljak.
Ali zato- prosle godine-sve isto uradio, a u MUP-u- guzva nevidjena, kao da nesto dijele dzabe. Cekao sat vremena, "dinamika kretanja" nikakva. Okrenem se i izadjem. I tako 4 dana, dok petog dana nisam uspio da konacno obavim i tu j..b.n..u registraciju. U mjeduvremenu me policija zaustavila, ja pokazao sve te papircine- jok, hoce prekrsajni nalog da napise.Rekoh mu, nijep roblem, napisi, ja sam sovju obavezu izvrsio, sve uradio, platio- a drzava meni (ni drugima) nije omogucila da registovanje auta bude brzo. Bio sam potpuno hladan, i kad sam dodao da cu pribiljeziti negov policijski broj, slikati policijsko auto- da mi budu dokazi na prekrsajnom sudu da sam sve ove radnje uradio- a prethodno sam napravio fografije od 1.,2.i 3. dana uzaludnog cekanja u MUP- policajac je odustao od kaznjavanja.