Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
eluna

#901 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

@ateista

nisi me razumio

nisam stavila post sbog isticanja brzinskih trka, nego zbog poštivanja "pravial igre", tj. poštivanja zakona i saobraćajne signalizacije .....

znači naglask je na ovom zadnjem, da kao odrasli, svjesni i razumnji ljudi treba da poštujemo odredbe, pa čak i one koje nam se baš ne sviđaju i da imamo svijest o tome da nismo sami ..... kad je u pitanju kompromisna odredba, ili bilo koji kompromis, za mene to ne znači da svi koji prave taj kompromis budu podjednako zadovoljni istim, nego da svi budu podjednako nezadovoljni i da to prihvate ......... tako i posmatram zakonske odredbe koje mi ne odgovaraju - a ima ih vjeruj mi i previše

a kad mi je ćejf da se malo brže provozam, izađem na onaj jad od našeg autoputa pa se oćejfim ........ zato te i pitah kad si provjeravao zdravlje :) jer kad ćejfaš to treba da bude samo to - nikad ne ćejfam "usput sa nečim" .... kao ti, ideš na posao (obaveza) i usput odćejfaš malo bržu vožnju .......... za mene je to bolesno, samo si nabijaš pritisak .................. kakav je to ćejf kad je usputan???? ........ ćejf je nešto posebno
quasar

#902 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Svakako da nema logike da je maksimalna dozvoljena brzina ista za 25 godina starog golfa ili zastavu i za auto staro 5-7 godina bilo koje marke, medjutim propisi su takvi da ces platiti kaznu kod prekoracenja jer zakon ne razlikuje sposobnije od nesposobnijih vozaca, ispravnije od manje ispravnih auta, itd.

I ja volim voziti malo ostrije, ali ostajem u glavnom u granicama propisa. Nakon 27 godina vozackog staza nemam udesa, nemam kazne vece od 40 KM. Razumijem sta kolega hoce reci. Takodjer, postoje losi vozaci koji ne znaju dozirati kocenje ili gas, koji izmedju dva semafora voze 40 ili 90, koji smetaju drugima prestrojavanjem bez zmigavaca ili voznjom u drugom stepenu u srednjoj traci, itd.

Nije sigurna voznja samo spora voznja, nego voznja prilagodjena uslovima saobracaja i sposobnostima vozaca. Posto je ovo drugo prilicno subjektivno, zakonodavac je napravio ZOBS. Pa sad... :zoka:
Ateista

#903 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:@ateista

nisi me razumio

nisam stavila post sbog isticanja brzinskih trka, nego zbog poštivanja "pravial igre", tj. poštivanja zakona i saobraćajne signalizacije .....

znači naglask je na ovom zadnjem, da kao odrasli, svjesni i razumnji ljudi treba da poštujemo odredbe, pa čak i one koje nam se baš ne sviđaju i da imamo svijest o tome da nismo sami ..... kad je u pitanju kompromisna odredba, ili bilo koji kompromis, za mene to ne znači da svi koji prave taj kompromis budu podjednako zadovoljni istim, nego da svi budu podjednako nezadovoljni i da to prihvate ......... tako i posmatram zakonske odredbe koje mi ne odgovaraju - a ima ih vjeruj mi i previše

a kad mi je ćejf da se malo brže provozam, izađem na onaj jad od našeg autoputa pa se oćejfim ........ zato te i pitah kad si provjeravao zdravlje :) jer kad ćejfaš to treba da bude samo to - nikad ne ćejfam "usput sa nečim" .... kao ti, ideš na posao (obaveza) i usput odćejfaš malo bržu vožnju .......... za mene je to bolesno, samo si nabijaš pritisak .................. kakav je to ćejf kad je usputan???? ........ ćejf je nešto posebno
Ma razumijem, ali i dalje stoji ono sto sam rekao, neke odredbe nisu u redu i ja ih ne priznajem.
Postoji samo jedno pravilo, a to je da svojim postupcima nikog ne ugrozim, a to je najvaznije, to bi i trebao da bude cilj svih odredbi. Dok god je tako, dok god nikog ne ugrozavam, nema ko sta da mi zamjeri.

To za cejf, meni je upravo cejf stalno tako voziti. Ne zelim da mi dolazak i odlazak na posao bude neko dosadno putovanje u kojem izgubim sat i po vremena, zelim da svaki trenutak provedem sto ljepse, pa tako i taj put, zelim da uzivam u njemu. :D
chuchumbamayumbe

#904 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chuchumbamayumbe »

Ja konto da se Jusuf Barčić preselio na Ahiret, a ovdje mi se čini da se ukazao u liku i obliku uvaženog Ateiste!
Kakav zaokret sa imenom, ali ideje ostaju iste... :D
Ateista wrote:

nisi me razumio

Ma razumijem, ali i dalje stoji ono sto sam rekao, neke odredbe nisu u redu i ja ih ne priznajem.
Postoji samo jedno pravilo, a to je da svojim postupcima nikog ne ugrozim, a to je najvaznije, to bi i trebao da bude cilj svih odredbi. Dok god je tako, dok god nikog ne ugrozavam, nema ko sta da mi zamjeri.

To za cejf, meni je upravo cejf stalno tako voziti. Ne zelim da mi dolazak i odlazak na posao bude neko dosadno putovanje u kojem izgubim sat i po vremena, zelim da svaki trenutak provedem sto ljepse, pa tako i taj put, zelim da uzivam u njemu. :D
eluna

#905 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:

nisi me razumio

SAD SI SVAKOM STANOVNIKU RS-A DAO ZA PRAVO DA KAŽE "NE PRIZNAJEM DRŽAVU BIH, JER SE MENI TA ODREDBA USTAVA NE SVIĐA" ......................... aferim!!

zakoni ne poznaju parcijalne principe prika moj ..... ako ti sebi uzimaš za pravo da kažeš "ova odredba mi se ne sviđa pa je ne prIznajem a samim tim ne moram ni da se ponašam u skladu sa njom" MORAŠ to pravo dati i svakom drugom ;) ......... ako takvo jedno pravo ne dozvoljavaš drugim ljudima, ne možeš ga imati ni ti .......
quasar

#906 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

kako svaka tema na kraju ode do cetnika.... :lol:
Tahta

#907 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Tahta »

I pustite čovjeka da vozi kako mu je čejf ima zakon ima policija , kad bi svi silni forumaši bili tako pošteni i držali se zakona za pola godine bili bi ko Austija
chuchumbamayumbe

#908 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chuchumbamayumbe »

Tahta wrote:I pustite čovjeka da vozi kako mu je čejf ima zakon ima policija , kad bi svi silni forumaši bili tako pošteni i držali se zakona za pola godine bili bi ko Austija
Slažem se. I nadam se da nisam jedini...primijetio sam da nas ima nekoliko koji se pridržavamo zakona.
8-)
Jeff Bingham

#909 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

Ateista wrote:

A kazes da si ateista?? cudno, ja znam za jednog rahmetliju inicijala j.b., cini mi se iz kalesije, sa dugom bradom i podvrnutim tolama, koji isto tako nije priznavao saobracajne propise :lol:

na kraju je zbog toga i preselio.
mrtva kokoš

#910 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by mrtva kokoš »

Jeff Bingham wrote:
Ateista wrote:

A kazes da si ateista?? cudno, ja znam za jednog rahmetliju inicijala j.b., cini mi se iz kalesije, sa dugom bradom i podvrnutim tolama, koji isto tako nije priznavao saobracajne propise :lol:

na kraju je zbog toga i preselio.
:mrgreen:
quasar

#911 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

E sto se covjek moze sam uvaliti, to je cudo jedno.
:thumbup:
Better Man

#912 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Better Man »

Ateista zreo si za jedne dobre kazne od minimalno 1000 KM, pa bi se naucio da postujes propise i ne bi tako pricao. Cim vozis preko dozvoljene brzine Ti si nekog ugrozio, a to sto se srecom nije nista desilo te ne opravdava i zapamti nema savrsenog vozaca, jer i najbolji grijese.
eluna

#913 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Tahta wrote:I pustite čovjeka da vozi kako mu je čejf ima zakon ima policija , kad bi svi silni forumaši bili tako pošteni i držali se zakona za pola godine bili bi ko Austija

zar to nije i cilj??? ......................
eluna

#914 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

ipak ....raduje me što na forumu po raznoraznim temama primjetim da IPAK ima ljudi koji poštuju zakone i propise, ponašaju se u skladu sa istima pa samim tim i civilizirano ......ipak nas ima koji smo odmakli od balkana ....
kakaljin

#915 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Ateista wrote:
eluna wrote:
eluna wrote:
tema su stacionirani radari, a eto ti molim te otvori temu "brdske trke" za svoju dušu, pa ću tamo da te podržim i kod organizacije, i sa idejama, i sa željema za što boljim i kvalitetnijim "autima za brdske trke" ..... ima u BiH cesta koje SAVRŠENO odgovaraju tom sportu prije svega, a onda i hobiju i zabavi, ali i turizmu, razvoju lokalih zajednica itd......

Ali Icedflame, da te pitam ..... kad voziš brdsku trku u nekoj kategoriji (ako već voziš) DA LI SE PRIDRŽAVAŠ PRAVILA IGRE ;-) ;-) ;-) ili "sakriješ kojeg konja pod makinu" a?!?!? :D :D :D :D :D :D :D :D :D

@ateista

nadam se da možeš i da si u stanju shvatiti suštinu ovog mog posta napianog kolegi IcedFlame. Uz malu promjenu određenih termina važi i za tebe, ali mi lakše bilo ovo da pronađem ;) ....

LJUDI žive u zajednici, tako da nismo u mogućnosti sprovoditi svako svoj ćejf - za to imamao udruženja građana i organizovane aktivnosti koje su pod kontrolom zakona i pravila ...... sloboda udruživanja osnovno je ljudsko pravo zagarantovano i našim ustavom ...... napravi udruženje za svoje ćejfanje pa bujrum ... dotad bi, kao odrastao, svjestan i razuman čovjek trebao da poštuješ "pravila igre" ...
Razumijem sta si htjela reci, ali jedno je fer play i postovanje pravila u sportu, a drugo su drustvena pravila.

Vec je bilo prica o tome, da ne ponavljam, ali veliki broj pravila i propisa su nidje veze, ili su tu samo da drzava uzme pare, ili su namijenjena prosjecnim i ispodprosjecnim vozacima koji voze poluispravna auta.

Kada su uslovi na cesti stvarno losi ili ima puno pjesaka, guzva je i slicno, ne treba meni propis da bih usporio.

Da li su drustvena pravila:

kada das zmigavac da se prestrojis na putu gdje ima vise traka u istom pravcu, frajer koji je u traci u koju hoces ubrza da ti ne bi dao da se prestrojis i ti mislis da ce onda da bude brzi od tebe on se samo uporedi sa tobom da ti nebi dao da se prestrojis.

ili kada se hoces da ukljucis u ulicu a guzva je, vozac koji je isao tom ulicom ti blokira raskrsnicu da se ti ne bi ubacio ispred njega ili prosao raskrsnicu.

A kada pocenes da pretices nekoga na magistralnom putu on ubrza da ti nebi dao da ga preteknes i ugrozava svoj i tvoj zivot i zivot onih koji dolaze u susret.

ili svira na tek upaljeno zuto na semaforu da krenes a on pocne da vozi 30 a mislis da zuri jer ti svira iza

Ili oni kada ne dao bog vozis hitno nekoga u hitnu i imas upaljena sva 4 zmigavca i sviras mu da se pomakne da bi mogao proci on jos vise usporava i neda ti da prodjes, i govori ti da je ogranicenje

Ja ako mi neko blicne ili svirne iza mene pomjerim se sa autom stovise u desno da me moze obici na siguran nacin i da nastavi svojom voznjom jer ne znam zasto zuri
Last edited by kakaljin on 06/11/2011 23:08, edited 1 time in total.
kakaljin

#916 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Potpuno si u pravu nemogu ja nekome reci kako da vozi ,jedino ga mogu upozoriti da nema upaljena svjetla na semaforu,a za sve ostalo je tu policija i zakon da sankcionisu, ako neko vozi brze od mene neka me sto prije pretekne ja mu dam do znanja da me moze preteci sto prije, ali takodjer to ocekujem i od drugih vozaca, ako ja negdje zurim i brzi sam od njega da me propusuti na najbezbjedniji nacin za sviju jer niko ne zna zasto neko negdje zuri.
eluna

#917 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Razumijem sta si htjela reci, ali jedno je fer play i postovanje pravila u sportu, a drugo su drustvena pravila.

Vec je bilo prica o tome, da ne ponavljam, ali veliki broj pravila i propisa su nidje veze, ili su tu samo da drzava uzme pare, ili su namijenjena prosjecnim i ispodprosjecnim vozacima koji voze poluispravna auta.

Kada su uslovi na cesti stvarno losi ili ima puno pjesaka, guzva je i slicno, ne treba meni propis da bih usporio.

@ateista

ako nisi u stanju da poštuješ to vražije pravilo o ograničenju brzine - iako ti se ne sviđa - a tako je beznačajno, kako si onda u stanju da poštuješ druga društvena pravila, npr. da NE pipaš djevojke bez njihovog pristanka, da ne spominjem da starijem ili trudnici ustupiš mjesto, itd.

zakon je skup društvenih pravila, pravila u sportu su ZAKON u igri (bilo kojoj) ...... a SISTEM pravila u drušvenoj zajednici ide ovako:
1. ZAKONI (sa svojom vertikalnom i horizontalnom hijerarhijom)
2. PODZAKONSKI AKTI
3. SUDSKA PRAKSA (kod nas je počela ponovo da zaživljava)
4. OBIČAJNO PRAVO
5. JAVNI MORAL
6. Etika
7. Bonton

sve od prethodno pobrojanog spada u društvena pravila - to što ih ti baš ne razumiješ ne znači da ne treba da ih poštuješ ........ ne razumijem ni ja zašto se donacije vjerskim zajednicama izbijaju iz poreske osnovice dok se donacije za liječenje teško oboljele djece NE izbijaju iz poreske osnovice, ali ipak novac doniram djeci a ne vjersko-mafijaškoj kliki zbog koje narod gladuje i zbog koje u - krajnjoj liniji - i skupljamo donacije da liječimo djecu .....

i da - žao mi je svake marke poreza koje platim ovoj državi, ali ih platim - iako bi radije svaki mjesec taj iznos uplatila na račun doma za nezbrinutu djecu Ljubica Ivezić ........... ali pravilo kaže da se porez platiti mora.
quasar

#918 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

eluna wrote:
@ateista

ako nisi u stanju da poštuješ to vražije pravilo o ograničenju brzine - iako ti se ne sviđa - a tako je beznačajno, kako si onda u stanju da poštuješ druga društvena pravila, npr. da NE pipaš djevojke bez njihovog pristanka, da ne spominjem da starijem ili trudnici ustupiš mjesto, itd.
...
Dobro, covjek nije rekao da ne postuje zakone, moral i pravo, nego samo nezgrapno rekao ono sto vecina nas misli, da su neki propisi besmisleni, pa je njegov izbor hoce li ih postovati uvjek ili samo ponekad. Ako je ogranicenje 60 onda je to i za covjeka sa naocalama bez vozackog iskustva u slabo odrzavanom autu sa gumama starim 5 godina, kao i za fizicki i mentalno zdravog covjeka sa 200.000 km iskustva u ispravnom automobilu sa dobrim gumama.
To, priznaces logicki nikako nije isto, i jasno je koji je opasniji na cesti.
Ako momak vozi malo brze, vjerovatno zna kad i gdje smije da nikog ne ugrozava osim sebe. Meni su gori vozaci koji voze tako sporo da ispadaju iz zelenog vala, zaspu na zelenom svjetlu, staju na trepcuce zeleno, ne daju zmigavce ni kad se prestrojavaju, ni kad skrecu, parkiraju se kao ovi heroji sa slika ne uvazavajuci i potrebe drugih za parking mjestom.
sabanss

#919 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by sabanss »

quasar wrote: Meni su gori vozaci koji voze tako sporo da ispadaju iz zelenog vala, zaspu na zelenom svjetlu, staju na trepcuce zeleno, ne daju zmigavce ni kad se prestrojavaju, ni kad skrecu, parkiraju se kao ovi heroji sa slika ne uvazavajuci i potrebe drugih za parking mjestom.
Upravo. Za takvog znas da nije ukljucen u saobracaj ni malo i da ce napraviti sranje cim se desi nepredvidjena okolnost.
holowey

#920 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

sabanss wrote:
quasar wrote: Meni su gori vozaci koji voze tako sporo da ispadaju iz zelenog vala, zaspu na zelenom svjetlu, staju na trepcuce zeleno, ne daju zmigavce ni kad se prestrojavaju, ni kad skrecu, parkiraju se kao ovi heroji sa slika ne uvazavajuci i potrebe drugih za parking mjestom.
Upravo. Za takvog znas da nije ukljucen u saobracaj ni malo i da ce napraviti sranje cim se desi nepredvidjena okolnost.
jos samo da nam je pronaci instituciju koja ce da izdaje certifikate za iskusne vozace kako bi isti mogli da krse zakonske propise bez naknadnog pljuvanja po drzavi zbog kazni
eluna

#921 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

jos samo da nam je pronaci instituciju koja ce da izdaje certifikate za iskusne vozace kako bi isti mogli da krse zakonske propise bez naknadnog pljuvanja po drzavi zbog kazni

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

doduše - ima Formula 1 - ali za to treba imat herca ;) ...... sve frajeri sa autima koji imaju zračne jastuke na sve strane, silne abs-ove i ine --ove ............... kad su takvi maheri što ne voze formulu???? A-HA što bi se reklo

doduše - možda im smeta što i u formuli postoje pravila
sabanss

#922 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by sabanss »

Hajde mi objasnite sta je strastno toliko sto neko vozi 61 km/h na mjestu gdje je ogranicenje bilo do prije dana 60 km/h i odlukom DRUMSKIH RAZBOJNIKA u tefterima promjenjeno u 50 km/h?

Evo sve i da jeste 50 zar je za kaznu ako se vozi 61?

Da ne spominjem da je 60 vraceno nakon mjesec dana haracenja!

Boga vam, jel' samo ja vidim da je problem u zakonu i policiji?
quasar

#923 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

sabanss wrote:Hajde mi objasnite sta je strastno toliko sto neko vozi 61 km/h na mjestu gdje je ogranicenje bilo do prije dana 60 km/h i odlukom DRUMSKIH RAZBOJNIKA u tefterima promjenjeno u 50 km/h?

Evo sve i da jeste 50 zar je za kaznu ako se vozi 61?

Da ne spominjem da je 60 vraceno nakon mjesec dana haracenja!

Boga vam, jel' samo ja vidim da je problem u zakonu i policiji?
Sve to ja rekoh i na svojoj kozi osjetih 3 puta za sedam dana na 63 km/h.

@eluna
Niko ne kaze da je dozvoljeno krsiti propise po svojoj procjeni. To je licni izbor i za to postoje kazne. Niko normalan se nece ludirati na cesti tako da ugrozi sebe i druge. Svako od nas nekad prekrsi neki propis. Nije svezan, nije dao zmigavac, nagazio punu, nije propustio pjesaka, parkirao nepropisno, oduzeo prednost nekom, itd. Koliko god pazis nekad se desi. Svako vozi onako kako je u stanju. Neko realno jeste u stanju voziti sigurno 80 negdje gdje neko drugi ne bi smio ni 60. To je ono sto je realno, a druga stvar je sto je zakon za sve isti, pa se ovi prvi svjesno izlazu sankcijama.
Ateista

#924 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:

nisi me razumio

SAD SI SVAKOM STANOVNIKU RS-A DAO ZA PRAVO DA KAŽE "NE PRIZNAJEM DRŽAVU BIH, JER SE MENI TA ODREDBA USTAVA NE SVIĐA" ......................... aferim!!

zakoni ne poznaju parcijalne principe prika moj ..... ako ti sebi uzimaš za pravo da kažeš "ova odredba mi se ne sviđa pa je ne prIznajem a samim tim ne moram ni da se ponašam u skladu sa njom" MORAŠ to pravo dati i svakom drugom ;) ......... ako takvo jedno pravo ne dozvoljavaš drugim ljudima, ne možeš ga imati ni ti .......
Pogresno me shvatas, al' nema veze. :-)

Kad me uhvate sa radarom platim kaznu, ne napadam policajce kalasnjikovom. :-)

Poenta je da bi zakon i drzava trebali da budu u ulozi gradjana, da omoguce uslove za sigurnu i normalnu voznju, da zastite pjesake i druge ucesnike u saobracaju i slicno, ali probleme sam vec naveo, zakon je prilagodjen ispodprosjecnim vozacima i kantama od auta, i pored toga ima cilj da napuni budzet postavljanjem nelogicnih ogranicenja za koja se zna da se nece postovati.

Slicno je kao i sa drustveno nametnutim moralnim normama koje su u vecini slucajeva beskorisne i nelogicne. Osnovno sto ja postujem je da ne radim nista na stetu drugih ljudi, tako isto i sa saobracajnim propisima. Cilj propisa bi trebao da bude da zastite druge ucesnike u saobracaju, a ja ih ni na koji nacin ne ugrozavam i smatram da je to jedino bitno. Kada me uhvate spreman sam da platim kaznu jer sam svjestan da to nije po propisima, ali nemam moralni problem sa tim jer nikog ne ugrozavam svojom voznjom.

Koliko samo ima zakonskih propisa koje jako malo ljudi postuje ili niko, na primjer velika vecina ljudi susi ves na balkonima a to je zabranjeno, samo sto se zakon ne primjenjuje, i jos mnoge slicne stvari kojih se raja ne pridrzava, sta cemo sa tim?

To sa nepriznavanjem drzave je prica za sebe, ali ja i njima dajem to pravo, ali je pitanje imaju li oni za to argumente, ja za svoje nepridrzavanje odredjenih propisa imam.
sabanss

#925 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by sabanss »

Slazem se sa postom iznad.

Pa ljudi postave ogranicenje 40 km/h na magistralnom putu zbog skole i u 02:30 ti naplate kaznu zato sto si isao 68 km/h.

Nek' mi neko objasni kako to poboljsava sigurnost djece odnosno da li je uloga znaka i kontrole da se namaknu pare ili obezbjedi sigurnost?

Mozda djeca idu u skole u tri smjene?
Post Reply