to se ne zove prelazenje vec zaobilazenjerespo wrote:jednostavno predjes u suprotnu traku i predjes preko tih senzora
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mrtva kokoš
#801 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
- respo
#802 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa senzore neces zaobici tako da nije zaobilazenje
- mrtva kokoš
#803 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
cekaj to mi nesto nije jasno a i ne mogu da se sjetim tog radara na pomenutoj lokaciji. zar se senzori ne nalaze u asfaltu ?! 
- respo
#804 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa nalaze zato i govorim bas zbog toga samo odes u suprotnu trakušime.sparina wrote:cekaj to mi nesto nije jasno a i ne mogu da se sjetim tog radara na pomenutoj lokaciji. zar se senzori ne nalaze u asfaltu ?!
- Ateista
#805 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ja sad tek nista ne kontam, senzori su koliko ja znam u obje trake, i ako predjes u drugu traku mislim da je svejedno, zakacice te oni iz suprotne i uslikati. Jos mogu dati i kaznu za voznju pogresnom trakom.
Jel' mozda ima veze sa koje strane senzora prodjes, pa ako ides suprotnim smjerom da uopste ne detektuje?
Jel' mozda ima veze sa koje strane senzora prodjes, pa ako ides suprotnim smjerom da uopste ne detektuje?
- respo
#806 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa prije da te ne uslika nego da te nedetektuje
jer onda je slikao u prazno
- quasar
#807 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ajde, hebo vas, pa spustite brzinu na 69 i prodjite. Sta je problem? Jel to bosnjo ne moze da spava dok ne za*ebe malo zakon?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#808 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
neš mi to klimavo 
- respo
#809 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ko kaze da ne spusta "bosnjo" na 69?quasar wrote:Ajde, hebo vas, pa spustite brzinu na 69 i prodjite. Sta je problem? Jel to bosnjo ne moze da spava dok ne za*ebe malo zakon?
ja samo kazem kako je moguce a ne da to i radim
- Ateista
#810 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Kako uprazno kad je kamera okrenuta prema senzorima, sa koje god strane da prodjes i kojom god trakom valjda ce uslikati, ja te fakat ne kontam zasto mislis da nece, jesi li isprobao?respo wrote:pa prije da te ne uslika nego da te nedetektuje
Uostalom, evo maloprije lik kaze da ga je uslikalo dok je preticao kamion...
- Ateista
#811 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma nije to poenta, nije problem malo usporiti gdje ima kamera, nego me zanima u cemu je fazon.quasar wrote:Ajde, hebo vas, pa spustite brzinu na 69 i prodjite. Sta je problem? Jel to bosnjo ne moze da spava dok ne za*ebe malo zakon?
- quasar
#812 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mislim da kamere rade na principu radara, a oni senzori su za prolazak kroz crveno. Nisam siguran da kod aerodroma i u Binjezevu imaju senzori u asfaltu. Ako imaju, onda bi samo mogli sluziti za lociranja. Medjutim prolazak drugom trakom sigurno je pokriven jer bi u tom slucaju preticanje sa daleko vecom brzinom bilo bez sankcije. Ista kamera slika oba pravca, na istommjestu u obje trake.
- adnandus
#813 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Krivo misliš, ako malo bolje pogledaš vidjet češ da su senzori kod svake stacionarne kamere i sa jedne i sa druge strane ceste, senzori su udaljeni jedno metar jedan od drugog na taj način i mjeri brzinu od trenutka kad nagaziš prvi do vremena kad nagaziš drugi senzor. A na samoj kameri ako pogledaš imaš leću koja slika i drugo blic.quasar wrote:Mislim da kamere rade na principu radara, a oni senzori su za prolazak kroz crveno. Nisam siguran da kod aerodroma i u Binjezevu imaju senzori u asfaltu. Ako imaju, onda bi samo mogli sluziti za lociranja. Medjutim prolazak drugom trakom sigurno je pokriven jer bi u tom slucaju preticanje sa daleko vecom brzinom bilo bez sankcije. Ista kamera slika oba pravca, na istommjestu u obje trake.
Poslije više tih prolazaka malo sam se informiso
- quasar
- Ateista
#815 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
I ja mislim da senzori mjere brzinu, odnosno vrijeme izmedju prolaska jednog i drugog, i na osnovu tog vremena i udaljenosti brzinu. Tek kada se detektuje prekoracena brzina, onda kamera slika. Senzori sigurno imaju kod aerodroma, moguce je da se negdje ne vide gdje je asfalt noviji od samih senzora pa se ne vidi ono kopanje, ali mislim da moraju biti.quasar wrote:Mislim da kamere rade na principu radara, a oni senzori su za prolazak kroz crveno. Nisam siguran da kod aerodroma i u Binjezevu imaju senzori u asfaltu. Ako imaju, onda bi samo mogli sluziti za lociranja. Medjutim prolazak drugom trakom sigurno je pokriven jer bi u tom slucaju preticanje sa daleko vecom brzinom bilo bez sankcije. Ista kamera slika oba pravca, na istommjestu u obje trake.
Definitivno se slazem da ce uslikati kojom god trakom i ukojem god smjeru da prodjes preko 70km/h, zato me i zanima na sta misli respo, kako se to moze "preskociti".
- moa
#816 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Svi mislite pogresno 
Ovi nasi radari rade na principu optickih petlji koji jesu u asfaltu. Nisu to senzori to je posebna vrsta optickih kalbova
jako skupi i ne isplate se postavljati na asfalt koji ce se svakih godinu dvije gulit jer se onda moraju mjenjati i ti kablovi. Eh iza toga slijedi kontroler (kompjuter) koji vrsi matematiku, koji se relejom spaja na fotoaparat.
Noviji kontroleri imaju mogucnost cak da sluze kao i kontroleri saobracaja, brojaci itd..Tako da se na osnovu tih podataka moze ustanoviti koja su vozila prolazila ...kamioni, mala vozila, motori...
Eto toliko od mene i smanjite gas i vezite se
Ovi nasi radari rade na principu optickih petlji koji jesu u asfaltu. Nisu to senzori to je posebna vrsta optickih kalbova
jako skupi i ne isplate se postavljati na asfalt koji ce se svakih godinu dvije gulit jer se onda moraju mjenjati i ti kablovi. Eh iza toga slijedi kontroler (kompjuter) koji vrsi matematiku, koji se relejom spaja na fotoaparat.
Noviji kontroleri imaju mogucnost cak da sluze kao i kontroleri saobracaja, brojaci itd..Tako da se na osnovu tih podataka moze ustanoviti koja su vozila prolazila ...kamioni, mala vozila, motori...
- kurty
#817 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ako je ogranicenje 110, kamera slika na 130, a uslikala na 180...kolika bi kazna mogla biti
- quasar
#818 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
maksimalnakurty wrote:ako je ogranicenje 110, kamera slika na 130, a uslikala na 180...kolika bi kazna mogla biti
Kaznene odredbe: clan/clanak 235.
Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit ce se za prekrsaj:
vozac koji se vozilom na putu/cesti izvan naselja krece brzinom koja je za vise od 50 km/h veca od dozvoljene/dopustene brzine (clan/clanak 44).
Za prekrsaj vozacu ili vozacu-instruktoru uz kaznu se izrice zastitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do cetiri mjeseca i odredjuju se dva kaznena boda.
- kurty
#819 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
malo brate za takav prekrsaj... hvala na informacijiquasar wrote:maksimalnakurty wrote:ako je ogranicenje 110, kamera slika na 130, a uslikala na 180...kolika bi kazna mogla biti
Kaznene odredbe: clan/clanak 235.
Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit ce se za prekrsaj:
vozac koji se vozilom na putu/cesti izvan naselja krece brzinom koja je za vise od 50 km/h veca od dozvoljene/dopustene brzine (clan/clanak 44).
Za prekrsaj vozacu ili vozacu-instruktoru uz kaznu se izrice zastitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do cetiri mjeseca i odredjuju se dva kaznena boda.
- respo
#820 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
dok je pretekao kamion i vratio se u traku
zato je isao prebrzo zbog preticanja kako sam ja shvatio
a da je u toku preticanja slikao ne bi ga uslikao od kamiona valjda
slika on al slika u prazno jer su tako senzori stavljeni da te ne moze uhvatiti kad si u drugoj traci
zato je isao prebrzo zbog preticanja kako sam ja shvatio
a da je u toku preticanja slikao ne bi ga uslikao od kamiona valjda
slika on al slika u prazno jer su tako senzori stavljeni da te ne moze uhvatiti kad si u drugoj traci
- respo
- sparky
#822 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
prvi "senzor" pribiljezi svaki prelazak,drugi senzor samo one u prekrsaju...

Respo sry,al pricas bezveze,jos ce ko probati da testira tvoju verziju "izbjegavanja"

Respo sry,al pricas bezveze,jos ce ko probati da testira tvoju verziju "izbjegavanja"
- respo
#823 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
2 senzora postoje da bi se izmjerila brzina auta a ne to da prvi ili drugi hvataju ili ne hvataju prekrsaj
pogledaj malo bolje sliku i sve ce ti se samo kazati
pogledaj malo bolje sliku i sve ce ti se samo kazati
- mrtva kokoš
#824 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
stvarno su levati ako su ovako postavili ove senzore

-
zilla_
#825 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ono crno na cesti ti je tzv. induktivna petlja (valjda se tako zove)... informišite se malo šta je indukcija i shvatićete na kojem principu radimoa wrote:Svi mislite pogresno
http://www.prometna-zona.com/gradski-in ... mafor.html