Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Lady Saray

#701 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Lady Saray »

zonbirile wrote: ------------------------------------------------------
pa osim što nisi maknuo nisi ni pročitao,trka je na 400m i tu se mjere ubrzanja,potpuno legalno svugdje u svijetu.Ljudi skontali da imaju manje problema sa jurcanjem,pa i na Dobrinji bilo racera iz cijelog regiona.U čemu je problem,sem toga kada je pran novac od Blažujske đade,onda je SDA tvrdila da je to autoput,doduše kilometar te seoske đade bio je jednak u novcu km ka Zenici.
ti isto dijete.. nemas argumenata pa idemo vrijedjati :roll:
nije fazon u 100m ili 400m ili 3km... nema logike zasto to raditi s nasim mentalitetom.. nije njima zanimljivo jurcat pravo i gdje ih niko ne vidi.. sem ono malo raje sto se okupi gledat te trke.. njima je zanimljivo jurcat po gradu, izmedju auta u 8-9-10 navece i biti prvi na dogovorenom semaforu.. sto nema tih cuvenih trka u 3-4 ujutro kad je glavna gradska cesta 90-95% prazna? nit im se ko tad mora sklanjat niti ima koga po cestama... al nije im to zanimljivo, kad pogledas skoro svaki youtube video famoznih trkaca po gradu vidjeces bruku auta okolo i pjesake.. to je idiot i potencijalni ubica to nije normalna omladina zeljna malo vece brzine.. i kad su i bile te trke na dobrinji pa onda na ilidzi kod termalne rivijere istu tu noc je bilo kretena koji se trkaju izmedju auta od semafora do semafora.. znaci nikakva drasticna razlika, makar taj jedan dan
zonbirile

#702 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zonbirile »

Lady Saray wrote:
zonbirile wrote: ------------------------------------------------------
pa osim što nisi maknuo nisi ni pročitao,trka je na 400m i tu se mjere ubrzanja,potpuno legalno svugdje u svijetu.Ljudi skontali da imaju manje problema sa jurcanjem,pa i na Dobrinji bilo racera iz cijelog regiona.U čemu je problem,sem toga kada je pran novac od Blažujske đade,onda je SDA tvrdila da je to autoput,doduše kilometar te seoske đade bio je jednak u novcu km ka Zenici.
ti isto dijete.. nemas argumenata pa idemo vrijedjati :roll:
nije fazon u 100m ili 400m ili 3km... nema logike zasto to raditi s nasim mentalitetom.. nije njima zanimljivo jurcat pravo i gdje ih niko ne vidi.. sem ono malo raje sto se okupi gledat te trke.. njima je zanimljivo jurcat po gradu, izmedju auta u 8-9-10 navece i biti prvi na dogovorenom semaforu.. sto nema tih cuvenih trka u 3-4 ujutro kad je glavna gradska cesta 90-95% prazna? nit im se ko tad mora sklanjat niti ima koga po cestama... al nije im to zanimljivo, kad pogledas skoro svaki youtube video famoznih trkaca po gradu vidjeces bruku auta okolo i pjesake.. to je idiot i potencijalni ubica to nije normalna omladina zeljna malo vece brzine.. i kad su i bile te trke na dobrinji pa onda na ilidzi kod termalne rivijere istu tu noc je bilo kretena koji se trkaju izmedju auta od semafora do semafora.. znaci nikakva drasticna razlika, makar taj jedan dan
----------------------------------------------------------
pa iskustva drugih su drukčija,ipak moraš priznati da smo u auto sportu i svemu vezanom za auto barbari u odnosu na Zapad.Grešiš,na Dobrinji je bilo bruka raje,ali to je kratko trajalo,nikad se nije istrajalou ničemu,a tako malo košta
Lady Saray

#703 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Lady Saray »

zonbirile wrote: pa iskustva drugih su drukčija,ipak moraš priznati da smo u auto sportu i svemu vezanom za auto barbari u odnosu na Zapad.Grešiš,na Dobrinji je bilo bruka raje,ali to je kratko trajalo,nikad se nije istrajalou ničemu,a tako malo košta
e upravo zato to nije za nas i balkana.. oni u njemackoj i svedskoj ce divljat na za to predvidjenom mjestu al ce biti normalni u saobracaju, drzati se ogranicenja, postovat znakove, stajat pred pjesackim... a kod nas je razmisljanje ja pobjedio na pravcu na dobrinji, ja najbolji, mogu ja sad i kroz grad divljat jer ja sam najbolji i najbrzi, moj golf 2 GTI zvijer... bilo je raje i na dobrinji i na ilidzi al tu noc ako nisu isto ili vise divljali kroz grad, manje sigurno nisu
eluna

#704 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Lady Saray wrote:
zonbirile wrote: pa iskustva drugih su drukčija,ipak moraš priznati da smo u auto sportu i svemu vezanom za auto barbari u odnosu na Zapad.Grešiš,na Dobrinji je bilo bruka raje,ali to je kratko trajalo,nikad se nije istrajalou ničemu,a tako malo košta
e upravo zato to nije za nas i balkana.. oni u njemackoj i svedskoj ce divljat na za to predvidjenom mjestu al ce biti normalni u saobracaju, drzati se ogranicenja, postovat znakove, stajat pred pjesackim... a kod nas je razmisljanje ja pobjedio na pravcu na dobrinji, ja najbolji, mogu ja sad i kroz grad divljat jer ja sam najbolji i najbrzi, moj golf 2 GTI zvijer... bilo je raje i na dobrinji i na ilidzi al tu noc ako nisu isto ili vise divljali kroz grad, manje sigurno nisu
pa poenta i jeste u tome da im se divljanje "kontrolisano dozvoli" sve sa hitnom na licu mjesta, vatrogascima i svim službama koje su potrebne, ali da zato kazne za "nekontrolisano" divljanje budu do nebesa - ja bi čak uvela radnu kaznu u naše zakonodavstvo, pa prika moj kad takav divljak danas iskopa 2 kilometra kanala, ili odrapi 10 dana na trasi autoputa uz policijsku pratnju (znači rad od zvijezde do zvijezde), ili isjepa 10 metara drva za penzionere jedne zgrade - neće mu na pamet pasti naveče da jurca po gradu, ako ništa drugo a ono zbog toga što će biti mrtav umoran :D

pozitivan nusprodukt ovakvog sistema kažnjavanja je višestruk - penzići bi uštedili nešto novaca, mlađi policajci koji su još u školama mogli bi steći nekakvo iskustvo, ova neispuhana mlađarija bi smirila šipke što se kaže, a bogami bi se rasteretile i zatvorske jedinice (ne bi se više čekalo po 3 godine da se odsjedi 3 dana na odmoru zbog nevezanja pojasa, i sl. glposti) kako bi u ovima sjedili kriminalci koji to zaista i zaslužuju
rotor

#705 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by rotor »

Na te ulicne trke, kako se vec zovu "401 street race", koje se kod nas organizuju u vise gradova, vrlo malo se prijavi tih manijaka sto urlaju po gradovima, vec uglavno tu se trkaju pravi sportisti koji nemaju obicaj da ugrozavaju tudje zivote.
Tako da ta prica da im se omoguci "kontrolisano urlanje" ne pije vode, njima prvenstveno treba omoguciti tuce psihijatara i psihologa...
mahalas505

#706 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by mahalas505 »

eluna wrote: pa poenta i jeste u tome da im se divljanje "kontrolisano dozvoli" sve sa hitnom na licu mjesta, vatrogascima i svim službama koje su potrebne, ali da zato kazne za "nekontrolisano" divljanje budu do nebesa - ja bi čak uvela radnu kaznu u naše zakonodavstvo, pa prika moj kad takav divljak danas iskopa 2 kilometra kanala, ili odrapi 10 dana na trasi autoputa uz policijsku pratnju (znači rad od zvijezde do zvijezde), ili isjepa 10 metara drva za penzionere jedne zgrade - neće mu na pamet pasti naveče da jurca po gradu, ako ništa drugo a ono zbog toga što će biti mrtav umoran :D
Uvijek bio zato da se kao terapija za izdrzavanje kazne uvede fizicki rad. Fizicki rad odlicno utice na ljudsku psihu. :thumbup:
5 0 5

#707 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by 5 0 5 »

mahalas505 wrote: Uvijek bio zato da se kao terapija za izdrzavanje kazne uvede fizicki rad. Fizicki rad odlicno utice na ljudsku psihu. :thumbup:
Arbecht macht frei? :mrgreen:
quasar

#708 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Sto se mi pravimo pametni i otkrivamo toplu vodu. Na zapadu su mnog prije nas imali omladinu punu hormona koja ima pristup jakim masinama.
Skupili se strucnjaci iz raznih polja i skontali rjesenje.
Drasticne kazne (vezane za imovinsko stanje i prihode), konfiskacija vozila i izgradnja staza za rekreaciju.

Pa kad onda odvaga jel bolje otici na stazu ili da popusi auto (a popusice je imaju kamere), otici ce na stazu. A tamo ce biti i svi koji padaju na te folove.

Na kraju krajeva, otisao bih i ja ponekad da provozam koji brzi krug.
Lady Saray

#709 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Lady Saray »

pa onda valjda treba prvo krenuti od zakona i kazni pa se onda moze pricat dajte im nemaju jadni kad i gdje, zeljni brzine
eluna

#710 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Lady Saray wrote:pa onda valjda treba prvo krenuti od zakona i kazni pa se onda moze pricat dajte im nemaju jadni kad i gdje, zeljni brzine
jedno bez drugog ne ide .............. ako udaraš kazne do nebesa, moraš ljudima dati neka prava ...... zato mora ići skupa
5 0 5

#711 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by 5 0 5 »

eluna wrote:
Lady Saray wrote:pa onda valjda treba prvo krenuti od zakona i kazni pa se onda moze pricat dajte im nemaju jadni kad i gdje, zeljni brzine
jedno bez drugog ne ide .............. ako udaraš kazne do nebesa, moraš ljudima dati neka prava ...... zato mora ići skupa

Imas pravo da vozis po zakonu.
quasar

#712 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Nije rijec o tome. Fol je da stap bez mrkve ne funkcionise.
zonbirile

#713 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zonbirile »

-------------------------------------------------------------------
daj ba ne zateži bez veze,ne možeš otrpiti da se provaljuješ.Film Buntovnik bez razloga sa Đems dinom je bio prije 50g,i joštada se ta "zlatna mladež" trkala i ginula,ljudi evoluirali i skontali jednu od stvari za borbu,odnosno spas života.Takvi kao ti po Balkanu su 60-tih širili priče da TV ubija spermu.
Lady Saray

#714 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Lady Saray »

zonbirile wrote:
daj ba ne zateži bez veze,ne možeš otrpiti da se provaljuješ.Film Buntovnik bez razloga sa Đems dinom je bio prije 50g,i joštada se ta "zlatna mladež" trkala i ginula,ljudi evoluirali i skontali jednu od stvari za borbu,odnosno spas života.Takvi kao ti po Balkanu su 60-tih širili priče da TV ubija spermu.
e sad si smijesan al fkt! znaci ne treba zakon mijenjati treba im omogucit da se trkaju i posteno ginu + da bez ikakvih posljedica ugrozavaju i druge ucesnike u saobracaju van tih aman spasonosnih trka... spominjes zemlje u kojima se kazna dobija za bacanje papirica na ulicu a pogotovo za divljanje u saobracaju i ugrozavanje drugih .. treba ih pratiti i kopirati s ovim sto su omogucili trkanje al jebes ono ostalo sto kad te opale s kaznom 2x razmislis da ides tramvajem a ne da opet divljas..

kad budu velike kazne za divljanje po gradu, ogromna prekoracenja brzine i ugrozavanje drugih ucesnika u saobracaju i ja cu biti za trke koje kako ti kazes "spasavaju zivote" (LOL! :lol: )
Bullet Tooth Tony

#715 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Bullet Tooth Tony »

pricate gluposti* i ti lady saraj i ovaj sto kaze da se oragnizuju neke trke :) ,

* ja se izvinjavam na izrazu
zonbirile

#716 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zonbirile »

Lady Saray wrote:
zonbirile wrote:
e sad si smijesan al fkt! znaci ne treba zakon mijenjati treba im omogucit da se trkaju i posteno ginu + da bez ikakvih posljedica ugrozavaju i druge ucesnike u saobracaju van tih aman spasonosnih trka... spominjes zemlje u kojima se kazna dobija za bacanje papirica na ulicu a pogotovo za divljanje u saobracaju i ugrozavanje drugih .. treba ih pratiti i kopirati s ovim sto su omogucili trkanje al jebes ono ostalo sto kad te opale s kaznom 2x razmislis da ides tramvajem a ne da opet divljas..

kad budu velike kazne za divljanje po gradu, ogromna prekoracenja brzine i ugrozavanje drugih ucesnika u saobracaju i ja cu biti za trke koje kako ti kazes "spasavaju zivote" (LOL! :lol: )
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pa ko je rekao da ne treba sve ostalo raditi,ovo je samo jedna od mjera.Sem toga pojma nemaš o čemu se tu radi,to nisu trke,kako možeš pričati nešto što ne znaš???????????????????
zonbirile

#717 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zonbirile »

eto i Poljska nam je danas nedostižan primjer

POLJSKA
Ulične utrke uz blagoslov policije

Poljski ljubitelji brzine i utrka gradskim ulicama napokon su mogli uživati bez straha od nesreće ili policijske potjere.

Dijelovi poljskog grada Lodza bili su zatvoreni tijekom noći i pod budnim okom policije kako bi se zaljubljenici u ulične utrke mogli bezbrižno utrkivati. Na taj način policija je željela spriječiti poljsku mladež da u opasnost dovodi svoje ali i tuđe živote.

Cilj im je potaknuti ih na utrkivanje u sigurnom okružju, kontroliranoj zoni u kojoj mogu voziti koliko brzo žele, a u kojoj ne ugrožavaju druge. Također, nadaju se da će ovakva praksa smanjiti divljanje po ulicama i tijekom dana te na taj način smanjiti broj prometnih nesreća.

Prva legalna utrka održana je u organizaciji Lodzevske policije i lokalnog kluba motorista.

"Klub motorista osnovao je svoju podržnicu koja će se baviti samo uličnim utrkama. One će se organizirati u zatvorenim ulicama pod nadzorom ovlaštenih organizatora i sudaca. Za uzvrat, sudionici se moraju obvezati da takve utrke neće organizirati ilegalno na gradskim ulicama", rekao je predsjednik kluba, Lech Ryszewski.
Lady Saray

#718 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Lady Saray »

zonbirile wrote: to nisu trke
zonbirile wrote:trka je na 400m
nemam vise zivaca za tvoju suplju gdje trazis trke pa onda nisu trke pa napadas za zakon da bi rekao da se to podrazumjeva.. de dogovori se sam sa sobom o cemu konkretno supljiras

a sto se tice nastavka rasprave o tvojim "trkama koje spasavaju zivote" (LOL! :lol: ) sto se mene tice Over and Out 8-)
zonbirile

#719 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zonbirile »

ne možeš svoju neobavještenost sakriti valjajući gluposti.Trke jesu,ali ne kakve ti poznaješ.Samo 2 auta na 402m,a nekad i na kronometar.nema sudara i pogibije.Što se više uvaljuješ?

402 Street Race Srbija 2008
Subota, 12 Srpanj 2008
ImageUtrke na 402 metra u vrlo kratkom vremenu postaju veliki hit. Prednost su im mala ulaganja u sport i velika zabava. U nastavku par detalja o utrkama koje se planiraju na balkanu.

Vječito rivalstvo između muškaraca u automobilizmu, ko ima bolju mašinu i tko bolje vozi, pedesetih godina prošlog vijeka, rezultiralo je pojavom masovnih automobilskih trka na ulicama gradova Amerike. Nekadašnja ulična utrka od semafora do semafora žestokih momaka, danas predstavlja najmasovnije takmičenje dorađenih brzih automobila serijske proizvodne linije, na ravnom pravcu dugom ¼ milje ili 402 metra.

Pristupačnost, brojnost i mogućnost da se natječu sve vrste putničkih automobila su neki od razloga koji ovo natjecanje čine kako jednom od najpopularnijih trka, tako i rasprostranjenim vidom zabave u cijelom svijetu. Već šest godina 402 Street Race oficijelno postoji na Balkanu. Srpski pionir u ovom prvenstvu 2004. godine bio je Zoran Slavković. Već sljedeće godine odlaze takmičari Broz, Bokica i Petošević i formiraju se prvi srpski 402 street race timovi. Ove godine službeno takmičenje biće u četiri zemlje –Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Velika utrka u Beogradu održati će se 23. i 24. srpnja. Ovu prestižnu manifestaciju u našu zemlju doveo je AMK Racing Studio 402 (http://www.402streetrace.rs ) koji je nosilac licence. Za izvršnu produkciju zadužena je produkcijska kuća Zeal (http://www.zeal.rs).
Image

Oficijelno vozilo i partner na predstojećem takmičenju biće prestižan automobilski brend AUDI (http://www.audi.rs). Zastupnik Audija za Srbiju i Crnu Goru je kompanija PORSCHE SCG (http://www.porsche-scg.com). Organizatori uličnih trka 402 Street Race u svakoj od ovih zemalja osiguravaju sigurne uvijete za natjecanje svim vozačima koji su željni dobre zabave i žestokog nadmetanja. Pored trke 402 Street Race u Beogradu organiziran je veliki Karavan sigurnosti. Pod sloganom Vozi sigurno! Ne juri kroz život!

Karavan će obići sve veće gradove u Srbiji i kroz legalne i sigurne ulične trke propagirati sigurnu vožnju. Karavan će činiti vozila srpskog prvaka za sezonu 2007 Alexa Kostadinovića, srpskog ekipnog šampiona tima Street Fighters i jednog od začetnika ove discipline u Srbiji Slobodana Petoševića.
zonbirile

#720 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zonbirile »

evo ti malo za čitati,valjda i nefić šta skonta iz ovoga

Street Race - Isotrijat 402

Street race je forma auto-utrka koja se održava na javnim cestama. Street race može biti spontan ili dobro planiran i organizovan. Mi cemo se dalje bazirati na ovom drugom, poznatom i po nazivu "drag race".

Drag Race
Drag race je najuobicajenija forma street race-a u svijetu. Postoje 2 tipa utrke, prvi zvani "from a dig" ili "iz mjesta" i drugi zvani "from a roll" ili "iz vožnje". Mi cemo se ovdje fokusirati na ovaj prvi, uobicajeniji nacin. Iz mjesta znaci da se dva vozila poravnavaju jedan pored drugog i sa 0 km/h polaze u isto vrijeme prema krajnjem odredištu tj., liniji 402 m. Ove utrke mogu se startati na 2 nacina, i to putem semafora ili putem startera koji rukama daje signal za start. Prvi nacin je mnogo preciznija metoda! Pošto smo vec spomenuli, da kazemo nešto više o cetvrti milje (402,31 m).
Cetvrt milje je distanca koja je uobicajena za utrke drag race tj. Street race, i nudi izvrstan nacin za usporedbu brzine i ubrzanja dva objekta. Trka pocinje iz stajeceg položaja, sto znaci da 3 faktora uticu na ishod trke : vrijeme reakcije, ubrzanje i brzina. Ko bolje krene, brzo šalta i spremi svoj automobil da dobro prenosi snagu ima velike izglede za pobjedu! Ovaj vid utrkivanja nastao je u SAD i još uvijek najvecu popularnost uživa tamo, ali pored SAD street race ili drag race izuzetno je popularan i u Brazilu, Austarliji, Japanu, na Karibima, te vecini evropskih i skandinavskih država. Trenutno u svijetu postoji i radi više od 325 staza (drag strips) na kojima se odvijaju ove manifestacije.

Osnove street race-a
Utrke obicno ukljucuju 2 auta koja se utrkuju na zadatu distancu. Iako te distance mogu biti od 201 m do 1 km, utrka na 402 m je najpopularnija. Utrke ove vrste iziskuju od vozila sto bolje moguce ubrzanje i krajnju brzinu, a od vozaca snalazljivost i koncentraciju. Iako vozac na ovim utrkama nema krivina sa kojima bi se "borio" i nema protivnika osim onoga u susjednoj traci, ipak mora biti vrlo vješt sa mjenjacem i papucicom gasa!

Utrke se sastoje od dvoboja u "krugovima" gdje vozac koji ostvari bolje vrijeme nastavlja takmicenje i ide u sljedeci "krug" i tako sve dok se ne ustanovi pobjednik u klasi. Taj postupak se ponavlja u svakoj klasi. Postoji i mnoštvo drugih pravila koja utvrduju organizatori manifestacija te o tome obavještavaju takmicare prije samih manifestacija. Pobjednika u svakoj klasi ocekuju više ili manje vrijedne novcane nagrade kao i pehari, diplome i sl., ali vecina takmicara se prijavljuje na utrke cisto radi adrenalina i satisfakcije koju pruža jedna ovakva utrka.

Mnogi takmicari pripadaju trkackim klubovima, koji imaju odredene kriterije za pristup. Na ovim utrkama vozila se klasificiraju tj. rasporeduju u klase pod raznim kriterijima, uzimajuci u obzir obim modifikacija na vozilu. Ti kriteriji ukljucuju snagu motora, prenos, odnos snage i težine vozila, da li su ili nisu prisutni dodaci poput turba, nitro sistema, i sl., kao i mnoštvo drugih sve do svrstavanja po samoj marki i tipu vozila na odredenim okupljanjima.. sve klasifikacije se vrse sa ciljem da su vozila sto ujednacenija prilikom utrke. Drugi, kod nas prisutniji, oblik klasifikacije vozila je po vremenskom indeksu, gdje svaka sekunda predstavlja zasebnu klasu. Automobili koji nastupaju na ovim utrkama su specificni po tome što su napravljeni da budu lakši i snažniji od svojih serijskih jedinica. Lakše vozilo ima bolji odnos snage i težine pa samim tim i bolje ubrzanje, a kada uz to dodamo i zahvate na motoru kojima dobijamo bolje performanse onda je evidentna velika razlika spram serijskih modela. Na taj nacin je moguce da na pisti vidimo kako neki auti pobjeduju koji u saobracaju u najmanju ruku ne bi imali nikakve sanse!

Drag / Street Race u 21. stoljecu
Interesovanje za street race-om je nezamislivo skocilo u 21. vijeku. Za mnoge street race i tuning je samo hobi, ali neki su od toga napravili posao. Profesionalni drag racing je veoma skup biznis u najjacoj Ligi. Sam sport je jako napredovao. Koliko, najbolje svjedoci primjer da nije rijedak slucaj da ona podrucija koja nemaju stazu za ovakve manifestacije u koordinaciji sa policijom zatvaraju javne ceste i na njima održavaju manifestacije, sve to uz jake mjere zaštite kako za takmicare, tako i za posjetioce...

Interesantne performanse

Drag utrke su bile tradicionalno bile domena americkih auta sa velikim motorima (american muscle cars), no i to se s vremenom mijenjalo, pa su tako "uvozna" tj. "ne americka"' vozila (uglavnom japanci i poneki evropejac) sa svojim turbo motorima i odlicnim odnosom snaga-težina sve više postajali uspješni u ovom sportu.. danas postoje i "serijska" auta koja idu blizu 10 sec. Vise hiljada rezlicitih vremena na 402 m možete pogledati na stranici http://www.dragtimes.com.

Strategije i metode
Razne strategije koje se koriste na utrkama na 402 m pocinju od samog auta, a idu dalje preko raznih pravilnika o onome šta je dozvoljeno a šta nije.

Burnout (Paljenje guma)
Kada prilaze startnoj liniji vecina trkaca ili pospe vodu po asfaltu ili pokvasi sprejem gume, kako bi lakše izvršili paljenje guma tj. Burnout. Burnout povecava temperaturu guma i samim tim cini da bolje prijanjaju na podlogu, a to nam omogucava bolji start.

Staging (Prilazak liniji za poravnavanje)
Svaka traka ima svoje oznake na semaforu sa dva mala bijela ili zuckasta svjetla na vrhu. To su svjetla za pre-stage i stage tj. prvu i drugu crtu poravnavanja. Kada se upali prvo svjetlo znaci da smo veoma blizu drugoj, zvanicnoj, crti za poravnavanje. Kako bi izbjegli prerani start (red light) savjetuje se da vozilo zaustavite cim ugledate drugo svjetlo. To vam daje dodatnih par centimetara koji mogu biti od znacaja u slucaju dobre reakcije!

The race ( utrka )
Nekoliko stvari je važno prilikom vožnje na 402 m.

Prva je da ne prlazite u protivnikovu traku jer to povlaci za sobom trenutnu diskvalifikaciju.
Druga važna stvar je kada mjenjati brzine? Optimalno vrijeme mjenjanja varira od auta do auta. Snaga ce rasti sa brojem obrtaja ali samo do jednog trenutka, nokon kojeg pocinje da opada. Idealno vrijeme mjenjanja je trenutak kada je snaga maksimalna ( oprez - to nije kraj obrtaja!) .
Vrlo bitno je i "doziranje" gasa prilikom starta. Previše gasa može dovesti do gubitka trakcije što automatski znaci i gubitak vremena. Umijece vozaca ovdje dolazi do izražaja.
Strategija za završavanje utrke zavisi od samog toka iste. Ukoliko vozac ima dovoljnu prednost prije cilja nije neuobicajeno vidjeti ga kako ili pušta gas ili cak koci. To radi zbog prevencije tj., kako bi smanjio mogucnost probijanja klase. Ukoliko nemate dovoljnu prednost naš savjet je da ne rizikujete!
eluna

#721 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

stvarno ne kužimm šta je sporno u organizovanju utrke jednom sedmično ili mjesečno, ako na konto toga dobijamo sigurniji saobraćaj tokom cijelog ostalog perioda ....... na kraju krajeva, i ja volim dobru starogradsku muziku i sevdalinku pa platim 80 KM da bi mogla slušati Zvonka Bogdana, pa nek i ti mimci plate kotizaciju i trkaju se u kontroliranom okruženju ...........

uostalom, momci koji tako "friziraju" aute znaju biti i pravo kreativni, i istinski umjetnici, i na kraju krajeva, bolje da tokom sedmice/mjeseca ganjaju dijelove za poboljšanje svojih ljubimaca, manje će neobuzdano jurcati ulicama, a ponekad se od svega toga neočekivano izrodi i nešto korisno - smisli nešto novo što preuzme i usvoji cijela auto industrija ........... a šta mislite kako su nastajali ABS, vazdušni jastuci, i ine druge inovacije i poboljšanja koja svako od nas voli da ima .............
Bullet Tooth Tony

#722 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

a vi fakat kontate da ce trke nesto promijeniti ?
eluna

#723 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Bullet Tooth Tony wrote:a vi fakat kontate da ce trke nesto promijeniti ?
samo uz enormno povećanje kazni i uvođenje radne kazne u naše zakonodavstvo ........ pročitaj par prethodnih stranica
respo

#724 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

pa to onda mogu i sada bez organizovanja ikakvih trka
kazna za prekoracenje minimalna 500 maraka uz mogucnost oduzimanja automobila na licu mjesta

pa da vidis onda koliko ima trkaca
Bullet Tooth Tony

#725 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

zanimljov zaista... nego da vidimo gdje smo

Da mi je samo znati gdje se nalazi ta vasa zemlja Utopija, pa da se konacno natjeram da izvadim onaj biomiopioio pasos i da odem iz ove nazalost, meni drage rupe.

Cinjenica je da, sve dok postoje automobili , postoji i brzina a i ljudi koji jure za istom, u vecini slucajeva da dokazu ono "nesto", "nesto" za koji niko od njih ne zna tacno sta je , ugrozavajuci svjesno ili nesvjesno svoj i tudji zivot.Znaci zakljucili smo da su ilegalne trke opasne,naglasavam ovo ilegalne, ali kako to sprijeciti sve ? , moj odogovor je , da je to jako tesko ,cak bi se usudio reci nemoguce sprijeciti.Da smanjiti je moguce ali u potpunosti zaustaviti nikako, s tim problemom se nisu izborile ni zakonodavne i izvrsne vlasti mnogo vecih evropskih drzava.Uvijek mi na pamet padne ono sto se desilo u Svedskoj, u kojoj se razvio jedan, tako reci kult , poznatiji pod nazivom "Getaway in Stockholm" gdje su momci, snimali svoja divljanja i postavljali na youtube,nedavno je izasao i 10-ti dio, gdje slave 10 godina djelovanja iz ilegale.Svicarska je npr. uvela drasticne novcane kazne koje se odredjuju prema visini primanja, pa je tako jednog vozaca kaznila sa 111.000 svicarskih franaka, mislite da je to nesto promijenilo ? , kasnije su uhvatili vozaca koji je uspio u nekih 10 minuta napraviti 15 prekrsaja, a za sve je krivac velika brzina.I onda se okrenete BIH i vidite da ima rupa u zakonu koliko i cesta kojom vozite, o korupciji da i ne pricam,znaci milion problema,pocevsi od same obuke vozaca koja se svodi na, plati da prodjes, pa sve do tehnickog pregleda vozila koji je rigorozan i strašan...jako, za cvaju.Sta hocu da kazem, drzava je takva kakva je,to obilato koriste oni koji imaju tesku desnu nogu , cak i da se se stave velike novcane kazne opet ce biti ljudi kojima ce mentalni sklop dozvoliti da usljed povecanja adrenalina ugroze tudje zivote, gotovo ista situacija je sa voznjom pod uticajem alkohola , koji ubije isti broj ljudi,ako ne i veci nego ulicne trke, ogromne su kazne u evropskim drzavama, velicine bjelasnice , ali to nije smanjilo broj ubica sa zadahom votke...Pogledajte hrvatsku, stavljen zakon od 0.0 promila , broj nesreca se cak povecao...

Sto se tice legalnih trka.Ljudi to je strasno skup sport koji zahtjeva prostor i novac.Postoje pravila koja svaki automobil mora ispostovati, sigurnosna prvenstveno, od rool barova posebnih sjedista i tankova za gorivo , a sve to jako puno kosta, sa mjesecnim primanjima koja ima obican,posten bh gradjanin, gotovo pa nemoguce.U Sarajevu postoji par auto moto klubova koji imaju znanja i prvenstveno volje, koji su pokusali sve to podici na jedan veci nivo, medjutim , ako drzava nema sluha da takmicare u karateu ili djudu posalje na evropsko prvenstvo, kako da ima za podrsku organizovanju nekih auto trka.Takodje osim par lokacija, BIH nema profi mjesto za ljubitelje oktana, a opet nema mnogo potrebnijih stvari a da ima to....

Jos nesto, trebamo se takodje osloboditi predrasuda, da u svakom automobilu sa felgama lezi ubica, ima mnogo momaka koji imaju vecu vozacku kulturu od nekih ljudi , dovoljno je samo da pogledate temu o papcima i parkiranju...

Ja ne branim nikoga, dubogo osudjujem bilo koju vrstu ugrozavanja tudjih zivota....a ovo oduzimanje automobila , rad u kamenolomu , o tome je smijesno uopste pricati

@ eluna , ako zelis da sa mnom diskutujes na ovu temu ocekujem da poznajes materiju
Last edited by Bullet Tooth Tony on 06/03/2011 22:27, edited 1 time in total.
Post Reply