Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- quasar
#1251 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Vozim jucer po autoputu oko 120, njemacko auto srednje klase staro 10 godina.
Kraj mene prodje nekih 10-20 km/h brži golf 2, prilicno hrdjavog lima.
Jel normalno da taj golf uopšte bude registrovan, a kamoli da ga przis 130-140?
Uzima se da je svako registrovano auto tehnicki ispravno, ali znamo da se ti pregledi zavrsavaju lako.
Evo ja ne mislim da sam kadar sigurno voziti brze od 130,iako je i na toj brzini volan miran i auto jako stabilno.
Ocigledno vozac tog golfa jeste siguran da mu 130 ili 140 nisu nikakav problem.
A fakticki smo obojica unutar ogranicenja i niko ne cini prekrsaj.
Kraj mene prodje nekih 10-20 km/h brži golf 2, prilicno hrdjavog lima.
Jel normalno da taj golf uopšte bude registrovan, a kamoli da ga przis 130-140?
Uzima se da je svako registrovano auto tehnicki ispravno, ali znamo da se ti pregledi zavrsavaju lako.
Evo ja ne mislim da sam kadar sigurno voziti brze od 130,iako je i na toj brzini volan miran i auto jako stabilno.
Ocigledno vozac tog golfa jeste siguran da mu 130 ili 140 nisu nikakav problem.
A fakticki smo obojica unutar ogranicenja i niko ne cini prekrsaj.
- zrla_frla
#1252 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Što se tiče vozila i vozača Hitne pomoći i Policije, nije istina da se PRETPOSTAVLJA da su oni bolji vozači od ostalih, njih se OBUČAVA i TESTIRA...
- Ateista
#1253 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ali to znaci da je moguce, uz dovoljan nivo znanja.zrla_frla wrote:Što se tiče vozila i vozača Hitne pomoći i Policije, nije istina da se PRETPOSTAVLJA da su oni bolji vozači od ostalih, njih se OBUČAVA i TESTIRA...
Samo sto nas autoskole uce glupostima umjesto pravoj voznji, odnosno nije do autoskola vec do komisije koja to trazi.
Neki opet imaju srecu da sigurnu voznju nauce od nekog, drugima roditelji daju auto cim polozi jer misle da znaju voziti samim tim sto je polozio, zato vecina i ne zna voziti...
- quasar
#1254 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Jel se meni cini ili je nekad bila neka skola sigurne voznje? To je podrazumjevalo i poduku okretanja pod rucnom, driftanje i sl. "gubljenja kontrole" nad vozilom. Uglavnom ono sto bi recimo policajac iz filmova trebao znati sa vozilom.
Ili sam to vidio na televiziji da ima u nekim drugim zemljama?
- zrla_frla
#1255 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Niko ne kaže da nema boljih i lošijih vozača, ali to nije razlog da se pravila mijenjaju.
Eventualno da se uvedu posebna testiranja i obučavanja (uz godišnju provjeru i doplatu naravno) koje bi se upisalo na dozvolu i u kombinaciji sa kvalitetnim novijim autom možeš da pičiš do mile volje
Eventualno da se uvedu posebna testiranja i obučavanja (uz godišnju provjeru i doplatu naravno) koje bi se upisalo na dozvolu i u kombinaciji sa kvalitetnim novijim autom možeš da pičiš do mile volje
- respo
#1256 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
koliko znam najblize u zagrebuquasar wrote:Jel se meni cini ili je nekad bila neka skola sigurne voznje? To je podrazumjevalo i poduku okretanja pod rucnom, driftanje i sl. "gubljenja kontrole" nad vozilom. Uglavnom ono sto bi recimo policajac iz filmova trebao znati sa vozilom.
- Ateista
#1257 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
I ja sam cuo za to, ali ne znam gdje ima, ili gdje je bilo.quasar wrote:Jel se meni cini ili je nekad bila neka skola sigurne voznje? To je podrazumjevalo i poduku okretanja pod rucnom, driftanje i sl. "gubljenja kontrole" nad vozilom. Uglavnom ono sto bi recimo policajac iz filmova trebao znati sa vozilom.
- Ateista
#1258 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
E to je ono za sta se i ja zalazem, da se uvede tako neka skola i komisija koja ce procijeniti da li neko to zadovoljava ili ne. Ovako, realno govoreci, ko moze znati jesam li ja jedan od onih koji bi to zadovoljio ili sam nafurana budala.zrla_frla wrote:Niko ne kaže da nema boljih i lošijih vozača, ali to nije razlog da se pravila mijenjaju.
- quasar
#1259 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mislim, momci, u neka doba skontate da je to sve bezveze i pocnete voziti po ogranicenju. Ja sam imao srece (ili to ili vjestine ili oboje) pa sam prosao taj period bez udesa i bez kazni. Zato sad placam kad vozim 63 km/h
. Valjda je to karma.
Muski tek nekad u 40 i nekoj pocnu izlaziti iz puberteta, pa tako evo i mene pomalo popusta.
Muski tek nekad u 40 i nekoj pocnu izlaziti iz puberteta, pa tako evo i mene pomalo popusta.
- kockica_kockica
#1260 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
Jutros majmun na krivini me htio preteci i jos mi svira sto ga ne pustim..
Onda nervozno vozi iza mene narednih 100 metara po krivinama priljubljen uz moje auto...
Nakon sto smo prosli te krivine uz opako turiranje pretice kolonu u dvosmjernoj ulici koja ide nizbrdo...
Pri tome se sklanja da dva auta prodju pored njega uzbrdo, i onda kao da semafor za njega ne postoji kroz crveno proleti ... Da mi je mobitel bio pri ruci zvala bi policiju da ga prijavim.. stoka nevaspitana
Onda nervozno vozi iza mene narednih 100 metara po krivinama priljubljen uz moje auto...
Nakon sto smo prosli te krivine uz opako turiranje pretice kolonu u dvosmjernoj ulici koja ide nizbrdo...
Pri tome se sklanja da dva auta prodju pored njega uzbrdo, i onda kao da semafor za njega ne postoji kroz crveno proleti ... Da mi je mobitel bio pri ruci zvala bi policiju da ga prijavim.. stoka nevaspitana
- fidoremilienko
#1261 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Možda je hitan slučajkockica_kockica wrote:Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
- eluna
#1262 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ateista wrote:E to je ono za sta se i ja zalazem, da se uvede tako neka skola i komisija koja ce procijeniti da li neko to zadovoljava ili ne. Ovako, realno govoreci, ko moze znati jesam li ja jedan od onih koji bi to zadovoljio ili sam nafurana budala.zrla_frla wrote:Niko ne kaže da nema boljih i lošijih vozača, ali to nije razlog da se pravila mijenjaju.
samo ti opet preporučujem da prije toga pročitaš zakon - kazne za profesionalce su drugačije nego za obične vozače
- eluna
#1263 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
nije imao upaljena sva 4 žmigavca ............. dakle stoka nevaspitana ostajefidoremilienko wrote:Možda je hitan slučajkockica_kockica wrote:Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
- Ateista
#1264 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Upravo sam to htio reci, zna se da se pale zmigavci kad je hitan slucaj.eluna wrote:nije imao upaljena sva 4 žmigavca ............. dakle stoka nevaspitana ostajefidoremilienko wrote:Možda je hitan slučajkockica_kockica wrote:Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
E sad, ne znam kako policija gleda na ta sva 4...
- Ateista
#1265 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
A gdje to ima, kako?eluna wrote:Ateista wrote:E to je ono za sta se i ja zalazem, da se uvede tako neka skola i komisija koja ce procijeniti da li neko to zadovoljava ili ne. Ovako, realno govoreci, ko moze znati jesam li ja jedan od onih koji bi to zadovoljio ili sam nafurana budala.zrla_frla wrote:Niko ne kaže da nema boljih i lošijih vozača, ali to nije razlog da se pravila mijenjaju.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
PA POLAŽI DRŽAVNI ISPIT ZA PROFESIONALNOG VOZAČA - KO TI BRANI!!!
samo ti opet preporučujem da prije toga pročitaš zakon - kazne za profesionalce su drugačije nego za obične vozače
Stvarno pitam?
I sta bih dobio time, koje privilegije ako bih polozio?
- kockica_kockica
#1266 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
fidoremilienko wrote:Možda je hitan slučajkockica_kockica wrote:Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
Jasta je hitan slucaj... ne ceka mu se .. nije se potrudio upaliti sva cetiri... ima bijesno auto pa misli da smo svi duzni da mu se sklonimo...
Zaista da mi je bio mobitel pri ruci zvala bi policiju da ga prijavim kao sto sam zvala za neke majmune koji preticu preko duple pune u tunelu
- quasar
#1267 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mislim da ta cetiri zmigavca po zakonu ne oslobadjaju nikog od postivanja propisa. Jedino uz pratnju sluzbenog vozila pod rotacijom moguce je krsiti saobracajne propise.
To je isto ono kao kad ga ostavis na cesti "samo minut", pa upalis sva cetiri i onda kao ne smetas nikom.
Taj uredjaj sluzi samo za obiljezavanje vozila u kvaru na cesti, ili za obiljezavanje zadnjeg vozila u zaustavljenoj koloni u slucaju smanjene vidljivosti, te prilikom slepanja vozila uzetom za vucu.
To je isto ono kao kad ga ostavis na cesti "samo minut", pa upalis sva cetiri i onda kao ne smetas nikom.
Taj uredjaj sluzi samo za obiljezavanje vozila u kvaru na cesti, ili za obiljezavanje zadnjeg vozila u zaustavljenoj koloni u slucaju smanjene vidljivosti, te prilikom slepanja vozila uzetom za vucu.
- Ateista
#1268 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma i ja mislim da nema nista u zakonu, ali me zanima da li bi progledali kroz prste?quasar wrote:Mislim da ta cetiri zmigavca po zakonu ne oslobadjaju nikog od postivanja propisa. Jedino uz pratnju sluzbenog vozila pod rotacijom moguce je krsiti saobracajne propise.
Mislim, ne bi bilo fer ako neko zuri, jos ga zaustaviti i peglati, mozda vozi nekog u bolnicu...
- quasar
#1269 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne bi te peglali, vec bi ti krcili put pod rotacijom. Ako na kraju utvrde da si lagao ili folirao, nahebo si.
- eluna
#1270 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
provjeri u saobraćajnoj školi u sarajevu, ali pazi ..... imaš beneficije da, ali i veću odgovornost i veće kazne (fino i na miru pročitaj onoj moj post sa prvog časa pravaAteista wrote:A gdje to ima, kako?eluna wrote:Ateista wrote:
E to je ono za sta se i ja zalazem, da se uvede tako neka skola i komisija koja ce procijeniti da li neko to zadovoljava ili ne. Ovako, realno govoreci, ko moze znati jesam li ja jedan od onih koji bi to zadovoljio ili sam nafurana budala.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Stvarno pitam?
I sta bih dobio time, koje privilegije ako bih polozio?
-
kakaljin
#1271 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
upravo to, ako se neko ima hitan sucaj vozi nekoga u bolnicu, treba ga propsustiti bez obzira dali je dao sva 4 zmigavca, jer kada si u panici i sl. zaboravi se to. a Policija je tu da odredi dali je lagao i folirao ili je stvarno bio hitan slucaj. Tako da niko nema pravo da ako mu neko iza blica li svira da mu neda da ga obidje jer niko u tom trenutku ne zna radi cega on to radi. Tako da ja uvijek pokusam sto prije da pustim tog koji mi blicne ili svirne, i ne razmisljam da zovem policiju ili bilo sta drugo da uradim sem da ga pustim.quasar wrote:Ne bi te peglali, vec bi ti krcili put pod rotacijom. Ako na kraju utvrde da si lagao ili folirao, nahebo si.
-
kakaljin
#1272 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
eluna wrote:provjeri u saobraćajnoj školi u sarajevu, ali pazi ..... imaš beneficije da, ali i veću odgovornost i veće kazne (fino i na miru pročitaj onoj moj post sa prvog časa pravaAteista wrote:A gdje to ima, kako?eluna wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Stvarno pitam?
I sta bih dobio time, koje privilegije ako bih polozio?) .............. koliko mene sjećanje služi - profesionalni vozači imaju veće novčane kazne za prekršaje, a ako skrivi smrt drugog lica ima dužu zatvorsku kaznu i slično ........
ako je to tako zasto se onda ne kaznjavaju grasovi vozaci i taksisti jer oni po zakonu moraju biti profesionalni vozaci a prave prekrsaje i ugrozavaju saobracaj vise nego obicni vozaci.
- daxon
#1273 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Razlika između vozila sa prvenstvom prolaza (onda kada daju svijetlosne i zvučne signale), dakle, razlika između njih i običnih vozila je u tome što; ako tebe pretiče takvo vozilo na punoj linij i u krivini, ti i svaki drugi vozač je dužan skloniti se uz desnu ivicu kolovoza, smanjiti brzinu i po potrebi se zaustaviti te omogućiti takvom vozilu nesmetan prolazak, isto tako i vozila iz suprotnog smijera, dok kada ti nekog pretičeš na punoj linij i u krivini, onaj kojeg pretičeš niti će se sklanjati, niti smanjiti brzinu, niti se po potrebi zaustaviti i zaboli ga neka stvar za tvoje suicidne manevre, u tome je razlika.Ateista wrote: evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
Pri tome ne mislim zakonski zasto smiju, nego da li je to sigurno? Ako im se tolerise znaci da moze biti sigurno, ne znaci da je uvijek, ali da propisi nisu realni.
Prema tome, kada vozila sa prvenstvom prolaza, uslovno rečeno krše pravila i propise, njihove radnje mogu biti sigurne upravo zbog zakonske obaveze i dužnosti ostalih učesnika u saobraćaju u takvim situacijama, prema tome, nema logike stavljati vozila sa prvenstvom prolaza u kontekst sa vozilima nižeg ranga.
- Better Man
#1274 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Da, duzan se skloniti samo ako ne dovodi sebe u opasnost! Ako cu dovesti sebe u opasnost sklanjanem pred takvim vozilom ili ako nemam se gdje skloniti ja necu propustiti takvo vozilo, pa da je ne znam ko. Sit sam ja raznoraznih kabadahija sa sluzbenim vozilima, a i hitne sluzbe koji ugrozavaju druge.daxon wrote:Razlika između vozila sa prvenstvom prolaza (onda kada daju svijetlosne i zvučne signale), dakle, razlika između njih i običnih vozila je u tome što; ako tebe pretiče takvo vozilo na punoj linij i u krivini, ti i svaki drugi vozač je dužan skloniti se uz desnu ivicu kolovoza, smanjiti brzinu i po potrebi se zaustaviti te omogućiti takvom vozilu nesmetan prolazak, isto tako i vozila iz suprotnog smijera, dok kada ti nekog pretičeš na punoj linij i u krivini, onaj kojeg pretičeš niti će se sklanjati, niti smanjiti brzinu, niti se po potrebi zaustaviti i zaboli ga neka stvar za tvoje suicidne manevre, u tome je razlika.Ateista wrote: evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
Pri tome ne mislim zakonski zasto smiju, nego da li je to sigurno? Ako im se tolerise znaci da moze biti sigurno, ne znaci da je uvijek, ali da propisi nisu realni.
Prema tome, kada vozila sa prvenstvom prolaza, uslovno rečeno krše pravila i propise, njihove radnje mogu biti sigurne upravo zbog zakonske obaveze i dužnosti ostalih učesnika u saobraćaju u takvim situacijama, prema tome, nema logike stavljati vozila sa prvenstvom prolaza u kontekst sa vozilima nižeg ranga.
- holowey
#1275 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
sve do jednom...ne bi bio prvi kojeg je sipa zgurala sa ceste...Better Man wrote:Da, duzan se skloniti samo ako ne dovodi sebe u opasnost! Ako cu dovesti sebe u opasnost sklanjanem pred takvim vozilom ili ako nemam se gdje skloniti ja necu propustiti takvo vozilo, pa da je ne znam ko. Sit sam ja raznoraznih kabadahija sa sluzbenim vozilima, a i hitne sluzbe koji ugrozavaju druge.daxon wrote:Razlika između vozila sa prvenstvom prolaza (onda kada daju svijetlosne i zvučne signale), dakle, razlika između njih i običnih vozila je u tome što; ako tebe pretiče takvo vozilo na punoj linij i u krivini, ti i svaki drugi vozač je dužan skloniti se uz desnu ivicu kolovoza, smanjiti brzinu i po potrebi se zaustaviti te omogućiti takvom vozilu nesmetan prolazak, isto tako i vozila iz suprotnog smijera, dok kada ti nekog pretičeš na punoj linij i u krivini, onaj kojeg pretičeš niti će se sklanjati, niti smanjiti brzinu, niti se po potrebi zaustaviti i zaboli ga neka stvar za tvoje suicidne manevre, u tome je razlika.Ateista wrote: evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
btw, uvijek mozes zaustaviti svoje vozilo...