Jos jednom, nigdje ja nisam rekao da mi smetaju oni koji voze 60 zato sto bih ja vozio 80, ako mi smetaju pretecicu ih i rijesen problem, samo ocekujem da budu kulturni i da me ne ometaju pri preticanju, kao sto i ja njih ne ometam u njihovoj voznji.eluna wrote:quasar wrote:Evo posto si naletio na milion stranica prepucavanja, hajde i ti procitaj clan 39 zobsa pa reci sta mislis o stavu br. 3.
gdje kaze da se ne moze voziti tako da se smeta vozacima iza sebe.
Ako to nije voznaj ispod maksimalno dozvoljene, onda ne znam sta bi bilo drugo? Mozda losa frizura na potiljku?
ja sam uvijek spreman da priznam da sam u krivu kad mi neko da valjan dokaz. Zasad ja ima argument, a kontra nema.
po ovom što ti napisa, ispade da svi MORAJU voziti 60 na sat zato što znak kaže tako![]()
![]()
što je naravno nebuloza, jer recimo - ateisti smeta kad ispred njega neko vozi i 65 jer on voli da vozi 80; ili ...... ja recimo vozim 57 a maksimalna dozvoljena brzina je 60 - po onome što ti napisa ja nekome smetam ......... kad neko ispred tebe vozi 20 na sat, ti ne vidiš da li ispred njega ima pas koji neće da se skloni sa ceste, ti pjeniš u autu, ali ne vidiš da pjeni i onaj koji vozi ispred tebe .............. kako napisa eeddiinn - svi imamo svoje razloge, samo malo ko razmišlja o bilo čemu osim o svojim razlozima i prohtjevima ................ rekla bih da smo postali užasno sebični
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#1151 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
- fidoremilienko
#1152 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Nemaš pravo da voziš 40 km/h ako nisi u desnoj tracirespo wrote:i ja sada govorim o cistoj situaciji bez spicaquasar wrote: Gdje pise?
Pise samo da se mora voziti desnom trakom ako j esporiji od 40, a moze i drugim AKO NE OMETA vozila iza sebe.
E sad mi reci jel ometanje vozila iza sebe voznja 40-50 u zelenom valu? Za mene jeste jer ispadas na svakom trecem semaforu. Drugo je kad je spica, onda se mora usporiti svakako zbog kolone koja se formirala na semaforu. Dakle govorimo o voznji van spice, kad je sasvim prohodno i onaj prvi moze voznjom 60 na sat stici od Carsije do ilidze da ne pipne kocnicu.
ti ja bilo ko imamo pravo ici 40 pa makar stajali na svakom semaforu upravo zato jer ne pise nigdje kazna za minimalnu brzinu a a meni tebi i ostalima ako zelimo brze ostaje da zabidjemo i dovidjenja
ako krenes od carsije do ilidze sve okurglo 60 kladim se da neces stici na ilidzu bez stajanja na semaforu
-
Elpi73
#1153 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Juce sam citao mnoge Vase postove , pa kako svako jutro ( Uglavnom ) prolazim kraj Maršalke jutos sam malo pažljivije pogledao !
Iza raskrsnice za USA Ambasadu stoji znak " 60 " !
NEZNAM JELI PO ZAKONU , ILI NE ...
Ali ja vozim prema ogranicenjima koja stoje !
Na samom pocetku provodzenja tog NAZOVI ZAKONA sam naletio na radar prije Ivana ( Ivan Sedlo ) , gdje sam bio zaustavljen zbog vožnje 63 , a znak je bio 60 , a mislim da je i danas jer je u pitanju magistralni put .
Naravno da sam reagovao ,i nisam bio kažnjen !
E sad slucaj br. 2 !
Teta vozi Skodu od Mikrokreditne firme 35 do 42 km/h , ja kao i mnogi smo je sustigli prije Ostrošca , i bio sam prisiljen da je pratimo sve do izlaza iz Jablanice tacnije do prvog dozvoljenog preticanja !
Pri tome govorim o 30-tak auta .
Na tom potezu smo prošli tri policiske patrole , i niti jedna od tih nije pomislila da zaustavi "NAVEDENOG VOZACA " iako je savršeno jasno da prouzrokuje veliku kolonu !
Da napomenem i to da sam te prilike vozio malo veci kamion , u suprotnom i procjeni da mogu bezbjedno i brzo da obavim "OBILAZAK" navedenog vozila to bih i ucinio !
Da znam zakon i zato sam koristio termin Obilazak , a ne preticanje !!!
Jer Preticanje se smatra prolazak vozila sa lijeve strane koje se krece istom brzinom kao i onaj koji ga pretice prije pocetka preticanja !
A Obilazak je pojam koji se koristi da bi se zaobišla PREPREKA NA PUTU , a taj "BALAVAN " od nazovi vozaca upravo to i jeste !
Meni se isto tako desavalo da imam kvar , pretovar , ili u slucajevima kada vozim Old timera , ali koristim svaku mogucu priliku da propustim vozace i vozila iza sebe !
Iza raskrsnice za USA Ambasadu stoji znak " 60 " !
NEZNAM JELI PO ZAKONU , ILI NE ...
Ali ja vozim prema ogranicenjima koja stoje !
Na samom pocetku provodzenja tog NAZOVI ZAKONA sam naletio na radar prije Ivana ( Ivan Sedlo ) , gdje sam bio zaustavljen zbog vožnje 63 , a znak je bio 60 , a mislim da je i danas jer je u pitanju magistralni put .
Naravno da sam reagovao ,i nisam bio kažnjen !
E sad slucaj br. 2 !
Teta vozi Skodu od Mikrokreditne firme 35 do 42 km/h , ja kao i mnogi smo je sustigli prije Ostrošca , i bio sam prisiljen da je pratimo sve do izlaza iz Jablanice tacnije do prvog dozvoljenog preticanja !
Pri tome govorim o 30-tak auta .
Na tom potezu smo prošli tri policiske patrole , i niti jedna od tih nije pomislila da zaustavi "NAVEDENOG VOZACA " iako je savršeno jasno da prouzrokuje veliku kolonu !
Da napomenem i to da sam te prilike vozio malo veci kamion , u suprotnom i procjeni da mogu bezbjedno i brzo da obavim "OBILAZAK" navedenog vozila to bih i ucinio !
Da znam zakon i zato sam koristio termin Obilazak , a ne preticanje !!!
Jer Preticanje se smatra prolazak vozila sa lijeve strane koje se krece istom brzinom kao i onaj koji ga pretice prije pocetka preticanja !
A Obilazak je pojam koji se koristi da bi se zaobišla PREPREKA NA PUTU , a taj "BALAVAN " od nazovi vozaca upravo to i jeste !
Meni se isto tako desavalo da imam kvar , pretovar , ili u slucajevima kada vozim Old timera , ali koristim svaku mogucu priliku da propustim vozace i vozila iza sebe !
- respo
#1154 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
imas pravo jer vozis 40 a ne 10-20fidoremilienko wrote:Nemaš pravo da voziš 40 km/h ako nisi u desnoj traciMa doći će i kod nas kažnjavanje za "sporu" vožnju, jer upravo ta vožnja utiče na bezbjednost cjelokupnog saobraćaja kao i njegov protok
jer u zakonu nema minimalna brzina na gradskoj cesti
- fidoremilienko
#1155 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Vrtimo se ukrug
- respo
#1156 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ma kakav zeleni valquasar wrote: rekao sam ti. Ako ce voziti sporo da te prisli da ispadnes iz zelenog vala, onda se za to moze reci da je ometanje.
Svakako da je to vrlo subjektivno, ali zakonom nije odredjeno preciznije. Medjutim voznjom na 40-50 po sirokom bulevaru u normalnim uslovima, sigurno ces nekom iza sebe smetati, pogotovo ako vidis da auto ispred tebe odmice, a u retrovizoru vidis da su se nabili iza tebe. Valjda ces skontati da ti smetas, sve da ti niko ne govori.
Necu vise da trosim prostor na ovo. Eto zakona. Pise sta pise, radi se kako se radi. Samo nemojte suplje price kako neko ugrozava saobracaj zbog selektivnog tumacenja propisa o ogranicenju. Meni je recimo jako glup propis da ne mogu da se javim na telefon kad stojim na semaforu. Zaboga sta ce se desiti? Eto ja taj propis krsim. Inace, vezem se, vozim do +10 km/h iznad ogranicenja (nije kaznjivo), ne pijem kad vozim, ne telefoniram niti se javljam na telefon u vaoznji, ne pusim, ne jedem, ne pijem kafu dok vozim. Nisam bos niti u papucama kad vozim (koliko vas vozi ljeti u nepropisnoj obuci?)
A najgluplje od svega u saobracaju u SA je nenormalan broj semafora postavljenih na svaku hebenu raskrsnicu kroz koju necija svalerka koja ne voziti nije znala proci sama. Nevjerovatno pranje para.
to nije vadiona
ja ti kazem kreni od carsije do ilidze konstantno vozeci 60 neces proci sve u jednom cugu jer zeleni val nije ravnomjeran na citavoj duzini
i u normalnim uslovima on ti je ostavio prostora da ga obidjes ako ti se ne svidja brzina nekoga i nema kolone zato i postoji onaj clan 43 stav 1 prilagodi voznju svemu nabrojanom pa tako valjda i ti ne bi dosao u situaciju da guslas iza njega nego bi se prije prestrojio prosao ga i nastavio dalje svoju voznju
i nema nikakvog osnova da se taj koji vozi 40 u bilo kojoj traci kazni
to je cinjenica i po zakonu i realnost
- respo
#1157 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ajd da izadjemo iz tog krugafidoremilienko wrote:![]()
Vrtimo se ukrugNeka svako zadrži svoje. Nego, slika li radar kod Maršalke na 61 km/h?
koja je minimalna dozvoljena brzina na bulevaru?
- fidoremilienko
#1158 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
max. 60respo wrote:ajd da izadjemo iz tog krugafidoremilienko wrote:![]()
Vrtimo se ukrugNeka svako zadrži svoje. Nego, slika li radar kod Maršalke na 61 km/h?
koja je minimalna dozvoljena brzina na bulevaru?
- respo
#1159 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
a minimalno?
- fidoremilienko
- respo
#1161 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
gdje pise?
al ajd da uzmemo da je tako
ako ja vozim 41 jel krsim bilo koji zakon?
al ajd da uzmemo da je tako
ako ja vozim 41 jel krsim bilo koji zakon?
- fidoremilienko
#1162 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Pa u tome i jest fazon, ne piše nigdje! Pretpostavka
Teoretski 41 km/h
Stvar je mnogo složenija od tog tvog primjera. Ugrožavaš bezbjednost i treba uvesti u Zakonu, da ako voziš ispod 60, ideš krajnjom desnom
Teoretski 41 km/h
Stvar je mnogo složenija od tog tvog primjera. Ugrožavaš bezbjednost i treba uvesti u Zakonu, da ako voziš ispod 60, ideš krajnjom desnom
- respo
#1163 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
e vidis toga nema u zakonu i po tome onaj ko vozi 40-41 sasvim bezgresan sto se tice zakonafidoremilienko wrote:Pa u tome i jest fazon, ne piše nigdje! Pretpostavka
Teoretski 41 km/h![]()
sto znaci ima pravo voziti tom brzinom
o tome ja citavo vrijeme govorim
da taj koji vozi po trenutnom zakonu ne moze ni pod razno biti kaznjen jer vozi 40
shvatas li o cemu pisem?
sad opet sta znaci ugrozavanje saobracaja
to sto ti moras smanjiti brzinu jer se tebi negdje zuri?
to sto ga moras prestici zaobici nazovi kako hoces?
ps znas koliko bi auta bilo u desnoj onda
kolona bi bila od carsije do ilidze i nazad po tome i samo pokoje u srednjoj i lijevoj traci
- fidoremilienko
#1164 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
TO znači da i kad ideš autoputem, tamo je minimalna brzina 41 km/h, nađeš dva levata i stipu ih neka u obje trake voze po 41 km/h. Ni oni ne krše zakon, jel tako? Ne može biti kažnjen?respo wrote:e vidis toga nema u zakonu i po tome onaj ko vozi 40-41 sasvim bezgresan sto se tice zakonafidoremilienko wrote:Pa u tome i jest fazon, ne piše nigdje! Pretpostavka
Teoretski 41 km/h![]()
da taj koji vozi po trenutnom zakonu ne moze ni pod razno biti kaznjen jer vozi 40
shvatas li o cemu pisem?
U Zakonu, onom famoznom članu 139 (ako se sjećam), stoji da vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 40 km/h da su dužna kretati se krajnjom desnom trakom.....odatle je min.brzina = 40 km/h!
Pričamo o gradskim saobraćajnicama sa velikim protokom vozila i zelenom valu...To povežeš sa brzinom od 41 km/h i sve je jasno
- respo
#1165 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
na autoputu izricito pise da je lijeva traka za preticanje i tu sva prica zavrsava o tomefidoremilienko wrote:TO znači da i kad ideš autoputem, tamo je minimalna brzina 41 km/h, nađeš dva levata i stipu ih neka u obje trake voze po 41 km/h. Ni oni ne krše zakon, jel tako? Ne može biti kažnjen?
U Zakonu, onom famoznom članu 139 (ako se sjećam), stoji da vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 40 km/h da su dužna kretati se krajnjom desnom trakom.....odatle je min.brzina = 40 km/h!
Pričamo o gradskim saobraćajnicama sa velikim protokom vozila i zelenom valu...To povežeš sa brzinom od 41 km/h i sve je jasno
ovo 139 ako ne moze al ovaj vozac razvija tih 40 i automatski ima pravo voziti i drugim trakama osim desne
kakve veze ima zeleni val s ovim?
opet ponavljam kreni od carsije do ilidze konstantno 60 neces doci na ilidzu bez zaustavljanja sto znaci taj zeleni val okaci macku o rep
i pored toga ako ti hoces da uvatis zeleni val moram li ja peti deseti isto htjeti i zeljeti?
sta je sa guzvama ako je zeleni val toliko bitan?
- fidoremilienko
#1166 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Hehehee, neka piše šta god hoćerespo wrote: na autoputu izricito pise da je lijeva traka za preticanje i tu sva prica zavrsava o tome
ovo 139 ako ne moze al ovaj vozac razvija tih 40 i automatski ima pravo voziti i drugim trakama osim desne
kakve veze ima zeleni val s ovim?
opet ponavljam kreni od carsije do ilidze konstantno 60 neces doci na ilidzu bez zaustavljanja sto znaci taj zeleni val okaci macku o rep
i pored toga ako ti hoces da uvatis zeleni val moram li ja peti deseti isto htjeti i zeljeti?
sta je sa guzvama ako je zeleni val toliko bitan?
Kako nema veze? Pa zeleni val i projektovanje semafora i raskrsnica je u direktnoj vezi sa brzinom kretanja....
Ti nisi sam u saobraćaju. Ako ne želiš uhvatiti zeleni val, omogući drugima koji to hoće. Dakle, malo se udesno.
Šta gužve i zeleni val? Valjda je to jasno respo, nismo djeca!
Evo, ", vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja." Dakle ako voziš 41 km/h ti ometaš vozila iza sebe. E jbga ako si sam, vozi i 5 km/h
Član 43
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja. Dakle 41 km/h u odnosu na 60 km/h, zdra'o!
Last edited by fidoremilienko on 10/11/2011 12:08, edited 4 times in total.
- Ateista
#1167 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Koliko ja znam, postoji neka jasno propisana minimalna brzina za autoput, ne znam kolika je, i zbog toga neka vozila tipa traktora i slicno uopste ne bi smjela ici na autoput, ili oni koji se boje razviti tu minimalnu brzinu.fidoremilienko wrote:TO znači da i kad ideš autoputem, tamo je minimalna brzina 41 km/h, nađeš dva levata i stipu ih neka u obje trake voze po 41 km/h. Ni oni ne krše zakon, jel tako? Ne može biti kažnjen?respo wrote:e vidis toga nema u zakonu i po tome onaj ko vozi 40-41 sasvim bezgresan sto se tice zakonafidoremilienko wrote:Pa u tome i jest fazon, ne piše nigdje! Pretpostavka
Teoretski 41 km/h![]()
shvatas li o cemu pisem?
- respo
#1168 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ne znam jeli ima kazna za sporu voznju na autoputu ako nema onda ne krsisfidoremilienko wrote:Hehehee, neka piše šta god hoćeIsto tako piše, da je minimalna brzina na AP 40 km/h. Ja tebe pitam kršim li ja Zakon ako se AP-om krećem 41 km/h?
Kako nema veze? Pa zeleni val i projektovanje semafora i raskrsnica je u direktnoj vezi sa brzinom kretanja....Ja ne znam kojim si ti dijelom vozio. Kada je gužva, naravno da nećeš uhvatiti zeleni val. Probaj naveče...ja sam u 11:30 tačno od one tram stanice na čaršiji pa do ilidže vozio 60 km/h i nigdje nisam stao. Toliko o zelenom valu
Ti nisi sam u saobraćaju. Ako ne želiš uhvatiti zeleni val, omogući drugima koji to hoće. Dakle, malo se udesno.![]()
Šta gužve i zeleni val? Valjda je to jasno respo, nismo djeca!
Evo, ", vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja." Dakle ako voziš 41 km/h ti ometaš vozila iza sebe. E jbga ako si sam, vozi i 5 km/hto ti niko ne može zabraniti. E to je ta bezbjednosti i....malo zelenog vala...malo gužve
al za gradsku cestu nema sigurno i prema tome nema kazne
govorim iskljucivo kako zakon gleda na to a sada jeli to logicno jeli se ja ti i ostali slazemo sa tim ili ne to je druga prica
nemoguce da si sve 60 prosao od carsije do ilidze
jer na malti se mjenja interval pa poslije njega moras ubrzati da bi stigao na zeleni
a iz pravca ilidze to je otoka
ako ja necu da uhvatim zeleni a ti hoces zaobidjes me jer imas mogucnost i zbog toga me ne moze niko kazniti po zakonu
cuj ako ne ometa
ajd mi reci sta je ometanje?
zato je fino ostavljeno da ga ti mozes obici i sa desne i da se to ne racuna kao preticanje
vidim editovao si
koja je to mjera koja ugrozava normalan saobracaj?
ako je po zakonu ok voziti 41 onda je to normalna voznja sto znaci da niko s tim ne ugrozava normalno odvijanje saobracaja
- fidoremilienko
#1169 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Pa o tome ja i govorim. Uvest će se i kod nas te kazne za sporu vožnju/ometanje saobraćajarespo wrote: ne znam jeli ima kazna za sporu voznju na autoputu ako nema onda ne krsis
al za gradsku cestu nema sigurno i prema tome nema kazne
Dakle, slažemo se da to decidno ne stoji u Zakonu
Zakon gleda onako kako sam u prethodnom postu pisaogovorim iskljucivo kako zakon gleda na to a sada jeli to logicno jeli se ja ti i ostali slazemo sa tim ili ne to je druga prica
Ja prošao i to 2xnemoguce da si sve 60 prosao od carsije do ilidze
jer na malti se mjenja interval pa poslije njega moras ubrzati da bi stigao na zeleni
a iz pravca ilidze to je otoka
Joj respo jarane, nisi sam na cesti jbga ti. Ili vozi kako treba po ograničenju ili se skloni ustranu. Ometaš ako peljaš na 40 km/h, to je ometanje.ako ja necu da uhvatim zeleni a ti hoces zaobidjes me jer imas mogucnost i zbog toga me ne moze niko kazniti po zakonu
cuj ako ne ometa
ajd mi reci sta je ometanje?
zato je fino ostavljeno da ga ti mozes obici i sa desne i da se to ne racuna kao preticanje
Da, editovao pronašao još neke članove u prilog moje tvrdnje. Ugrožavaš upravo radi zelenog vala. I to sam već ranije pojasniovidim editovao si
koja je to mjera koja ugrozava normalan saobracaj?
ako je po zakonu ok voziti 41 onda je to normalna voznja sto znaci da niko s tim ne ugrozava normalno odvijanje saobracaja
- respo
#1170 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
joj joj
ja ti uporno tvrdim da pogresno tumacis ove zakone i da nije kao sto ti pises
da se slazemo da ne stoji u zakonu slazemo
zato i jeste ovako kako ja kazem
da onaj koji ide 40 ne ometa po zakonu nikoga
druga je prica ovako jeli ometa ili ne ometa nekoga al PO ZAKONU NE OMETA NIKOGA u tome je sva bit
druga je prica ovako jeli ometa ili ne ometa nekoga al PO ZAKONU NE OMETA NIKOGA u tome je sva bit
- fidoremilienko
#1171 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
E dobro, hajd onda protumači šta znači "ometanje drugih učesnika u saobraćaju"respo wrote:joj joj
- respo
#1172 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ometanje je ispod 40
ometanje je ako si pretovaren pa ti ne vidis ispred sta se desava (zato i postoji odredba da se zadnje staklo ne moze u potpunosti zatamniti osim ako nije kedi i to al to je druga prica)
ometanje moze biti bilo sta drugo osim voznje od 40 koju ti sam zakon dozvoljava
ako zakon dozvoljava to onda nema price o ometanju
da je u zakonu drugacije onda bi imalo smisla al nije
ja ti samo govorim cisto u zakonskim okvirima kako je
a to jeli i meni smeta ako vozi 50 a moze 60 je druga prica skroz
ometanje je ako si pretovaren pa ti ne vidis ispred sta se desava (zato i postoji odredba da se zadnje staklo ne moze u potpunosti zatamniti osim ako nije kedi i to al to je druga prica)
ometanje moze biti bilo sta drugo osim voznje od 40 koju ti sam zakon dozvoljava
- quasar
#1173 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ja samo da podsjetim na clan 39.
a inace necu vise da ucestvujem u diskusiji jer me @respo smori sa ignorisanjem dijelova ovog clana
dalje: osim tog uslova iz stava 4, moras ispuniti i uslov iz stava 3: da ne ometas vozila iza sebe,
ako ispunis oba uslova mozes koristiti druge trake osim krajnje desne.
Pitanje je za tebe: ako lijeva traka ide 60, srednja 50 a desna 40, sta si ti uradio kad si iz desne presao u srednju?
Mogu biti dva odgovora: ili si ubrzao na 50 ili si zasmetao svima u toj traci.
a inace necu vise da ucestvujem u diskusiji jer me @respo smori sa ignorisanjem dijelova ovog clana
Idemo ovako. stav 4 moras voziti brze od 40 da bi isao bilo kojom trakom osim desne.Član/Članak 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
dalje: osim tog uslova iz stava 4, moras ispuniti i uslov iz stava 3: da ne ometas vozila iza sebe,
ako ispunis oba uslova mozes koristiti druge trake osim krajnje desne.
Pitanje je za tebe: ako lijeva traka ide 60, srednja 50 a desna 40, sta si ti uradio kad si iz desne presao u srednju?
Mogu biti dva odgovora: ili si ubrzao na 50 ili si zasmetao svima u toj traci.
- fidoremilienko
#1174 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Možeš da voziš 40 i ispod toga samo desnom krajnjom, tu je bar zakon jasanrespo wrote:ometanje je ispod 40
Za mene i ostale učesnike ali i zakonodavce OMETANJE JE TAKOĐE KADA GA LIK ILI VIŠE NJIH PELJAJU NA 40 PO SVIM TRAKAMA!
- fidoremilienko
#1175 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ja mislim da respo voli da cijedi, zato je on toliko zapeo za ovaj član zakona!