Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
quasar

#1001 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Opet pitam sta nije jasno u clanu 39.?
zateznistub

#1002 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

quasar wrote:Opet pitam sta nije jasno u clanu 39.?
A sta hoces da kazes? Procita li ti tu tacku ili si je samo zaljepio na temu?
kakaljin

#1003 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Izgleda da ljudi nece da citaju zakone.

Da ljudi postuju clan 39. nebi bilo guzvi u saobracaju i svi bi normalno vozili bez potrebe za brzom voznjom
Ateista

#1004 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Jeff Bingham wrote:shvati da ne postoji "kontrolisana brza voznja",to je oksimoron, zato i postoje ogranicenja brzine.
"Brzo" je relativan pojam, u zavisnosti od uslova na putu, sirine kolovozne trake i nagiba, radiusa krivine, te ispravnosti auta i kvaliteta guma, i jos raznih drugih parametara.

Ogranicenja brzine nemaju puno veze sa ovim parametrima, pogotovo sto su predvidjena za najlosiju varijantu - los vozac sa losim autom i sa losim uslovima na cesti.

Na nekim autoputevima sa dobrim i ispravnim autom i preko 200km/h moze biti kontrolisano, dok je u nekim situacijama neophodno voziti i ispod 40 da bi imao kontrolu.
kakaljin

#1005 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

zateznistub wrote:Ovdje izgleda rijetko ko ima polozen vozacki ispit, barem sudeci po postovima.

@holowey je u pravu. Znak pokazuje maksimalnu dozvoljenu bzinu kretanja koju ne bi smjeli prekoraciti, na gradskoj saobracajnici ne postoje brze ni spore trake, voziti 40 km/h gdje je dozvoljeno 60 km/h nije prekrsaj. A by the way, ko li je to, u vozni, izmjerio da neko ide 40?

Pa kada sam polagao vozacki morao sam da vozim krajnjom desnom trakom jer mi je instuktor govorio da ne smetam brzim vozacima i da ne stvaram guzvu u saobracaju. Jer se pozivao na clan 39.
zateznistub

#1006 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

kakaljin wrote:

Da ljudi postuju clan 39. nebi bilo guzvi u saobracaju i svi bi normalno vozili bez potrebe za brzom voznjom
vjeruj da ovdje ima ljudi koji imaju vozacki staz veci nego neki koji imaju godina starosti.
Jeff Bingham

#1007 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

Ateista wrote:
Jeff Bingham wrote:shvati da ne postoji "kontrolisana brza voznja",to je oksimoron, zato i postoje ogranicenja brzine.
"Brzo" je relativan pojam, u zavisnosti od uslova na putu, sirine kolovozne trake i nagiba, radiusa krivine, te ispravnosti auta i kvaliteta guma, i jos raznih drugih parametara.

Ogranicenja brzine nemaju puno veze sa ovim parametrima, pogotovo sto su predvidjena za najlosiju varijantu - los vozac sa losim autom i sa losim uslovima na cesti.

Na nekim autoputevima sa dobrim i ispravnim autom i preko 200km/h moze biti kontrolisano, dok je u nekim situacijama neophodno voziti i ispod 40 da bi imao kontrolu.
nisi ti autoritet da odredjujes sta je kontrolisano a sta nije, ima zakon koji to kaze a tvoje je da ga postujes :)
Ateista

#1008 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

holowey wrote:how convenient, zakon se tumaci onako kako ti odgovara u datom trenutku... jos malo pa ce se gazenje pjesaka u sred grada pravdati time da se pjesak ne smije nalaziti na kolovozu nego iskljucivo na zebri... kretanje brzinom od 40km/h, znaci govorimo o gradskoj saobracajnici, nije ometanje saobracaja, lijeva traka, da ponovim, na gradskoj saobracajnici, nije preticajna/brza traka, za dodatne informacije tu je jedinica za sigurnost saobracaja, zmaja od bosne 9, tel. 286 749
Pa pjesak se i ne smije nalaziti, osim ako zebra nije udaljena vise od... ne sjecam se tacno koliko metara...
To ne znaci da treba gaziti pjesake, ali ako se nadju tamo gdje ne smiju biti, oni su realno krivi.

Nije traka za preticanje, ali nije dozvoljeno njom ici ako se vozi ispod predvidjene przine.
kakaljin

#1009 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

zateznistub wrote:
kakaljin wrote:

vjeruj da ovdje ima ljudi koji imaju vozacki staz veci nego neki koji imaju godina starosti.

Po stazu se ne mora znati da je dobar vozac, ja ih znam nekoliko koji imaju vozackog staza vise nego ja godina pa i dalje neznaju voziti kako treba, to je relativan pojam.

Ima ljudi koji ne smiju voziti vise od 40 a imaju veliki staz u voznji

Pa sta bi onda rekli za grasove vozace i taksiste koji su klasifikovani kao profesionalni vozaci pa i dalje ne znaju voziti
Last edited by kakaljin on 09/11/2011 09:35, edited 1 time in total.
Ateista

#1010 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

zateznistub wrote:Ovdje izgleda rijetko ko ima polozen vozacki ispit, barem sudeci po postovima.

@holowey je u pravu. Znak pokazuje maksimalnu dozvoljenu bzinu kretanja koju ne bi smjeli prekoraciti, na gradskoj saobracajnici ne postoje brze ni spore trake, voziti 40 km/h gdje je dozvoljeno 60 km/h nije prekrsaj. A by the way, ko li je to, u vozni, izmjerio da neko ide 40?
Da, kada vozim iza nekog jer nemam gdje da ga preteknem i ocitam svoju brzinu, nista lakse.
Ateista

#1011 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Jeff Bingham wrote:
Ateista wrote:

nisi ti autoritet da odredjujes sta je kontrolisano a sta nije, ima zakon koji to kaze a tvoje je da ga postujes :)
Nisam autoritet, ali imam dovoljno iskustva i znanja da procijenim sigurnu brzinu u datim okolnostima.

Moje je da ne ugrozim nikog, a do policije da me kazni ako ne postujem zakon. :D
Ateista

#1012 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

kakaljin wrote:
zateznistub wrote:
kakaljin wrote: Izgleda da ljudi nece da citaju zakone.

Po stazu se ne mora znati da je dobar vozac, ja ih znam nekoliko koji imaju vozackog staza vise nego ja godina pa i dalje neznaju voziti kako treba, to je relativan pojam.

Ima ljudi koji ne smiju voziti vise od 40 a imaju veliki staz u voznji

Pa sta bi onda rekli za grasove vozace i taksiste koji su klasifikovani kao profesionalni vozaci pa i dalje ne znaju voziti
Koliko puta sam u zadnje vrijeme vidio clanak "vozac Grasa udario pjesaka" i slicno. :-)
Jeff Bingham

#1013 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

a ko procjenjuje koliko ko ima iskustva i znanja? ti sam, na svoju ruku?
zli_hordas

#1014 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zli_hordas »

Jeff Bingham wrote:a ko procjenjuje koliko ko ima iskustva i znanja? ti sam, na svoju ruku?
Zavisi koliko pregledas utrka f1
kakaljin

#1015 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Jeff Bingham wrote:a ko procjenjuje koliko ko ima iskustva i znanja? ti sam, na svoju ruku?
to niko 100 % ne moze znati

pa to zapocetak mozes primjetiti po njegovoj nesigurnoj voznji, vozi ko da je sav isprepadan
Ateista

#1016 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

To se slazem da nema nacina da dokazem da li imam dovoljno iskustva i znanja, bar ne ovako na forumu.
Medjutim, vecina onih koji prodju malo vise kilometara sa mnom, pa cak i oni koji ne vole brzu voznju i u pocetku ih bude strah ali kasnije se osjecaju sigurno.
kakaljin

#1017 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Ateista wrote:
To se slazem da nema nacina da dokazem da li imam dovoljno iskustva i znanja, bar ne ovako na forumu.
Medjutim, vecina onih koji prodju malo vise kilometara sa mnom, pa cak i oni koji ne vole brzu voznju i u pocetku ih bude strah ali kasnije se osjecaju sigurno.

neko moze cestom da ide 80 a neko za tom istom cestom ne smije vise od 40, ali to je sve relativan pojam, bitno je da ako je neko brzi propusttiti ga na najbezbjednji nacin da prodje
Ateista

#1018 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

kakaljin wrote:
to niko 100 % ne moze znati

pa to zapocetak mozes primjetiti po njegovoj nesigurnoj voznji, vozi ko da je sav isprepadan
Lako je vidjeti kad neko ne zna voziti, ali je dosta teze vidjeti da li neko zna.

Ima ih dosta koji djeluju sigurno ali ne prate dovoljno i ne misle na dovoljno stvari pa naprave gresku.

Naravno, svakom se moze desiti greska, ali dobar vozac smanjuje mogucnost greske na minimum pracenjem saobracaja oko sebe i predvidjanjem eventualnih problema.
holowey

#1019 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

Ateista wrote:
holowey wrote:how convenient, zakon se tumaci onako kako ti odgovara u datom trenutku... jos malo pa ce se gazenje pjesaka u sred grada pravdati time da se pjesak ne smije nalaziti na kolovozu nego iskljucivo na zebri... kretanje brzinom od 40km/h, znaci govorimo o gradskoj saobracajnici, nije ometanje saobracaja, lijeva traka, da ponovim, na gradskoj saobracajnici, nije preticajna/brza traka, za dodatne informacije tu je jedinica za sigurnost saobracaja, zmaja od bosne 9, tel. 286 749
Pa pjesak se i ne smije nalaziti, osim ako zebra nije udaljena vise od... ne sjecam se tacno koliko metara...
To ne znaci da treba gaziti pjesake, ali ako se nadju tamo gdje ne smiju biti, oni su realno krivi.

Nije traka za preticanje, ali nije dozvoljeno njom ici ako se vozi ispod predvidjene przine.
ti udari pjesaka koji se nalazi mimo zebre pa ces vidjeti ko je kriv...

izadji iz svijeta gta i nfs, na gradskim saobracajnicama nema "predvidjene" brzine, postoji samo ogranicenje maksimalne dozvoljene
Ateista

#1020 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

zli_hordas wrote:
Zavisi koliko pregledas utrka f1
F1 i saobracaj su dvije potpuno razlicite stvari i rzahtijevaju potpuno drugaciju voznju.

Moze neko biti odlican F1 vozac, a da se ne snalazi u saobracaju i obrnuto.
kakaljin

#1021 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

holowey wrote:
Ateista wrote:

izadji iz svijeta gta i nfs, na gradskim saobracajnicama nema "predvidjene" brzine, postoji samo ogranicenje maksimalne dozvoljene

Van pjesackog prelaza je pjesak kriv, a druga je stvar sto ce vozac imati nocne more, nedao bog nikome da udari pjesaka.

radi cega je propisana kazna za pjesake koji prolaze na crveo i van pjesackog prelaza
Last edited by kakaljin on 09/11/2011 09:52, edited 1 time in total.
Ateista

#1022 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

holowey wrote:
Ateista wrote: Pa pjesak se i ne smije nalaziti, osim ako zebra nije udaljena vise od... ne sjecam se tacno koliko metara...

To je jedna od gluposti u nasem zakonu, vjerovatno bi isto bilo i da udaris pjesaka na autoputu kojim se pjesak nikako ne bi smio kretati... ali ja govorim o realnoj krivici, a ne onoj zvanicnoj.

Pusti se fta i nfs, ima clan u zakonu koji o tome govori, covjek fino postao taj clan nekoliko puta ali vi ga ignorisete jer vam ne odgovara.
Ateista

#1023 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

kakaljin wrote:
holowey wrote:
Ateista wrote: Pa pjesak se i ne smije nalaziti, osim ako zebra nije udaljena vise od... ne sjecam se tacno koliko metara...

Van pjesackog prelaza je pjesak kriv, a druga je stvar sto ce vozac imati nocne more, nedao bog nikome da udari pjesaka.
Na zalost, mislim da je prema nasem glupom zakonu vozac uvijek kriv, cak i ako je realno kriv pjesak.
zateznistub

#1024 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

Ateista wrote:Koliko puta sam u zadnje vrijeme vidio clanak "vozac Grasa udario pjesaka" i slicno. :-)
I po defoltu je vozac kriv. Znas li koliko taj vozac mjesecno predje kilometara puta? Po toj logici ni vozaci relija ili F1 ne znaju voziti jer boze moj ponekad se slupaju ili cak i poginu?
Ja imam staza preko 20 godina, vozio direktore i jednom jesam udario pjesaka. Jesam li ja los vozac?

Za one koji ce odmah graknuti info da je policija obavila uvidjaj i da je pjesak ne propisno prelazio ulicu.
Better Man

#1025 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Better Man »

quasar wrote:
respo wrote:pa pazi ako skontas on u biti i moze voziti svakom trakom 40 i ne krsi zakon jer nigdje nije odredjena minimalna brzina
i da krsi kako to mozes dokazati? ne mozes nikako
e sada kad bi svi bili sobracajno kulturni i postovali se izmedju sebe do toga ne bi ni dolazilo
Ne moze, jer zakon jasno kaze da se smije voziti samo krajnjom desnom trakom, a u ostalim trakama samo u slucaju ako ne smetas vozilima iza sebe, tj ne pravis kolonu. Dakle ovo nije uopste komplikovano za skontati i ne znam sta se tu naduravamo. Ko vozi sporo, nek se hebe u desnu stranu i nek pusti ostale da voze. Ko se ne zna prestrojiti za skretanje lijevo, nek ide pjeske ili nek vjezba prestrojavanje ili napravi krug po gradu dok se ne nauci. Zakon je tako propisao i neka je, jer je to logicno i posteno za sve ucesnike.

U gradu nema brze i spore trake i to si trebao da znaš. Vozač bira traku u zavisnosti gdje je krenuo. Ako će se isključivati na lijevu stranu vozi lijevom, a ako će na desnu desnom trakom ili srednjom ako želi nastaviti pravo. Pravilo da je lijeva za brzu vožnju, a desna za sporu važi samo na autoputu, a ne u gradu. Rijetko je u gradu čista cesta da možete voziti 60 km, uvijek naiđete na neka auta itd., a da ne spominjem semafore, tako da nemate pravo nekog kritikovati što vozi 40 km. To što ima tabla koja kaže da možeš voziti 60 km je jedno, a uslovi na cesti su drugo. Ništa mi mrže kad vidim kolonu i onaj iza trubi ovom ispred kao da mu je on kriv što ne može da poleti s autom, a i ispred njega ima automobila.
Post Reply