Radar Kazna bez zaustavljanja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Honda NSX

#1 Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Honda NSX »

Pozdrav,

Dobio sam kaznu za prekoračenje brzine. Piše da sam prekoračio za 14 km/h tamo gdje je ograničenje 40 km/h, kod škole pravac prema Skenderiji. Gdje je onaj znakić što upozorava koja je "vaša trenutna brzina"....
Navodno se to desilo u Junu ove godine!
Policija me nije zaustavljaja tu nikako ove godine, a koliko znam tu nema radara.
Je li moguće da me policija onako hinjski odnekud "upucala" i sada mi tek šalju kaznu??? Koliko ja znam moram biti zaustavljen za to? Ili kod skenderije tu ima neki radar za koji ja ne znam????
Hvala unaprijed.
burekodsira

#2 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by burekodsira »

valjda mora biti tacno vrijeme i datum prilozeni, a naravno da mora postojati i snimka u vidu slike... trazi na uvid ako sumnjas
Leftist

#3 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Leftist »

Postave tu one mobilne radare tj. postave auto i sluzi k'o radar isti onaj sto ima fiksiran kod RTV doma i tako pucaju kazne. To sam bas cuo na jednom sastanku je komandir jedan pric'o.
Honda NSX

#4 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Honda NSX »

burekodsira wrote:valjda mora biti tacno vrijeme i datum prilozeni, a naravno da mora postojati i snimka u vidu slike... trazi na uvid ako sumnjas
Imam pravo to tražiti na uvid je li? Jer nisam dobio nikakvu sliku ništa. Odem u stanicu i dobar dan mogu li dobiti na uvid? Ma piše vrijeme tačno, ali mi ništa ne znači.
Hvala drug
Honda NSX

#5 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Honda NSX »

Leftist wrote:Postave tu one mobilne radare tj. postave auto i sluzi k'o radar isti onaj sto ima fiksiran kod RTV doma i tako pucaju kazne. To sam bas cuo na jednom sastanku je komandir jedan pric'o.
ma divno.....pa znači sad te mogu gdje god hoš skinut......preletiš 11 na sat i eto ti kazne...........ovo je iskreno malo previše. Ja fakat podržavam policiju. treba dijeliti kazne, ali ovo je već iritantno. Sad svako ono debilno ograničenje 40 treba paziti.
Ateista

#6 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Ateista »

Koliko ja znam, imaju pokrete radare koji slikaju, ali isto tako mislim da ti moraju priloziti sliku kao dokaz.
karanana

#7 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by karanana »

imaju pokretne radare na autima. ali ne prilazu sliku u koverti. to valjda tek ako odes da je trazis. ne znam kako ta procedura trazenja slike ide.
Mini_Star

#8 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Mini_Star »

Honda NSX wrote:
burekodsira wrote:valjda mora biti tacno vrijeme i datum prilozeni, a naravno da mora postojati i snimka u vidu slike... trazi na uvid ako sumnjas
Imam pravo to tražiti na uvid je li? Jer nisam dobio nikakvu sliku ništa. Odem u stanicu i dobar dan mogu li dobiti na uvid? Ma piše vrijeme tačno, ali mi ništa ne znači.
Hvala drug
Plati kaznu i ne peglaj ni sebe ni sud. Na sudu ces izgubiti 100% i plus ces jos platiti sudske troskove.
eXit.LP

#9 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by eXit.LP »

Ne mogu da vjerujem da preko suda moraš potražiti dokaz (sliku) o kažnjavanju :S
Pa zar to ne bi uredno trebalo stići na adresu uz kaznu.

Je'bo ga sistem!
Optimist

#10 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Optimist »

Meni je u ponedjeljak stigla kazna o ucinjenom prekrsaju (prekoracenju brzine) na dan 14.07.2011 na Vilsonovom setalistu. Interesuje me zasto je proslo tacno 5 mjeseci da mi posalju kaznu? Ima li tu neki pravilnik, u kojem roku se mora obavijestiti pocinilac o izvrsenom prekrsaju?
Mini_Star

#11 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Mini_Star »

Optimist wrote:Meni je u ponedjeljak stigla kazna o ucinjenom prekrsaju (prekoracenju brzine) na dan 14.07.2011 na Vilsonovom setalistu. Interesuje me zasto je proslo tacno 5 mjeseci da mi posalju kaznu? Ima li tu neki pravilnik, u kojem roku se mora obavijestiti pocinilac o izvrsenom prekrsaju?
Puno je prekrsaja prekoracenja brzine tako da ne stignu da obrade sve tj. treba im par mjeseci. Znam da su na nekim radarima slali prekrsajne naloge samo za prekoracenja brzine veca od 20 km/h. Medjutim, sada izgleda ne tolerisu nista. Valjda zbog situacije i nedostatka para.
Dendrlix

#12 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Dendrlix »

Uh hebote, ja ga tamo vazda oko 50-60 vozim. Valjda nisam peh da sam naisao kad je taj mobilni radar postavljen.
chuchumbamayumbe

#13 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by chuchumbamayumbe »

Optimist wrote:Meni je u ponedjeljak stigla kazna o ucinjenom prekrsaju (prekoracenju brzine) na dan 14.07.2011 na Vilsonovom setalistu. Interesuje me zasto je proslo tacno 5 mjeseci da mi posalju kaznu? Ima li tu neki pravilnik, u kojem roku se mora obavijestiti pocinilac o izvrsenom prekrsaju?
Ima li na Vilsu bandera sa radarom, ili?!
Mini_Star

#14 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Mini_Star »

To su otprilike ovakvi radari:

Image

Ostavis ih na tronoscu, i oni "hvataju" prekoracenja brzine. Policija se samo skloni par metara od njih i to je to.

http://www.jenoptik.com/en-mobile-speed ... taradar-cd
Honda NSX

#15 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Honda NSX »

Mini_Star wrote:To su otprilike ovakvi radari:

Image

Ostavis ih na tronoscu, i oni "hvataju" prekoracenja brzine. Policija se samo skloni par metara od njih i to je to.

Za šta je ova dole raketa? Ako ne se ne staneš?
suljke

#16 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by suljke »

Slika se na uvid moze dobiti radnim danom od 08.30 do 16.00 sati provjereno.
U Sarajevu siva zgrada do "Importane centra"
Dendrlix

#17 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Dendrlix »

A jel' se placa slika?
AmADin_gospo

#18 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by AmADin_gospo »

parkiraju levati auto na "ostrvu" na skenderiji kod trolejbuske stanice i spavaju, a radar slika li slika.

što se tiče slike, svakome je pokažu na uvid, ne plača se ništa, na monitoru u stanici saobračajne policije kod importanea.
da se nebi izofirali, nemojte im govoriti "ma nisam ja, nevidim se na slici" jer vjerujte, kad zumiraju... uuuuhhhuuuuu, sa 100 metara vam prebroje sve dlake na glavi i vide karijes na kutnjaku ako ste se smijali kad vas je slikao :mrgreen:

budu ujutro i na vrbanja mostu kod podzida, parkiraju auto iza bandere i skrivaju se :lol: :lol:

ako neko naiđe neka ih slika, ja jučer nisam mogao od smijeha
poznanik

#19 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by poznanik »

Rok u kojem policija ima pravo dostaviti počiniocu prekršajnu prijavu je 12 mjeseci od dana nastanka prekršaja.
Optimist

#20 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Optimist »

chuchumbamayumbe wrote:
Ima li na Vilsu bandera sa radarom, ili?!
Mini_Star wrote:To su otprilike ovakvi radari:

Image

Otprilike ovakva skalamerija stoji, samo sto meni vise lici na dobar fotoaparat sa dobrim objektivom. Pocesto budu na Vilsu.
Chemist

#21 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Chemist »

Ovakvih sad ima svugdje, koliko ja znam Srednje-Bosanski kanton ih ima odavno i to svaka PU po vise komada, imaju ih u Unsko-Sanskom (nazalost provjereno na licnom iskustvu i kazni od 100 km), vidio sam na Ilidzi isto...razlika je samo u USK sto odmah zasutavljaju nakon 500 metara i uzimaju podatke vozaca, ostali uzimaju podatke od auta pa salju obavijest...uglavnom, nema vise brze voznje nigdje...
goran16v

#22 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by goran16v »

Kao sto su napisali, mobilni radari postoje i djeluju vec izvjesno vrijeme (kad je dosla 2 tura kamere). Interesuje me da li ti salju obavjest o pocinjenom prekrsaju (mjesto, vrijeme, reg. br., brzina) sa pozivom da das podatke onoga ko je vozio ili odmah rjesenje suda za prekrsaj sa kaznom kao sto ti salju kad te uhvati stacionarna kamera? Ako je obavjest onda snimak mozes pogledati u PU za sig. saobracaja Z. od Bosne, mislim soba 4 u prizemlju.
maxell_sarajevo

#23 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by maxell_sarajevo »

Majku im, ovo nije prevencija nego klasicna otimacina, valja otplatiti one sestice. :x

Postoji rjesenje, ako vozis npr.golfa IV maznes nekom golfu tablice i stavis na svoje vozilo i vozi. :D
goran16v

#24 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by goran16v »

maxell_sarajevo wrote:Majku im, ovo nije prevencija nego klasicna otimacina, valja otplatiti one sestice. :x

Postoji rjesenje, ako vozis npr.golfa IV maznes nekom golfu tablice i stavis na svoje vozilo i vozi. :D
Sjo sto ne mogu ove urotnicko zavjerenicke suplje jer istu takvu jedan genijalac danima propagira na susjednoj temi... Jel opstepoznato da je ogranicenje brzine u naseljenom mjestu 50, osim ako znakom nije drugacije odredjeno? Jest! Jel onda logicno da je ogranicenje od semafora na Vrbanji do znaka skola 50? Jest! Jel ima znak skola i ogranicenje brzine 40 na duzini od (mislim 150m)? Ako si vozio 10+ na ova ogranicenja jesi li prekrsio propis? Jesi! Jel normalno da za evidentirano krsenje propisa slijedi sankcija? Jest! Jel svako od nas svjestan da ce platiti tu sankciju? Jest! Jel iko ikad platio kaznu koja je veca od predvidjene? Nije! Gdje je tu otimacina?

Druga je stvar sto smo svi mi priuceni saobracajni inzenjeri i sto ogranicenje brzine postujemo tek ako znamo da bi moglo biti radala ili patrole i da je otimacina svaka druga opcija u kojoj vec unaprijed ne znamo gdje su se ustekali. U normalnim zemljama sve vrvi od presretaca i policije u civilu i to je za nas sredjena drzava i odlican sistem, a kad to kod nas uvedu, e to je vec otimacina. Pogovoto sto ovi su ovi zagovaraci da je ovo policijska drzava sa ciljem otimanja para listom manji od makova zrna kad se daje vozaclka i saobracajna na uvid.

Ima nasa policija rupa od kilometar u radu, za to nema opravdanja i daleko od toga da ih branim ali kako to da nikad nije "do nas"?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#25 Re: Radar Kazna bez zaustavljanja

Post by Romeo 80 »

goran16v wrote:
maxell_sarajevo wrote:Majku im, ovo nije prevencija nego klasicna otimacina, valja otplatiti one sestice. :x

Sjo sto ne mogu ove urotnicko zavjerenicke suplje jer istu takvu jedan genijalac danima propagira na susjednoj temi... Jel opstepoznato da je ogranicenje brzine u naseljenom mjestu 50, osim ako znakom nije drugacije odredjeno? Jest! Jel onda logicno da je ogranicenje od semafora na Vrbanji do znaka skola 50? Jest! Jel ima znak skola i ogranicenje brzine 40 na duzini od (mislim 150m)? Ako si vozio 10+ na ova ogranicenja jesi li prekrsio propis? Jesi! Jel normalno da za evidentirano krsenje propisa slijedi sankcija? Jest! Jel svako od nas svjestan da ce platiti tu sankciju? Jest! Jel iko ikad platio kaznu koja je veca od predvidjene? Nije! Gdje je tu otimacina?

Druga je stvar sto smo svi mi priuceni saobracajni inzenjeri i sto ogranicenje brzine postujemo tek ako znamo da bi moglo biti radala ili patrole i da je otimacina svaka druga opcija u kojoj vec unaprijed ne znamo gdje su se ustekali. U normalnim zemljama sve vrvi od presretaca i policije u civilu i to je za nas sredjena drzava i odlican sistem, a kad to kod nas uvedu, e to je vec otimacina. Pogovoto sto ovi su ovi zagovaraci da je ovo policijska drzava sa ciljem otimanja para listom manji od makova zrna kad se daje vozaclka i saobracajna na uvid.

Ima nasa policija rupa od kilometar u radu, za to nema opravdanja i daleko od toga da ih branim ali kako to da nikad nije "do nas"?
Teoretski je to sve u redu, ali mene zanima stanje u praksi. Ne možeš me uvjeriti da ovo što rade sa radarima nije otimačina novca jer je najlakše staviti radar na nekom glupom ograničenju od 40 ili 50 km/h (a glupih ograničenja puna Bosna) i beri pare!
Nije istina da u razvijenim zemljama sve vrvi od policije, to pričaj nekom drugom. Naravno da postoje policijske patrole,a li nigdje ne vidjoh veću koncentraciju hajduka u plavom nego u BiH, a više nesreća sa najtežim posljedicama.

Nešto je trulo u državi Danskoj!
Post Reply