Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
esso_sa

#1201 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

citro wrote:
staradis wrote:Čija je čuna veća
Nije ćuna nego ko će gluplje pitanje postaviti. Ne mogu vjerovati šta čitam ovdje, silni iskusni forumasi a malo ih razlikuje snagu motora od prenosnih odnosa. Onaj Ćuner sebi sastavio mjenjač da u 4-toj može ići 240 km/h. WTF ? Koja je svrha toga, sada je nova ideologija da treba imati što manje brzina u mjenjaću ?
Log-out !
Tema jeste skrenula sa naslova ali diskusiju u posljednjih par postova ne vidim kao glupu. Neko nesto moze i nauciti iz iste :thumbup:
A sto sam ja, Ćuner, sebi sastavio mjenjaČ (a ne mjenjaĆ) koji u 4. moze ici 240, ja imam svoje razloge. Nisam od tebe (niti nekoga treceg) uopste ni trazio misljenje po tom pitanju. Moj primjer je naveden iskljucivo za komparaciju u ranijoj diskusiji
citro

#1202 Re: Potrosnja

Post by citro »

esso_sa wrote:
citro wrote:
staradis wrote:Čija je čuna veća
Nije ćuna nego ko će gluplje pitanje postaviti. Ne mogu vjerovati šta čitam ovdje, silni iskusni forumasi a malo ih razlikuje snagu motora od prenosnih odnosa. Onaj Ćuner sebi sastavio mjenjač da u 4-toj može ići 240 km/h. WTF ? Koja je svrha toga, sada je nova ideologija da treba imati što manje brzina u mjenjaću ?
Log-out !
Tema jeste skrenula sa naslova ali diskusiju u posljednjih par postova ne vidim kao glupu. Neko nesto moze i nauciti iz iste :thumbup:
A sto sam ja, Ćuner, sebi sastavio mjenjaČ (a ne mjenjaĆ) koji u 4. moze ici 240, ja imam svoje razloge. Nisam od tebe (niti nekoga treceg) uopste ni trazio misljenje po tom pitanju. Moj primjer je naveden iskljucivo za komparaciju u ranijoj diskusiji
A što si ga sastavio takvog, baš me interesuje ? Ako ima neki dobar razlog volio bih čuti.
P.S. Ova replika na Č i Ć - to je inaČe mana ljudi odraslih u Sarajevu. Jeste nekome smiješno, ali ni ja od tebe nisam tražio mišljenje kako da pišem.
esso_sa

#1203 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

Za mjenjac, realno, ne tice te se :D Sastavio za svoje potrebe i jer mi tako odgovara. I nisam sigurno radio napamet, sve je dobro i sa razlogom proracunato
Svako sarafa sebi onako kako mu pase, a ako tebi nesto sto neko radi na svom autu nije jasno ili ti je mozda glupo, to ti ne daje za pravo da ljude prozivas i prisivas neke glupe epitete. :thumbup:

P.S.
Odrastao sam i ja u Sarajevu (prije 30+ godina i rodjen u istom, mozes mislit') i neces vjerovati, ali i u sarajevskim skolama se uci pravopis, bez obzira sto u govoru ne razlikujemo "tvrdo/meko" C :thumbup: Ali i sam kazes da pravopis nije tema emisije, slazem se. Nismo svi pismeni jebiga...
supercali

#1204 Re: Potrosnja

Post by supercali »

citro wrote:

P.S. Ova replika na Č i Ć - to je inaČe mana ljudi odraslih u Sarajevu. Jeste nekome smiješno, ali ni ja od tebe nisam tražio mišljenje kako da pišem.
onda ocito znas malo sarajlija iliti ljudi koji su odrasli u sarajevu
madner

#1205 Re: Potrosnja

Post by madner »

Volio bi viditi diagram tog motora od 250 prije i poslje.

Recimo na ovom primjeru prije i poslje (sto je aproksimacija nove turbine)

Image

Image

Tvrdim da ovo auto, sa istim mjenjacem mora imati drugu brzinu na istom broju okretaja. Jer ako uvrstim u formulu za brzinu snagu, dobijem druge rezultate.
citro

#1206 Re: Potrosnja

Post by citro »

supercali wrote:
citro wrote:

onda ocito znas malo sarajlija iliti ljudi koji su odrasli u sarajevu
Možda nisam previše druželjubiv pa i ne poznajem, ali definitivno pripadam generaciji autohtonih sarajlija. Možda onom manjem dijelu koji ti ne poznaješ.
supercali

#1207 Re: Potrosnja

Post by supercali »

hoces da kazes da mjesas č i ć?
NediM17

#1208 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

preludezalude wrote:Posto je tema o potrosnji, evo malo i slika moje potrosnje, danas uslikano:

Image
Ovo je prosjecna potrosnja kombinovane voznje na oko 4000km

Image
kilometraza na koju je izmjerena gore prikazana potrosnja

Image
danas izmjerena prosjecna potrosnja na relaciji Sarajevo-Konjic uz max deranje uz Ivan Sedlo

Image
Ovo je jedna slika potrosnje za one koji mjere potrosnju na 10-20-30 kilometara. Mjereci tako, ovo gore je moja potrosnja kad vozim najekonomicnije.
:lol:

Ne znam sta ove slike dokazuju, ja cu ti uslikati svoj board sa 0.0l/100km i brzinom od 100km/h.

Ne znam samo kako drugi lazu da im auto od 4.000 ccm trosi 10-15 litara i oni "nemalo" lazu, a ti istinu zboris sa svojih 4.700ccm i 16 litara plina.

Image

I vidim nesto si mi se mnogo raspitivao za dijelove, kao da te ne slusa taj Grand Cherokee bas najbolje?
citro

#1209 Re: Potrosnja

Post by citro »

esso_sa wrote:Za mjenjac, realno, ne tice te se :D Sastavio za svoje potrebe i jer mi tako odgovara. I nisam sigurno radio napamet, sve je dobro i sa razlogom proracunato
Svako sarafa sebi onako kako mu pase, a ako tebi nesto sto neko radi na svom autu nije jasno ili ti je mozda glupo, to ti ne daje za pravo da ljude prozivas i prisivas neke glupe epitete. :thumbup:

P.S.
Odrastao sam i ja u Sarajevu (prije 30+ godina i rodjen u istom, mozes mislit') i neces vjerovati, ali i u sarajevskim skolama se uci pravopis, bez obzira sto u govoru ne razlikujemo "tvrdo/meko" C :thumbup: Ali i sam kazes da pravopis nije tema emisije, slazem se. Nismo svi pismeni jebiga...
To što si ti odrastao u Sarajevu prije 30 i više godina daje ti legitimno pravo da teoretski budeš moje dijete. Možda je pravopis u moje vrijeme bio malo drugačiji nego u tvoje. Možda su tolerance u svemu tom bile drugačije.
Epitete koje si ti uputio meni ne želim komentirati, to je ionako gubljenje vremena.
Ćuneru moj dragi, nisi mi odgovorio na pitanje, i čini mi se da odgovor vješto kriješ - čemu takav raspored prenosnih odnosa u mjenjaču ? Evo, samo sam radoznao, zašto mi nemožeš odgovoriti na to pitanje ? Ili se ti stidiš svog odgovora ?
Daj, prosvijetli nas sviju ovdje, i priznaj čemu to služi. Poštedi nas dakle tapkanja u mraku. Ako to ima svoje opravdanje daj nam da te slijedimo, vođo naš.
Sa velikim rešpektom prema kraljevima brzina u našoj dragoj BiH,lijepi pozdrav !
citro

#1210 Re: Potrosnja

Post by citro »

supercali wrote:hoces da kazes da mjesas č i ć?
Supercali, da se nešto razumijemo ti i ja. Hebe mi se na kraju krajeva za Č i Ć, mnogo je bitnije da ne miješam druge stvari.
Na kraju, malo je (veoma malo) zemalja na svijetu koji razlikuju ta dva neobična suglasnika. Ako se oko toga trebamo ovdje nadmudrivati onda je za nas jedino rješenje bijeg u Honduras.
supercali

#1211 Re: Potrosnja

Post by supercali »

mjesas ti izgleda mnogo stvari al nebitno
citro

#1212 Re: Potrosnja

Post by citro »

supercali wrote:mjesas ti izgleda mnogo stvari al nebitno

Ma daj, čemu to ? Šta ja to na kraju krajeva miješam ? Pun mi je šlajpek tih nedorečenih misli, ili reci što imaš ili šuti i poklopi se.
supercali

#1213 Re: Potrosnja

Post by supercali »

pa rekao sam sto sam imao
a i nije tema da o tome nastavimo
citro

#1214 Re: Potrosnja

Post by citro »

supercali wrote:pa rekao sam sto sam imao
a i nije tema da o tome nastavimo
I nije.
A šta je uopšte ovdje tema, zna li iko? Osim da se pojedinci prave prepametni i pokušavaju učiti druge ?
Slabo se išta ovdje da pročitati da vrijedi, odatle i moja (biće vjerovatno po mnogim i prepotentna ) reakcija.
citro

#1215 Re: Potrosnja

Post by citro »

madner wrote:Volio bi viditi diagram tog motora od 250 prije i poslje.

Recimo na ovom primjeru prije i poslje (sto je aproksimacija nove turbine)

Image

Image

Tvrdim da ovo auto, sa istim mjenjacem mora imati drugu brzinu na istom broju okretaja. Jer ako uvrstim u formulu za brzinu snagu, dobijem druge rezultate.

Kako matematika ovih dana ?
Vrati se na Basic, ako mlin za kafu okreneš dva puta izači će toliko i toliko kafe, bez obzira na snagu kojom vrtiš. Probaj !
Hebo te, nako toliko satirike i sarkazma koje si prosuo ovdje ne mogu da vjerujem da ovo ne kontaš !!!
preludezalude

#1216 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:
preludezalude wrote:Posto je tema o potrosnji, evo malo i slika moje potrosnje, danas uslikano:

Image

Image

Image
danas izmjerena prosjecna potrosnja na relaciji Sarajevo-Konjic uz max deranje uz Ivan Sedlo

Image
Ovo je jedna slika potrosnje za one koji mjere potrosnju na 10-20-30 kilometara. Mjereci tako, ovo gore je moja potrosnja kad vozim najekonomicnije.

Ne znam sta ove slike dokazuju, ja cu ti uslikati svoj board sa 0.0l/100km i brzinom od 100km/h.

Ne znam samo kako drugi lazu da im auto od 4.000 ccm trosi 10-15 litara i oni "nemalo" lazu, a ti istinu zboris sa svojih 4.700ccm i 16 litara plina.

Image

I vidim nesto si mi se mnogo raspitivao za dijelove, kao da te ne slusa taj Grand Cherokee bas najbolje?
Iz posta u post ispadas sve gluplji i gluplji. Da imas imalo pameti obratio bi paznju na to koliko je tesko to auto sto se prodaje na piku.
NediM17

#1217 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

sema911s wrote:
NediM17 wrote:To je bilo potezanje sa nekih 160km/h, do 200km/h sam mu bjezao, nakon cega me sustize i prestize.
drug ti na 200 ni u jednu krivinu nemozes uci a kamo li izaci,. a auto putu tome sto spominjes imas svakih kilometar krivinu,.,

ti na 200kmh predje oko 53m, da ti postignes brzinu od 200 treba ti nekih 20sec od 160-200kmh,. sto bi reklo minimum kilometar e sada nastupaju te krivine gdje tvoje avto (motor gume i orenos) nemogu da ostanu na zadanoj putanji,

dzaba ti prica o cipovanju spustanju, remusu, spojlerima jer fizika nije na tvojoj strani

a posto na auto putu nemas kilometar pravca tebi il laze sat ili si prespavo ko ja,.,

taj crdi na 4000rpm nema ni 20konja, jer te je ecu izgasio, i radi doslovno na safe mode, gorivo lose i dostigao si davno limit kojimotor moze da okrene,.,

i da ti ces reci da moze ok moze ali tvoje gume su 175 55 15 gazni sloj iste je 55m*10m,. i to je nedovoljno da pri toj brzini uspijes savladat krivinu pred tobom ,.,
Jesi li ti ikada isao ovim nasim autoputem? Mozda na cijelom autoputu ima jedna krivina kroz koju ne mozes proci 200km/h i to zato sto te iza nje doceka kamera (radar). Sto se guma tice, ne znam gdje nadje neku ovu divlju dimenziju i neka te to ne brine, gume su 205/55-16 Michelin sa V brzinskim indeksom (do 240km/h), tako da ce posluziti i kada skinem blokadu (valjda nece ici preko 240km/h :mrgreen: ). Sto se tice fizickog izgleda, auto je potpuno fabricki, nikakvi Remusi, spojleri, skracene opruga (razgrijanih brenerom :lol: ), jedino je motor "čipsovan". Taman i da mi treba kilometar od 160 do 200km/h, nikakav problem, autoputa ima skoro 50km, skoro od Zenice pa do Vogosce, a pravi vozac koji ima pravi auto od momenta izlaska iz tunela "1. mart" pa do radarskih kamera moze voziti 200km/h svo vrijeme ukoliko mu ostali ucesnici u saobracaju to dozvole. Ovo nesto "ECU izgasi, ima 20konja" i sl. ne bih da komentarisem, jer ne znam sta je pisac zelio da kaze, jedinu opasku koju mogu napisati na to je da se ne kaze "izgasiti", nego ugasiti.
preludezalude

#1218 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

Evo Nedime jos jedna slika samo za tebe.

relacija Mostar-Sarajevo-Mostar

Image

:-D :-D :-D
Dodam jos max 1l plina (ovisno gdje se sipa) i racunica kaze da trosi kao 6,5litara benzina.
:lol: :lol: :lol:
Last edited by preludezalude on 03/10/2014 01:37, edited 1 time in total.
NediM17

#1219 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

preludezalude wrote:
NediM17 wrote:

Image

Image

Image

Image

Image

Iz posta u post ispadas sve gluplji i gluplji. Da imas imalo pameti obratio bi paznju na to koliko je tesko to auto sto se prodaje na piku.
Ti kada ostanes bez argumenata pocnes da vrijedjas. Taj auto je cca. 200kg tezi od tvog (2053kg, pusti ove kvazipodatke sa pika, ja ti govorim ono sto kaze fabrika), sto je otprilike nekih 10%. A po fabrickim podacima je jaci od tvog (ima vise ks iako manje kubika) i sada ono najbitnije. PO FABRICKIM PODACIMA, TROSI MANJE OD TVOG, i onda dolazimo do konkluzije da si i ti jedan najobicniji lazov koji valjda tjesi sebe da mu auto malo trosi. Ali sta ces, sam pao sam se ubio, doduse ti si hadzija, jer ipak ne moze svaki voziti takav auto. Ko sebi moze priustiti da ga kupi, moze ga i tociti bez problema.

P.S. Kakva je to lahurija od auta, kada nema ni dvije tone, ili je to mozda karoserija od karbonskih vlakana :lol: ? Pa moj rizojed Sorento 2.5 CRDi je imao preko 2 tone. Pozdrav za tebe i uzivaj i dalje sa 16l litara plina (ali na 50km :lol: ).
preludezalude

#1220 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

Jedna molba za tebe Nedime. Imam video na kojem sam snimao svoje ubrzanje, pa ako mozes da mi izmjeris koje imam ubrzanje 0-100. Ti si dobar sa stopericom.

http://speedy.sh/MYQq9/video-2013-09-22-17-38-49.mp4
preludezalude

#1221 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:
preludezalude wrote:
NediM17 wrote:

Image

Ti kada ostanes bez argumenata pocnes da vrijedjas. Taj auto je cca. 200kg tezi od tvog (2053kg, pusti ove kvazipodatke sa pika, ja ti govorim ono sto kaze fabrika), sto je otprilike nekih 10%. A po fabrickim podacima je jaci od tvog (ima vise ks iako manje kubika) i sada ono najbitnije. PO FABRICKIM PODACIMA, TROSI MANJE OD TVOG, i onda dolazimo do konkluzije da si i ti jedan najobicniji lazov koji valjda tjesi sebe da mu auto malo trosi. Ali sta ces, sam pao sam se ubio, doduse ti si hadzija, jer ipak ne moze svaki voziti takav auto. Ko sebi moze priustiti da ga kupi, moze ga i tociti bez problema.

P.S. Kakva je to lahurija od auta, kada nema ni dvije tone, ili je to mozda karoserija od karbonskih vlakana :lol: ? Pa moj rizojed Sorento 2.5 CRDi je imao preko 2 tone. Pozdrav za tebe i uzivaj i dalje sa 16l litara plina (ali na 50km :lol: ).
Koliko si plitak u razmisljanju, a evo i zasto:
1. to vozilo je kao sto i sam kazes teze od mog 200kg
2. to vozilo ima vecu snagu od mog za preko 20%
3. to vozilo (mislim, nisam siguran) ima 4 brzine dok moj ima 5 brzina

Pitanje za tebe: Da li mislis da je teze vozilo odraz nekog tehnoloskog napretka ili je to mozda lakse vozilo?
NediM17

#1222 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

preludezalude wrote:Jedna molba za tebe Nedime. Imam video na kojem sam snimao svoje ubrzanje, pa ako mozes da mi izmjeris koje imam ubrzanje 0-100. Ti si dobar sa stopericom.

http://speedy.sh/MYQq9/video-2013-09-22-17-38-49.mp4

Neko ko ima takav auto, trebao bi da ima kameru koja snima makar 720p, da ne kazem 1080p, snimak je toliko ocajan da se ne moze raspoznati koje je obrtomjer a koje brzinomjer, a kamoli nesto drugo. Drugo zamolio bih te da skines onu papansku navlaku sa volana (vjerovatno to ima svoj razlog jer je volan ohrndan i ofucan od silnih ruku koje su presle preko njega), ali i za to ima lijeka. Posto u mom malom gradu koze ima ljudi koji je ti to napraviti za nevelike pare, od 70KM za vjestacku kozu pa do 200KM za pravu. A sada mi je jasnije zasto ti je auto tako lagan, vjerovatno su ovi drveni detalji napravljeni od balze (nadam se da znas sta je balza). I nakon svega, je li ti to majke ti ovaj video posljedni adut, posto sam te ubio argumentima i posto sa svakim novim postom tones sve dublje u svoje lazi o tome da ti auto trosi 16 litara.

A sto se tice ubrzanja, sad mi nesto naumpade. Madner se na forumu dokazao kao vrsni fizicar, pa evo ti ovaj link sa formulama (mada ja vjerujem da to madner ima sve u malom prstu :lol: ) http://hr.wikipedia.org/wiki/Ubrzanje , samo neka ubaci tvoje podatke pa vjerujem da cete dobiti vremena reda preciznosti 1ms.

Pozdrav za tebe i uzivaj sa 16l/50km.

P.S. Odoh sad spavati, i molim te konsultuj se sa madnerom pa objavite rezultate "urbi et obri".
NediM17

#1223 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

preludezalude wrote: Koliko si plitak u razmisljanju, a evo i zasto:

Pitanje za tebe: Da li mislis da je teze vozilo odraz nekog tehnoloskog napretka ili je to mozda lakse vozilo?
Joj nemoj dalje, potonu ti skroz do dna... Sta hoces da kazes, da je ta razlika u tezini odraz tehnoloskog napretka Jeep-a u odnosu na Chevroleta? Razlika u tezini mozda poticne od solidnijih materijala koji su koristeni u proizvodnji tog Chevy-ja (npr. oni koriste svedski celik, a tvoj Jeep mozda kineski), pa je mozda njegov blok gusani, a tvoj od lakih legura itd...

A taj tehnoloski nazadni Chevy kako god okrenes, sa vecom mason trosi manje od tvog tehnoloski naprednog Jeep-a. :lol: , a ti kazes da on "nemalo laze" kada kaze da trosi 15l/100km, a ti zboris istinu pravu kada kazes da tvoj trosi 16.5l/100km. :lol:

P.S. I nemoj se vise brukati, idi spavaj, jutro je pametnije od veceri, mozda ti se razbistri um do ujutru pa nesto pametno napises. Haj' sad zdra'o!
preludezalude

#1224 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:
preludezalude wrote: Koliko si plitak u razmisljanju, a evo i zasto:

Joj nemoj dalje, potonu ti skroz do dna... Sta hoces da kazes, da je ta razlika u tezini odraz tehnoloskog napretka Jeep-a u odnosu na Chevroleta? Razlika u tezini mozda poticne od solidnijih materijala koji su koristeni u proizvodnji tog Chevy-ja (npr. oni koriste svedski celik, a tvoj Jeep mozda kineski), pa je mozda njegov blok gusani, a tvoj od lakih legura itd...

A taj tehnoloski nazadni Chevy kako god okrenes, sa vecom mason trosi manje od tvog tehnoloski naprednog Jeep-a. :lol: , a ti kazes da on "nemalo laze" kada kaze da trosi 15l/100km, a ti zboris istinu pravu kada kazes da tvoj trosi 16.5l/100km. :lol:

P.S. I nemoj se vise brukati, idi spavaj, jutro je pametnije od veceri, mozda ti se razbistri um do ujutru pa nesto pametno napises. Haj' sad zdra'o!
Ne, ovo sam ti spomenuo zbog tvog Sorenta i tvog hvalisanja time tj tezine od preko 2 tone. Nije za pohvalu nikako.

Samo nastavi da uzivas i trkas se sa svojim autom od 8,8 sekundi 0-100, a gornja granica konkurenta ti je 110ks. :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa ti kad bi se potrkao s nekim ko stvarno pravi 8,8 sekundi, otpuhao bi te tako da ti vise nikad nebi palo na pamet da pricas ovo sta pricas zadnjih nekolike stranice. Znas li kad ces praviti 8,8 sekundi? Kad olaksas auto za 300kg.
nemezis

#1225 Re: Potrosnja

Post by nemezis »

Izvinite, moram nesto prokomentarisati. Ne mogu da vjerujem da se raspravlja o tome da li auto ide brze ili sporije na istim obrtaja motora u istom stepenu prenosa u zavisnosti od snage motora! Ne trebaš biti inžinjer za to,
tehničko obrazovanje iz
osnovne škole bi trebalo da bude dovoljno.
Post Reply