Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#176 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Oni se "azijati" bore da budu poštovani.....samo drugacijom taktikom... 
-
Me_again
#177 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Nisam se javio da bih te ubjedjivao sta trebas kupiti. Samo kazem da ja ne bih. I ta dogma oko azijskih auta je stvarno pretjerana.nivla wrote: ↑12/08/2020 23:02vidi stoji sve sto si ti rekao, ali molim te reci mi za ove pare kojeg azijata novog da kupimMe_again wrote: ↑12/08/2020 22:48 Stvar ukusa i pristupa. Ja, na primjer, ne bih kupio udareno auto. Ok, mala ogrebotina ili ulegnuce prolazi ali dvoje vrata i blatobran - ne hvala. To sam ja, mozda staromodan ali tako razmisljam.
S druge strane, ako govorimo o savremenim modelima Kia-e i Hyundai-a, o kojim aftermarket dijelovima govorimo ? Ti auti u prvih 100.000 km ne potrose nista od dijelova, a i u narednih 100.000 km je vrlo upitno sta se treba mijenjati osim u redovnom odrzavanju. Ovo je rezultat mog licnog iskustva jer trenutno "gonim" jednog (zapravo dva ali nije bitno) Hyundai-a koji ima blizu 100.000 km. Kupljen nov ne tako davno. Zamijenio sam do sada -nista ! Ni jedna sijalica, nisam cak ni disk plocice mijenjao. O diskovima da ne pricamo, izgledaju skoro kao novi. Redovno - filteri, ulje, PK remen na 60.000 km i svjecice na 90.000 km. To je sve.
Prema tome, suvise je dogme i fame na forumu o polovnim, premium i azijatskim smecima od auta.
Nego, vrijeme ovom mom je za udaju, ako ima musterija za polovnog nepremijuma koji nece trositi lovu na kvarove, nece ga krasti i koji mu nece produziti spolovilo neka se javi na pp![]()
na autu nisu ispucani airbagovi, ofarbana i kitovana vrata i blatobran zamijenjen, nista vitalno nije osteceno, farovi, hauba, sve stoji kao kad je izasao iz fabrike, svabi bilo skupo popraviti, kod nas nije
sta moram nakon ovih servisa jos promijeniti u sljedecih 100k, vjerovatno ulje i filtere 6 puta, ako jos sta ode nije bas da ce trebati uloziti do cijene novog slicnog auta, ne mora nuzno biti azijat
auto nisam kupio da bih pokazao nesto, cak mi karavan i nije nesto sto mi se svidja, ali potrebe diktiraju sta kupiti
najvise papana za volanom u posljednje vrijeme vidjam za volanom mazdi, sportage-a, tucsona i slicnih vozila, hem se ne znaju drzati svoje trake, hem nemaju pojma o voznji
opelasi u stilu serifa tu najvise prednjace
Sto se papaka tice, onog dana kada ne budu prednjacili u VW, Audi i BMW mozda cu se i ja vratiti tim markama. A to se nece skoro desiti.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#178 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Istina. Fino je kad omladina koja je jos mlada i nevina ovako razumije stanje u drzavi.Mlad i Nevin wrote: ↑12/08/2020 21:50 Jbt vi ovdje raspravljati o nekim ciframa a raja u bosni uglavnom voza auta 5-10 milja kapak. Sarajevo je izuzetak, tu je izgleda sramota vozati bilo sta ispod 30 milja.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#179 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Chuna moze biti tvrda samo ako je pored tebe neko kvalitetno grlo, a kvalitetna grla mozes pokupiti samo sa tvrdim dugmicima clanova Koncerna.
Cak i kad onemocas i chuna je meksa nego sto bi ti htio, kupis sebi clana Koncerna da to popravis. Kad si cuo za nekog lika koji prolazi kroz krizu srednjih godina koji je sebi kupio Renoa? Ili Kiju? Nikad.
- nepass1
#180 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Moja iskustva sa polovnim autima, tj. iskustva mojih prijatelja/porodice:
Seat 2006g kupljen 2015g od prijatelja. Placen 10k vozio stariji covjek. Brzo nakon kupovine otisao zamajac popravak oko 500KM, otisli podizaci prozora ne znam koliko popravak, onda neke sitne zajebancije nesta lupka kucka, zeza uvijek. Najgori kvar klima, nece da hladi, nije do freona. Kazu oko 300KM popravak ali ne garantuju da ce se napraviti, ni danas ne radi.
Bmw 3, ne znam godiste placen 19k, isto zamajac otisao, popravak 1300KM.
Bmw 5 xdrive placen 24k, otisao 4x4 pogon, sex popravak oko 4k.
Audi a4 ca. 2008g, ne znam tacno placen 21k. Sjebao se nesta dsg popravak preko 2kKM.
Santa fe placen 18kKM, ne znam godise, ustanovljeno da je vracen sa 300k na 200k, konstantno neki sitniji kvarovi od 200 do 400KM.
Uglavnom uvijek nesta smeta na tim autima nikako ih dovesti u stanje da si bar sest mjeseci rahat, ako nista brisac zajebaje. Jes da je merak sjesti u njih osim seata, koji je kanta
Iskustva sa novim autima
Fabija kupljena nova 2008 ili 2009. Redovan servis, jednom promjenio brisace i rucna bila otisla, nikako nije hvatala.
Vitara 2018g do sad samo redovan servis.
Octavia 1.6tdi kupljena 2016, samo redovan servis, negdje na 70k mjenjani diskovi ali i vlasnik vozi kao da je na reliju.
Prosle godine uzeo novu zamjena staro za novo
Druga octavia isto 1.6 tdi isto godiste, manje presla i samo redovan servis, ceka se nova da se isporuci staro za novo.
Ne znam ali ja nemam zivaca ni zivota da stalno ganjam majstore i gatam sta bi moglo biti. Pored toga osjecam se namagarcenim ako kupim auto koje je preslo 450k i realno kosta 15k a ja ga kupim sa 150k i cijenom od 20k. Moze ono tip top biti, ali te je neko zajebao i vala nmg tu satisfakciju nekom dopustiti.
Ova prva oktavia, nju sam mogao kupiti i htio sam. Dobio bih je za 15k koliko je auto kuca nudila uz zamjenu staro za novo. Samo nisam mogao da budem 1,5g bez auta.
Seat 2006g kupljen 2015g od prijatelja. Placen 10k vozio stariji covjek. Brzo nakon kupovine otisao zamajac popravak oko 500KM, otisli podizaci prozora ne znam koliko popravak, onda neke sitne zajebancije nesta lupka kucka, zeza uvijek. Najgori kvar klima, nece da hladi, nije do freona. Kazu oko 300KM popravak ali ne garantuju da ce se napraviti, ni danas ne radi.
Bmw 3, ne znam godiste placen 19k, isto zamajac otisao, popravak 1300KM.
Bmw 5 xdrive placen 24k, otisao 4x4 pogon, sex popravak oko 4k.
Audi a4 ca. 2008g, ne znam tacno placen 21k. Sjebao se nesta dsg popravak preko 2kKM.
Santa fe placen 18kKM, ne znam godise, ustanovljeno da je vracen sa 300k na 200k, konstantno neki sitniji kvarovi od 200 do 400KM.
Uglavnom uvijek nesta smeta na tim autima nikako ih dovesti u stanje da si bar sest mjeseci rahat, ako nista brisac zajebaje. Jes da je merak sjesti u njih osim seata, koji je kanta
Iskustva sa novim autima
Fabija kupljena nova 2008 ili 2009. Redovan servis, jednom promjenio brisace i rucna bila otisla, nikako nije hvatala.
Vitara 2018g do sad samo redovan servis.
Octavia 1.6tdi kupljena 2016, samo redovan servis, negdje na 70k mjenjani diskovi ali i vlasnik vozi kao da je na reliju.
Prosle godine uzeo novu zamjena staro za novo
Druga octavia isto 1.6 tdi isto godiste, manje presla i samo redovan servis, ceka se nova da se isporuci staro za novo.
Ne znam ali ja nemam zivaca ni zivota da stalno ganjam majstore i gatam sta bi moglo biti. Pored toga osjecam se namagarcenim ako kupim auto koje je preslo 450k i realno kosta 15k a ja ga kupim sa 150k i cijenom od 20k. Moze ono tip top biti, ali te je neko zajebao i vala nmg tu satisfakciju nekom dopustiti.
Ova prva oktavia, nju sam mogao kupiti i htio sam. Dobio bih je za 15k koliko je auto kuca nudila uz zamjenu staro za novo. Samo nisam mogao da budem 1,5g bez auta.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#181 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
meni za mojih privatnih manje od 10k kilometara godišnje, ne treba nov auto
službeno godišnje 40k, ili evo što Me again govori, 100k nabio u 2-3 godine, to će slabo koji polovan izdržati ikako...
kojih je više, što u danu pređu 15km ili 600km? ko kupuje auto što mu treba, a ko kupuje jer je to nešto aman i jedina investicija u životu gdje je pare bacio i ostavio na sred puta
službeno godišnje 40k, ili evo što Me again govori, 100k nabio u 2-3 godine, to će slabo koji polovan izdržati ikako...
kojih je više, što u danu pređu 15km ili 600km? ko kupuje auto što mu treba, a ko kupuje jer je to nešto aman i jedina investicija u životu gdje je pare bacio i ostavio na sred puta
-
Milenkov buraz
#182 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Nisam vala ni za nekog ko je kupio Golfa ili Audi Q5 sa 200.000km na satu a da prolazi tzv. krizu srednjih godina. Čuo sam da su ljudi kupovali brodove, brodice, Porsche, Ferari, rasnog konja, helikopter, prokockali bogastva, potrošili na rasne brazilske kurave ali da se "kriza srednjih" godina liječi lošim polovnjacima iz VW/Audi koncerna to samo frontalni kokuzi koji se zaduži na kredu mogu u Bosni.Entropio wrote: ↑12/08/2020 23:39Chuna moze biti tvrda samo ako je pored tebe neko kvalitetno grlo, a kvalitetna grla mozes pokupiti samo sa tvrdim dugmicima clanova Koncerna.
Cak i kad onemocas i chuna je meksa nego sto bi ti htio, kupis sebi clana Koncerna da to popravis. Kad si cuo za nekog lika koji prolazi kroz krizu srednjih godina koji je sebi kupio Renoa? Ili Kiju? Nikad.
- nepass1
#183 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Kad smo kod ferrarija ko vozi onog crnog. Je li nov ili polovan 
-
saabsa
#184 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Ne vidim opciju "manja klasa star godinu do 30-40000 na satu"...
Za te pare uzmeš vani iz koncerna Atecu ili Kodiaqa sa malom kilometražom a sa već dosta nižom cijenom nego što je bio nov.
Za te pare uzmeš vani iz koncerna Atecu ili Kodiaqa sa malom kilometražom a sa već dosta nižom cijenom nego što je bio nov.
-
Mlad i Nevin
#185 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Nisam bas tako mlad kao nekad, 28 napunio. A vala ide mi na k kad se diskutuje o tim preskupim vozilima a 90% na cesti su polovne karine i to na kredit. Ima skupih auta na cestama to znam ali nije bas da svaki dan sretnem nesto od 40+ kila maraka, dok Skode, audije, golfove, astre i sl mezare euro 3 ili 4 srecem svaki dan. Vec sam negdje napomenuo kako jaran ima servis i cesto sam dole, kakvih sve krseva dodje i kakvih ima vlasnika to je za nepovjerovat. Ljudi bukvalno polovne plocice zele da stave na disk. Ali jebiga sramota je vozat punta, mora se vozati Passat 6 ili audi 4 na guzoveEntropio wrote: ↑12/08/2020 23:33Istina. Fino je kad omladina koja je jos mlada i nevina ovako razumije stanje u drzavi.Mlad i Nevin wrote: ↑12/08/2020 21:50 Jbt vi ovdje raspravljati o nekim ciframa a raja u bosni uglavnom voza auta 5-10 milja kapak. Sarajevo je izuzetak, tu je izgleda sramota vozati bilo sta ispod 30 milja.
-
Juka Jebach
#186 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Ljudi po Bosni vozaju mnogo bolja auta nego neki u EU drzavama, pogledaj na sjeveru vozaju se auta preko 100hKM. Istina ima i onih koji vozaju krntije ali pogledaj Cazin ili Brcko tamo svako malo porsche, ferrari, R8, G klasa. I to nisu stranci nego nasi ljudi.Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 13:04Nisam bas tako mlad kao nekad, 28 napunio. A vala ide mi na k kad se diskutuje o tim preskupim vozilima a 90% na cesti su polovne karine i to na kredit. Ima skupih auta na cestama to znam ali nije bas da svaki dan sretnem nesto od 40+ kila maraka, dok Skode, audije, golfove, astre i sl mezare euro 3 ili 4 srecem svaki dan. Vec sam negdje napomenuo kako jaran ima servis i cesto sam dole, kakvih sve krseva dodje i kakvih ima vlasnika to je za nepovjerovat. Ljudi bukvalno polovne plocice zele da stave na disk. Ali jebiga sramota je vozat punta, mora se vozati Passat 6 ili audi 4 na guzoveEntropio wrote: ↑12/08/2020 23:33Istina. Fino je kad omladina koja je jos mlada i nevina ovako razumije stanje u drzavi.Mlad i Nevin wrote: ↑12/08/2020 21:50 Jbt vi ovdje raspravljati o nekim ciframa a raja u bosni uglavnom voza auta 5-10 milja kapak. Sarajevo je izuzetak, tu je izgleda sramota vozati bilo sta ispod 30 milja.
- Rockefeller
#187 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Mene ne interesuje ko kakvo auto vozi. Okrenem se samo za meni kul autom.
Poy!
Poy!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#188 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
takvi bi i na punta i na biciklo stavljali polovno sve ,nema veze sta imaju, isto je ,fukara u dusi...Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 13:04 Vec sam negdje napomenuo kako jaran ima servis i cesto sam dole, kakvih sve krseva dodje i kakvih ima vlasnika to je za nepovjerovat. Ljudi bukvalno polovne plocice zele da stave na disk. Ali jebiga sramota je vozat punta, mora se vozati Passat 6 ili audi 4 na guzove
-
Mlad i Nevin
#189 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Ama jarane vozaju i Bentley i Rolls Royce, to stoji ali ja govorim o everyday autima kod nas. Jel ti vidis svaki dan na cesti Porse ili S klasu or something like that?Juka Jebach wrote: ↑13/08/2020 13:28Ljudi po Bosni vozaju mnogo bolja auta nego neki u EU drzavama, pogledaj na sjeveru vozaju se auta preko 100hKM. Istina ima i onih koji vozaju krntije ali pogledaj Cazin ili Brcko tamo svako malo porsche, ferrari, R8, G klasa. I to nisu stranci nego nasi ljudi.Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 13:04Nisam bas tako mlad kao nekad, 28 napunio. A vala ide mi na k kad se diskutuje o tim preskupim vozilima a 90% na cesti su polovne karine i to na kredit. Ima skupih auta na cestama to znam ali nije bas da svaki dan sretnem nesto od 40+ kila maraka, dok Skode, audije, golfove, astre i sl mezare euro 3 ili 4 srecem svaki dan. Vec sam negdje napomenuo kako jaran ima servis i cesto sam dole, kakvih sve krseva dodje i kakvih ima vlasnika to je za nepovjerovat. Ljudi bukvalno polovne plocice zele da stave na disk. Ali jebiga sramota je vozat punta, mora se vozati Passat 6 ili audi 4 na guzove
- konektovan
#190 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Opa, malo se ingliš ućio..... 
-
Juka Jebach
#191 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 15:28Ama jarane vozaju i Bentley i Rolls Royce, to stoji ali ja govorim o everyday autima kod nas. Jel ti vidis svaki dan na cesti Porse ili S klasu or something like that?Juka Jebach wrote: ↑13/08/2020 13:28Ljudi po Bosni vozaju mnogo bolja auta nego neki u EU drzavama, pogledaj na sjeveru vozaju se auta preko 100hKM. Istina ima i onih koji vozaju krntije ali pogledaj Cazin ili Brcko tamo svako malo porsche, ferrari, R8, G klasa. I to nisu stranci nego nasi ljudi.Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 13:04
Nisam bas tako mlad kao nekad, 28 napunio. A vala ide mi na k kad se diskutuje o tim preskupim vozilima a 90% na cesti su polovne karine i to na kredit. Ima skupih auta na cestama to znam ali nije bas da svaki dan sretnem nesto od 40+ kila maraka, dok Skode, audije, golfove, astre i sl mezare euro 3 ili 4 srecem svaki dan. Vec sam negdje napomenuo kako jaran ima servis i cesto sam dole, kakvih sve krseva dodje i kakvih ima vlasnika to je za nepovjerovat. Ljudi bukvalno polovne plocice zele da stave na disk. Ali jebiga sramota je vozat punta, mora se vozati Passat 6 ili audi 4 na guzove
Evo vogosca kao primjer, svaki dan cola sa porsche cayannom (2017) ide negdje ili ima jedan sa sivom G klasom (msm 2012 da je) jalu necemo spominjati on sa svojom G klasom svugdje ide ali. Ne znam za druge opstine/gradove i tako ali ovo sto mi je rodjak pricao posto je on u vog i kada god sam otisao kod njega sve su to neka premium auta.
- CikCikCikPogodi
#192 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Gdje su Mazde CX-3 nestale, ova CX-30 sa ovim mrsavim ekranom stvarno ruzno izgleda.
Bolje uzeti CX-3 negdje vani.
https://www.custojusto.pt/viana-do-cast ... i-31281851
-
saabsa
#193 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Drug ne znam gdje ti živiš, ali u Sarajevu svaki dan od Neđarića do centra dok prođeš srest ćeš barem 2-3 porschea, Q8 ili neki bijesan BMW ili Mercedes...Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 15:28Ama jarane vozaju i Bentley i Rolls Royce, to stoji ali ja govorim o everyday autima kod nas. Jel ti vidis svaki dan na cesti Porse ili S klasu or something like that?Juka Jebach wrote: ↑13/08/2020 13:28Ljudi po Bosni vozaju mnogo bolja auta nego neki u EU drzavama, pogledaj na sjeveru vozaju se auta preko 100hKM. Istina ima i onih koji vozaju krntije ali pogledaj Cazin ili Brcko tamo svako malo porsche, ferrari, R8, G klasa. I to nisu stranci nego nasi ljudi.Mlad i Nevin wrote: ↑13/08/2020 13:04
Nisam bas tako mlad kao nekad, 28 napunio. A vala ide mi na k kad se diskutuje o tim preskupim vozilima a 90% na cesti su polovne karine i to na kredit. Ima skupih auta na cestama to znam ali nije bas da svaki dan sretnem nesto od 40+ kila maraka, dok Skode, audije, golfove, astre i sl mezare euro 3 ili 4 srecem svaki dan. Vec sam negdje napomenuo kako jaran ima servis i cesto sam dole, kakvih sve krseva dodje i kakvih ima vlasnika to je za nepovjerovat. Ljudi bukvalno polovne plocice zele da stave na disk. Ali jebiga sramota je vozat punta, mora se vozati Passat 6 ili audi 4 na guzove
- konektovan
#194 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Q8 ica ima skoro k'o i dvičina po Sarajevu.. 
-
Mlad i Nevin
#195 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Jarane reko sam ja da je Sarajevo druga prica, tu je sva krema u drzavi...
- mirsek
#196 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Ruzan i skup. Isto kao i x6.
Cisto da se pokaze da imas para.
- konektovan
#197 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
- mirsek
#198 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
Meni je previse kockast i ostrih linija, doduse takva je citava nova generacija, ne svidja mi se, nije moj ukus.konektovan wrote: ↑13/08/2020 18:38Meni je samo skup....da izvineš.![]()
- nepass1
#199 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
X6 je rugoba, q8 za moje oko savrsenstvomirsek wrote: ↑13/08/2020 18:41Meni je previse kockast i ostrih linija, doduse takva je citava nova generacija, ne svidja mi se, nije moj ukus.
-
Milenkov buraz
#200 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH
CikCikCikPogodi wrote: ↑13/08/2020 16:11 Gdje su Mazde CX-3 nestale, ova CX-30 sa ovim mrsavim ekranom stvarno ruzno izgleda.