Plin?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bmx
#77 Re: Plin?
ja imam jedno banalno pitanje: kako ide sa potrosnjom plina? mislim, da li je isto kao i sa benzinom? npr. ako trosim 8,5l na 100km, je li to isto vazi i za potrosnju plina? eto, hvala 
-
ja1977
#78 Re: Plin?
Zavisi od sistema kojeg imas.
Karburator +10%
sekvencijalni +2%
snaga otprilike isto tako samo minus
Karburator +10%
sekvencijalni +2%
- bmx
#79 Re: Plin?
hm, ja vozim fiat punto ('97. god), 1.1 motor...koji li je sistem kod mene? ja pojma nemamja1977 wrote:Zavisi od sistema kojeg imas.
Karburator +10%
sekvencijalni +2%
-
kEN0
#80 Re: Plin?
renault 18 , 1982 , karburator
otvoreno : 7,5 - 8,5 zavisi ...
po gradu : 10 ~ 13
otvoreno : 7,5 - 8,5 zavisi ...
po gradu : 10 ~ 13
- Macan Online
#81 Re: Plin?
Passat 1,8B 90 KS, 1994 god.
Benzin:
Gradska 10l
Otvorena 7l
Plin:
Gradska 13l
Otvorena 10l
Ovo je potrošnja mog pasata, realno bez laganja.
Benzin:
Gradska 10l
Otvorena 7l
Plin:
Gradska 13l
Otvorena 10l
- Macan Online
#82 Re: Plin?
Passat 1,8B 90 KS, 1994 god.
Benzin:
Gradska 10l
Otvorena 7l
Plin:
Gradska 13l
Otvorena 10l
Benzin:
Gradska 10l
Otvorena 7l
Plin:
Gradska 13l
Otvorena 10l
-
frngla
#83 Re: Plin?
sto kupujete uopste benzince i cigancite ugradjujete plin, a hocete na silu da vozite motore zapremine 1.8 2.0 2.5, kupite sebi dizela taman ce vam skuplji biti za te pare sto date za ugradnju plina
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#84 Re: Plin?
Nemaš ti pojma! Probaj pa pričaj nešto...frngla wrote:sto kupujete uopste benzince i cigancite ugradjujete plin, a hocete na silu da vozite motore zapremine 1.8 2.0 2.5, kupite sebi dizela taman ce vam skuplji biti za te pare sto date za ugradnju plina
-
AdnanSA
#85 Re: Plin?
To je standardna priča gradskih trkača. Ko biva auto sporo ide na plin, puno gube snage itd. Poslje ti isti trkači sipaju za petaka i prave đirove.frngla wrote:sto kupujete uopste benzince i cigancite ugradjujete plin, a hocete na silu da vozite motore zapremine 1.8 2.0 2.5, kupite sebi dizela taman ce vam skuplji biti za te pare sto date za ugradnju plina
@Romeo Stipu ih. Što manje raje vozi na plin manja je i potražnja a samim tim i cijena plina.
-
AdnanSA
#86 Re: Plin?
Ista potrošnja je i kod mene samo je auto Volvo od 140 KS.Macan Online wrote:Passat 1,8B 90 KS, 1994 god.
Benzin:
Gradska 10l
Otvorena 7l
Plin:
Gradska 13l
Otvorena 10l
- neno23
#87 Re: Plin?
Ma nema u plinu nista loše...A ljudi sta izvodite šta će vam plin u 1,1 ili 1,4 motoru??!! Plin se isplati ugradit u motore većeg obujma od 2,0 pa na dalje pogotovo u motore veće kubikaze...Jedina prava mana plina je to sto gubite prtljazni prostor.. A plin moze stetit samo ako iz auta izvlačite dušu odnosno non stop kurite na visokim okretajima onda skraćujete vijek motora...Skurite ventile i neke dijelove plinske instalacije...I nemojte miješat atest plinske instalacije rezervoara i atest sistema ubrizgavanja ili cjelokupne instalacije...U nekim servisima to rade posebno jedno a posebno drugo...
-
sfera
#88 Re: Plin?
Planiram kupiti Audija A4 2002/03 godiste i ugraditi plin u njega, koji mi motor preporucujete da uzmem. Kazu mi da kupim 1.8T (150 ks) da ne trosi toliko mnogo a solidno ide i da su dosta pouzdani motori.
- Macan Online
#89 Re: Plin?
Imam jedno pitanje za kolege po gorivu
Primjetio sam u zadnje vrijeme da mi auto nejednako troši plin.
Uslovi vožnje su uglavnom isti:
-Svakodnevno "pos'o, kuća, birtija";
-Toplo vrijeme (avgust - septembar 09);
-Stil vožnje isti, gradska;
Sipam svuda:
-Terex, Dobrinja
-Proming, kod Žice
-Energopetrol, Mostarsko Raskršće
Ovakva je situacija u zadnjih pet sipanja:
Točim uvijek za 20 KM i dobijem 25 do 26 l plina (zavisi o cijeni).
Vozim dok nestane plina u rezervaru.
Potrošnja na 100 km:
1. sipanje: 13l
2. sipanje: 20l
3. sipanje: 12,5l
4. sipanje: 16l
5. sipanje: 14,9l
Prije mi je uvijek trošio 13l gradske +/- 0,5l.
Otvorena: prije 9l, sada oko 12l.
Bila prilično pouzdana potrošnja.
Ima li neko od vas istu situaciju?
Šta može biti razlog ovolikim oscilacijama?
Da li je do kvaliteta plina?
Nisam ništa čačkao oko instalacije.
Čitam na forumima da može biti Lambda sonda ???
Passat 1994.
1,8B 90KS.
Plin ugrađen 2007.
Prešao 200000.
Primjetio sam u zadnje vrijeme da mi auto nejednako troši plin.
Uslovi vožnje su uglavnom isti:
-Svakodnevno "pos'o, kuća, birtija";
-Toplo vrijeme (avgust - septembar 09);
-Stil vožnje isti, gradska;
Sipam svuda:
-Terex, Dobrinja
-Proming, kod Žice
-Energopetrol, Mostarsko Raskršće
Ovakva je situacija u zadnjih pet sipanja:
Točim uvijek za 20 KM i dobijem 25 do 26 l plina (zavisi o cijeni).
Vozim dok nestane plina u rezervaru.
Potrošnja na 100 km:
1. sipanje: 13l
2. sipanje: 20l
3. sipanje: 12,5l
4. sipanje: 16l
5. sipanje: 14,9l
Prije mi je uvijek trošio 13l gradske +/- 0,5l.
Otvorena: prije 9l, sada oko 12l.
Bila prilično pouzdana potrošnja.
Ima li neko od vas istu situaciju?
Šta može biti razlog ovolikim oscilacijama?
Da li je do kvaliteta plina?
Nisam ništa čačkao oko instalacije.
Čitam na forumima da može biti Lambda sonda ???
Passat 1994.
1,8B 90KS.
Plin ugrađen 2007.
Prešao 200000.
- dinaraaa
#90 Re: Plin?
Moze biti uzrok lambda sonda ili svjecice ili nesto od struje.
A gledao sam na tv kako u Danskoj na nekim pumpama varaju , toce plin koji je namijenjen za kucanstvo
40% Propan / 60% Butan Ljeti
60% Propan / 40% Butan Zimi
je ispravna mjesavina za auta to je pravi LPG
Pa moze da bude i 70:30 Propan \ Butan ali to je zadnja granica.
Problemi nastaju ispod ovih vrijednosti npr
95%Propan 5%Butan koji se koristi u kucanstvu , ovdje moze da poraste potrosnja i preko 20% od uobicajene.
Zbog cega je to tako , zato jer je Butan skuplji i logicno prodaju *uda pod bubrege
A gledao sam na tv kako u Danskoj na nekim pumpama varaju , toce plin koji je namijenjen za kucanstvo
95%Propan 5%Butan koji se koristi u kucanstvu , ovdje moze da poraste potrosnja i preko 20% od uobicajene.
Zbog cega je to tako , zato jer je Butan skuplji i logicno prodaju *uda pod bubrege
- Macan Online
#91 Re: Plin?
dinaraaa wrote:Moze biti uzrok lambda sonda ili svjecice ili nesto od struje.
Ako u Danskoj varaju, onda i kod nas sigurno
- dinaraaa
#92 Re: Plin?
Pa tamo izgleda redovno kontrolisu upozoravaju itd..izd..
A ovdje nema ko da provjeri niti ima aparatura ...bar mislim. Mislim da niti sa tecnim gorivima benzin i sl. nema redovne kontrole kvaliteta
A ovdje nema ko da provjeri niti ima aparatura ...bar mislim. Mislim da niti sa tecnim gorivima benzin i sl. nema redovne kontrole kvaliteta
-
AdnanSA
#93 Re: Plin?
I ja sam primjetio isti slučaj sa potrošnjom.
Nekada malo više nekada malo manje ali se u principu vrti oko 13 litara plina gradske i prigradske vožnje.
Čini mi se da kada naspem na Promingu potrošnja bude oko 14-15 litara a kada sipam na Terexu i EP na mostarskom raskršću tada je oko 13 litara.
Na otvorenom nema šanse da sidje ispod 10 litara.
Ja imam jedan drugi problem a to su detonacije plina koje se ponekad javljaju prilikom niskih obrtaja. 1500-2000 rpms.
Kontam da je do svjećica jer plin traži 100% ispravno sagorijevanje. Na benzin kad vozim nemam tih problema.
Trenutno koristim Beru svjećice koje su prešle samo 5-6 hiljada km.
Mislim ih zamijeniti sa Češkim Brisk svjećicama koje su specijalno namijenjene za auta sa LPG.
Mnogi nisu sigurno čuli za Brisk ali to je firma koja radi prvu ugradnju za VW, Škodu , Renault i Volvo.
Oni stariji će se sigurno sjetiti imena PAL. Brisk je bivši PAL i eto sada proizvode 45 miliona komada godišnje.
Nekada malo više nekada malo manje ali se u principu vrti oko 13 litara plina gradske i prigradske vožnje.
Čini mi se da kada naspem na Promingu potrošnja bude oko 14-15 litara a kada sipam na Terexu i EP na mostarskom raskršću tada je oko 13 litara.
Na otvorenom nema šanse da sidje ispod 10 litara.
Ja imam jedan drugi problem a to su detonacije plina koje se ponekad javljaju prilikom niskih obrtaja. 1500-2000 rpms.
Kontam da je do svjećica jer plin traži 100% ispravno sagorijevanje. Na benzin kad vozim nemam tih problema.
Trenutno koristim Beru svjećice koje su prešle samo 5-6 hiljada km.
Mislim ih zamijeniti sa Češkim Brisk svjećicama koje su specijalno namijenjene za auta sa LPG.
Mnogi nisu sigurno čuli za Brisk ali to je firma koja radi prvu ugradnju za VW, Škodu , Renault i Volvo.
Oni stariji će se sigurno sjetiti imena PAL. Brisk je bivši PAL i eto sada proizvode 45 miliona komada godišnje.
- dottore
#94 Re: Plin?
kako samo cisti propan shebe motror, prljaviji jedinaraaa wrote:Moze biti uzrok lambda sonda ili svjecice ili nesto od struje.
i na ovoj mješavini, 95%propana u odnosu na 40%60, potrošnja je duplo veca
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#96 Re: Plin?
Logično jer je propan "kraći" za jedan atom ugljika u lancu (i dva pripadajuća vodika) i ima manju toplinsku moć. Sa druge strane propan kuha na oko -40tak°C a butan na oko 9°C i zimi na "minusima" čisti butan neće raditi, tj. traži podgrijavanje, te se zato koristi mješavina.kako samo cisti propan shebe motror, prljaviji je
i na ovoj mješavini, 95%propana u odnosu na 40%60, potrošnja je duplo veca
- Macan Online
#97 Re: Plin?
Sada je stvarno teško predpostaviti šta bi mogao biti razlog povećane potrošnje:
Loš plin ili svjećice ili nešto treće.
Najrađe bih odvezao auto kod nekoga ko se dobro razumije u autoelektriku i da polako ispita (jedno po jedno) da li je elektrika OK?
Mislim fizička ispravnost (svjećice, kablovi, razvodna kapa, L-sonda itd.), onda paljenje i ostale stvari koje se tu mogu uštimati.
Može li neko predložiti iz svog iskustva dobrog i smirenog autoelektričara koji je opremljen potrebnim znanjem i adekavtnim aparatima.
ASA ne dolazi u obzir
Loš plin ili svjećice ili nešto treće.
Najrađe bih odvezao auto kod nekoga ko se dobro razumije u autoelektriku i da polako ispita (jedno po jedno) da li je elektrika OK?
Mislim fizička ispravnost (svjećice, kablovi, razvodna kapa, L-sonda itd.), onda paljenje i ostale stvari koje se tu mogu uštimati.
Može li neko predložiti iz svog iskustva dobrog i smirenog autoelektričara koji je opremljen potrebnim znanjem i adekavtnim aparatima.
ASA ne dolazi u obzir
-
sLLayer
#98 Re: Plin?
Ja hocu da ugradim plin na gliser na motor dvotaktni 30KS jer je velika potrosnja benzina (mjesavine) pa ne znam da li je to izvodivo ?
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#99 Re: Plin?
Može, ako se riješi problem raspršivanja ulja u smjesu zraka i plina...
-
AdnanSA
#100 Re: Plin?
Dobiću direktno od proizvođaća iz Ćeške.1971 wrote:Adnane gdje si kupovao Brisk svjecice??