Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#14876 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ned071 wrote:
NediM17 wrote:Nece kosilica da mi upali... Dolazi gorivo u zdjelu plovka, ali nece dalje prema motoru... Struja je ok jer kad joj nalijem benzina u usis odradi malo...

Vjerovatno dizna zacepljena? Cime probati ocistiti, savjet neki?

P.S. Ne salim se.
Ako ti se da teglit, safeta zajke, preko puta rasadnika, ima na kapiji reklama stihl. Dobar majstor pravo
Probacu sam jos promijeniti svjecicu i ocistiti karburator.
Ne mogu je fakat prljavu i smrdljivu od benzina vucati po autu, a ako ne proradi razlog vise da kupim samohodnu.

https://www.olx.ba/artikal/29579009/kos ... 96p-6-0ks/

Gledaj zvijeri. :evil:
Sodom1

#14877 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

bitanga_sa_otesa wrote::( :(
Image
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#14878 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corolla02 »

NediM17 wrote:
Ned071 wrote:
NediM17 wrote:Nece kosilica da mi upali... Dolazi gorivo u zdjelu plovka, ali nece dalje prema motoru... Struja je ok jer kad joj nalijem benzina u usis odradi malo...

Vjerovatno dizna zacepljena? Cime probati ocistiti, savjet neki?

P.S. Ne salim se.
Ako ti se da teglit, safeta zajke, preko puta rasadnika, ima na kapiji reklama stihl. Dobar majstor pravo
Probacu sam jos promijeniti svjecicu i ocistiti karburator.
Ne mogu je fakat prljavu i smrdljivu od benzina vucati po autu, a ako ne proradi razlog vise da kupim samohodnu.

https://www.olx.ba/artikal/29579009/kos ... 96p-6-0ks/

Gledaj zvijeri. :evil:
a kad je zadnji put palila?
tempuser

#14879 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

BAN___KAI wrote:
Osiguranje mi je Sarajevo osiguranje. I mislim da bi bilo mozda najbolje da sutra prvo svratim do auto limara i lakirera i da trazim njegovu procjenu koliko bi on to naplatio. Bez ikakve papirologije. Da bar imam neki broj u glavi prije nego što odem do osiguravajuceg društva i bace mi neku cifru u facu.

I btw evo sad nešto kontam da ce me usluge limarstva i lakiranja dosta koštati. Zar nije bolje kupiti citava vrata? :D Evo gledam na piku se krecu oko 50km iako nema baš crne boje kao što je moje. ILi na autootpadu.
Dobro bilo da ti napravi procjenu, cak i zvanicnu na papiru.
Nece ti odmah niko baciti cifru, a pogotovo ne u facu. Kao sto sam ti i ranije napisao, a citaj pazljivije, ti ces otici u svoje osigiranje (Sarajevo osigiranje) da prijavis stetu i urade zapisnik. Oni ce taj predmet proslijediti osigiranju kamiona koje ce ti pismenim putem poslati ponudu.
Vrata se u svakom slucaju mijenjaju, ali bilo da kupis neka nova u zastiti ili polovna na otpadu ces morati farbati u svoju nijansu. Farbanje vrata kog boljeg limara je cca 200 KM, polovan retrovizor je max 50 KM, znaci sve 300 KM i nek bude jos 100 KM nepredvidjenih stavki popravis za 400 KM. Iste cijene koje si ti nasao i koje sam ti ja napisao procjenitelji imaju u malom prstu pa sad sam skontaj gdje je onih 1200-1800 koliko su te savjetovali i koliko ce ti ponuditi. U najboljem slucaju ovo sti sam ti izracnao plus jedna stoja.
the_hooligan_ec

#14880 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Moze li neki savjet bar ovi iskusniji a ovi sto misle zezati nek' samo zaobidju! Sta se dobija promjenom 15-ki felgi aluminijskih na 17-ke isto alu sem estetike. Koliko tu trap ima opterecenje da li je preporucljivo ili da se ostane na 15" ? opel astra h je u pitanju ...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14881 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

the_hooligan_ec wrote:Moze li neki savjet bar ovi iskusniji a ovi sto misle zezati nek' samo zaobidju! Sta se dobija promjenom 15-ki felgi aluminijskih na 17-ke isto alu sem estetike. Koliko tu trap ima opterecenje da li je preporucljivo ili da se ostane na 15" ? opel astra h je u pitanju ...
prednost je samo estetska,nista drugo,bolje popunjava rupu u glatobranu,izgleda opasnije,ne odvaljuje trapove (to su seoske supljare)skuplje su ti gume,skuplja montaza...ako ti auto sluzi za normalnu upotrebu vozi na fabricki deklarisanim dimenzijama.
the_hooligan_ec

#14882 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

bitanga_sa_otesa wrote:
the_hooligan_ec wrote:Moze li neki savjet bar ovi iskusniji a ovi sto misle zezati nek' samo zaobidju! Sta se dobija promjenom 15-ki felgi aluminijskih na 17-ke isto alu sem estetike. Koliko tu trap ima opterecenje da li je preporucljivo ili da se ostane na 15" ? opel astra h je u pitanju ...
prednost je samo estetska,nista drugo,bolje popunjava rupu u glatobranu,izgleda opasnije,ne odvaljuje trapove (to su seoske supljare)skuplje su ti gume,skuplja montaza...ako ti auto sluzi za normalnu upotrebu vozi na fabricki deklarisanim dimenzijama.
Hvala bitanga mnogo jasnije :)
530i

#14883 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Najveća je tu razlika u udobnosti i cijeni guma, jer se smanjuje bočni dio gume i 17" gume su skuplje. Ako su koji broj šire možda i malo veća potrošnja goriva, ali i bolje držanje u krivinama.

edit: bitanga me preteče...u principu to je to.
bitanga_sa_otesa

#14884 Re: Pitamo Mehanicare ?

ma potrosnja je neznatno veca,neudobnost je malo vise izrazena jer je guma manjeg profila :thumbup:
530i

#14885 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Upravo tako, fol je da obim točka ostaje identičan ili veoma sličan :thumbup:
Petroley

#14886 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Petroley »

Atego wrote:majstor za Forda u Zenici ?
Imas Mirzu u Raspotociju, odlican majstor. Al Strong auto je po meni zakon! Nivo profesionalnosti, ljubaznosti, brzine usluge je zapanjajuca.
Vozio kod njih Focusa na servis..odusevljen...
Ned071

#14887 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

205 55 16 je fabrika na astri h. Bolje ti ne treba
Throttle

#14888 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Petroley wrote:
Atego wrote:majstor za Forda u Zenici ?
Imas Mirzu u Raspotociju, odlican majstor. Al Strong auto je po meni zakon! Nivo profesionalnosti, ljubaznosti, brzine usluge je zapanjajuca.
Vozio kod njih Focusa na servis..odusevljen...
Meni su u Strongu zeznuli saraf na karteru, neko nabijao inbus u torx, tzv. serifova zvijezda i kad je zavrtao proklizao. Ocu istresli 5l ulja u motor pa vadili necim a ide 4litra itd. Litar u kanisteru koji ostane nije dobio. Nisu mi znali ustimat optiku trapa. Ima i tamo svega, kao i skoro svugdje pa samo malo pristupi opreznije servisiranju. Sto se Zenice tice, u odnosu na raznorazne mahalce dosta je profesionalnije al nije bajno
bitanga_sa_otesa

#14889 Re: Pitamo Mehanicare ?

uvijek kontaj da iz tih servisa odu svi koji nesto znaju.nece nijedan majstor raditi za 800 maraka,svi rade kuci...ostaju djeca na praksi ili neki unaprijedjeni pk radnici koji ne bi mogli mesti radionicu da su tu pravi majstori.zato se desavaju takve stvari...
Petroley

#14890 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Petroley »

A dobro jasno je da nema savrsenstva, kazem svoje iskustvo par puta vozio njima bilo sve po JUS-u. Sestra takodjer kod njih servisira..nije imala nikakvih problema. A da ima djece na praksi i pk majstora sigurno ima..samo ocito da sam pao u ruke nekom iskusnijem mehanicaru pa sam imao srece...doduse mjenjao sam samo nosace motora kod njih i jednom me neke senzor zezao pa su to rijesili.. :D
condy

#14891 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Par njih u Ze ima koji rade privatno a imaju opremljenu mehanicarsku radnju. Ne znam koliko kosta ona dizalica, ali mislim da je to jako bitno imati u radnji i da to ima svaki ozbiljniji majstor. Znam za tri cetri majstora samo koji imaju dizalicu svi ostali rade u kanalu.
bitanga_sa_otesa

#14892 Re: Pitamo Mehanicare ?

zavisi od nosivosti i izvedbe...dvostubne su od 2500-7000 km
condy

#14893 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Nije jeftina investicija. Zbog toga ih malo ima privatno. Opet to su stvari u koje se ulaze postepeno i planski.
BAN___KAI

#14894 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BAN___KAI »

tempuser wrote:
BAN___KAI wrote:
Osiguranje mi je Sarajevo osiguranje. I mislim da bi bilo mozda najbolje da sutra prvo svratim do auto limara i lakirera i da trazim njegovu procjenu koliko bi on to naplatio. Bez ikakve papirologije. Da bar imam neki broj u glavi prije nego što odem do osiguravajuceg društva i bace mi neku cifru u facu.

I btw evo sad nešto kontam da ce me usluge limarstva i lakiranja dosta koštati. Zar nije bolje kupiti citava vrata? :D Evo gledam na piku se krecu oko 50km iako nema baš crne boje kao što je moje. ILi na autootpadu.
Dobro bilo da ti napravi procjenu, cak i zvanicnu na papiru.
Nece ti odmah niko baciti cifru, a pogotovo ne u facu. Kao sto sam ti i ranije napisao, a citaj pazljivije, ti ces otici u svoje osigiranje (Sarajevo osigiranje) da prijavis stetu i urade zapisnik. Oni ce taj predmet proslijediti osigiranju kamiona koje ce ti pismenim putem poslati ponudu.
Vrata se u svakom slucaju mijenjaju, ali bilo da kupis neka nova u zastiti ili polovna na otpadu ces morati farbati u svoju nijansu. Farbanje vrata kog boljeg limara je cca 200 KM, polovan retrovizor je max 50 KM, znaci sve 300 KM i nek bude jos 100 KM nepredvidjenih stavki popravis za 400 KM. Iste cijene koje si ti nasao i koje sam ti ja napisao procjenitelji imaju u malom prstu pa sad sam skontaj gdje je onih 1200-1800 koliko su te savjetovali i koliko ce ti ponuditi. U najboljem slucaju ovo sti sam ti izracnao plus jedna stoja.
Hvala puno na pomoci :bih: Otici cu sutra i raspitati se prvo kod limara
drug_profi

#14895 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

BAN___KAI wrote:
Citao sam negdje da je najbolje otici u ovlašteti opel servis i platiti im da procijene štetu, i onda sa tom procjenom idem u moje osiguranje i do njih je hoce li prihvatiti taj iznos. Malo me ovo sve zbunjuje :-)
Evo meni sad kazu da mogu minimalno izvuci 1500-1800km
Sad auto i struze i pravi cudne zvukove a da ne pricam o traumi koju sam dozivio. Kamion me vukao sa sobom

Kao što kolega kaže. Auto je potpuno amortizovano kroz godine starosti i opel servis će ti dati procjenu štete koja se odnosi na glanc nove fabričke dijelove, a koji će biti veći od vrijednosti tvog auta. To ti ni jedno osiguranje neće prihvatiti.
Već je neko napisao da se ovo može napraviti za četiri stoje. Može, i da ti kusur ostane.
Otiđi svom limaru i nek ti da predračun, bolje pismeni, ali može i usmeno. Ako nemaš limara/lakirera, preporučujem ti majstora iza DZ Omer Maslić (ako si iz SA).
Tvoj osiguravatelj/štetar će slikati sva oštećenja i proslijediti uz zahtjev osiguravatelju krivca i to je sva njihova uloga u ovom. Dalje ti direktno komuniciraš.
Osiguranje će ti ponuditi nešto tipa 200-250 maraka. Odbij i napravi pismeni prigovor u roku. U prigovoru iznesi da imaš procjenu svog majstora koja je veća. Tražiće i da obrazložiš. Zato slikaj kvalitetno sva oštećenja koja vidiš.Slike ti služe kao osnova za veću procjenu. Pismeni predračun sa nabrojanim radovima ovdje može biti vrlo koristan.
Dobro argumentovan prigovor vodi novoj ponudi koja može biti dovoljno dobra.

Koliko ovdje vidim, jeftinije ti je da ti se izvuče ovaj ulubljeni dio i popeglaju vrata nego da kupuješ komplet nova. Mislim da bi za oko 300 mogao riješiti vrata i retrovizor. Ostaje ti ta plastika na blatobranu. Tu bi vjerovatno najbolje bilo ne dirati ništa jer će ti se otvoriti cijeli posao oko blatobrana, korozija i sl.
To što čuješ cvrkutav zvuk dok voziš, otiđi do mehaničara nek utvrdi šta je. Možda je kakav ležaj stradao od guranja i sl, pa da pokušaš i to naplatiti.
Ned071

#14896 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

mozda moze pomoci u vezi sa procjenom... ja sam se prosle godine kucnuo s covjekom na raskrsnici, ja bio kriv... imao je udubljenje na blatobranu, slomljenu ratkapu i vrata su bila "povucena" naprijed, tj skripala su pri otvaranju i zatvaranju. naplatio je 400 maraka od mog osiguranja, golf je bio u pitanju... sudeci po slikama corse, otprilke ti je to cifra koju mozes ocekivati
tempuser

#14897 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

drugi profil wrote:
Koliko ovdje vidim, jeftinije ti je da ti se izvuče ovaj ulubljeni dio i popeglaju vrata nego da kupuješ komplet nova.
Da je kakav skuplji auto mozda bi bilo jeftinije, ali ovako tesko da ce ijedan pristojan majstor ovo peglati za manje od 50 KM, a za te pare kupis polovna citava vrata

https://www.olx.ba/artikal/27922735/ope ... -dijelovi/

https://www.olx.ba/artikal/26557572/vra ... l-corsa-b/

Retrovizor 30 KM

https://www.olx.ba/artikal/22612465/ret ... 1993-2000/

Plasticne obrve 10 KM

https://www.olx.ba/artikal/29518817/pla ... l-corsa-b/

Znaci da ga vidljivi karoserijski dijelovi zaklope za manje od 100 KM. Cak i ako mu blatobran priznaju (kad je otkinuo obrvu mozda je jos nesto "povuklo") dijelova cca 120 KM

https://www.olx.ba/artikal/27924961/ope ... -dijelovi/

Znaci ovaj auto pristojno da se popravi bez mehanike za cca 350 KM.
BAN___KAI

#14898 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BAN___KAI »

drugi profil wrote:
BAN___KAI wrote:
Citao sam negdje da je najbolje otici u ovlašteti opel servis i platiti im da procijene štetu, i onda sa tom procjenom idem u moje osiguranje i do njih je hoce li prihvatiti taj iznos. Malo me ovo sve zbunjuje :-)
Evo meni sad kazu da mogu minimalno izvuci 1500-1800km
Sad auto i struze i pravi cudne zvukove a da ne pricam o traumi koju sam dozivio. Kamion me vukao sa sobom

Kao što kolega kaže. Auto je potpuno amortizovano kroz godine starosti i opel servis će ti dati procjenu štete koja se odnosi na glanc nove fabričke dijelove, a koji će biti veći od vrijednosti tvog auta. To ti ni jedno osiguranje neće prihvatiti.
Već je neko napisao da se ovo može napraviti za četiri stoje. Može, i da ti kusur ostane.
Otiđi svom limaru i nek ti da predračun, bolje pismeni, ali može i usmeno. Ako nemaš limara/lakirera, preporučujem ti majstora iza DZ Omer Maslić (ako si iz SA).
Tvoj osiguravatelj/štetar će slikati sva oštećenja i proslijediti uz zahtjev osiguravatelju krivca i to je sva njihova uloga u ovom. Dalje ti direktno komuniciraš.
Osiguranje će ti ponuditi nešto tipa 200-250 maraka. Odbij i napravi pismeni prigovor u roku. U prigovoru iznesi da imaš procjenu svog majstora koja je veća. Tražiće i da obrazložiš. Zato slikaj kvalitetno sva oštećenja koja vidiš.Slike ti služe kao osnova za veću procjenu. Pismeni predračun sa nabrojanim radovima ovdje može biti vrlo koristan.
Dobro argumentovan prigovor vodi novoj ponudi koja može biti dovoljno dobra.

Koliko ovdje vidim, jeftinije ti je da ti se izvuče ovaj ulubljeni dio i popeglaju vrata nego da kupuješ komplet nova. Mislim da bi za oko 300 mogao riješiti vrata i retrovizor. Ostaje ti ta plastika na blatobranu. Tu bi vjerovatno najbolje bilo ne dirati ništa jer će ti se otvoriti cijeli posao oko blatobrana, korozija i sl.
To što čuješ cvrkutav zvuk dok voziš, otiđi do mehaničara nek utvrdi šta je. Možda je kakav ležaj stradao od guranja i sl, pa da pokušaš i to naplatiti.
I planirao sam otici tu kod doma zdravlja jer mi je to realno i najblize. Samo što pretpostavljam da cu morati otici kod mehanicara zbog onog zvuka, jer sam ocekivao da ce oni u osiguranju licno pregledati auto i oni napisati procijenu, cak i za unutrašnje dijelove auta.

Što se tice onog zvuka. Prvo bih trebao skontati šta je to kod mehanicara pa tek onda idem u osiguravajuce društvo? Ipak sam ocekivao da ce oni licno pregledati svaki dio auta i da oni tamo imaju mehanicare
drug_profi

#14899 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

ma neće ti to niko tražiti tamo. Idi mehaničaru, nek sjedne sa tobom jedan krug i skontaće.
drug_profi

#14900 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

tempuser wrote:
drugi profil wrote:
Koliko ovdje vidim, jeftinije ti je da ti se izvuče ovaj ulubljeni dio i popeglaju vrata nego da kupuješ komplet nova.
Da je kakav skuplji auto mozda bi bilo jeftinije, ali ovako tesko da ce ijedan pristojan majstor ovo peglati za manje od 50 KM, a za te pare kupis polovna citava vrata

https://www.olx.ba/artikal/27922735/ope ... -dijelovi/

https://www.olx.ba/artikal/26557572/vra ... l-corsa-b/

Retrovizor 30 KM

https://www.olx.ba/artikal/22612465/ret ... 1993-2000/

Plasticne obrve 10 KM

https://www.olx.ba/artikal/29518817/pla ... l-corsa-b/

Znaci da ga vidljivi karoserijski dijelovi zaklope za manje od 100 KM. Cak i ako mu blatobran priznaju (kad je otkinuo obrvu mozda je jos nesto "povuklo") dijelova cca 120 KM

https://www.olx.ba/artikal/27924961/ope ... -dijelovi/

Znaci ovaj auto pristojno da se popravi bez mehanike za cca 350 KM.
Vidi, znam šta pričaš, ali uz promjenu vrata ide jos 10 zajebancija. Drugaciji tapacirung (prebacuj stari, hoce li se pokidat, polomit itd.) Cesto vrata nemaju staklo ili pokvaren podizac, prebacuj stari. Brava nije ista, prebacuj staru, lajsna vanjska nije ista, itd, itd.
Nabere se tu ruku i zajebancije, zato je lakse dati petobu da se izvuce, okituje i prefarba.
Post Reply