BAN___KAI wrote:
Citao sam negdje da je najbolje otici u ovlašteti opel servis i platiti im da procijene štetu, i onda sa tom procjenom idem u moje osiguranje i do njih je hoce li prihvatiti taj iznos. Malo me ovo sve zbunjuje
Evo meni sad kazu da mogu minimalno izvuci 1500-1800km
Sad auto i struze i pravi cudne zvukove a da ne pricam o traumi koju sam dozivio. Kamion me vukao sa sobom
Kao što kolega kaže. Auto je potpuno amortizovano kroz godine starosti i opel servis će ti dati procjenu štete koja se odnosi na glanc nove fabričke dijelove, a koji će biti veći od vrijednosti tvog auta. To ti ni jedno osiguranje neće prihvatiti.
Već je neko napisao da se ovo može napraviti za četiri stoje. Može, i da ti kusur ostane.
Otiđi svom limaru i nek ti da predračun, bolje pismeni, ali može i usmeno. Ako nemaš limara/lakirera, preporučujem ti majstora iza DZ Omer Maslić (ako si iz SA).
Tvoj osiguravatelj/štetar će slikati sva oštećenja i proslijediti uz zahtjev osiguravatelju krivca i to je sva njihova uloga u ovom. Dalje ti direktno komuniciraš.
Osiguranje će ti ponuditi nešto tipa 200-250 maraka. Odbij i napravi pismeni prigovor u roku. U prigovoru iznesi da imaš procjenu svog majstora koja je veća. Tražiće i da obrazložiš. Zato slikaj kvalitetno sva oštećenja koja vidiš.Slike ti služe kao osnova za veću procjenu. Pismeni predračun sa nabrojanim radovima ovdje može biti vrlo koristan.
Dobro argumentovan prigovor vodi novoj ponudi koja može biti dovoljno dobra.
Koliko ovdje vidim, jeftinije ti je da ti se izvuče ovaj ulubljeni dio i popeglaju vrata nego da kupuješ komplet nova. Mislim da bi za oko 300 mogao riješiti vrata i retrovizor. Ostaje ti ta plastika na blatobranu. Tu bi vjerovatno najbolje bilo ne dirati ništa jer će ti se otvoriti cijeli posao oko blatobrana, korozija i sl.
To što čuješ cvrkutav zvuk dok voziš, otiđi do mehaničara nek utvrdi šta je. Možda je kakav ležaj stradao od guranja i sl, pa da pokušaš i to naplatiti.