Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#301 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by mali_milojica »

Benzinac 1.6 od 120 konja ima slicne probleme kao i THP motori. Ustvari to je isti motor,samo nema turbinu.
Ako se uzima benzinac,gledati onaj sa 110 KS,ako uopste postoji u tom autu.
ado-šampion

#302 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by ado-šampion »

NediM17 wrote:
ado-šampion wrote:Mozda je covjek konto da ima dizel i sa 110/112 KS? Tim prije sto s obzirom koliko ima tih jacih treba bas naletiti na verziju s 90/92 KS.

O tim problrmima znas iz iskustva ili si sad procito na temi kao i obicno?
Nije, nego sam se ugledao na tebe i poceo citati renomirane auto casopise i odatle kupim svu pamet u vezi automobila.
Vidim, nabrojao si sve probleme sto si procitao ovdje na temi. O EGRu koji se ne cisti sam ja pisao prije koju stranicu btw., vjerovao ne iz iskustva a ne prepisao s foruma, a ti si to onda fino prepisao. :-) Ja napisah sta znam o HDI iz licnog iskustva. Za nepune 4 godine na gorivu ustedjen i EGR i da ostane jos pride za turbinu, podloske, itd. :-D Po tebi svaki dizelas osim kosookih je nezagrnuti mejt a sve iz iskustva s foruma. :-)

Pa veli kad nemam konkretan odgovor, daj da lupim nesto sto nema veze s pricom. To je ono kad na kraju kad vise nemas odogora kazes nekom "sta ti znas vidi ti glave", to je isto sto i ovo tvoje za casopise.
channel10

#303 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by channel10 »

Sta sad i benzinac ne valja?
NediM17

#304 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:
NediM17 wrote:
ado-šampion wrote:Mozda je covjek konto da ima dizel i sa 110/112 KS? Tim prije sto s obzirom koliko ima tih jacih treba bas naletiti na verziju s 90/92 KS.

O tim problrmima znas iz iskustva ili si sad procito na temi kao i obicno?
Nije, nego sam se ugledao na tebe i poceo citati renomirane auto casopise i odatle kupim svu pamet u vezi automobila.
Vidim, nabrojao si sve probleme sto si procitao ovdje na temi. O EGRu koji se ne cisti sam ja pisao prije koju stranicu btw., vjerovao ne iz iskustva a ne prepisao s foruma, a ti si to onda fino prepisao. :-) Ja napisah sta znam o HDI iz licnog iskustva. Za nepune 4 godine na gorivu ustedjen i EGR i da ostane jos pride za turbinu, podloske, itd. :-D Po tebi svaki dizelas osim kosookih je nezagrnuti mejt a sve iz iskustva s foruma. :-)

Pa veli kad nemam konkretan odgovor, daj da lupim nesto sto nema veze s pricom. To je ono kad na kraju kad vise nemas odogora kazes nekom "sta ti znas vidi ti glave", to je isto sto i ovo tvoje za casopise.
Ma nema sta, ti si mag ovog podforuma i bog za PezOVA i 1.6 HDi, i samo ti znas sve o tom motoru. A zamisli da ti buraz vozi na plin kao ja, pa kad je ustedio za turbine i EGR-ove na dizelu, na plinu bi do sada isplatio auto. 8-)

A ja kad sam vozao CR dizele, krajem 20og vijeka, ti vjerovatno nisi jos ni imao dozvolu, i imam iskustva sa raznim, sto direktnog, sto na druge nacine bliskog (a to nisu forumi ;) ).

Sto se tice "mog stava" da je svaki dizel "osim kosookih nezagrnuti mejt", to si ti izvukao kao zakljucak, ali kad bolje razmislim i nije daleko od istine, a to se narocito odnosi na tvoj i na burazov ti.
ado-šampion

#305 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by ado-šampion »

Haha dobar si. :) I kakve veze ima cijela ta prica i to sta si ti vozao kad ja nisam imao vozacku s PSA 1.6 HDI motorom? :-) Osim onog "hamo vidi mu glave". Nalupao si sve sto si bilo gdje procitao ili cuo o 1.6 HDI motorima, od sita, preko podloski, preko EGRa koji se ne cisti (koji je zanimljivo spomenut na istoj ovoj temi isti dan), napljuvao se, siguran sam bez ikakvog direktnog iskustva s tim motorom. Osim ako neko vidi vezu izmedju PSA 1.6 HDI motora 2006.-2010. s CR motorima sto si ti vozao '99. :D

Moj Nedime, sizifov je posao kad na osnovu prica na forumima raspravljas s nekim ko o datoj temi ima direktno iskustvo i pokusavas ga diskreditovati nabrajajci stvari koje veze s temom nemaju. Jer, komicno je to sto ti pokusavas pokazati da je tvoje iskustvo s foruma o 1.6 HDI motorima kredibilnije od mog direktnog na osnovu toga sto si se ti eto sit navozao CR motora prije 20 godina kad ja nisam imao ni vozacku. :-)
NediM17

#306 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by NediM17 »

A sta ti hoces da dokazes? Da je taj motor najbolji na svijetu? Ako ces biti sretan, jeste, najbolji je, ustvari ne, najbolji je N47 u tvom BMW-u, pa onda iza njega ovaj HDi.

Ja sam radio komparaciju potencijalnih problema na HDi-ju sa potencijalnim problemima na benzincu koji su puno manji. Ali evo kaze Milojica da je i VTi kita, tako da ja bih zaobisao tog Pezoa skroz onda. :lol:

Recimo Megane 3 je puno bolji izbor.

Samo mi nije jasno si se upalio ko supalj zub, kao da ti babo pravi motore u PSA.
supercali

#307 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by supercali »

Generalno pezo ima bolje dizelske motore nego benzince zato sada i ugradjuju benzince iz kooperacije sa bmw-om
Hdi motori su medju najboljim dizelskim motorima uopsteno
E sad sto je veca cijena odrzavanja i veca mogucnost kvara zbog kompleksnosti to balkancima ne ide u prilog pa je zato vjerovatno bolje kupiti benzinca nego dizela sto se tice pezoa
ado-šampion

#308 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by ado-šampion »

Pa ti si se upalio, a ne ja, kad sam napisao da je 1.6 VTI 120 kita motor, prelistaj malo gore iznad. :-) Sto se mene tice problem u diskusiji nije motor, nego nacin na koji pokusavas diskreditirati sugovornika.

Ja sam samo iznio svoje iskustvo. Meni se inace P 308 ni ne svidja i to sam auto dosta puta popljuvao. Nije ok ni da se EGR ne moze cistiti, ali s obzirom kakvi su benzinci HDI je optimalan izbor.

@Milojca je u pravu, i 1.6 VTI je Prince motor, nazalost svi u 308 su Prince, nema starih benzinaca, a navodno su dosta problematicni. Te motore su razvijali PSA i BMW i opet kazem navodno su se na pocetku pokazali kao dosta problematicni, tako da ih BMW nije ugradjivao u svoje modele uopste, isli su samo u Mini i Pezo/Citroen. Inace taj benzinac 1.6 VTI od 120 konja nudi losije performanse i vecu potrosnju od BMWa 2.0i sa 122 KS (koji je u principu prastari motor kojem je dodano direktno ubrizgavanje), a te neke 2009. godine je ispunjavao samo Euro 4, a BMW je Euro 5. S tim da se BMWov motor pokazao totalno neproblematican. A i taj BMW je u startu prilicno tanak motor (u odnosu na turbo-benzince i dizelase).
Kad smo kod tog motora, BMW je poslije ugradjivao te Prince motore u turbo varijantama, od 2011., da bi 2015. presli na svoje 3-cilindricne benzince. Mislim da PSA i dalje ugradjuje te Prince.
Da dodam, jos jedna mala razlika izmedju VTI i THP motora je sto VTI osim turbine nema ni direktno ubrizgavanje beznina (i potencijalno osjetljive i skupe dizne).
Last edited by ado-šampion on 28/07/2016 13:08, edited 1 time in total.
supercali

#309 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by supercali »

Egr se moze ocistiti
mali_milojica

#310 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by mali_milojica »

Iskreno ne bih ja bjezao od benzinca 1.6 VTi.
Malo se istegne lanac,motor nije u fazi. Napravis majka mu stara i deres dalje.
Vaznije je da motor nema nekih konstrukcijskih problema na bloku,glavi i sl.
Odrzavanje je sigurno jeftinije nego na dizelu.
530i

#311 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by 530i »

mali_milojica wrote:Iskreno ne bih ja bjezao od benzinca 1.6 VTi.

Šta je to sa istezanjem lanca nego konstrukcijski problem. Baš kao i VW TSI. Takve motore zaobišao bih u širokom luku.
NediM17

#312 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by NediM17 »

Pa dobro, sad treba biti posten, izmedju 308 HDi i 308 VTi ja bih izabrao Megana 3 1.6 16v. Dobri stari provjereni motor koji gazi stotine hiljada kilometara bez problema.

http://www.olx.ba/artikal/22179812/rena ... e-16v-1-6/

Evo jedan odlican primjerak, sa odlicnom opremom!
mali_milojica

#313 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by mali_milojica »

530i wrote:
mali_milojica wrote:Iskreno ne bih ja bjezao od benzinca 1.6 VTi.

Šta je to sa istezanjem lanca nego konstrukcijski problem. Baš kao i VW TSI. Takve motore zaobišao bih u širokom luku.
Pa jeste,ali na lancu ili razvodu ventila. Zamisli da blok nije dobro izveden,uljni kanali skloni zacepljenu i sl sranja. Ili kod VW na TSI motorima ispiranje cilindara,pucanje klipova,naslage na ventilima. Steta u hiljadama KM.
Ovako,zamjeni lanac i deri dalje.
Po meni nista strasno.
530i

#314 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by 530i »

Okreni - obrni lanac može uvijek neplanirano da pravi probleme...a to nikome ne treba.
amar1994

#315 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by amar1994 »

1.6 HDI

Dobre osobine: malo trosi, vuce ko lud, relativno mala turbo rupa, tih i miran rad "kad se zagrije" :)

Mane: pucanje crijeva intercoolera; sito uljne pumpe, sito u dovodu ulja u turbinu(zacepljenje uljed loseg odrzavanja, loseg ulja i dugih intervala izmjene istog :-) ) ; ponekad lanac u slucaju 16v modela i naravno podloske dizni :mrgreen: (pogotovo obratiti paznju na trecu i cetvrtu diznu)

:thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#316 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by konektovan »

amar1994 wrote:1.6 HDI

Dobre osobine: malo trosi, vuce ko lud, relativno mala turbo rupa, tih i miran rad "kad se zagrije" :)

Mane: pucanje crijeva intercoolera; sito uljne pumpe, sito u dovodu ulja u turbinu(zacepljenje uljed loseg odrzavanja, loseg ulja i dugih intervala izmjene istog :-) ) ; ponekad lanac u slucaju 16v modela i naravno podloske dizni :mrgreen: (pogotovo obratiti paznju na trecu i cetvrtu diznu)

[emoji106]
Nije to nista istina, mozda samo ovo oko podloski dizni, a ostalo je sve fikcija.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
amar1994

#317 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by amar1994 »

konektovan wrote:

[emoji106]
Nije to nista istina, mozda samo ovo oko podloski dizni, a ostalo je sve fikcija.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
:mrgreen: :mrgreen:
ado-šampion

#318 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by ado-šampion »

Dodaj jos i EGR i jako osjetljive grijace.

Sa sitom nece biti nikakvih problema sve dok se sipa odgovarajuce ulje, dakle low-mid saps, Ineo, a ne obicno Quartz 9000.

I jesi li ti imao ikad problema s bilo cim od ovog sto smo nabrojali? Je li @Konektovan ikad imao problema? A bogzna koliko je njegovo auto preslo, sto on zna je preko 300 k. Ja sam rekao svoj slucaj.
Ovdje jos ima sigurno 5-6 forumasa koji imaju auta s HDI motorima, evo i ova tema, sve sto su se ljudi zalili su pojedine stvari, sto se moze pripisati tipicnoj musicavosti unutar PSA grupacije.

Meni je uzimati auto 2010.-2012. godiste 1.6 16v pored zivih turbaka s poznatom servisnom historijom, ne znam, radije bih se ranio. :-) Znas kako kaze Del Boy: "He who dares, wins". :D
amar1994

#319 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:

Sa sitom nece biti nikakvih problema sve dok se sipa odgovarajuce ulje, dakle low-mid saps, Ineo, a ne obicno Quartz 9000.

I jesi li ti imao ikad problema s bilo cim od ovog sto smo nabrojali? Je li @Konektovan ikad imao problema? A bogzna koliko je njegovo auto preslo, sto on zna je preko 300 k. Ja sam rekao svoj slucaj.
Ovdje jos ima sigurno 5-6 forumasa koji imaju auta s HDI motorima, evo i ova tema, sve sto su se ljudi zalili su pojedine stvari, sto se moze pripisati tipicnoj musicavosti unutar PSA grupacije.

Meni je uzimati auto 2010.-2012. godiste 1.6 16v pored zivih turbaka s poznatom servisnom historijom, ne znam, radije bih se ranio. :-) Znas kako kaze Del Boy: "He who dares, wins". :D
:thumbup: :D

od svega, podloska na 3coj dizni i to je to :mrgreen: :run:
ove sve mane procita na internetu, pa me u pocetku malo i strah bilo :lol: :-) :mrgreen:
konektovan

#320 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:

[emoji106]

Podloške mjenjao dva puta, sve, a i izgleda i treci put, al' to mogu pripisati majstorima koji ne znaju svoj posao. Grijac pukao prilikom zamjene, oca mu hebem[emoji1] , senzor temperature, reostat, remenica alternatora, Uz to uradjena dva velika servisa i ne znam broj malih, ulje korišteno od prvog dana kako je kod mene, total quartz 5w 40 , vanredno vodena pumpa, zamjena prednjih diskova, prednjih i zadnjih disk plocica, jedna krajnica, jedna spona, amortizer gepeka, na predjenih 140 hiljada kako je kod mene, od ukupnih 346*** za sedam godina. Ovo što je bilo problematike, je u zadnje dvije - tri godine, a sta me ocekuje u narednim, e nek mi je Bog na pomoci.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
ado-šampion

#321 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by ado-šampion »

Znaci ukratko na autu koje si kupio s cca 200 k i s njim presao 140 k jedini problem koji si imao a mogao te zaobici da si uzeo benzinca su podloske. Ostalo sve je moglo otici i na benzincu. Turbina, EGR, dizne, nista.

Pa nek mi neko kaze da je to lose. :-) A baska sto si dosad na gorivu u odnosu na benzinca ustedio pola vrijednosti tog auta. :-) I sto za razliku od sline 1.4 sesnes ve imas motor koji fino povuce cetvrtom kad treba zaobici auto ispred sebe. :)
konektovan

#322 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Znaci ukratko na autu koje si kupio s cca 200 k i s njim presao 140 k jedini problem koji si imao a mogao te zaobici da si uzeo benzinca su podloske. Ostalo sve je moglo otici i na benzincu. Turbina, EGR, dizne, nista.

Pa nek mi neko kaze da je to lose. :-) A baska sto si dosad na gorivu u odnosu na benzinca ustedio pola vrijednosti tog auta. :-) I sto za razliku od sline 1.4 sesnes ve imas motor koji fino povuce cetvrtom kad treba zaobici auto ispred sebe. :)
Da se ne lazemo, cetvrta na tom autu se koristi za preticanje,na brzinama, vec od 60 km/h pa na dalje. Ja kad ga u cetvrtu ubacim, ne vadim.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
citroen xm

#323 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by citroen xm »

Na stranu sve vrline i mane dizela, ali onaj ko tvrdi da je benzinac sa 110-120 KS u kompaktu slina, taj nema pojma.
konektovan

#324 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by konektovan »

citroen xm wrote:Na stranu sve vrline i mane dizela, ali onaj ko tvrdi da je benzinac sa 110-120 KS u kompaktu slina, taj nema pojma.
Nije isto 110 konjica iz turbo i atmosferskog, radilo se o benzincu, dizelu, svejedno.

poslano sa Sonija Ze
citroen xm

#325 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT

Post by citroen xm »

Nije isto, ali atmo sa 110 KS ide sasvim dobro da mu nikakav turbo nije potreban.
Post Reply