Peugeot 307 karavan
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- rovac13
#1 Peugeot 307 karavan
Ovo je auto koji me zanima trenutno .......nije velik......nije ni malen.....karavancic ima malo i mjesta ako zatreba.....cini se ok porodicni autic........cijena mu nije visoka 2004-2005 godiste.
Zanima me koji dizel motor generalno se pokazao najboljim.......snaga i vuca me ne zanima......svaki je dovoljno jak za moju zenu koja vozi 60-80 kmh na posao........vise me zanima koji je jednostavniji za odrzavanje.......cesto se spominje plivajuci zamajac fap filter itd.
Koji su inace skuplji kvarovi koji se desavaju na takvim autima.......jesu li jos uvijek turbine skupi kvarovi ili je to do sad postalo normala.
Na stranu sad to sto je svaki auto prica za sebe......ako ti neko uvali slomljen auto pa mu se sve kvari to je poznato.......vise me generalno zanima koji motor se pokazao kao najmanje belaja.
Zanima me koji dizel motor generalno se pokazao najboljim.......snaga i vuca me ne zanima......svaki je dovoljno jak za moju zenu koja vozi 60-80 kmh na posao........vise me zanima koji je jednostavniji za odrzavanje.......cesto se spominje plivajuci zamajac fap filter itd.
Koji su inace skuplji kvarovi koji se desavaju na takvim autima.......jesu li jos uvijek turbine skupi kvarovi ili je to do sad postalo normala.
Na stranu sad to sto je svaki auto prica za sebe......ako ti neko uvali slomljen auto pa mu se sve kvari to je poznato.......vise me generalno zanima koji motor se pokazao kao najmanje belaja.
- supercali
#2 Re: Peugeot 307 karavan
Onda je bolji izbor benzinac neki
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3 Re: Peugeot 307 karavan
2.0 ili 1.6 hdi sa 90 ksrovac13 wrote:Ovo je auto koji me zanima trenutno .......nije velik......nije ni malen.....karavancic ima malo i mjesta ako zatreba.....cini se ok porodicni autic........cijena mu nije visoka 2004-2005 godiste.
- rovac13
#4 Re: Peugeot 307 karavan
Ako uzmem benzinca.........onda necu moc odolit da mu stavim plinsupercali wrote:Onda je bolji izbor benzinac neki
Vento benzin plin trenutno ona vozi.........11 godina je auto kod mene.........i mislili smo joj uzet mladjeg ali smo kontali da je jednostavnije sa dizelom baratat njoj.
Nije zar toliko skuplje odrzavanje dizela od benzinca.
-
condy
#5 Re: Peugeot 307 karavan
1.6 hdi od 90 ps najbolji izbor od dizelasa.
Nije najpregledniji za voznju i parkiranje. Zena bi trebala probati auto da vidi da li joj odgovara. Sajba jest velika ali kod parkiranja naprijed nista ne vidis iz auta.
Nije najpregledniji za voznju i parkiranje. Zena bi trebala probati auto da vidi da li joj odgovara. Sajba jest velika ali kod parkiranja naprijed nista ne vidis iz auta.
-
citroen xm
#6 Re: Peugeot 307 karavan
Najbolji izbor od dizelaša za ovo što čovjeku treba nije 1.6 već 2.0 HDI 90 KS. Taj će poderati dva ova 1.6. I nema ni fap ni plivajući.
Ja bih svakako gledao 1.6 benz i ubacio plinčugu. Ide sekvent pa je manja zajebancija nego na Ventu kod koga je venturi.
Ja bih svakako gledao 1.6 benz i ubacio plinčugu. Ide sekvent pa je manja zajebancija nego na Ventu kod koga je venturi.
- KB9
#7 Re: Peugeot 307 karavan
sta ce ti karavan, uzmi obicni, sasvim je dovoljan za porodicu
2.0 HDI leti
2.0 HDI leti
-
condy
#8 Re: Peugeot 307 karavan
1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može tako
Ko hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan
Nema fap, nema plivajuci, al' zato ima dizne, turbinu, nikad ugoditi moj condy.[emoji1]condy wrote:1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može takoKo hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac
poslano sa Sonija Ze
- amar1994
#10 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan
i podloskekonektovan wrote:Nema fap, nema plivajuci, al' zato ima dizne, turbinu, nikad ugoditi moj condy.[emoji1]condy wrote:1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može takoKo hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac
poslano sa Sonija Ze
- commendatore
#11 Re: Peugeot 307 karavan
ja sam se razocaro u pezo 307 hdi 2.0.... nevjerovatno koliko senzora pici na tom motoru i kakvih sve duhova moze bit.... dakle dzaba sta dijagnostika kaze ako ne povezes stanje stvari mozes se debelo zajebat dok malo ne prokljuvis ????
dijagnostika pokaze zaglavljena klapna ventila visokog tlaka goriva.... kad - nije to - nego pumpa goriva ošla.... promijenimo covjeku pumpu zabava ga izasla oko 150 marona - ošo na more vratio se.... ponovo isti problem????? (indikativno je bilo da je bio na rezervi tad kad smo radili pumpu - mulj prljavstina ovo ono - nadjeno u posudi pumpe - a na more sigurno otisao punog rezervara).... sad cekam sta ce dalje bit....
definitivno je danas bolje vozati benzinca od dizela.... toliko zajeba moze biti na dizelu da je to cudo.... previse su postali kompleksni i komplikovani za odrzavanje da je skoro postao manje isplativ od ekvivalentnog benzinca....
dijagnostika pokaze zaglavljena klapna ventila visokog tlaka goriva.... kad - nije to - nego pumpa goriva ošla.... promijenimo covjeku pumpu zabava ga izasla oko 150 marona - ošo na more vratio se.... ponovo isti problem????? (indikativno je bilo da je bio na rezervi tad kad smo radili pumpu - mulj prljavstina ovo ono - nadjeno u posudi pumpe - a na more sigurno otisao punog rezervara).... sad cekam sta ce dalje bit....
definitivno je danas bolje vozati benzinca od dizela.... toliko zajeba moze biti na dizelu da je to cudo.... previse su postali kompleksni i komplikovani za odrzavanje da je skoro postao manje isplativ od ekvivalentnog benzinca....
- commendatore
#12 Re: Peugeot 307 karavan
ko ne moze kupit ljeba nek ga ni ne jede - to je logika napacenog bošnjodinaroida.... jer bošnjakodinaroid kad ima boli ga kurac ima l neko drugi i kako mu je.... tipican asocijalni psihopatski nacin razmisljanja....condy wrote:1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može takoKo hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac
mesje ako nisi upucen, vremena su turbulentna - imas poso sad sutra ga nemas.... plata 5-6-7 stoja i tebi zaista treba auto ne za izdrkavanje....al ne - treba slusat sta ti neki forumaski anonimus kaze....
moja stara nije imala za odrzavanje auta - odrzavo sam joj ja svojevremeno dok je radila.... njoj je bilo skupo raditi velike servise i slicno nekako je durala da ga tanka i ponekad promijeni ulje i filtere u motoru - poguram je ja - jesam zenu trebo pustit da do posla dolazi 2 sata nehljebskim neredovnim autobuskim linijama staru sa 55 godina na izrazito tezak poso? vjerovatno sam tebe trebo slusat i rec joj da tabana u 55-oj na posao i da na biciklo sjedne na -10.... nea sta - pravi si strucnjak za auta i finansijska pitanja
- commendatore
#13 Re: Peugeot 307 karavan
uzmi jaci benzinac - slozi mu dobar plin i uzivaj.... manje prelaze kilometara a vala sad ako je ikad plin je skoro pa dzaba....rovac13 wrote:Ako uzmem benzinca.........onda necu moc odolit da mu stavim plinsupercali wrote:Onda je bolji izbor benzinac neki![]()
Vento benzin plin trenutno ona vozi.........11 godina je auto kod mene.........i mislili smo joj uzet mladjeg ali smo kontali da je jednostavnije sa dizelom baratat njoj.
Nije zar toliko skuplje odrzavanje dizela od benzinca.
-
condy
#14 Re: Peugeot 307 karavan
Polemika se vodi oko toga da li 2.0 hdi od 90 ps ili 1.6 hdi od 90 ps. Ja sam sa 2.0 hdi od 90 ps prešao preko 150 kkm, imao priliku vozit i 1.6 hdi kod 308-ce, ima ovdje i drugih forumaša koji znaju sve o 1.6 hdi motoru, tako da iskustvena poređenja navedena dva motora čija je cijena održavanja slična, je sasvim dobra za neke koje nemaju nikakva iskustva i namjeravaju kupit auto sa jednim od ta dva motora. Mislim da to čovjeka i buduće vlasnike pežoa citroena... puno više interesuje od toga šta tvoja stara vozi, ko joj servisira auto, koliko joj je težak posaocommendatore wrote:ko ne moze kupit ljeba nek ga ni ne jede - to je logika napacenog bošnjodinaroida.... jer bošnjakodinaroid kad ima boli ga kurac ima l neko drugi i kako mu je.... tipican asocijalni psihopatski nacin razmisljanja....condy wrote:1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može takoKo hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac
mesje ako nisi upucen, vremena su turbulentna - imas poso sad sutra ga nemas.... plata 5-6-7 stoja i tebi zaista treba auto ne za izdrkavanje....al ne - treba slusat sta ti neki forumaski anonimus kaze....![]()
moja stara nije imala za odrzavanje auta - odrzavo sam joj ja svojevremeno dok je radila.... njoj je bilo skupo raditi velike servise i slicno nekako je durala da ga tanka i ponekad promijeni ulje i filtere u motoru - poguram je ja - jesam zenu trebo pustit da do posla dolazi 2 sata nehljebskim neredovnim autobuskim linijama staru sa 55 godina na izrazito tezak poso? vjerovatno sam tebe trebo slusat i rec joj da tabana u 55-oj na posao i da na biciklo sjedne na -10.... nea sta - pravi si strucnjak za auta i finansijska pitanja
Svi mi imamo svoje privatne probleme, al ostavi ti svoje druže frustracije negdje drugo nisam ti ja ni zašta kriv u životu da ih meni ispoljavaš
- commendatore
#15 Re: Peugeot 307 karavan
Pametujes previse obzirom na to koliko i kakvo nam je okruzenje , ne pije vode te sam s ti u vezi bio duzan da ti odgovorim.
Ps pravo mi je drago da ti nemas frustracija samo mi nije jasno sto se onda ubacis u radpravu kad si flegma ko koala.
Ps pravo mi je drago da ti nemas frustracija samo mi nije jasno sto se onda ubacis u radpravu kad si flegma ko koala.
-
530i
#16 Re: Peugeot 307 karavan
Ko mu je kriv kad ide kod svakakavih diletanata na popravku. Vrati čovjeku pare, nek ode nekome ko zna raditi svoj pos'o.commendatore wrote:ja sam se razocaro u pezo 307 hdi 2.0.... nevjerovatno koliko senzora pici na tom motoru i kakvih sve duhova moze bit.... dakle dzaba sta dijagnostika kaze ako ne povezes stanje stvari mozes se debelo zajebat dok malo ne prokljuvis ????![]()
![]()
- commendatore
#17 Re: Peugeot 307 karavan
uvijek se zacudim koliko mi struĆnjaka imamo da se pitam sto smo u ovolikom kurcu tako da si u pravu.....530i wrote:Ko mu je kriv kad ide kod svakakavih diletanata na popravku. Vrati čovjeku pare, nek ode nekome ko zna raditi svoj pos'o.commendatore wrote:ja sam se razocaro u pezo 307 hdi 2.0.... nevjerovatno koliko senzora pici na tom motoru i kakvih sve duhova moze bit.... dakle dzaba sta dijagnostika kaze ako ne povezes stanje stvari mozes se debelo zajebat dok malo ne prokljuvis ????![]()
![]()
-
condy
#18 Re: Peugeot 307 karavan
Sta si mi ti odgovorio? Nisi uopce shvatio da se moj post odnosi na usporedbu dva dizelasa i da uopce benzince niti sam spominjao niti kome osporavao da ga kupi. I jos gore, meni ko nesto nisko repliciras a upostu iznad i sam kazes da si imao losa iskustva sa 2.0 hdi motorom. Ako si se ti razocarao u 2.0 HDI kako ga mozes onda nekom preporucit? Nije nikakvo pametovanje vec preporuka za 1.6 hdi motor prije 2.0 hdi motora. Sta je tu pametovanje
-
condy
#19 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan
Najvise im ugode oni koji im pogresno predloze a sa tim sto im predlazu nemaju nikakvog iskustvakonektovan wrote:Nema fap, nema plivajuci, al' zato ima dizne, turbinu, nikad ugoditi moj condy.[emoji1]condy wrote:1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može takoKo hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac
poslano sa Sonija Ze
- commendatore
#20 Re: Peugeot 307 karavan
2.0 HDI motor je dobar kao motor.... rekoh vec da su puni nekih senzora koji docijela nekad zbunjuju ispisom dijagnostike a ne ticu se ispisanog kvara - tolikocondy wrote:Sta si mi ti odgovorio? Nisi uopce shvatio da se moj post odnosi na usporedbu dva dizelasa i da uopce benzince niti sam spominjao niti kome osporavao da ga kupi. I jos gore, meni ko nesto nisko repliciras a upostu iznad i sam kazes da si imao losa iskustva sa 2.0 hdi motorom. Ako si se ti razocarao u 2.0 HDI kako ga mozes onda nekom preporucit? Nije nikakvo pametovanje vec preporuka za 1.6 hdi motor prije 2.0 hdi motora. Sta je tu pametovanje
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#21 Re: Peugeot 307 karavan
Ja imam 307 SW 2.0 90KS (2003) evo sedma godina kod mene. Samo sam jednom imao problem (pregorio osigurac pumpe za gorivo). Ni to ne bi bio problem da majstori ne "lete" da prodaju pumpu. Autom sam zadovoljan, udobnost, prostor, potrošnja jeste malo veca (bar kod mene 10l/100 u prosjeku) po comp. Jbg meni su dusa ovi senzori, za kisu, svjetla,i ti gadgeti
. Nikad ni jedan do sada nije otisao, a auto ih je za to godiste puno. Otisao i senzora protoka zraka koji se bio zaprljao pa je slabije vukao auto, ja ga sam ocistio i radi sad OK. Cijena odrzavanja tamam, dijelova ima majstora ima... Odlican auto za pare koje se sad traze za njega. Eto sretno, sta god odlucio.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22 Re: RE: Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan
Podloske su najmanji problem.amar1994 wrote:i podloskekonektovan wrote:Nema fap, nema plivajuci, al' zato ima dizne, turbinu, nikad ugoditi moj condy.[emoji1]condy wrote:1.6 hdi ko ne može održavat, onda nek i ne kupuje to auto. Ako je osnovni dizelaš problem za servisiranje, šta ćeš dalje i gledati? Eto, sad je 1.6 hdi za neke aman zaman motor za održavanje. 1.6 hdi je problem za servisiranje onima koji bi da održavaju auto za 50 KM. Jbg, ne može takoKo hoće da samo mijenja ulje i filtere ne kupuje auto staro deset i više godina sa 250-300 kkm, moderno auto puno elektronike, pa je ta priča oko fap filtera i zamjaca suvišna. Koliko znam 1.6 hdi 90ps nema fap a za plivajući nisam siguran. Svodi se priča kupi stari motor koji ima perfomanse traktora a troši ko benzinac, al nema plivajući zamajac
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
530i
#23 Re: Peugeot 307 karavan
commendatore wrote:
uvijek se zacudim koliko mi struĆnjaka imamo da se pitam sto smo u ovolikom kurcu tako da si u pravu.....
Jedino si ti stručnjak ovdje, mislim u disciplini klepanja para ljudima a da pri tom ne popraviš stvar. Sa dijagnostikom treba znati raditi...nije dovoljna najjeftinija kineska i laptop od 100 maraka...
@pokretač teme
Auto je solidan, samo vodi računa da zaobilaziš ovakve diletantne od majstora i sve će biti ok.
- commendatore
#24 Re: Peugeot 307 karavan
veze ti blage nemaš o meni al to mi je i cilj - jer ćutucima i ne treba išta objašnjavat530i wrote:commendatore wrote:
uvijek se zacudim koliko mi struĆnjaka imamo da se pitam sto smo u ovolikom kurcu tako da si u pravu.....
Jedino si ti stručnjak ovdje, mislim u disciplini klepanja para ljudima a da pri tom ne popraviš stvar. Sa dijagnostikom treba znati raditi...nije dovoljna najjeftinija kineska i laptop od 100 maraka...
@pokretač teme
Auto je solidan, samo vodi računa da zaobilaziš ovakve diletantne od majstora i sve će biti ok.
- KB9
#25 Re: Peugeot 307 karavan
ma kakvi redovni, cesti, veliki, neobicni i kakvi vec kvarovi na 307 2.0 HDI
auto moderni golf dvojka, kud je jeftin za odrzavat redovno kud se ne kvari
auto moderni golf dvojka, kud je jeftin za odrzavat redovno kud se ne kvari