http://www.pik.ba/artikal/6777642/vw-scirocco/
Papanluk na automobilima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
esso_sa
-
citroen xm
#3702 Re: Papanluk na automobilima
Kako ljudi ne skontaju da je ova ofirna eko koža teško govno?
Ne bih ovim presvukao patnena sjedišta ni da mi plate. Izgleda kao kokošinjac.
Ne bih ovim presvukao patnena sjedišta ni da mi plate. Izgleda kao kokošinjac.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3703 Re: Papanluk na automobilima
kakve opasne trokrake felge
moguce da je ovo sluzbeno vozilo zmaja od sipova
moguce da je ovo sluzbeno vozilo zmaja od sipova
-
citro
#3704 Re: Papanluk na automobilima
Gorane, samo si djelimicno u pravu. Znaju kako da zarade ali znaju i da racionalno trose. Inace ode sve u Nadonji Karabah. Ugradnja plina je racionalna potrosnja novca jer izmedju plina sa multisekvent instalacijom i benzina nema apsolutno nikakve razlike u vuci. Ali nikakve, odgovorno tvrdim i ponavljam. Cak sta vise, bolje radi na plin. A razlike u lovi ima, itekako.goran16v wrote:Bogati nisu bogati jer znaju da trose niti jer znaju da stede, nego zato sto znaju kako da zarade, a onaj sto izvrne zadnju paru iz dzepa i kupi skup auto pa ugradi plin u njega nije jedan od njih!sparky wrote:bogati nisu bogati jer znaju da trose, nego zato sto znaju da stede.
plin zakon! meni je smjesnije kad ljudi u auto 1100ccm ugrade plin nego u neko od 3000ccm. mada svako ima svoje razmisljanje. ja npr ne bi imao nista protiv da imam tog porsea na plinu. cak mislim da bi mi bilo draze da je na plin nego da je dizel. preglasan je
Ja razumijem kad neko za sitne pare kupi 15-20 god starog nekog Audia A8 ili BMW-a 7 isl , cija je funkcija prestiznog i skupog auta davno istekla, pa ugradi plin i jeftino se voza, ali kad za masnu cifru kupi Cayenna i ugradi plin - tuzno!
I ne razumijem cemu taj otpor za plinsku instalaciju u vremenu kada su izmisljene vrlo savremena kompjuterski vodjena ubrizgavanja plina.
Kladim se u sta god hoces na ovom svijetu da nemozes prepoznati na sta vozis ako ti se to ne kaze.
I sam imam jedan od svojih auta preradjen na plin. Taj mi je "dorat" momacki trosio 14 litara benzina po gradu pa i vise. Auto kvalitetno, upotrebljivo, a kada vidis koliko trosi gadi ti se voziti ga. Nije da ga nisam mogao sipati, valjda je to jasno jer sam rekao da imam u svom voznom parku vise automobila, svi uredno odrzavani, ispravni i registrovani. Plin mu je podario novi zivot i novu ulogu, definitivno. Sada, kada ga zahvaljujuci ekonomicnosti redovno vozim, kako racunica kaze uz kilometre koje danas prelazim sa njim usteda iznosi i do 5.000 KM godisnje samo na gorivu. Nisam kokuz ali mi se brate ne baca 5.000 KM godisnje tek tako. Ipak je to vrlo pristojan godisnji odmor za cijelu moju porodicu.
Mozda se neki Hadzija ne bi slozio sa ovom konstatacijom, ali sa takvim nemogu da se nosim.
Drugo, kod takvih motora nema "drndanja" kao u dizelima, nema turba, nema dvomasenog zamajca, grijaca, skupih brizgaljki/dizni , DPF filtera i ostalih sranja. Samo sipaj i vozi Misko. A ekoloski si prihvatljiv za svaki nadobudni Europski grad.
-
citro
#3705 Re: Papanluk na automobilima
Hm, nisam znao da se auta projektuju i zamišljaju tako da budu jeftina ili skupa za vozanje. OK za odrzavanje, viša klasa skuplji dijelovi (valjda i kvalitetniji) ali za potrošnju ? Meni je to malo više nego smiješno, šta to znači - čiji auto više troši vlasnik je veći Hadžo ? Je li to Lada zamišljena da je sirotinja ne vozi ?Lajavikrelac wrote:basicm wrote:Ja sam shvatio iz vase price da je plin samo za male i jeftine aute, a ne smije ici u velike masine. Sta ce plin u malom motoru ako on vec malo trosi?
Drugo, postoji trziste polivnih automobila,kupuju ih ljudi koji ne mogu kupiti novo. Kad kupe auto sa vecim motorom, gledaju da po mogucnosti smanje troskove potrosnje. Tu nastupa plin.
U ganz novim autu je ofirno, ali u polovnom pametno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije u tome poenta, poenta je da BMW 7 napr nikad nije ni zamišljen da bude jeftin za vozanje i da ga vozi sirotinja....kupi lola tu makinu staru 12 godina za malu paru pa se poslije hvata za glavu
Kakav papanluk, i jeste ova tema na pravom mjestu.
- bitanga_sa_otesa
#3706 Re: Papanluk na automobilima
Postojao je u životu mladić imenom Krkan. Umro je nakon svog života na zemlji tijekom kojeg živio je navodno.Zasjeo je Krkan u svoje vozilo porijeklom iz Njemačke i provozao se u grad nebil svi vidjeli da on ima. Dok je prolazio gradom brzinom minus kilometara na sat, spustio je stakla da drugi čuju što se njemu sluša i što bismo svi trebali slušati da se njega pita. S obzirom da se svima to ne sluša, Krkan je ugradio boffer i svatovski razglas u svoje vozilo da ipak svi slušaju njegovo jer on je jedini u pravu. Njegov najbolji kolega po imenu Šaban iz susjednog sela čuo je poznatu mu numeru kako svira i pomislio, "O, pa to se moj kolega Krkan zaputio do grada. Mogao bih i ja."Šaban je na brzinu nalio na sebe litru replike omiljenog mu parfema od 20 evra bez da se prethodno prao i sjeo u obiteljsko vozilo porijeklom iz Njemačke jer svoje nije imao iz razloga što svake subote plaća svim ženskim jedinkama niskog morala pića nebil ubo. Formula mu je svakako uspješna jer se žene u njegovom prisustvu onesvijeste zbog alkoholnih ili Šabanovih isparavanja pa je s njima vrlo jednostavno. I tako su se Šaban i Krkan našli u gradu te počeli s konzumacijama alkoholnih pića. Nakon polusatnog nadglasavanja i natjecanja u psovanju, Šaban i Krkan su se međusobno tri puta potukli i pomirili pa se potukli sa svima ostalima koji su ih slučajno pogledali. Sretni i zadovoljni Krkan i Šaban pozdravili su se i uputili kući. Drugi dan Šaban se probudio i cijeli dan gledao televiziju da vidi što je moderno dok je uživao u obilju majčine kuhinje, a Krkan je sjedio na kafi od rana jutra pa se slučajno napio.Ostatak tjedna Krkan i Šaban radili su za minimalac jer neće krediti sami sebe otplatiti.
-
citro
#3707 Re: Papanluk na automobilima
Jesu li im visoke kamate bile ?
- bitanga_sa_otesa
#3708 Re: Papanluk na automobilima
hahahaha nemam pojma txt sam preuzeo od jednog druga sa fb ,svaka mu cast kako ih je opisao

-
citro
#3709 Re: Papanluk na automobilima
Opis mu je jako dobar. Iako je izostavio neke detalje, ali .....
-
citro
#3710 Re: Papanluk na automobilima
Da ti se pohvalim - bio sam sinoc na antipapak terapiji, onako iz predostrožnosti da mi se ne omakne nekako. Znaš kako je, čovjek se lako opusti a utjecaja okolo koliko hočeš. Ipak treba raditi na sebi barem s vremena na vrijeme. Radi se o Top Gear Live Show u Zagrebu. Bilo je fenomenalno. Sada mogu palamuditi, resetovao sam se.bitanga_sa_otesa wrote:hahahaha nemam pojma txt sam preuzeo od jednog druga sa fb ,svaka mu cast kako ih je opisao![]()
- bitanga_sa_otesa
#3711 Re: Papanluk na automobilima
ma ja ,sve se nema a grah se povraca 
- basicm
#3712 Re: Papanluk na automobilima
Kad narastem bicu Krkan!
- insomnia78
#3714 Re: Papanluk na automobilima
Rokenrola 

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
goran16v
#3715 Re: Papanluk na automobilima
Sve to lijepo i argumentovano elaborirao osim jedne strvari, a to da ti pises o autu koji je po cijeni i klasi vrlo vjerovatno ekvivalentno prosjecnom be-ha gradjaninu - vozacu, dok se ovdje pise o autima koja nisu pravljena niti im je namjena da budu stedljvi i ekonomicni, cijena je srazmjerna tome, niti je cilja grupa kupaca takvih automobila ona kojoj je potrosnja bitna (hadzije koje pominjes), a animozitet je prema onome kome je potrosnja itekako bitna, kupi takav auto i ugradi plin u njega.citro wrote:
Gorane, samo si djelimicno u pravu. Znaju kako da zarade ali znaju i da racionalno trose. Inace ode sve u Nadonji Karabah. Ugradnja plina je racionalna potrosnja novca jer izmedju plina sa multisekvent instalacijom i benzina nema apsolutno nikakve razlike u vuci. Ali nikakve, odgovorno tvrdim i ponavljam. Cak sta vise, bolje radi na plin. A razlike u lovi ima, itekako.
I ne razumijem cemu taj otpor za plinsku instalaciju u vremenu kada su izmisljene vrlo savremena kompjuterski vodjena ubrizgavanja plina.
Kladim se u sta god hoces na ovom svijetu da nemozes prepoznati na sta vozis ako ti se to ne kaze.
I sam imam jedan od svojih auta preradjen na plin. Taj mi je "dorat" momacki trosio 14 litara benzina po gradu pa i vise. Auto kvalitetno, upotrebljivo, a kada vidis koliko trosi gadi ti se voziti ga. Nije da ga nisam mogao sipati, valjda je to jasno jer sam rekao da imam u svom voznom parku vise automobila, svi uredno odrzavani, ispravni i registrovani. Plin mu je podario novi zivot i novu ulogu, definitivno. Sada, kada ga zahvaljujuci ekonomicnosti redovno vozim, kako racunica kaze uz kilometre koje danas prelazim sa njim usteda iznosi i do 5.000 KM godisnje samo na gorivu. Nisam kokuz ali mi se brate ne baca 5.000 KM godisnje tek tako. Ipak je to vrlo pristojan godisnji odmor za cijelu moju porodicu.
Mozda se neki Hadzija ne bi slozio sa ovom konstatacijom, ali sa takvim nemogu da se nosim.
Drugo, kod takvih motora nema "drndanja" kao u dizelima, nema turba, nema dvomasenog zamajca, grijaca, skupih brizgaljki/dizni , DPF filtera i ostalih sranja. Samo sipaj i vozi Misko. A ekoloski si prihvatljiv za svaki nadobudni Europski grad.
Kad smo vec kod opsteprihvatljivosti plina probaj se nasaliti pa u nekom nadobudnom europskom gradu auto sa LPG-om parkirati u zajednicku garazu, podzemnu garazu u poslovnoj/stambenoj zgradi, aerodromu ili shopping centru i sl... Cak i ulazu u garazu BBI-a postoji znak da se vozila sa LPG-om ne spoiju parkirati, ali naravno to niko ne postuje...
-
citro
#3716 Re: Papanluk na automobilima
goran16v wrote:Sve to lijepo i argumentovano elaborirao osim jedne strvari, a to da ti pises o autu koji je po cijeni i klasi vrlo vjerovatno ekvivalentno prosjecnom be-ha gradjaninu - vozacu, dok se ovdje pise o autima koja nisu pravljena niti im je namjena da budu stedljvi i ekonomicni, cijena je srazmjerna tome, niti je cilja grupa kupaca takvih automobila ona kojoj je potrosnja bitna (hadzije koje pominjes), a animozitet je prema onome kome je potrosnja itekako bitna, kupi takav auto i ugradi plin u njega.citro wrote:
Gorane, samo si djelimicno u pravu. Znaju kako da zarade ali znaju i da racionalno trose. Inace ode sve u Nadonji Karabah. Ugradnja plina je racionalna potrosnja novca jer izmedju plina sa multisekvent instalacijom i benzina nema apsolutno nikakve razlike u vuci. Ali nikakve, odgovorno tvrdim i ponavljam. Cak sta vise, bolje radi na plin. A razlike u lovi ima, itekako.
Kad smo vec kod opsteprihvatljivosti plina probaj se nasaliti pa u nekom nadobudnom europskom gradu auto sa LPG-om parkirati u zajednicku garazu, podzemnu garazu u poslovnoj/stambenoj zgradi, aerodromu ili shopping centru i sl... Cak i ulazu u garazu BBI-a postoji znak da se vozila sa LPG-om ne spoiju parkirati, ali naravno to niko ne postuje...
Ovo moje auto-dorat o kojem pricam je novo kostalo preko pedeset hiljada ili tisuca, pa sada je li to za siroke mase ne znam, ali nije ni bitno. Kada bih imao Porsche 911 sigurno ne bih u njega ugradjivao plin jer bi mi to auto bilo za meraka, ne bih ga svakako previse svakodnevno eksploatisao. A u Cayena bih, ionako to nije nista drugo nego malo bolji Touareg, dakle nikakav spektakl.
Sto se tice parkiranja LPG vozila u garaze debelo si u pravu, i to je jedino ozbiljnije ogranicenje za LPG aute. Medjutim, koliko ima zajednickih garaza u Sarajevu ili u bilo kojem gradu u BiH ? A vani, ako bas i odem sa tim autom (sto ne namjeravam) mogu se malo strpiti.
Ne raspolazem decidnim podacima i mrsko mi ih je traziti po internetu, ali znam dobro da je procenat automobila koji su pogonjeni LPG gorivom u Italiji, Turskoj, Poljskoj, Srbiji pa i u drugim zemljama veoma visok.
Bilo kako bilo, plin je idealan da se odredjenoj vrsti automobila podari ekonomicnost i na taj nacin ucine ekonomicnim i prakticnim. U osnovi, kada sve saberes - i potrosnju i odrzavanje sa dijelovima, nema jeftinije voznje od atmosferskog benzinca pogonjenog plinom. Ko voli nek izvoli, sto kazu.
-
goran16v
#3717 Re: Papanluk na automobilima
To koliko je kostao je jedna stvar, a koliko si ga ti platio i koliko sad kosta je druga stvar, a upravo to pravi razliku. Kostao je i A8 96. godine 100k + DEM pa sad ga moze kupiti za smijesne pare i pricati " kad je bio nov bio je 100k DEM". Bio je, ali nije vise... Onome ko ga je kupovao novog LPG nije bio u na kraj pameti, a onome ko ga sad kupuje je realna (i opravdana) opcija.
-
citro
#3718 Re: Papanluk na automobilima
Ok. Ne zelim da komentarisem koliko sam ga ja platio jer nisam malo, bio je star samo 4 godine i imao manje od 30.000 predjenih kilometara kada sam ga kupio.goran16v wrote:To koliko je kostao je jedna stvar, a koliko si ga ti platio i koliko sad kosta je druga stvar, a upravo to pravi razliku. Kostao je i A8 96. godine 100k + DEM pa sad ga moze kupiti za smijesne pare i pricati " kad je bio nov bio je 100k DEM". Bio je, ali nije vise... Onome ko ga je kupovao novog LPG nije bio u na kraj pameti, a onome ko ga sad kupuje je realna (i opravdana) opcija.
I sta je poenta? Treba kupiti jeftino auto pa plin ugradjivati. Ako puno platis auto pa ugradis plin onda si papak, to zelis da kazes ?
-
direstraits0078
#3719 Re: Papanluk na automobilima
Ne uklapa se u uvrijezenu sliku da bogati ljudi ne stede i ne razmisljaju o tome.
I odmah problem. Kako ce neko pobogu da se usudi i pomisliti da ugradi plin na porsche (da ne kazem fasisticku vauvau bubu).
Ne valja u startu jer je drugacije.
A drugacije, kao sto dobro znamo, nije dobro. Sve treba da bude golf dvica, u najgorem slucaju skoda ili seat. Ako vec ne moze da bude BMW, Merc ili aVudi.
Ne valja u startu jer je drugacije.
- supercali
#3720 Re: Papanluk na automobilima
citro poenta je ako vec kupujes novo auto od 100 milja koje u nacelu nije napravljeno da je ekonomicno i slicno onda ne razmisljas o plinu
cim ti uzimas polovno nevazno jel star 4 godine ili ne i platio si ga isto nevazno koliko je vec realna prilika da razmisljas o plinu jer nisi sigurno izvalio 100 milja za to auto jer da ih imas uzimao bi novo auto ne polovno
isto tako to auto od 4 godine si mogao platiti nekih 30 hiljada sto je za tebe puno a kostao je 100 hiljada a morao ga je prodati iz nekog razloga
tebi je 30 puno a nekome je to sica
jel jasnije?
cim ti uzimas polovno nevazno jel star 4 godine ili ne i platio si ga isto nevazno koliko je vec realna prilika da razmisljas o plinu jer nisi sigurno izvalio 100 milja za to auto jer da ih imas uzimao bi novo auto ne polovno
isto tako to auto od 4 godine si mogao platiti nekih 30 hiljada sto je za tebe puno a kostao je 100 hiljada a morao ga je prodati iz nekog razloga
jel jasnije?
-
direstraits0078
#3721 Re: Papanluk na automobilima
Ili npr. nekome je ugraditi plin na novo skupo auto normalno, a nekome nije. Je li jasnije? 
-
citro
#3722 Re: Papanluk na automobilima
Sticajem okolnosti i poslom sam upoznao prilican broj ljudi koji su "teski" poneki milion (pri tome ne govorim o ratnim profiterima nego ljudima koji su to svojim radom, znanjem i umijecem stvorili). Njihov smisao za stednju je i meni nevjerovatan, ali tako je to. A to nasa raja nece da shvate.direstraits0078 wrote:Ne uklapa se u uvrijezenu sliku da bogati ljudi ne stede i ne razmisljaju o tome.I odmah problem. Kako ce neko pobogu da se usudi i pomisliti da ugradi plin na porsche (da ne kazem fasisticku vauvau bubu).
![]()
Ne valja u startu jer je drugacije.A drugacije, kao sto dobro znamo, nije dobro. Sve treba da bude golf dvica, u najgorem slucaju skoda ili seat. Ako vec ne moze da bude BMW, Merc ili aVudi.
-
citro
#3723 Re: Papanluk na automobilima
Ovo cijenim ! Covjek me prosvijetli u tri recenice. I odmah zna je li meni puno 30 milja ili nije. Svaka cast, sada mi je sve jasnije.supercali wrote:citro poenta je ako vec kupujes novo auto od 100 milja koje u nacelu nije napravljeno da je ekonomicno i slicno onda ne razmisljas o plinu
jel jasnije?
- supercali
#3724 Re: Papanluk na automobilima
ugraditi plin na novo skupo auto je protezanje vise nego sto ti je jorgan dug sto bi rekli a takvih u bih ima i previsedirestraits0078 wrote:Ili npr. nekome je ugraditi plin na novo skupo auto normalno, a nekome nije. Je li jasnije?
- supercali
#3725 Re: Papanluk na automobilima
a sticajem okolnosti ti milioneri sigurno nisu kupili porse terenca i to onog najjaceg benzinca sa sportskim paketom opreme i ugradili plin nego su vjerovatno uzeli kao prvo drugu marku auta a i ne sportski model ili sportski paket opreme jel da?citro wrote:
Sticajem okolnosti i poslom sam upoznao prilican broj ljudi koji su "teski" poneki milion (pri tome ne govorim o ratnim profiterima nego ljudima koji su to svojim radom, znanjem i umijecem stvorili). Njihov smisao za stednju je i meni nevjerovatan, ali tako je to. A to nasa raja nece da shvate.