Oldtajmeri all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#1351 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Bakir1 wrote: Bila je slika da, i sa te slike se sjećam da je taj auto bio poprilično kompletan i najbitnije zdrav...
Nije u to vrijeme bila tolika panika za dijelove i uvijek se mogao kupiti donator, a moze cak i danas.
Malo to ti po običaju uzdižes na bespotrebne visine u smislu sta drugi znaju....
Istina je da je auto bio zdrav i to je pored kilometraze jedina dobra stvar, za stanje si pitao i dobio odogvor. To cega se ti sjecas i sto odgovor nije kakav si predpostavljao da ce biti je tvoj problem.
U ono vrijeme sam u prodavnicama mogao naci samo dijelove za servisiranje motora, sve ostalo ili se namjenski pravilo (tapeciranje, karburator, auspuh itd itd) ili je naruceno iz inostranstva (npr. sve sto je trebalo za trapove sam nasao tek u BMW-u u Grazu) i nesto malo, uglavnom estetika, je nadjeno od donatora/otpada. I onda si, bas kao i danas mogao kupiti donatora samo sto je sve ono sto ti treba u grem stanju nego sto ti imas.
Ja se bespotrebno uzdizem, ti bespotrebno puno predpostavljas, neko bespotrebno "sve zna" pa pise napamet, svi mi radimo nesto po obicaju...
Last edited by tempuser on 13/05/2018 14:07, edited 3 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1352 Re: Oldtajmeri all about

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:zar se lakiranje,zamjena plocica,ulja i filtera ,promjena tepiha i ugradnja maglenki zove restauracija?
Ja onda svake godine radim restauraciju,.... :mrgreen:
:lol: :lol:
Ommadawn

#1353 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Zašto da mi to neko drugi radi ako je meni lično ćejf da to radim sam.
Imam i ja prijatelje koji imaju garaže sa opremom i alatom ali neću da sam ljudima na grbači sa svojim projektom za kojeg nemam vremena.

Između papanluka na autu u Švedskoj i BiH nema nikakve razlike. Jednako je teško naći Volvo 240, 740 i 940 u originalnom stanju baš kao i Golfa dvojku a da ne govorim o rasturenim Amazonima, 140-kama, Mercedesima W115, W123 i Passatima. Duša te zaboli kad vidiš da ga je neki tinejdžer sa tek položenim vozačkim uzeo u svoje ruke, nabacio solunar, ofarbao četkom ili valjkom i nabacio audio sistem da kuda god prođe stvara zemljotres.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1354 Re: Oldtajmeri all about

Post by _BataZiv_0809 »

Throttle wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Jest ovakav je ali ovaj nema telefon :)
Šta će ti telefon, imaš mobitel :lol: :mrgreen:
Izvini sto opet citiram isti post ali ovo tvoje pitanje je dobra ilustracija za dileme koje se postavljaju pred ljude koji sredjuju auto.

Sa jedne strane zelis auto koje ce biti potpuno u duhu vremena u kojem je nastalo i onda je logicno da ganjas originalni kasetas radio...a sa druge skontas koji ce ti qrtz kasetas kad ima novi sa usb-om...ili sto ce ti telefon kad imas mobitel...
tempuser

#1355 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Ommadawn wrote:Zašto da mi to neko drugi radi ako je meni lično ćejf da to radim sam.
Imam i ja prijatelje koji imaju garaže sa opremom i alatom ali neću da sam ljudima na grbači sa svojim projektom za kojeg nemam vremena.
E to je vec stvar tvog izbora, a ne nerjesivog problema.
530i

#1356 Re: Oldtajmeri all about

Post by 530i »

Istina je da bez para nema muzike...a poželjna je i solidna osnova (u smislu da se ima prostora gdje auto u bilo kom stanju može da nesmetano stoji).
tempuser

#1357 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

_BataZiv_0809 wrote:
Izvini sto opet citiram isti post ali ovo tvoje pitanje je dobra ilustracija za dileme koje se postavljaju pred ljude koji sredjuju auto.

Sa jedne strane zelis auto koje ce biti potpuno u duhu vremena u kojem je nastalo i onda je logicno da ganjas originalni kasetas radio...a sa druge skontas koji ce ti qrtz kasetas kad ima novi sa usb-om...ili sto ce ti telefon kad imas mobitel...
Izvini sto se ja kacim na tvoj komentar ali sad upravo nadolazis na ono o cemu ja cijelo vrijeme pisem. Pitanje kompromisa je razlika izmedju zelja i onohga sta neko hoce s jedne i mogucnosti s druge strane.
Kad smo kod radija, ja sam htio radio iz vremena auta. Prvo je bio malo noviji tockas Blaupunkt pa sam ubacio neki Becker odgovarajuce starosti. Da je pod istim uslovima uletio original iz E21 bilo bi super, ovako nije ali meni opet ok. Nekome bi to bio mrtvi kompromis, meni je ok, nekome je CD MP3 USB bio ok, meni ne bi bio jer ako vozim staru auto i muziku cu slusali na starom uredjaju.
Nije bitna “velicina” kompromisa, bitan je princip i da postujes tudje odluke. Ne mozes osudjivati tudji kompromis ako sam pravis kompromis i ne mozes kritikovati tudje, a nemati svoje da bio se nasao u toj poziciji.
U HR otac i sin, otac je nedavno umro, amaterski i za sebe obnavljaju auta ali bukvalno od nicega. Iskopaju negdje lesh i vrate ga na tockove. Ono sto je najbitnije za ovu pricu je da je sve sto rada za istancane forumske znalce bio mrtvi kompromis, improvizacija i zamazivanje, s vana gladac, unuta jadac, dijelovi se popravljaju ili prave, kupuje se samo ono sto se mora. Varili su blokove motora, od poklopaca kucista za PC su pravili haubu za neki Lincoln. Tako su uradili Taunusa iz 60-ih, dva Capria, Lincolna i jednog ili dva Camara iz 70-ih, R-10, Minija i Opela Kapitena iz 1950 i neke kojeg su bukvalno iskopali iz zemlje i u kojeg su ubacili neki priblizan motor. Sad radi Fulviju. Puritanci pp forumima su ga kritikovali zbog nacina rada, a lik kaze, znam da improvizujem, meni nije bitna apsolutna autenticnost, meni je bitno da auto vratim na tockove, da uzivam u radu i voznji, da se naslonim na auto i popijem pice. Tako je dogurao do novina, TV-a, portala, dokumentarca... To sto je on rekao je bit svega.

Lancia je vec ofarbana, neka apple candy red.

citroen xm

#1358 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

Ovo o čemu ti pričaš i ljude koje si prikazao su teška manjina. To su ljudi koji žive za svoje ideale i svaka čast na tome. I još jedna bitna stvar, ovi ljudi vraćaju auta iz mrtvih. Ono što je većinski slučaj i o čemu ja pričam je krkanluk i transformacija konkursnih primjeraka u grobove munjevitom brzinom.

Ne moram sve raditi da bih znao da nešto nije kako treba. Neću da se uplićem u nešto što finansijski i svakako ne mogu odraditi onako kako sam zamislio i kako tom autu dolikuje.
Ommadawn

#1359 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Ovo o čemu ti pričaš i ljude koje si prikazao su teška manjina. To su ljudi koji žive za svoje ideale i svaka čast na tome. I još jedna bitna stvar, ovi ljudi vraćaju auta iz mrtvih. Ono što je većinski slučaj i o čemu ja pričam je krkanluk i transformacija konkursnih primjeraka u grobove munjevitom brzinom.

Ne moram sve raditi da bih znao da nešto nije kako treba. Neću da se uplićem u nešto što finansijski i svakako ne mogu odraditi onako kako sam zamislio i kako tom autu dolikuje.
Slažem se. Jedna je stvar sa kompromisima a druga sa papanlukom.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1360 Re: Oldtajmeri all about

Post by bitanga_sa_otesa »

tempuser wrote: prisao si autu 1 x prije mozda 3-4 god, uvrnuo si par sarafa, otprilike te osnovne mehanike koji si nabrojao, ali ti to po obicaju ne smeta da "sve znas" i pises napamet.
ja nemam pojma o nicemu,samo sam pitao sta je restauracija...
ti jedino sve znas ovdje,u sarajevu,u bih i sire.
ti si nam ucitelj ,prosipaĆ pameti i znanja,o mocni gorane bez tebe bi bili niko i nista :D
nego kad sve znas jos nam nisi odgovorio: sto se s paket tako zove?
vauvau

#1361 Re: Oldtajmeri all about

Post by vauvau »

Ommadawn wrote:
citroen xm wrote:Ovo o čemu ti pričaš i ljude koje si prikazao su teška manjina. To su ljudi koji žive za svoje ideale i svaka čast na tome. I još jedna bitna stvar, ovi ljudi vraćaju auta iz mrtvih. Ono što je većinski slučaj i o čemu ja pričam je krkanluk i transformacija konkursnih primjeraka u grobove munjevitom brzinom.

Slažem se. Jedna je stvar sa kompromisima a druga sa papanlukom.
Slažem se sa idiotom ovdje
Papanluk je nešto sasvim drugo
tempuser

#1362 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote: ja nemam pojma o nicemu,samo sam pitao sta je restauracija...
ti jedino sve znas ovdje,u sarajevu,u bih i sire.
ti si nam ucitelj ,prosipaĆ pameti i znanja,o mocni gorane bez tebe bi bili niko i nista :D
nego kad sve znas jos nam nisi odgovorio: sto se s paket tako zove?
Ti si samo pikusao da budes mangup i saljivdzija jer si mislio da o svemu sve znas, nazalost predpostavke i mahala su zakazali, a ostalo su sve vise-manje iskljucivo tvoji problemi.
bitanga_sa_otesa

#1363 Re: Oldtajmeri all about

tempuser wrote:
Ti si samo pikusao da budes mangup i saljivdzija jer si mislio da o svemu sve znas, nazalost predpostavke i mahala su zakazali, a ostalo su sve vise-manje iskljucivo tvoji problemi.
ja sam uvijek mangup i saljivĐija gorane olmajti.
kakva mahala i pretpostavke? sve znas i svakom mudrujes i pametujes ,a sve ti drugi radili, ti placao .jedino si izrezao tepih i zasarafio maglenke :lol:
nisi odgovorio sto se zove s paket?
Ned071

#1364 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ned071 »

PreTpostavke...
vauvau

#1365 Re: Oldtajmeri all about

Post by vauvau »

Ima jedna stara narodska
Predpostavka je majka svih zajeba
commendatore

#1366 Re: Oldtajmeri all about

Post by commendatore »

bitanga_sa_otesa wrote:
tempuser wrote:
kakva mahala i pretpostavke? sve znas i svakom mudrujes i pametujes ,a sve ti drugi radili, ti placao .jedino si izrezao tepih i zasarafio maglenke :lol:
šta kae je l Pagodu restauriro :lol:

cekaj bolan dok izgugla sto je kec S-Paket :mrgreen:

evo gogsa jebo majku s ovim nekim supkom

Image
Last edited by commendatore on 13/05/2018 21:40, edited 1 time in total.
tempuser

#1367 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Nije uopste bitno da li su vecina ili manjina i za sta zive, bitno je da je kompletan njihov rad ono sto ovdje neki zovu teski kompromis.
citroen xm

#1368 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

Ne kontaš ti suštinu, al hajde. Odnosno, vjerovatno kontaš ali nebi pljunuo na sebe.
tempuser

#1369 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:
tempuser wrote:
Upravo tako, mahala i predpostavke, ali nisi bio toliki mangup i saljivdzija kad si bio na platnom spisku.
Ocigledno je jedini mangupluk da po forumu koristis ono sto znas iz druzenja mimo foruma.
commendatore

#1370 Re: Oldtajmeri all about

Post by commendatore »

tempuser

#1371 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

citroen xm wrote:Ne kontaš ti suštinu, al hajde. Odnosno, vjerovatno kontaš ali nebi pljunuo na sebe.
Ja sam ti sustinu pokazao na primjeru. Nemoj misliti da se tamo gdje su predstavili svoje aute nisu naisli na strucnjake kao na klixu koji su kritikovali njihov radi, ali ih je covjek jednom recenicom porazio. Ne zelim savrsenstvo i autenticnost, zelim da uzivam u tome da pravim da se vozim u starim autima. Kad shvatis tu recenicu shvatices i sustinu.
bitanga_sa_otesa

#1372 Re: Oldtajmeri all about

tempuser wrote:
Upravo tako, mahala i predpostavke, ali nisi bio toliki mangup i saljivdzija kad si bio na platnom spisku.
Ocigledno je jedini mangupluk da po forumu koristis ono sto znas iz druzenja mimo foruma.
mangup sam ja i uzivo ,a saljivdzija sam kad lijecis komplekse na meni po forumu a uzivo mi fol glumis neko drugarsto.kakav platni spisak? zar nisi ti sve sam radio?ako sam ti sta duzan,saberi, pa da ti vratim.
jedini forumski mangup i demagog i pametolog olmajti si ti .svakom seres i svakom si loncu poklopac.hvatas se za slamke neke i nema sta ne znas i u sta se ne petljas,preformulises recenbicu i onda isto kazes.... jos nisi odgovorio sto se s paket zove tako...
530i

#1373 Re: Oldtajmeri all about

Post by 530i »

Je'l suština navarit kućište od kompjutera na blatobran ili je suština platiti taj isti blatobran 300 eura npr.?
commendatore

#1374 Re: Oldtajmeri all about

Post by commendatore »

530i wrote:Je'l suština navarit kućište od kompjutera na blatobran ili je suština platiti taj isti blatobran 300 eura npr.?
da je sustina blatobran kupit od 300 eura - mikelandjelo bi stancao davida u kalupima i zaradio para ko goran i ostali uspjesni kontroverzni hrvatski biznismeni :lol: ..... kao i prebogati van gog :mrgreen:
tempuser

#1375 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote: mangup sam ja i uzivo ,a saljivdzija sam kad lijecis komplekse na meni po forumu a uzivo mi fol glumis neko drugarsto.kakav platni spisak? zar nisi ti sve sam radio?ako sam ti sta duzan,saberi, pa da ti vratim.
jedini forumski mangup i demagog i pametolog olmajti si ti .svakom seres i svakom si loncu poklopac.hvatas se za slamke neke i nema sta ne znas i u sta se ne petljas,preformulises recenbicu i onda isto kazes.... jos nisi odgovorio sto se s paket zove tako...
Vidio sam, strasan si mangup... Ako se malo vratis unazad vidjeces da si ti taj koji se kaci za moje komentare i lijeci svoje frustracije, samo ja nemam problema da ti odogovim, nisam ja jedan od inferiornih poltrona tipa mufljuz itd. To sto tvoja istancana sujeta ne dozvoljava da ti neko proturjeci je problem koji ces sam morati rjesavati. Na kraju kako god da gledas na nase druzenje meni nikad ne bi palo napamet da koristim stvari koje znam mimo foruma, a ti si i dotle dogurao.
Last edited by tempuser on 13/05/2018 22:27, edited 1 time in total.
Post Reply