Octavia A5 iskustva i preporuke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#251 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:apsolutno ne, i to iz perspektive kome se to desava upravo i ko hoda po bosistima da naruci nove...
nije sporadican problem nego vrlo cest i ova kilometraza je velika na kakvim se sve pocnu desavati problemi....
i ovo je mali problem kakvi su ostali, u velikoj velicini slucajeva ode pumpa i sva 4 injektora jer pumpa trosenjem stvara spenu koja zacepi injektore a ista zaprlja rezervoar...
da bi se otklonila mogucnost povratka problema treba oprati rezervoar a isti se ne moze oprati nego se mora mijenjati...
jedna lasta ne cini proljece tako ni taj passat od punca za kojeg ni ti ni bilo drugi ne moze reci kada i na koliko kilometara prije punca su se desavali problemi...
nazovi ove sto prodaju injektore, pitaj ih koliko na stanju imaju injektora za 1,6 tdi ili 2,0 tdi, a koliko za crdi, hdi, pa ljudi paletama dovlace injektore.
i nije problem u tome sto su isti stradali, problem je sto se proizvodjac pravi mutav na temu kvara.
kakva je pouzdanost dizni ,na npr. 1.6hdi motorima :?
Bakir1

#252 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

trazi po piku pa ces vidjeti koliko su dostupne tj koliko ih nema za kupiti ili u slucaju tdi-a kaze lik ma ja to na paletu kupujem :lol:
amar1994

#253 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
NediM17

#254 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by NediM17 »

Interesantno, opet Siemens injektori... hmm.... Ako taj Slimens ne unisti VW ne znam ko ce. :-) :lol:

Znam za velika sranja sa Delphijem, Siemensom, ali za Bosch fakat ne znam da su imali vecih problema.
citroen xm

#255 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by citroen xm »

Svi proizvođači gledaju da zakinu ako mogu i ostanu dobri. VW je tu najljigaviji što govori i vijest da će u Americi zbog dizel afere biti isplaćena odšteta kupcima, a u EU neće. Dakle stoko, boli nas kurac što nam vjerujete, vi ste obična stoka.
commendatore

#256 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by commendatore »

citroen xm wrote:Svi proizvođači gledaju da zakinu ako mogu i ostanu dobri. VW je tu najljigaviji što govori i vijest da će u Americi zbog dizel afere biti isplaćena odšteta kupcima, a u EU neće. Dakle stoko, boli nas kurac što nam vjerujete, vi ste obična stoka.
http://vukajlija.com/jebe-ne-vadi/163284
:oops: :mrgreen:
citroen xm

#257 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by citroen xm »

:lol:
jasko__

#258 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by jasko__ »

Nije A5 al da ne otvaram novu temu
Ovako ljudi, kupio sam polovnu Octaviju, 2014 godina..prezadovoljan sam opremom koju ima samo mi fali ova opcija..pokusavao sam naci na drugim forumima ali spominju neke termine koje ne razumijem i jbg..spominju i neku naljepnicu na kojoj se moze vidjeti koja je verzija kocnica (nesto 1AT i 1AS)..
Ja kao prvo ne znam razliku izmedju autohold i hill hold funkcije
Citam da se moze aktivirati kodiranjem na VCDS
(ja sam totalni laik za to pa bih isao kod strucnjaka)..ali ne znam da li je to uopste moguce aktivirati na mom autu..ne znam sta je bitno i od cega zavisi
Auto je sa manuelnim mjenjacem, mehanickom rucnom kocnicom..ako ko zna sta je bitno i kako mogu znati je li moguce, bio bih vrlo zahvalan
Last edited by jasko__ on 30/07/2019 19:52, edited 1 time in total.
NediM17

#259 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by NediM17 »

Pa kad prije mlada izgubi ključ, samo što si je kupio. :-)
jasko__

#260 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by jasko__ »

NediM17 wrote:Pa kad prije mlada izgubi ključ, samo što si je kupio. :-)
Pa nije bas samo sto sam je kupio..al je meni to frisko :D
NediM17

#261 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by NediM17 »

Pa vidi s onim struĆnjakom iz Zenice štono vraČa kilometraže ne samo na autima nego i na Škodinim seLverima, možda ti je on zajebo tu opciju dok je skido kilometražu. :mrgreen:
Throttle

#262 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Throttle »

:lol:
Gdje ga nadje
Na serveru iskljucio autohold :lol:
tempuser

#263 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

Evo da se "pohvalim", nakon 13 godina je doslo vrijeme da kazem dovidjenja svojoj saputnici.
Radi se o Skodi Octaviji 2,0 TDI Elegance 2006. god, 103 kW BKD motor, presla 236k km. od dodatne opreme maxi DOT displej, alarm, roletna na zadnjoj sajbi, kozni volan, ksenon svjetla. Placena u ASA PSS-u nesto manje od 41k KM.
Uprkos elaboratima forumskih strucnjaka, po kojima se to trebalo desiti prije 10 god, nisu mi vrisnule i glava, ni dizne, ni ulja pumpa, ni turbina. Auto ide i slusa kao i prvog dana.
Za svo ovo vrijeme od kvarova nakon 4-5 god i na cca 70k km zamjenjena tzv leptiraska zaklopka ili dosser klapna koja je kostala 700 KM i nakon 10 godina i nesto manje od 200k km EGR ventil koji je na akciji bio oko 200 KM. Osim toga nikakvih drugi problema sa motorom, tj mehanikom nije bilo.
Sto se potrosnog materijala tice, na motoru je zamjenjen prosle godine jedan grijac, na prednjim trapovima su prije 3 god zamjenjeni prednji amortizeri, 2 x selen blokovi i stabilizatori, zadnji put prosle godine. Kugle, krajnice, spone itd su fabricke i dalje bez lufta. Na zadnjim trapovima se nikad nista nije diralo. 3 x su zamjenjene prednje i zadnje disk police i 2 x diskovi, treci put prosle godine.
Kvacilo nikad nije mijenjano ni danas nema znakova da je pri kraju.
Potrosena po 2 seta zimskih i ljetnih guma, 3 setovi koji se voze su stavljeni 2018. godine.
Za ovih 13,5 god zamjenjena po jedna sijalica u predniim pozicijama, jedna usadna sijalica na zadnjoj lijevoj poziciji i jedna ksenon sijalica. Unutra iz ciste dosade zamjenjena sijalica u pepeljari, sve ostalo svijetli i finkcionise kao i prvog dana.
Jedino gdje se vide godine je unutrasnjost, odnosno tapecirunzi na vratima na kojima se tkanina pocela odvajati od spuzve i kugla mjenjaca koja se izlizala i koju sam promijenio jer mi je bila muka gledati. Sve ostalo nepromjenjeno, nema cak ni nih "poderanih" prekidaca.
Sto se mene tice, za ono sto je meni trebala, ja nisam mogao zamisliti bolji automobila. Veliki gepek, solidna oprema, puno snage uz malu potrosnju i skoro bez kvarova, i svima mogu preporuciti taj auto (doduse kome je tako star model interesantan) sa tim motorom.
Prodata na preporuku prijatelja koji taj auto zna od prvog dana za 8k KM bez cjenkanja, bez probnih voznji, kontrola majstora, mehanicara,dizanja na dizalicu itd.
Ned071

#264 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Ned071 »

sve si to ti slag'o, raspalo ti se pola motora a dao 40 milja...
tempuser

#265 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

Ned071 wrote:sve si to ti slag'o, raspalo ti se pola motora a dao 40 milja...
:thumbup: :lol:
Mlad i Nevin

#266 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Mlad i Nevin »

I za 13 god popusio 33 milje :mrgreen:
tempuser

#267 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

U pravu si, trebao sam kupiti Yugu, za 13 godina bih izgubio 800 KM! :lol:
Mlad i Nevin

#268 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Mlad i Nevin »

Da si kupio novu Daciu, i da si je sad bacio u zeljezo jeftinjje bi prosao :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bakir1

#269 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

Sta bi ti jadan vozao da neko ne kupi novo :lol:
amar1994

#270 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by amar1994 »

Image
amar1994

#271 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by amar1994 »

tempuser wrote:Evo da se "pohvalim", nakon 13 godina je doslo vrijeme da kazem dovidjenja svojoj saputnici.
Radi se o Skodi Octaviji 2,0 TDI Elegance 2006. god, 103 kW BKD motor, presla 236k km. od dodatne opreme maxi DOT displej, alarm, roletna na zadnjoj sajbi, kozni volan, ksenon svjetla. Placena u ASA PSS-u nesto manje od 41k KM.
Uprkos elaboratima forumskih strucnjaka, po kojima se to trebalo desiti prije 10 god, nisu mi vrisnule i glava, ni dizne, ni ulja pumpa, ni turbina. Auto ide i slusa kao i prvog dana.
Za svo ovo vrijeme od kvarova nakon 4-5 god i na cca 70k km zamjenjena tzv leptiraska zaklopka ili dosser klapna koja je kostala 700 KM i nakon 10 godina i nesto manje od 200k km EGR ventil koji je na akciji bio oko 200 KM. Osim toga nikakvih drugi problema sa motorom, tj mehanikom nije bilo.
Sto se potrosnog materijala tice, na motoru je zamjenjen prosle godine jedan grijac, na prednjim trapovima su prije 3 god zamjenjeni prednji amortizeri, 2 x selen blokovi i stabilizatori, zadnji put prosle godine. Kugle, krajnice, spone itd su fabricke i dalje bez lufta. Na zadnjim trapovima se nikad nista nije diralo. 3 x su zamjenjene prednje i zadnje disk police i 2 x diskovi, treci put prosle godine.
Potrosena po 2 seta zimskih i ljetnih guma, 3 setovi koji se voze su stavljeni 2018. godine.
Za ovih 13,5 god zamjenjena po jedna sijalica u predniim pozicijama, jedna usadna sijalica na zadnjoj lijevoj poziciji i jedna ksenon sijalica. Unutra iz ciste dosade zamjenjena sijalica u pepeljari, sve ostalo svijetli i finkcionise kao i prvog dana.
Jedino gdje se vide godine je unutrasnjost, odnosno tapecirunzi na vratima na kojima se tkanina pocela odvajati od spuzve i kugla mjenjaca koja se izlizala i koju sam promijenio jer mi je bila muka gledati. Sve ostalo nepromjenjeno, nema cak ni nih "poderanih" prekidaca.
Sto se mene tice, za ono sto je meni trebala, ja nisam mogao zamisliti bolji automobila. Veliki gepek, solidna oprema, puno snage uz malu potrosnju i skoro bez kvarova, i svima mogu preporuciti taj auto (doduse kome je tako star model interesantan) sa tim motorom.
Prodata na preporuku prijatelja koji taj auto zna od prvog dana za 8k KM bez cjenkanja, bez probnih voznji, kontrola majstora, mehanicara,dizanja na dizalicu itd.
:thumbup:

svaka cast,mozda si je cak i malo ispod cijene prodao :)

sta planiras dalje,novu octaviu ili polovan mercedes tek razradjen i amortizovan :D
NediM17

#272 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by NediM17 »

tempuser wrote:Evo da se "pohvalim", nakon 13 godina je doslo vrijeme da kazem dovidjenja svojoj saputnici.
Jesi li dao "kramarovu garanciju na motor i mjenjač". Kad novi vlasnik krene sa reklamacijama, otišlo ovo, otišlo ono, izgubićeš prijatelja. :angry:
tempuser

#273 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

amar1994 wrote: :thumbup:

svaka cast,mozda si je cak i malo ispod cijene prodao :)

sta planiras dalje,novu octaviu ili polovan mercedes tek razradjen i amortizovan :D
Pogledao cijene, nasao neku sredinu za to godiste i stanje da se ne moram cjenkati i peglati oko prodaje, tako i bilo. Koliko sam trazio toliko sam dobio, auto pogledan i dogovoren za 10 min.
Sljedece je opet Octavia, sad se prave racunice koliko prelazim zadnjih godina i sta mi najbolje pase, novo vs 2-3 god staro, dizel vs turbo benzinac...
Ned071

#274 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Ned071 »

Ma scout tsi, stash misliti...
radostan dan

#275 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by radostan dan »

ljep mnogo alji skup isto mnogo.
Post Reply