Octavia A5 iskustva i preporuke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#176 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Joj poredjenja, Vectra s kraja osamdesetih rudimentalna u kojoj se bukvalno nema sta pokvariti i Octavia iz 2010. s masom elektronike, turbina, EGR, filter cestica, kvacilo s dvomasenim zamajcem, itd. 
-
530i
#177 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
4 gume u 13 godina...bravo bravo bravo....

-
adv.K
#178 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Mozda se skodi moze dosta prigovoriti, od cijene, neudobnosti, do pozeljne mete za lopove, ali za to da je nepouzdana, to je bas netacno. Ovo kazem kao vlasnik trece octavie, od kojih sam dvije posljednje kupio nove i ni sa jednom nisam imao nikakvoh kvarova. Poneka zamijenim dotrajalu sijalicu i to je to. Dakle, ako je odrzavas na nacin kako je propisano, nema brige. Uostalom, to sto si vidio moze biti i prazan akumulator i stotinu drugih uzroka. A da je vectra iz 89 kvalitetnija od svake octavie, to je vec ozbiljna provala.aditon wrote:Škoda je ljudi upravo to, Škoda. Češko auto od kojeg nikad neće biti auto. Neka je sve u njemau VW ali to je Škoda. Čuo sam od više ljudi kako su u principu izuzetno loša auta sklona kvarovima. U to sam se i sam uvjerio kad sam u subotu vidio BIHAMK-ovo vozilo na putu kako pokušava da pokrene Oktaviju iz, po izgledu pretpostavljam bar 2010 godište. Ja vozim auto iz '89 godine, Vectra, koja me nikad nije izdala na putu, ali nikad. I to moje vozilo je kvalitetnije i što se mehanike tiče sigurno bolje od svake Oktavije. Naravno ,ne očekujem da će se svi složiti oko ovoga ali šta bi
- aditon
#179 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
530i wrote:4 gume u 13 godina...bravo bravo bravo....![]()
- aditon
#180 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Da ja preforulišem svoju izjavu pošto ovdje su svi nekako skontali kako njima odgovara, i to pogrešno.
1. Ne tvrdim da je Vectra bolje auto od Octavie, bar ne moja iz 1989. godine
2. Mene Vectra za 13 godina nikad na cjedilu nije ostavila niti u jednoj jedinoj sitaciji
3. Vidjevši pomoć na cesti za Octaviu neki dan, prisjetio sam se nekih ljudi koji su pričali o nepouzdanosti Škode i Octavie u ovom slučaju.
Dakle, ovo je suštna. A to koliko sam održavao ili ne održavao auto, je druga priča, međutim 1500 (otprilike, vrlo vjerovatno i manje od toga) za sve ove godine sam uložio u auto. Pitanje je koliko drugih auta bi taj nemar izdržalo.
Što se nemara tiče, to je produkt mog razočarenja u estetski izgled auta obzirom da sam komplet auto farbao prije 5-6 godina da bi godinu kasnije stanje bilo kao i prije farbanja. Činjenica je da nije dobar posao urađen iako je prva dva mjeseca bila kao iz tvornice da je izašla. Nakon toga, je totalno zapuštena te je nemam volje ni oprati.
1. Ne tvrdim da je Vectra bolje auto od Octavie, bar ne moja iz 1989. godine
2. Mene Vectra za 13 godina nikad na cjedilu nije ostavila niti u jednoj jedinoj sitaciji
3. Vidjevši pomoć na cesti za Octaviu neki dan, prisjetio sam se nekih ljudi koji su pričali o nepouzdanosti Škode i Octavie u ovom slučaju.
Dakle, ovo je suštna. A to koliko sam održavao ili ne održavao auto, je druga priča, međutim 1500 (otprilike, vrlo vjerovatno i manje od toga) za sve ove godine sam uložio u auto. Pitanje je koliko drugih auta bi taj nemar izdržalo.
Što se nemara tiče, to je produkt mog razočarenja u estetski izgled auta obzirom da sam komplet auto farbao prije 5-6 godina da bi godinu kasnije stanje bilo kao i prije farbanja. Činjenica je da nije dobar posao urađen iako je prva dva mjeseca bila kao iz tvornice da je izašla. Nakon toga, je totalno zapuštena te je nemam volje ni oprati.
-
citroen xm
#181 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Auta starije konstrukcije kao moje i tvoje nemaju komplikovanih mehaničkih stavki, nemaju puno opreme, od elektronike imaju po dvije žice za svjetla
i na to dodaj da su davno otpisana pa su i dijelovi povoljni. Zbog toga se održavanje ne može porediti sa nekim novijim autom, kao i ništa drugo. Oktavija iz 2010. sa mojim autom ima 4 točka od dodirnih tački.
nije to loše auto ko može da je svari. Običan prosjek u svemu, ali fino služi.
-
tempuser
#182 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Lik iz perspektive 27 godina stare Vectre iskljucivo na tudjim pricama iz x-te ruke zakljucuje da 5 god stara Octavia, u koju vjerovatno nikad sjeo nije, ne valja tj nije pouzdana...?! Tu ne treba nesto posebno komentarisati...
- madner
#183 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Tehnologija je tu negdje, to stoji. 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#184 Re: RE: Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Malo je skoda naprednija kad je zastita od korozije u pitanju.[emoji1]madner wrote:Tehnologija je tu negdje, to stoji.
Sent from my C6603 using Tapatalk
- semirsar
#185 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Jes, aha, malo morgenOptimist wrote: Tvoja Vectra je jedino mozda kvalitetnija od Favorita koji se proizvodio pocetkom devedesetih.
Kupih favorita boje bijele kafe, direkt sa slepe Slavka Koprivice, ako ga se ko jos sjeca.
"91 godiste, vozah je do rata, prezivismo i rat i onu corbu iz dvolitarki, kotrljala se bez ikakvijeh problema do potpunog punoljetstva, udadoh je u 21 godini zivota za najbolju priliku. Cujem, jos se kotrlja u Kaknju u novoj crvenoj odori, kurvica mala.
-
nightvision
#186 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
U sedam godina na oktaviji zamijenio dvije fabricke sijalice za oborena svjetla. Strasno nepouzdano auto. 
-
NediM17
#187 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Dobar je to auto. Samo treba bjezati od 2.0 motora. Radije 1.9 + cip, nego 2.0.
- semirsar
#188 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
A sto bolan ne bio?!NediM17 wrote:Dobar je to auto. Samo treba bjezati od 2.0 motora. Radije 1.9 + cip, nego 2.0.
Ako se vec daje tak'a izjava, red je i obrazlozit', ne?
- drunken tiger
#189 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
S obzirom na cijenu škoda je precijenjeno vozilo. Isto kao i VW. Gepek je velik ali unutra prostora nemaš dovoljno za stvari (mali pretinci) Neudobna u odnosu na druga auta koja sam imao (nakon dva sata vožnje leđa me odvalila iako ima potporu za donji dio leđa). Retrovizori užasni (loša ogledala). Za te pare možeš dobiti mnogo više i biti srećniji sa više opreme, više udobnosti, više prostora. Lijepo izgleda i to je sve. Precijenjeno vozilo.rusmir.ba wrote:U skorijem periodu je planiran upgrade auta, i izbor je ponovo Škoda, ali octavia. Vjerovatno A5 prvi model, neko godiste 2007-2009, facelift model je već preskup.
Po olx ih ima raznih cijena, od 9-15.000KM, pa me interesuje sta da se očekuje od kvarova, onih čestih i neizbježnih.
Većina ovih auta je prekucala 200.000, i naravno pravo im je vrijeme da se šta krene kvariti, pa da pitam prodavce da li je već mjenjano (npr kvačilo, turbina i sl, ovi skuplji dijelovi, drugo se već može riješiti).
I naravno vječita dilema: da li starije sa manje km (ima ih po 150/160.000) ili mladje auto sa nekih 240-270.000KM.
Radije bih domaće, jer ljudi nude i servisne knjige, nego uvoz gdje ti ne nudi nista, nego kilometrazu koja je realno bar smanjena za pola.
Sve sugestije dobro došle.
-
tempuser
#190 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Sluzbena 2006. godina, presla 207.000 km torture i neredovnog odrzavanja, osim cisto potrosnog materijala zasad samo ekspanziona posuda, remenica i spaner na alternatoru i EGR... Smece...semirsar wrote:A sto bolan ne bio?!NediM17 wrote:Dobar je to auto. Samo treba bjezati od 2.0 motora. Radije 1.9 + cip, nego 2.0.
-
Seyfo
#191 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Nedime jesi li dobro? Eno jedan Nedim kod Zenice nastrado sa suzukijem
-
rusmir.ba
#192 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Apsolutno se slazem sa vecinom navedenog ali izbor je ponovo A5.drunken tiger wrote:S obzirom na cijenu škoda je precijenjeno vozilo. Isto kao i VW. Gepek je velik ali unutra prostora nemaš dovoljno za stvari (mali pretinci) Neudobna u odnosu na druga auta koja sam imao (nakon dva sata vožnje leđa me odvalila iako ima potporu za donji dio leđa). Retrovizori užasni (loša ogledala). Za te pare možeš dobiti mnogo više i biti srećniji sa više opreme, više udobnosti, više prostora. Lijepo izgleda i to je sve. Precijenjeno vozilo.rusmir.ba wrote:U skorijem periodu je planiran upgrade auta, i izbor je ponovo Škoda, ali octavia. Vjerovatno A5 prvi model, neko godiste 2007-2009, facelift model je već preskup.
Po olx ih ima raznih cijena, od 9-15.000KM, pa me interesuje sta da se očekuje od kvarova, onih čestih i neizbježnih.
Većina ovih auta je prekucala 200.000, i naravno pravo im je vrijeme da se šta krene kvariti, pa da pitam prodavce da li je već mjenjano (npr kvačilo, turbina i sl, ovi skuplji dijelovi, drugo se već može riješiti).
I naravno vječita dilema: da li starije sa manje km (ima ih po 150/160.000) ili mladje auto sa nekih 240-270.000KM.
Radije bih domaće, jer ljudi nude i servisne knjige, nego uvoz gdje ti ne nudi nista, nego kilometrazu koja je realno bar smanjena za pola.
Sve sugestije dobro došle.
Sjedista ako su kao u fabiji onda je zaista dernek na duze staze, tu nema govora, svako dva sata valjda protegnuti noge ili se ostane ukoceno ko deveti hijeroglif.
Ne gotivim previse opreme i elektrnike ali ova npr ima 10 airbag, parking senzore, komande na volanu,xenone, maxi dot display, 10tak zvucnika, i ono ostalo uobicajeno. Viska mi je sve sem airbagova i klime recimo, ali ne mogu sad to povaditi.
Retrovizorima sam bio zadovoljan i na fabiji, valjda ce biti isto i ovdje. Pretinci nisu bas prostrani ali prtljaznih ipak jeste, cak i kod limuzine, karavan da ne pominjem.
O pouzdanosti opet treba pitati servisere, jucer mi govori covjek da je poredio dvije identicne iz 2008.godine koje odrzaje, 1.9 i 2.0. Obje prekucale oko 250.000. Na ovoj 1.9 mjenjao bregastu, kvacilo, EGR..na ovoj 2.0 apsolutno nista. Dakle treba malo i srece. A obadvije isto odrzavane.
Ova bi trebala imati 185.000 i zamjenjen set kvacila sa zamjacem, diskove i plocice, uradjena oba servisa... Uobicajeno za ovu kilometrazu. Pa sta dragi Bog da, polovnjak je macak u vreci ali bar znam od koga kupujem i gdje je uradio svaki servis i zamjenu. Nekad je to bitnije i od kilometraze i stanja vozila.
A da ima bolje za istu cijenu ne sumnjam, ovdje mi je servisni support najbitniji faktor.
-
NediM17
#193 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Sa mnom je sve O.K.. Nevjerovatna koincidencija.Seyfo wrote:Nedime jesi li dobro? Eno jedan Nedim kod Zenice nastrado sa suzukijem
-
NediM17
#194 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
To je vise izuetak nego pravilo, svi znaju da taj motor ima abcedu glava.tempuser wrote:Sluzbena 2006. godina, presla 207.000 km torture i neredovnog odrzavanja, osim cisto potrosnog materijala zasad samo ekspanziona posuda, remenica i spaner na alternatoru i EGR... Smece...semirsar wrote:A sto bolan ne bio?!NediM17 wrote:Dobar je to auto. Samo treba bjezati od 2.0 motora. Radije 1.9 + cip, nego 2.0.
Evo samo jedan od primjera.
http://forum.vrelegume.rs/viewtopic.php ... 71#p516668
Zamisli glava cikne na 90kkm. I nije to samo glava, onda antifriz ulazi u ulje, razblazuje ga, a to dalje rezultira smrcu turbine. A opet nije samo ni turbina, lose podmazivanje (ulje razrijedjeno antifrizom) "ne vole" ni lezajevi radilice, radilica, itd.
Tako da je moje misljenje da taj motor koji je presao 100-150kkm moze biti satran kao da je presao 300+kkm, a da toga ustvari niko nije svjestan.
To je za mene govno od motora, i kraj. Nema potrebe rizikovati sa tim pored pouzdanog i provjerenog 1.9 motora. Ako je snage malo, ima vise nacina da se to rijesi. I opet takav nacipovani 1.9 je mnogo pouzdaniji nego 2.0.
-
tempuser
#195 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Drugi izuzetak, privatna, 2005 god 178000, EGR i senzor protoka zraka, ostalo samo potrosni materijal.
Neko logicno objasnjenje?
Sta je svrha linka? Teoreticari bez iskustva koji imaju "misljenje" bas kao i ti, ako izuzmeno ovoga koji na forumske strucnjake i znalce gleda bas kao i ja:
"Dva drugara voze A3 2.0TDI iz 2004/2005g, oba automobila su presla oko 200.000km i nista im ne fali.
Ja imam Pasata 2.0TDI 2007g, presao oko 100.000km ni jedan problem do sada (kupljen nov).
Imam Audi A4 B8 2.0TDI 2009g, presao 80.000km ni jedan problem do sada (kupljen nov).
Toliko od 2.0TDI masinama iz mog licnog iskustva.
Inace, pored licnog iskustva znate koliko paznje posvecujem pricama...
"
Neko logicno objasnjenje?
Sta je svrha linka? Teoreticari bez iskustva koji imaju "misljenje" bas kao i ti, ako izuzmeno ovoga koji na forumske strucnjake i znalce gleda bas kao i ja:
"Dva drugara voze A3 2.0TDI iz 2004/2005g, oba automobila su presla oko 200.000km i nista im ne fali.
Ja imam Pasata 2.0TDI 2007g, presao oko 100.000km ni jedan problem do sada (kupljen nov).
Imam Audi A4 B8 2.0TDI 2009g, presao 80.000km ni jedan problem do sada (kupljen nov).
Toliko od 2.0TDI masinama iz mog licnog iskustva.
Inace, pored licnog iskustva znate koliko paznje posvecujem pricama...
-
ado-šampion
#196 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
2.0 TDI PD su se pojavljivali u poprecnoj ugradnji s razlicitim oznakama, AZV (136 KS), BKD (140 KS, 16 ventila), BMM (140 KS, 8 ventila, filter cestica) i BMN (170 KS, filter cestica) u modelima Golf, Octavija, A3, Passat, Leon, moguce u neke jos.
BKD motori su s pocetka imali problema s glavom u prvih nekoliko godina (moguce 2004. i 2005.). BMM motori nisu imali problema s tim.
Uljna pumpa tu je problem bio na svim navedenim, ali samo na Passatima i Superbima koji su imali dodatnu balansnu osovinu koja je pravila problem. Balansna osovina je navodno pravila problem i s uljnom pumpom na uzduzno ugradjenom 2.0 TDI kod A4. Navodno je to rijeseno nekad 2006. ili 2007.
I dizne su zabiljezene kao problem, i to Siemens dizne na Golfu i Passatu (Audi i Skoda su imali Bosch), koje su mijenjane u servisnoj akciji besplatno.
Dakle motori s 8 ventila s filterom cestica su sigurni u Octaviji. Mada ni na svim BKD nisu zabiljezeni problemi i daleko od toga da je pravilo. Milioni vozila su prodani s tim motorima. Od 10 k clanova nekog VW foruma mozda se njih 10 javi s puknutom glavom.
Takoder, ni 1.9 TDI nisu bez zabiljezenih problema, od turbina, EGRa, DPF, kvacila, itd.
Ja imam kod bliskih ljudi dva 2.0 TDI motora, oba 140 konja, oba 8 ventila, A3 2007. PD kod kucnih prijatelja i Passat 2008. CR u porodici, Audi na 200 k, Passat na 350 k, oba uvezena s vana, Audi sa 150 k, Passat sa 300 k, oba vani servisirana na 30 k, ovdje na 15 k i to neredovno, gorivo se sipa gdje je jeftinije, Passat je dosad imao jednu diznu (Bosch) i to je sve. Audi nista.
Poenta, svaki dizel kad listas forume ima problema, cak i Toyotini koji cesto koriste 10 godina staru tehnologiju. Ali to ne znaci da je svaki polovan automatski za rahmeta.
Na VW forumima kude svoja auta i zale se kako na HDI motorima nema problema, a otvoris PSA forume i isto vidis kako kude svoja auta s HDI motorima i kako ima problema (sito, EGR koji se ne cisti, DPF, dizne, grijaci, ...).
BKD motori su s pocetka imali problema s glavom u prvih nekoliko godina (moguce 2004. i 2005.). BMM motori nisu imali problema s tim.
Uljna pumpa tu je problem bio na svim navedenim, ali samo na Passatima i Superbima koji su imali dodatnu balansnu osovinu koja je pravila problem. Balansna osovina je navodno pravila problem i s uljnom pumpom na uzduzno ugradjenom 2.0 TDI kod A4. Navodno je to rijeseno nekad 2006. ili 2007.
I dizne su zabiljezene kao problem, i to Siemens dizne na Golfu i Passatu (Audi i Skoda su imali Bosch), koje su mijenjane u servisnoj akciji besplatno.
Dakle motori s 8 ventila s filterom cestica su sigurni u Octaviji. Mada ni na svim BKD nisu zabiljezeni problemi i daleko od toga da je pravilo. Milioni vozila su prodani s tim motorima. Od 10 k clanova nekog VW foruma mozda se njih 10 javi s puknutom glavom.
Takoder, ni 1.9 TDI nisu bez zabiljezenih problema, od turbina, EGRa, DPF, kvacila, itd.
Ja imam kod bliskih ljudi dva 2.0 TDI motora, oba 140 konja, oba 8 ventila, A3 2007. PD kod kucnih prijatelja i Passat 2008. CR u porodici, Audi na 200 k, Passat na 350 k, oba uvezena s vana, Audi sa 150 k, Passat sa 300 k, oba vani servisirana na 30 k, ovdje na 15 k i to neredovno, gorivo se sipa gdje je jeftinije, Passat je dosad imao jednu diznu (Bosch) i to je sve. Audi nista.
Poenta, svaki dizel kad listas forume ima problema, cak i Toyotini koji cesto koriste 10 godina staru tehnologiju. Ali to ne znaci da je svaki polovan automatski za rahmeta.
Na VW forumima kude svoja auta i zale se kako na HDI motorima nema problema, a otvoris PSA forume i isto vidis kako kude svoja auta s HDI motorima i kako ima problema (sito, EGR koji se ne cisti, DPF, dizne, grijaci, ...).
-
NediM17
#197 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
@goran
Covjek pise na osnovnu licnog iskustva. Kaze na svim sluzbenim je mijenjana glava do 90kkm. To je smijesno mala kilometraza za tako nesto.
Ti sto imas taj motor i sto ga kujes u zvijezde, kuj i i dalje uzivaj u njemu. 1.9 je izmislio motor za 2.0, ja nikada ne bih kupio 2.0 i to savjetujem i ostalima. Sto bi rizikovao sa necim kada mozes uzet nesto za sto se pouzdano zna da valja?
A vec rekoh, kome je malo snage, ima vise varijanti cip tuninga i rijesis problem.
@ado
Svaki dizel muku muci sa tim nekim stvarima, pa tako i 1.9 TDI. Ali naravno opet je izmislio motor za 2.0.
Covjek pise na osnovnu licnog iskustva. Kaze na svim sluzbenim je mijenjana glava do 90kkm. To je smijesno mala kilometraza za tako nesto.
Ti sto imas taj motor i sto ga kujes u zvijezde, kuj i i dalje uzivaj u njemu. 1.9 je izmislio motor za 2.0, ja nikada ne bih kupio 2.0 i to savjetujem i ostalima. Sto bi rizikovao sa necim kada mozes uzet nesto za sto se pouzdano zna da valja?
A vec rekoh, kome je malo snage, ima vise varijanti cip tuninga i rijesis problem.
@ado
Svaki dizel muku muci sa tim nekim stvarima, pa tako i 1.9 TDI. Ali naravno opet je izmislio motor za 2.0.
-
tempuser
#198 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Samo ne znam sta ti imas ikoga savjetovati nekoga o stvarim s kojim nikakvog iskustva nemas. To je isto kao da nekog savjetujes koji Frerrai da (ne) kupi.
To je tvoj problem i svih tebi slicnih forumskih znalaca i teoreticara samo ne znam kako bi chip tuningom rjesili pitanje manjka 6. brzine...
To je tvoj problem i svih tebi slicnih forumskih znalaca i teoreticara samo ne znam kako bi chip tuningom rjesili pitanje manjka 6. brzine...
-
NediM17
#199 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Nemas ni ti osnovno znanje o obrtnom momentu, prenosnim omjerima i sl. pa si pricaotempuser wrote:Samo ne znam sta ti imas ikoga savjetovati nekoga o stvarim s kojim nikakvog iskustva nemas. To je isto kao da nekog savjetujes koji Frerrai da (ne) kupi.
Ja makar imam iskustva par bliskih ljudi, a citam i forume, tako da znam dosta o tom motoru. Sto se tice 6. brzine i nemas neki benefit od nje osim na autoputu. Dosta su cudni prenosi kod takvih mjenjaca, tako da cesto traze vise saltanja na otvorenoj cesti od petobrzinaca.
I mozes se na glavu nasaditi, ali 1.9 TDI je za to tvoje govno izmislio motor!
-
tempuser
#200 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Cuj makar iskustva bliskih ljudi...?!?!?! Ah sto me nasmija...
Ukratko, nemas nikakva iskustva sa autom koji je tema, samo iscitavas forume i glumis strucnjaka pa si sad poceo na isti nacin da mi "objasnjavas" prenosne odnose 6.brzine u autu o kojem prakticno nemas nikakvih iskustava, nekome ko je, vidi cuda, prije ovog imao i taj 1,9 TDi sa 5. brzina.
Mozes citati i znati dosta o astrofizici i svemiru pa nikad neces postati ni astrofizicar ni astronaut!
p.s. To nije moje govono, to je motor auta koje imam i kojeg, za divno cudo jos niko nije otvarao...
Ukratko, nemas nikakva iskustva sa autom koji je tema, samo iscitavas forume i glumis strucnjaka pa si sad poceo na isti nacin da mi "objasnjavas" prenosne odnose 6.brzine u autu o kojem prakticno nemas nikakvih iskustava, nekome ko je, vidi cuda, prije ovog imao i taj 1,9 TDi sa 5. brzina.
Mozes citati i znati dosta o astrofizici i svemiru pa nikad neces postati ni astrofizicar ni astronaut!
p.s. To nije moje govono, to je motor auta koje imam i kojeg, za divno cudo jos niko nije otvarao...