Ok. A cemu onda sluzi uze ako je zakonom zabranjeno slepanje auta. Ovo je istovremeno i pitanje, da li je zakonom zabranjeno slepanje auta. Ovo nisam provjerio vec sam cuo da je tako.poznanik wrote:Jeste, uže ili poluga za vuču je sastavni i obavezni dio opreme m/v. Imaš na prethodnoj stranici postavljen link na Pravilnik...preludezalude wrote:Ja koliko znam uze za vucu ni dio obavezne opreme. Zabranjeno je slepati auto. Za to postoje slep sluzbe.
Obavezna oprema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#76 Re: Obavezna oprema
-
Melami
#77 Re: Obavezna oprema
Joj kakve covjek sv nebuloze nece cuti u toj takozvanoj zemlji Bosni i Hercegovini. Koga briga za to uze, gumu i sijalice, i te gluposti. Ko nece da mjenja gumu kad mu pukne i hoce da plati slep sluzbi neka to uradi, nije njihov problem, isto za uze, a ko ce to mjenjati sijalice na putu ako mu prestanu raditi?
Imaju oni pametnijih stvari da se pozabave.
U Californiji nije nista obavezno od te opreme, i ima dosta manje udesa po broju stanovnika kad se poredi sa BIH.
Naplacuju jadnom narodu kazne za sijalice rezervne.
Imaju oni pametnijih stvari da se pozabave.
U Californiji nije nista obavezno od te opreme, i ima dosta manje udesa po broju stanovnika kad se poredi sa BIH.
Naplacuju jadnom narodu kazne za sijalice rezervne.
- burekodsira
#78 Re: Obavezna oprema
jbg kalifornija ravna ko tablja i pucaju autoputevi
kod nas brdovita bosna, putevi se raspadaju, vaza kisa snijeg magla koze krave magarci
zovnes slep sluzbu cekas tri sata i tako to
kod nas brdovita bosna, putevi se raspadaju, vaza kisa snijeg magla koze krave magarci
-
Melami
#79 Re: Obavezna oprema
foukiraju se na nebitne stvari.burekodsira wrote:jbg kalifornija ravna ko tablja i pucaju autoputevi
Kakva je svrha ako neko ima sijalicu koju ne zna promjeniti, i slicno.
Kome treba neka ima al sad nekog kaznjavati za gluposti...
-
goran16v
#80 Re: Obavezna oprema
A ti bi mogao malo da ukljucis taj svoj takozvani dijasporski mozak, naravno ako ga imas, ili da od*ebes u skokovima prije nego sljedeci put napises nesto uvrijedljivo o zemlji u kojoj se nisi mogao snaci i iz koje pobjeg'o umjesto da je popravljas, i pogotovo pred ljudima koji su ostali u njoj da zive i koji su u najmanju ruku osjetljivi na takve idiotske komentare!Melami wrote:Joj kakve covjek sv nebuloze nece cuti u toj takozvanoj zemlji Bosni i Hercegovini.
Eto bas ste ti i G. Washington napravili Ameriku takvu kakva jest, a nisi ni u kom slucaju bio dio problema u BiH prije nego si (ste) zdusio, da imas pravo ista da napises!
Ako imas dvije ciste u glavu shvatices poruku...
- johntra
#81 Re: Obavezna oprema
Meni je debilnije držati ruke na volanu, kad te policija zaustavi u SAD, nego imati obaveznu opremu u autu.... 
- drndalo
#82 Re: Obavezna oprema
Ti zaboravljas koliko licnog naoruzanja imaju o'tamo, i to legalnog, a nelegalno jos + pokusaj zamisliti...
-
Melami
#83 Re: Obavezna oprema
sto je to debilno, pa policiju ovdje moras postovati i oni se brzopotezni kad je u pitanju njihova sigurnost, sekunda im fali.johntra wrote:Meni je debilnije držati ruke na volanu, kad te policija zaustavi u SAD, nego imati obaveznu opremu u autu....
-
Melami
#84 Re: Obavezna oprema
Nebitan si lik u ovom filmu.goran16v wrote:A ti bi mogao malo da ukljucis taj svoj takozvani dijasporski mozak, naravno ako ga imas, ili da od*ebes u skokovima prije nego sljedeci put napises nesto uvrijedljivo o zemlji u kojoj se nisi mogao snaci i iz koje pobjeg'o umjesto da je popravljas, i pogotovo pred ljudima koji su ostali u njoj da zive i koji su u najmanju ruku osjetljivi na takve idiotske komentare!Melami wrote:Joj kakve covjek sv nebuloze nece cuti u toj takozvanoj zemlji Bosni i Hercegovini.
Eto bas ste ti i G. Washington napravili Ameriku takvu kakva jest, a nisi ni u kom slucaju bio dio problema u BiH prije nego si (ste) zdusio, da imas pravo ista da napises!
Tebi ako je normalnod a te neko kaznjava sto nemas zamjenske sijalice dok pored tebe mirno prolijece lik 120 na sat onda bujrum, samo naprijed.
-
goran16v
#85 Re: Obavezna oprema
Ocigledno nisi kapacitet da shvatis poruku...Melami wrote: Nebitan si lik u ovom filmu.
Tebi ako je normalnod a te neko kaznjava sto nemas zamjenske sijalice dok pored tebe mirno prolijece lik 120 na sat onda bujrum, samo naprijed.
- johntra
#86 Re: Obavezna oprema
a eto, toga kod nas nema nikako...finska raja...drndalo wrote:Ti zaboravljas koliko licnog naoruzanja imaju o'tamo, i to legalnog, a nelegalno jos + pokusaj zamisliti...
- drndalo
#87 Re: Obavezna oprema
Ma znam...
- johntra
#88 Re: Obavezna oprema
Melami, za tvoj info, pregled obavezne opreme se više i ne radi tako često kod nas, osim ako neki drot nije na krivo naheren, pa traži dlaku u jajetu kako bi ti napisao kaznu...
ja se ne sjećam poslije rata da sam vidio ijednu patrolu koja je natjerala vozača da promijeni sijalicu koja ne radi, što se prije rata stalno dešavalo i bila ustaljena praksa...
ja se ne sjećam poslije rata da sam vidio ijednu patrolu koja je natjerala vozača da promijeni sijalicu koja ne radi, što se prije rata stalno dešavalo i bila ustaljena praksa...
-
goran16v
#89 Re: Obavezna oprema
Meni je tek jednom u posljednjih bog-te-pitaj koliko godina trazio obaveznu pratecu opremu i prsluk i to prosle godine kad se bas nahorozio da me "nadje", a ja bio ispravan 1/1.johntra wrote:Melami, za tvoj info, pregled obavezne opreme se više i ne radi tako često kod nas, osim ako neki drot nije na krivo naheren, pa traži dlaku u jajetu kako bi ti napisao kaznu...
-
Melami
#90 Re: Obavezna oprema
Zavisi, kad im treba.johntra wrote:Melami, za tvoj info, pregled obavezne opreme se više i ne radi tako često kod nas, osim ako neki drot nije na krivo naheren, pa traži dlaku u jajetu kako bi ti napisao kaznu...
Ovako to ide. prije manje od 2 godine, dosao dajdja kod mene i trebalo mu nesto kompjuter da se popravi ako se dobro sjecam. Bila je pala vec noc.
I tako krenem ja sa njim, momak stvarno vozi pazljivo, i mi smo treci u koloni, kad vidimo policiju, pusti prva dva i nas zaustavi.
Onako pogledase, sve OK, kaze da li imas opremu, on kaze imam, daj da pogledamo, tako sve OK, al ne moze da sijalice nadje u gepeku, bio je gepek fakat pun nekakvih stvari, i tako, trazi on, ima kaze 2 paketa sijalica, i trazi, kaze policajac hajd nema veze, mozes ici.
mi dodjemo kuci, on se bas zainatio ode i trazi sijalice i nadje oba pakovanja. Sve ok, kad kroz neko vrijeme krace, dosla mu kazna 20KM ako se dobro sjecam.
KOji drot trebas biti da tako nesto uradis.
OD te sve obavezne opreme, prsluk mi je jedino logican, ono noc, tebi auto stalo, izadjes pa da te neko nosi na dusi, ovako prsluk i vidi te na vrijeme. a sve to ostalo je do tebe, tvoja stvar hoces mjenjati gumu, sijalicu i slicno.
Ja sam se zacudio kad sam U USA dosao i nije im obavezna prva pomoc u autima
Na kraju krajeva, valjda treba od pocetka krenuti i osnovne stvari rijesiti, a prvo krenuti od tih nebitnih stvari a one najbitnije ne rjesavati.
-
goran16v
#91 Re: Obavezna oprema
U teoriji pije vode, u praksi totalna glupost. Prije svega, sta ce ti prsluk kad nema sta da zamjenis? Sto se boldiranog tice, i takozvanoj BiH ZOBS tretira sigurnost svih ucesnika u saobracaju. Mene licno libo racq sto ti imas i sta nemas od opreme i sta mislis da je ispravno, ali me se u oraksi itekako tice kad kretenu pukne guma, koji nema rezervnu i koji mili po cesti na supljoj gumi pa naletim u lakat krivini na njega, jer obicno onaj ko nema rezervnu nema jos dosta toga da bi stao pored ceste i pozvao pomoc. Takodjer, itekako nije samo do tebe hoces li promjeniti sijalicu, jer mene u principu boli dupe sto ti zbog crknute sijalice ne vidis kud vozis, ali me se itekako tice sto te ja zbog toga losije uocavam na cesti. Kontas? Svako malo vidim idiote, koji imaju isti rezon po pitanju sijalica, pa kad mi riknu obje H7 sijalice iz oborenih svjetala voze pod dugim H1 kao satro to su oborena svjetla... To je prvenstveno fol taksista, komercijalista i dostavljaca.Melami wrote:
OD te sve obavezne opreme, prsluk mi je jedino logican, ono noc, tebi auto stalo, izadjes pa da te neko nosi na dusi, ovako prsluk i vidi te na vrijeme. a sve to ostalo je do tebe, tvoja stvar hoces mjenjati gumu, sijalicu i slicno.
Na kraju krajeva, valjda treba od pocetka krenuti i osnovne stvari rijesiti, a prvo krenuti od tih nebitnih stvari a one najbitnije ne rjesavati.
- Gny. Sgt. Hartman
- Altsa
#93 Re: Obavezna oprema
drot me zaustavio i trazio uzepreludezalude wrote:Ja koliko znam uze za vucu ni dio obavezne opreme. Zabranjeno je slepati auto. Za to postoje slep sluzbe.
- Bakir1
#94 Re: Obavezna oprema
pravilnik o dimenzijama i ukupnoj masi SGBIH 23-07 kaze u clanu 154 da vozila moraju imati uze sajlu ili krutu vezu kao obaveznu opremu
- Ned071
#95 Re: Obavezna oprema
prije deset dana, na izlazu sa autoputa u tarcinu, prema konjicu, trkeljali svakoga. isplatili su mi se lanci i ostalo sto treba tim jedniom pregledom iako ih ne mislim nikada stavit. a sve skupa me kostalo 40 maraka
- supercali
#96 Re: Obavezna oprema
da te neko izvuce iz kanala ili ti nekoga?preludezalude wrote:Ok. A cemu onda sluzi uze ako je zakonom zabranjeno slepanje auta. Ovo je istovremeno i pitanje, da li je zakonom zabranjeno slepanje auta. Ovo nisam provjerio vec sam cuo da je tako.poznanik wrote:Jeste, uže ili poluga za vuču je sastavni i obavezni dio opreme m/v. Imaš na prethodnoj stranici postavljen link na Pravilnik...preludezalude wrote:Ja koliko znam uze za vucu ni dio obavezne opreme. Zabranjeno je slepati auto. Za to postoje slep sluzbe.
-
jefferson
#97 Re: Obavezna oprema
Jesi nasao ameriku kao primjer da uzmes. Njihova saobracajna kultura je primjer do primjera kako stvari ne treba da se rade.Melami wrote:Zavisi, kad im treba.johntra wrote:Melami, za tvoj info, pregled obavezne opreme se više i ne radi tako često kod nas, osim ako neki drot nije na krivo naheren, pa traži dlaku u jajetu kako bi ti napisao kaznu...
Ovako to ide. prije manje od 2 godine, dosao dajdja kod mene i trebalo mu nesto kompjuter da se popravi ako se dobro sjecam. Bila je pala vec noc.
I tako krenem ja sa njim, momak stvarno vozi pazljivo, i mi smo treci u koloni, kad vidimo policiju, pusti prva dva i nas zaustavi.
Onako pogledase, sve OK, kaze da li imas opremu, on kaze imam, daj da pogledamo, tako sve OK, al ne moze da sijalice nadje u gepeku, bio je gepek fakat pun nekakvih stvari, i tako, trazi on, ima kaze 2 paketa sijalica, i trazi, kaze policajac hajd nema veze, mozes ici.
mi dodjemo kuci, on se bas zainatio ode i trazi sijalice i nadje oba pakovanja. Sve ok, kad kroz neko vrijeme krace, dosla mu kazna 20KM ako se dobro sjecam.
KOji drot trebas biti da tako nesto uradis.
- Qler
#98 Re: Obavezna oprema
Gledao sam neki dan dokumentarac neki americki o njemackim autoputevima i ne mogu da se nacude da se vozi desnom stranom,a lijeva traka da je samo za preticanja, kao sto se ne vozi kojom hoces. I onda lola uzeo RUF porsche i przi autoputem i prica kako auto nema cupholdere...
-
jefferson
#99 Re: Obavezna oprema
Ma u vecini drzava u SAD imas zakon kao i u njemackoj kao i znakove: lijeva traka je samo za preticanje.Qler wrote:Gledao sam neki dan dokumentarac neki americki o njemackim autoputevima i ne mogu da se nacude da se vozi desnom stranom,a lijeva traka da je samo za preticanja, kao sto se ne vozi kojom hoces. I onda lola uzeo RUF porsche i przi autoputem i prica kako auto nema cupholdere...
Medjutim, slabo se kaznajva.
Drugo, kultura. U SAD auto sluzi cisto od mejsta A do mjesta B. To je to. Nije to italijanska auto kultura ili njemacka. Jbt, najprodavanije auto u SAD je Toyota Camry, vjerovatno najdosadnije auto koje je neki proizvodjac ikad proizveo.
Tako da ljudi vazda voze u lijevoj traci. E sad, kako u SAD edukacija vozaca prakticno ne postoji, oni vecinom misle da je voznaj auta pravo a ne privilegija. Kada im akzes da ne voze lijevom trakom oni kazu: pa imam pravo. Jok nemas, jer voznja nije ravo nego privilegija.
Generalno su losi vozaci, nemaju veze o autima i osnovnim principima kako auto funkcionise, a o opremi u autu je suvisno i govoriti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#100 Re: Obavezna oprema
Gorane institucijogoran16v wrote:A ti bi mogao malo da ukljucis taj svoj takozvani dijasporski mozak, naravno ako ga imas, ili da od*ebes u skokovima prije nego sljedeci put napises nesto uvrijedljivo o zemlji u kojoj se nisi mogao snaci i iz koje pobjeg'o umjesto da je popravljas, i pogotovo pred ljudima koji su ostali u njoj da zive i koji su u najmanju ruku osjetljivi na takve idiotske komentare!Melami wrote:Joj kakve covjek sv nebuloze nece cuti u toj takozvanoj zemlji Bosni i Hercegovini.