Novi Hyundai i40. DA ili NE

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mini_Star

#176 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

Vidi se da nisi faklutetski obrazovan. Postavis grafikone i ni recenice objasnjenja. Daj malo protumaci ove grafikone. Jedan poznati sarajevski profesor za ovo sto si postavio bi rekao: "Imas slike, nemas tona". :)
medo28

#177 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by medo28 »

Jonthra izgleda če morati rast prodaje "korejaca" još dosta rasti da postanu konkurenti "nijemcima" a bogami i "evropejcima" :-D link najprodavanijih avtomobila u EU: http://economicsnewspaper.com/policy/fr ... 47966.html
johntra

#178 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

@ministar..normala...zato sam stavio ovu tabelu za tebe fakultetski obrazovanog i nafilovanog teorijom bez prakse, da je fino rastaviš na proste faktore...sliku sam ti dao, valjda ton možeš sam skontati... :D
@medo...pričamli smo o globalnoj prodaji i četvrtom mjestu, danas smo se dotakli i evropske...mada skoro 60 posto rasta prodaje za 10 godina nije mala stvar...ako ništa, bar po prodaji prate ostale marke sa Dalekog istoka na EU tržištu...
medo28

#179 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by medo28 »

@jonthra ako se nadovežem na temu, hyundai i40 da ili ne moj dogovor dok je cijena u rangu passata, c5, 508 je naravno ne, hyundai i korejanci prave kvalitetna avta u to nema sumnje i to je dobro za nas potrošače jer sad nijemci i evropejci moraju snižavati cijene (što se več dogadja ili ponuditi za te iste pare puno više) ali porediti i40 i passata je najmanje smiješno...ima tu više parametara (na stranu lične simpatije nekoga ko gotivi nijemce ili korejance) vrijednost polovnog avta, cijena ovlaštenih servisera, potrošnja, zbog veče prodaje i vag koncerna puno jeftiniji dijelovi nakon nekoliko godina, ako se uzima na kredit je važno vidjeti kolike su kamate itd. kad se malo bolje sve to preračuna odgovor je jasan :wink: hyundai i40 je kvalitetan avto ali dok je konkurent passatu...pokušao je i vw sa phaetonom biti konkurent (i opet če valjda) audiju, bmwju, mercedesu...ali mu nije pošlo za rukom, pokušao je i opel sa signumom biti konkurent audiju a6 ali da je to totalni fiasko netreba naglašavati. :)
Last edited by medo28 on 26/09/2011 12:41, edited 1 time in total.
Mini_Star

#180 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

johntra wrote:@ministar..normala...zato sam stavio ovu tabelu za tebe fakultetski obrazovanog i nafilovanog teorijom bez prakse, da je fino rastaviš na proste faktore...sliku sam ti dao, valjda ton možeš sam skontati... :D
@medo...pričamli smo o globalnoj prodaji i četvrtom mjestu, danas smo se dotakli i evropske...mada skoro 60 posto rasta prodaje za 10 godina nije mala stvar...ako ništa, bar po prodaji prate ostale marke sa Dalekog istoka na EU tržištu...
Sa tobom ne vrijedi raspravljati jer si tvrdokoran kao najtvrdokornija mrlja. Kada se postvaljaju grafikoni, postave se grafikoni i ostalih proizvodjaca, pa da uporedimo. Pa se fino, argumentovano napise da je na osnovu istrazivanja/informacija od strane ACEA (The European Automobile Manufacturers Association) Hyundaiju u posljednjih deset godina prodaja porasla za 58,17% tj. sa 227.210 na 359.369 od 15.628.946 prodanih automobila. Ako znas racunati, onda ces skontati da je to negdje izmedju 2 i 2,5%. Naravno, cifre nisu male iako se cine malim. Medjutim, nije to bas sve tako banalno kao sto ti mislis da jeste. Ipak treba gledati stvari malo sire i studioznije a ne postavljati sterilne grafikone sa stranica proizvodjaca. Uostalom, sta znaci ako je npr. VW prodao deset Touarega a Hyundai 40 i30 kada je profit isti. Da je Hyundai bolji? Malo morgen.
drndalo

#181 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by drndalo »

Mini_Star wrote:Uostalom, sta znaci ako je npr. VW prodao deset Touarega a Hyundai 40 i30 kada je profit isti. Da je Hyundai bolji? Malo morgen.
A sta znaci ako je VW prodao 11 Touareg-a, a BMW jednog Rolls-Royce Phantom-a i zaradio vise od VW-a ? Ko je bolji ? Kakva su to poredjenja...? Vise ne znate gdje udarate, jedni u velicanju lika i djela "Narodnog auta" i podsmjehu Korjancima, a drugi u slaganju kontri posto-poto... :run:
Mini_Star

#182 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

drndalo wrote:
Mini_Star wrote:Uostalom, sta znaci ako je npr. VW prodao deset Touarega a Hyundai 40 i30 kada je profit isti. Da je Hyundai bolji? Malo morgen.
A sta znaci ako je VW prodao 11 Touareg-a, a BMW jednog Rolls-Royce Phantom-a i zaradio vise od VW-a ? Ko je bolji ? Kakva su to poredjenja...? Vise ne znate gdje udarate, jedni u velicanju lika i djela "Narodnog auta" i podsmjehu Korjancima, a drugi u slaganju kontri posto-poto... :run:
Niko se ne podsjmjehuje korejancima. Ljudi prave solidna auta. Cuj ko je bolji? Pa ako pitas onoga koji je kupio Rolls-Royce Phantom-a on ce ti reci da je RR najbolji. Zato ga je valjda i kupio. Onaj ko nema za Passata kupuje Hyundai.

Neka slaze kontre ko kod kome zeli ali samo argumentovano. A ne kao kad dodje johntra, postavi nekakve grafikone i nista ne napise. Onda kad mu napisem da ne moze postavljati grafikone a da ne napise sta se sa tih grafikona moze procitati, on pocne sa jeftinim mahalskim fazonima. O kompetentnosti nekih sagovornika ovdje mi je postalo jasno kada su postavili pitanje sta znaci kvalitet i pouzdanost? Ne vrijedi raspravljati sa covjekom koji vozi Fiata Stilo o Passatu, Mercedesu C klasi ili Golfu 6 i koji je deklarisani VW mrzac odnosno koji mrzi sve sto je njemacko. Valjda iz razloga sto njegov Fiat Stilo vrijedi manje od 10 godina starijeg Golfa 2. :)
johntra

#183 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

hahaha...u jesi me prešao, kao papir guzicu... :D
ti si taj koji ovdje sere o linkovima, doktorskim disertacijama, crtanju i dokazima...onda kad dobiješ te iste linkove, grafikone i ostalo, onda ti još neko njih treba pojašnjavati...vidiš kako si se fino potrudio kad ti se kaže pronađi i sam skontaj..i onda još sam naučiš neke stvari i lijepo potvrdiš...na kraju krajeva, cilj grafikona je bio dokaz o povećanoj prodaji, za koju si se ti samo nekoliko postova ranije slatko nasmijao i haman rekao da to neko izmišlja, a ne o udjelu na evropskom tržištu...
na kraju krajeva, iz čega se zaključuje da mrzim njemačka auta? ja samo mrzim kad neko pokušava da me ubijedi da su ta auta najbolja na svijetu i da ne postoji ništa pored, ili ne dao bog iznad njih...e pa, uvijek ima...a to za uvrede oko toga šta vozim, po tebi, znače da nisam dovoljno kvalificiran za ovu temu...e moj ti...
Mini_Star

#184 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

Ne vrijedaj. Ne umijes normalno raspravljati na forumu sto neces poceti vrijedjati.
madner

#185 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by madner »

johntra wrote:hahaha...u jesi me prešao, kao papir guzicu... :D
ti si taj koji ovdje sere o linkovima, doktorskim disertacijama, crtanju i dokazima...onda kad dobiješ te iste linkove, grafikone i ostalo, onda ti još neko njih treba pojašnjavati...vidiš kako si se fino potrudio kad ti se kaže pronađi i sam skontaj..i onda još sam naučiš neke stvari i lijepo potvrdiš...na kraju krajeva, cilj grafikona je bio dokaz o povećanoj prodaji, za koju si se ti samo nekoliko postova ranije slatko nasmijao i haman rekao da to neko izmišlja, a ne o udjelu na evropskom tržištu...
na kraju krajeva, iz čega se zaključuje da mrzim njemačka auta? ja samo mrzim kad neko pokušava da me ubijedi da su ta auta najbolja na svijetu i da ne postoji ništa pored, ili ne dao bog iznad njih...e pa, uvijek ima...a to za uvrede oko toga šta vozim, po tebi, znače da nisam dovoljno kvalificiran za ovu temu...e moj ti...
Pa apsolutno je tacno da su najbolja na svijetu.
Da li su i najbolji u omjeru ulozeno / dobiveno je druga prica.
johntra

#186 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

Mini_Star wrote:Ne vrijedaj. Ne umijes normalno raspravljati na forumu sto neces poceti vrijedjati.
to nije uvreda, to je karikaturalni prikaz tvog pokušaja da se praviš pametan i da osporavaš nekome drugom rapravu, samo na osnovu toga šta taj neko vozi...
@madner...za mene nisu najbolja...i šta ćemo sad, jesam budala ili mrzitelj?
Mini_Star

#187 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

johntra wrote:
Mini_Star wrote:Ne vrijedaj. Ne umijes normalno raspravljati na forumu sto neces poceti vrijedjati.
to nije uvreda, to je karikaturalni prikaz tvog pokušaja da se praviš pametan i da osporavaš nekome drugom rapravu, samo na osnovu toga šta taj neko vozi...
Nazvati nekoga (karikaturalno ili ne) papirom za brisanje guzice ili mu reci da sere je vrijedjanje. Do moderatora je dalje da procjeni.
johntra

#188 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

Dobro, hvala i prijatno!
madner

#189 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by madner »

johntra wrote:
Ni jedno ni drugo, samo nisi realan.
lavic

#190 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by lavic »

Pustite "jontra-u" na miru, dosta mu je sto vozi Fiata, gedore mu ne ispadaju iz ruku, i zna on svaki saraf na autu, a vi ga tu ebete, nije to fino.
drndalo

#191 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by drndalo »

Nego @Ministre

Osta' ti meni duzan s 5-e stranice dokaz gdje ja ne znadoh one anonimuse, Benz-a i Diesel-a, a ostavio si sumnju u moju neozbiljnost, i needuciranost, a to se kod mene moze smatrati uvredom...?
johntra

#192 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

lavic wrote:Pustite "jontra-u" na miru, dosta mu je sto vozi Fiata, gedore mu ne ispadaju iz ruku, i zna on svaki saraf na autu, a vi ga tu ebete, nije to fino.
Sine, završio si igranje klisa? Haj sad kući i operi ruke prvo, pa za tastaturu... :D
Mini_Star

#193 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

drndalo wrote:Nego @Ministre

Osta' ti meni duzan s 5-e stranice dokaz gdje ja ne znadoh one anonimuse, Benz-a i Diesel-a, a ostavio si sumnju u moju neozbiljnost, i needuciranost, a to se kod mene moze smatrati uvredom...?
Navedi tacno gdje sam ti "ostao duzan" tj. citiraj.
Ne samo da si needuciran, vec si i nepismen. To povlaci jedno za drugim. Tebe izgleda istina boli i vrijedja.

P.S. Nije Ministar vec Mini_star.
drndalo

#194 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by drndalo »

drndalo wrote:
Mini_Star wrote:
drndalo wrote:Fino se ti meni nagovori svega, iako ja tebi nisam...? Neka, jel' ti sad lakse ? Sta je rec, plata kasni ?
Ne znas ko je izmislio dizelski i benzinski motor a raspravljas o automobilima i jos se bunis? Nisam ti se nagovorio vec sam ti napisao.
Izvini, ne vidjoh gdje ja to ne znadoh "izmislioce" motora, podsjeti me boga ti ?
A sto se tvoje posvemasnje pimenosti tice, cini mi se da je svedena na citate...
Mini_Star

#195 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Mini_Star »

Sorry. Bilo je adresirano na johntru. On je postavio sljedeca pitanja:
po čemu su to Nijemci inovatori? jesu prvi u inovacijama u dizelskom svijetu? jesu prvi po inovacijama u benzinskom svijetu? jesu inovatori na polju ostale tehnologije? nisu ni u jednom...većina njemačkih patenata je kupljena od drugih kompanija koje nisu imale para da dalje to razvijaju...
Ako sam tebi rekao, izvinjavam se. On nema pojma. :)

Sto se pismenosti tice, ostajem pri konstataciji da si totalno nepismen. Tesko je nekome nepismenom objasniti vaznost citata.

Tema je otisla off topic i smatram da bi je trebalo zakljucati. Ovdje se zavrsava moje ucestvovanje u istoj.
drndalo

#196 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by drndalo »

Dobro, to sam zelio cuti, jer vec danim znam da si to njemu htio reci, a meni zavrsilo... Oko ostalog se mozemo sloziti da se ne slazemo, to bar nije problem... A ja tvrdim da svoju navodnu pismenost previse zasnivas na citatima... Sto svojim sto tudjim... :)

A na jednom mjestu sam te i pohvalio, ali to je bilo dok si jos pisao misljenja, a ne brinuo o citatima kao da su sami sebi svrha...
lavic

#197 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by lavic »

johntra wrote:
lavic wrote:Pustite "jontra-u" na miru, dosta mu je sto vozi Fiata, gedore mu ne ispadaju iz ruku, i zna on svaki saraf na autu, a vi ga tu ebete, nije to fino.
Sine, završio si igranje klisa? Haj sad kući i operi ruke prvo, pa za tastaturu... :D
Ti si meni super lik, zbog takvih isfrustriranih i trebalo je izmislit forum.

PS. Sigurno si imao tesko djetinstvo, velika raja igra lopte, a ti ides po vodu, ali doceka ti forum. :sad:
johntra

#198 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

Ma normala...ja sam sve što vi nikada nećete biti, prema tome, bjaaaaži....nisi zanimljiv nikako...onaj je bar znao koju natucati kad mu se nacrta, a ti ne ideš dalje od fazona sa gedorama, koje su isfurale prije deset godina...
johntra

#199 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by johntra »

madner wrote: Ni jedno ni drugo, samo nisi realan.
mnogo sam realniji od vlasnika njemačkog automobila, a takav ću i ostati...
Zvek

#200 Re: Novi Hyundai i40. DA ili NE

Post by Zvek »

Na tek završenom Salonu automobila u Frankfurtu nastao je još jedan zanimljiv snimak. Naime, tokom svoje posete salonu IAA prvi čovek Volkswagena Martin Winterkorn je snimljen kako proučava novi Hyundai i30, direktnog konkurenta Volkswagenovom Golfu.

Na početku ovog videa Winterkorn koristi alat za merenje debljine boje na vratima prtljažnika. Potom, smešten na mestu vozača Winterkorn poziva Klausa Bischoffa, voditelja VW-ovog dizajna uz komentar: "Ručica za podešavanje obruča upravljača ne proizvodi nikakav zvuk dok se pomera. BMW to ne može da napravi, a takođe ni mi. Zbog čega je to njima (Hyundaiju) uspelo?".

Bischoffov odgovor bio je jasan i kratak: "Imali smo rešenje za to, ali bilo je preskupo za proizvodnju". Winterkorn je nastavio sa razgledavanjem novog i30, uz komentar da se s pozicije vozača ne vide brisači, ali i da automobil u najopremljenijoj verziji nema unutrašnji retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem. Na kraju je džepnim metrom merio mrtvi ugao s pozicije vozača.

Winterkornova poseta Hyundaijevom izložbenom prostoru ujedno predstavlja i svojevrsni kompliment korejskoj konkurenciji. Ali, sada je na modelu i30 da se dokaže.
http://auto.blog.rs/blog/auto/video/201 ... yundai-i30
Post Reply