NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pepeljara
#8401 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Znal ko cijene petrol na vracama kao i neskovic preko vraca 
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#8402 Re: NOVE CIJENE GORIVA
kloniran@
Plavi dim znači da sagorjeva ulje u motoru, a ako ti baca bijeli dim jedan od uzroka može biti i probijen dihtung glave motora, pa rashladna tečnost dospijeva u cilindre, posebno ako teško pali. Prati situaciju hoće li ti se ponavljati, ali to ne bi trebalo biti od goriva.
Plavi dim znači da sagorjeva ulje u motoru, a ako ti baca bijeli dim jedan od uzroka može biti i probijen dihtung glave motora, pa rashladna tečnost dospijeva u cilindre, posebno ako teško pali. Prati situaciju hoće li ti se ponavljati, ali to ne bi trebalo biti od goriva.
Last edited by Romeo 80 on 24/04/2016 21:04, edited 1 time in total.
-
NediM17
#8403 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Moze plavi dim na dizelu bacati i zbog nepotpunog sagorijevanja. Ne mora nuzno znaciti da sagorijeva ulje, ali u 99% slucajeva plavi dim je sagorijevanje ulja.
-
530i
#8404 Re: NOVE CIJENE GORIVA
konektovan wrote:Idu ljudi gdje im je jeftinije, a ep na stupu, je medju jeftinijim.Nazif_Gljiva wrote:Poslije čitave priče, slika, pametovanja, dođoste na energopetrol
Po pitanju dizela. Benzin im je 1.81 i ima ga najjeftnije. Mislim i da je na ametu 95-ica 1.76...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8405 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Dizel 1.51 KMpepeljara wrote:Znal ko cijene petrol na vracama kao i neskovic preko vraca
Qmax dizel 1.65
Bemzin, pojma nemam.
- kloniran
#8406 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Romeo 80 wrote:kloniran@
Plavi dim znači da sagoriva ulje u motoru, a ako ti baca bijeli dim jedan od uzroka može biti i probijen dihtung glave motora, pa rashladna tečnost dospijeva u cilindre, posebno ako teško pali. Prati situaciju hoće li ti se ponavljati, ali to ne bi trebalo biti od goriva.
I ja sam pomislio na to, jer mi je prije mjesec otkazao termostat i pregrijem auto nekoliko puta dok nisam dosao kuci.
Međutim veceras odem na EP naspem kanister goriva, kupim novi filter goriva, vratim se kuci, raskopcam rezervoar i pustim da auto odradi dok nije potrosio svo gorivo iz bos pumpe i onda spojim novi filter i spojim se direktno na kanister.
Bijeli dim nestao
A danas mi se dva puta desilo da kad se ohladi auto i hocu da ga upalim da nece da upali iz prve nego nakon nekoliko pokusaja, pokusa da zavergla i stane isto ko da nece klipovi da rade, znaci prvi onaj okretaj prilikom verglanja nece da odradi nikako i kad probije odmah na drugom upali.
A gorivo koje sam nasuo na EP je zuckaste boje, a ovo na gazpromu haman ko voda bistro, apsolutno nikakve boje nema.
Evo sad sve radi normala dok sam spojen na kanister.
Valja mi sad skinuti pun rezervoar i isprazniti ga i ocistiti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8408 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Petrol Brijesce-LPG 0,56 KM
Sa BIHAMK karticom 0,51. Neki dan nasuo pun tank za cvaju
-
preludezalude
#8409 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Provjeri ti to dobro, obzirom da si ga pregrijao par puta. Da li gubi vodu? Ne mora mnogo, dovoljno je skroz malo. Simptom je kao da trpi hidro udar. Ne mora biti, ali obrati paznju. Da li kada upali, vec kako kazes iz druge ili trece, zatrese tj nemirno radi par sekunda i onda se ustabili?kloniran wrote:Romeo 80 wrote:kloniran@
Plavi dim znači da sagoriva ulje u motoru, a ako ti baca bijeli dim jedan od uzroka može biti i probijen dihtung glave motora, pa rashladna tečnost dospijeva u cilindre, posebno ako teško pali. Prati situaciju hoće li ti se ponavljati, ali to ne bi trebalo biti od goriva.
I ja sam pomislio na to, jer mi je prije mjesec otkazao termostat i pregrijem auto nekoliko puta dok nisam dosao kuci.
Međutim veceras odem na EP naspem kanister goriva, kupim novi filter goriva, vratim se kuci, raskopcam rezervoar i pustim da auto odradi dok nije potrosio svo gorivo iz bos pumpe i onda spojim novi filter i spojim se direktno na kanister.
Bijeli dim nestao
A danas mi se dva puta desilo da kad se ohladi auto i hocu da ga upalim da nece da upali iz prve nego nakon nekoliko pokusaja, pokusa da zavergla i stane isto ko da nece klipovi da rade, znaci prvi onaj okretaj prilikom verglanja nece da odradi nikako i kad probije odmah na drugom upali.
A gorivo koje sam nasuo na EP je zuckaste boje, a ovo na gazpromu haman ko voda bistro, apsolutno nikakve boje nema.
-
NediM17
#8410 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Plavi dim, bijeli dim, koji vise? Jarane ako si ga pregrijao tebi najvjerovatnije ulazi voda/ulje u cilindre i nece da sastavi dok to ne izvrti verglanjem. Pripremi se ti za novi dihtung i ravnanje glave.kloniran wrote:Romeo 80 wrote:kloniran@
Bijeli dim nestao
-
howdy
#8411 Re: NOVE CIJENE GORIVA
kupuj kurac, na hifi u mom gradu 1.71 KM.Edinz wrote:Kupujmo domaće
- relax11
#8412 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Hifa Rajlovac 0,51 LPG_BataZiv_0809 wrote:Petrol Brijesce-LPG 0,56 KM![]()
- konektovan
#8413 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Prekjucer nasuo qmax dizel na petrolu, vraca, auto ide, al' ljudi moji, jedva nabija obrtaje, sve je nekako usporeno. Zaista, pad performansi je osjetan. Il' mi je nesto rikavela, il' je gorivo tesko smece?!
- amar1994
#8414 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ne znam, ja sam jedva sa tim gorivom 180 naguarokonektovan wrote:Prekjucer nasuo qmax dizel na petrolu, vraca, auto ide, al' ljudi moji, jedva nabija obrtaje, sve je nekako usporeno. Zaista, pad performansi je osjetan. Il' mi je nesto rikavela, il' je gorivo tesko smece?!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8415 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma ja, sve se nema, Magnum se kupujeEdinz wrote:Kupujmo domaće
I ja sipam na toj Hifi, ali beMzin po 1,61.
Trenutno najjaci u kantonu. I ide ko raketa
- pepeljara
#8416 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Tomahawk11 wrote:Ma ja, sve se nema, Magnum se kupujeEdinz wrote:Kupujmo domaće![]()
I ja sipam na toj Hifi, ali beMzin po 1,61.
Trenutno najjaci u kantonu. I ide ko raketa
gdje je benzin 1.61 ?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8417 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Na Hifi u Rajlovcu.pepeljara wrote:
gdje je benzin 1.61 ?
- drndalo
#8418 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nit' je dizel 10ppm domaci, nit' je magnum domaci proizvod... Samo je taksa za naftne derivate ovdje na racunu autenticno DOMACI PROIZVOD !!!Edinz wrote:Kupujmo domaće
To sto je trgovac naftom iz Tesnja rodom, ne cini ovu kupovinu domacom...
- moon_walker_90
#8419 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mozda je bilo pitanje ali ako nije tajna koliko mozes kilometara preci sa tom cvajom? Zaista me interesuje._BataZiv_0809 wrote:Petrol Brijesce-LPG 0,56 KM![]()
- Optimist
#8420 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ako je neki benzinac sa 4 cilindra, onda vjerovatno 400+ km otvorene voznje.
-
howdy
#8421 Re: NOVE CIJENE GORIVA
U okviru tačke dnevnog reda Nacrt zakona o dopunama Zakona o akcizama razgovaralo se o akcizama na dizel gorivo i putarine, odnosno takozvani "plavi dizel" te o prijedlogu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) kada su u pitanju dodatne akcize na gorivo za izgradnju puteva i autoputeva te akcize na duhan i alkohol koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor u BiH
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda povukao je s današnje sjednice Vijeća ministara Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama
U okviru tačke dnevnog reda Nacrt zakona o dopunama Zakona o akcizama razgovaralo se o akcizama na dizel gorivo i putarine, odnosno takozvani "plavi dizel" te o prijedlogu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) kada su u pitanju dodatne akcize na gorivo za izgradnju puteva i autoputeva te akcize na duhan i alkohol koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor u BiH.
To je novinarima potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, podsjećajući da prijedlozi UOUIO koji se tiču izmjena i dopuna zakona iz paketa Reformske agende.
Šarović je kazao da su na sjednici Vijeća ministara jednoglasno podržani prijedlozi koji se odnose na "plavi dizel", a o tome je Vijeće ministara i ranije zauzelo stav, ali su podržani i prijedlozi koji se odnose na promjene zakona koje se odnose na gorivo za autoputeve i puteve.
- U tom smislu imamo jedinstven stav Vijeća ministara s tim da ima neusaglašenosti o pitanju akciza na duhan i alkohol. Stoga je Vijeće ministara odlučilo da se objedini u jedan zakon i pitanje "plavog dizela" i pitanje akciza na gorivo za autoputeve i puteve s obzirom na to da su paralelno vođeni procesi za te izmjene - objasnio je ministar.
Dodao je da je zadužen tim da za sljedeću sjednicu Vijeća ministara pripremi izmjene zakona o akcizama u kojem bi se našao i "plavi dizel" i akcize za autoputeve i puteve, a otvorena pitanja vezana za akcize na duhan i alkohol će se na različitim nivoima usaglašavati da bi se došlo do odgovarajućeg rješenja.
Ministar kaže da postoje različita mišljenja o ispunjenosti uvjeta iz Reformske agende prije svega jer nije dostavljen Akcioni plan za reformu zdravstvenog sektora i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, a različita mišljenja odnose se i na proizvode na koje bi se primijenile nove akcize.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8422 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Dobro pitanjemoon_walker_90 wrote:Mozda je bilo pitanje ali ako nije tajna koliko mozes kilometara preci sa tom cvajom? Zaista me interesuje._BataZiv_0809 wrote:Petrol Brijesce-LPG 0,56 KM![]()
Nazalost ne bih znao tacno, nisam bas obracao paznju, ali sigurno vise od 300 km.
- relax11
#8423 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Golf 3 1.6 0.51LPG za cenera prede 220km
-
NediM17
#8424 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja za cvaju predjem oko 470-500km.
Suzuki SX4 1.6 VVT 120ks. Puno isplativije nego dizel.
- konektovan
#8425 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mozes toliko preci, ako ga vozis niz bradinu.NediM17 wrote:Ja za cvaju predjem oko 470-500km.