NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#8076 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Bobe=jedinice mjere
- Haris033
#8077 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Bit' će da si u pravu što se tiče onog lika što je ubacivao žetone.channel10 wrote:Sve u ovoj prici stima (neko rece da nesto ne stima), s tim da ga je prevario ovaj sto je ubacivao zetone. Ostavio sebi pola, a pola ubacio. Vidio fin i kulturan covjek, sad cu ja njega "uzeti" na foru.
Sto se tice pritiska, jesi li stisnuo onu rucku gdje se "dodaje gas"(bez zahebancije)?
Drndalo sve fino objasnio![]()
Problem kod ovih samousluznih praona je vrijeme trajanja, jer je mislim kod svih 1KM=2 minute, a to je malo da operes koliko toliko auto. Mislim da je potrebno 3 minute da auto mozes oprati da na nesto lici.
Da bi oprao auto trebaju ti minimalno 3KM, a ja odem u autopraonu i platim vanjsko pranje 3 KM. Covjek opere auto, a ti stojis i gledas.
A pritisak i ručka... Pa buraz, kao što sam i napisao, prao sam auto u xy samouslužnih autopraonica, od one kod WISe, pa na Mojmilu, Aneksu, u Lukavici, Visokom, te u Hrvatskoj u Opuzenu, vrlo dobro znam rukovati istim, ali nigdje nisam vidio tako nekvalitetne praonice i zato HIFA od mene
- Bakir1
#8078 Re: NOVE CIJENE GORIVA
nije do praonice, do gazde iste je, imas tri vrste samousluznih, erhle, adriatic, i ostalih koje su toliko rijetke da mogu sve pod jednu vrstu.
problem je sto je dobar sampon skup a jak pritisak trosi previse vode....
zavrni ondje zavrni ovdje i eto ti ga
problem je sto je dobar sampon skup a jak pritisak trosi previse vode....
zavrni ondje zavrni ovdje i eto ti ga
-
quarterback
#8079 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ne znam da li u slonu ima jos uvijek praonica kod koje se moze zaustaviti vrijeme, tu se bukvalno sa markom dvije moglo oprati
- drndalo
#8080 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja koliko vidjoh, u Slonu vise nema nista... Zakljucano, razmontirano, na prodaju sve zgradasto...
-
quarterback
#8081 Re: NOVE CIJENE GORIVA
nisam znao, davno sam svracao tamo...drndalo wrote:Ja koliko vidjoh, u Slonu vise nema nista... Zakljucano, razmontirano, na prodaju sve zgradasto...
šteta, nisam nigdje drugo vidio da se pranje moze zaustaviti
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8082 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja prije par dana svratio na samousluznu, na putu od blazuja prema rakovici, tacnije, malo prije skafe. Kako je taj dan pritisak bio dobar, a o samponu (pjeni) da ne govorim. Kad sam póceo prskati po autu, k'o da sam gasio pozar sa vatrogasnom pjenom?! Stvarno nevjerovatno, kako je kvalitetna, a temperatura vode idealna. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8083 Re: NOVE CIJENE GORIVA
BP - dizel 1,51, b95/98 1,66.....brzo i ekspresno
Kad je obarati cijene, onda ne da ovaj, ne da onaj

Kad je obarati cijene, onda ne da ovaj, ne da onaj
- pepeljara
#8084 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ni manje ni vishe nego sad su isti kao i petrol sa bihamk karticom.Tomahawk11 wrote:BP - dizel 1,51, b95/98 1,66.....brzo i ekspresno![]()
Kad je obarati cijene, onda ne da ovaj, ne da onaj![]()
A gorivo spalo
-
Yapi Yapo
#8085 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma nabijem ih, ba. Maxuz sam išao i skakutao autom preko onog syebanog puta, al neću više (dok opet ne pojeftine
)
- Ned071
#8086 Re: NOVE CIJENE GORIVA
1.66 je petrol q max. Za 1.51 sipas na energopetrolu Stup...pepeljara wrote:Ni manje ni vishe nego sad su isti kao i petrol sa bihamk karticom.Tomahawk11 wrote:BP - dizel 1,51, b95/98 1,66.....brzo i ekspresno![]()
Kad je obarati cijene, onda ne da ovaj, ne da onaj![]()
A gorivo spaloHaman su sad nabavili od EP-a
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#8087 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kako je moguće da je na BP-u ista cijena 95 i 98? Svugdje je 98 znatno skuplji. Da li je moguce da je BP-ov 98 zapravo 95?
-
_ado_
#8088 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Naravno da mozes "ubacivati pare" i prati, bar na ovoj Hifinoj pumpi na Ilidzi. Mjesecima sam prao auto na toj pumpi. Aparat prima kovanice od marku. Imali su ekstra sampon, dok i oni nisu poceli da fusere. Standardna nasa prica. Prvo fali sampona, pa vruce vode, pa onda ne radi ona opcija pranja vodom bez kamenca, na usisivacu nema one "stopice" na kraju crijeva itdranger wrote:bez namjere da budem hifin advokat,Haris033 wrote:Natočim ja juče u "Hifi" za 50KM dizela i dobijem od radnika na pumpi onaj papirić za nagradnu igru. Isti mi kaže kako treba da uzmem račun jer imam gratis pranje vozila na njihovim pumpama (Stup ili Ilidža). Ne bude mi mrsko i odem do pumpe na Ilidži i kažem uposleniku za ovo gratis pranje. Isti mi je odgovorio potvrdno i rekao kako treba da odem do mjesta za pranje (samouslužna auto-praonica), a on će mi ubaciti žeton.
Ubaci on žeton u vrijednosti 0,50KM i kaže kako je to TO. Wtf![]()
![]()
![]()
Za 50KM natočenog goriva, dobijem žeton u vrijednosti 0,50KM za pranje vozila??? S tih 0,50 KM (2 bobe), nisam mogao ni pokvasiti auto. Ali nema veze, ovim postupkom su me odbili kao njihovog višegodišnjeg kupca.
I još da napomenem da sam morao ubaciti još 3 KM kako bi oprao auto, s tim da prskalice (slab mlaz vode), te deterdžent su tako lošeg kvaliteta i mislim da je ovo najgora samouslužna auto-praonica u Sarajevu.
1.ne mozes prati auto s racunom od hife ilidza na hifi stup. jesu obje hife ali nisu ista pravna lica. pogledaj zaglavlje racuna.
2.nikad ne ubace 2 zetona nego 4 (eventualno ako te zajebo taj lik iako ne vidim logiku)
3.ne mozes ubaciti pare i prati na tim pumpama, cak je raja ubacivala pa su stavili veliki natpis da se ne ubacuju pare.
4.ja sam rado kod njih prao jer sampon i vosak dobar. bar tako izgleda nisam nosio na analizu. ne tocim vise kod njih i tako ni ne perem, ali na nekim drugim praonicama ni ne osjetis sampon.
sta dobijes za sipanje goriva na npr.Shell pumpi u Becu? kurac od ovce.
i sta wtf ocekujes???
Sad perem na onoj novoj praonici pored Proming pumpe. Dok se i oni ne pokvare
- Rossonero86
#8089 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jel neko sipao na Neskovicu danas/jucer ,koliko je benzin? Na bp-u je sad 1,66 ,idem prema tamo pa cisto da vidim jel jeftinije 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- pepeljara
#8091 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Placen clanak kako bi se raja navikla i ne bunila kad se povecavaju cijene akciza i goriva.
Jel ovaj lik prodje kad autom preko nasih cesta, ko da je gradiliste, a ne ceste. pogotov po gradu katastrofa.
Jel ovaj lik prodje kad autom preko nasih cesta, ko da je gradiliste, a ne ceste. pogotov po gradu katastrofa.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8092 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jucer bio 1.56 KM. Nije valjda da su za 10 kpf digli cijenu?Entropio wrote:Kako je moguće da je na BP-u ista cijena 95 i 98? Svugdje je 98 znatno skuplji. Da li je moguce da je BP-ov 98 zapravo 95?
-
preludezalude
#8093 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Gledam prije dva dana po Tuzli...Hifa, INA, Energopetrol spustili cijene auto plina na 0,66 koliko je na Nestro vec duze vrijeme. Za ocekivati je da Nestro sad pojeftini jer su uvijek bili jeftiniji.
-
channel10
#8094 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Evo konacno neko posten da kaze sta se desava na trzistu nafte u ovoj ebenoj drzavi. Sve ono o cemu se ovdje prica unazad godinu i pol!
Cijene goriva prenapuhane
Točimo gorivo čija je cijena znatno veća od one iz perioda kada je nafta na svjetskom tržištu koštala koliko i danas. Nabavne cijene nafte sada su na nivou iz 2004. godine, kada je gorivo kod nas po litru koštalo oko marku, a sada je za 60 odsto skuplje.
To pokazuje analiza svih relevantnih parametara i dugogodišnje statistike koju je za "Nezavisne" izradio Almir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa, koji gotovo dvije decenije prati stanje na tržištu gasa, a koje je u direktnoj vezi sa cijenama nafte. Ovaj stručnjak za energente upozorava da bi država trebalo da zaštiti potrošače, jer je uočljivo da se neko "ugrađuje" u cijenu goriva.
Bečarević navodi i informaciju da gorivo danas plaćamo koliko je koštalo 2010. godine, iako je nafta na svjetskom tržištu sada drastično jeftinija. Istovremeno, ništa se značajno, podvlači on, u tom periodu nije mijenjalo ni kada je riječ o nametima, odnosno dijelu koji sebi uzima država, a da je to tačno, potvrđeno nam je i iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje su kazali da su iznosi akciza ostali isti od sredine 2009. godine. Pritom je zbog činjenice da se pumpadžije često pravdaju i kretanjima kada je riječ o kursu dolara Bečarević uvažio i taj parametar.
"Početkom 2010. godine dizel je na našim pumpama koštao 1,63 KM, koliko uglavnom košta i danas. Međutim, razlika u nabavci je skoro pa dupla, i tada je barel, preračunato u našu valutu, koštao 103,5 marke, a sada košta 67 maraka", naveo je Bečarević.
Međutim, po njegovim riječima, nezahvalno je reći da li su se u ovoj razlici najviše "omastile" rafinerije ili pak distributeri na malo, ali je, kako podvlači, posao nadležnih organa da to utvrde. "Samo je suština u tome koliko država želi da kontroliše da li neko zarađuje preko leđa građana jer akcize u gorivu u BiH su najmanje u okruženju i Evropi. Kako objasniti da u maloprodaji imate na nekim pumpama dizela po 1,40, a na drugim je cijena do 1,65, kad gotovo sve vrše nabavku u istim rafinerijama", pita se Bečarević.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ocjenjuje da je situacija na našem tržištu takva da ne postoji transparentno prikazivanje strukture cijene proizvoda koje plaćamo, uključujući i gorivo.
"Cijene se planiraju na gradskom nivou, pa su u Doboju niže nego u Banjaluci, ali to je zato što tamo postoji jedan distributer koji ih je snizio u odnosu na druge, i tako postavio nivo cena za grad", kaže Pavlović. Kakav je stav Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS juče, uprkos brojnim pokušajima, nismo uspjeli saznati, ali nam je ranije rečeno da su benzinske pumpe tek jedna karika u lancu, te da oni nemaju presudan uticaj na iznose koji plaćaju građani.
Gas drastično pojeftinio
Almir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa", ističe da je cijena gasa u zadnje tri godine pala za oko 70 odsto, a, kako je objasnio, bazne cijene za izračun gasa su upravo rafinerijske cijene nafte. On kaže da je nakon odluke da se ograniči cijena "BH gasu", građanima u Kantonu Sarajevo u prvom kvartalu 2016. ostalo više od pet miliona KM. "Vlada FBiH i resorni ministar 'čiste' gas od ekstraprofita, a smatram da i kada je riječ o nafti, treba bar provjeriti i utvrditi stanje", rekao je Bečarević.
Cijene goriva prenapuhane
Točimo gorivo čija je cijena znatno veća od one iz perioda kada je nafta na svjetskom tržištu koštala koliko i danas. Nabavne cijene nafte sada su na nivou iz 2004. godine, kada je gorivo kod nas po litru koštalo oko marku, a sada je za 60 odsto skuplje.
To pokazuje analiza svih relevantnih parametara i dugogodišnje statistike koju je za "Nezavisne" izradio Almir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa, koji gotovo dvije decenije prati stanje na tržištu gasa, a koje je u direktnoj vezi sa cijenama nafte. Ovaj stručnjak za energente upozorava da bi država trebalo da zaštiti potrošače, jer je uočljivo da se neko "ugrađuje" u cijenu goriva.
Bečarević navodi i informaciju da gorivo danas plaćamo koliko je koštalo 2010. godine, iako je nafta na svjetskom tržištu sada drastično jeftinija. Istovremeno, ništa se značajno, podvlači on, u tom periodu nije mijenjalo ni kada je riječ o nametima, odnosno dijelu koji sebi uzima država, a da je to tačno, potvrđeno nam je i iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje su kazali da su iznosi akciza ostali isti od sredine 2009. godine. Pritom je zbog činjenice da se pumpadžije često pravdaju i kretanjima kada je riječ o kursu dolara Bečarević uvažio i taj parametar.
"Početkom 2010. godine dizel je na našim pumpama koštao 1,63 KM, koliko uglavnom košta i danas. Međutim, razlika u nabavci je skoro pa dupla, i tada je barel, preračunato u našu valutu, koštao 103,5 marke, a sada košta 67 maraka", naveo je Bečarević.
Međutim, po njegovim riječima, nezahvalno je reći da li su se u ovoj razlici najviše "omastile" rafinerije ili pak distributeri na malo, ali je, kako podvlači, posao nadležnih organa da to utvrde. "Samo je suština u tome koliko država želi da kontroliše da li neko zarađuje preko leđa građana jer akcize u gorivu u BiH su najmanje u okruženju i Evropi. Kako objasniti da u maloprodaji imate na nekim pumpama dizela po 1,40, a na drugim je cijena do 1,65, kad gotovo sve vrše nabavku u istim rafinerijama", pita se Bečarević.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ocjenjuje da je situacija na našem tržištu takva da ne postoji transparentno prikazivanje strukture cijene proizvoda koje plaćamo, uključujući i gorivo.
"Cijene se planiraju na gradskom nivou, pa su u Doboju niže nego u Banjaluci, ali to je zato što tamo postoji jedan distributer koji ih je snizio u odnosu na druge, i tako postavio nivo cena za grad", kaže Pavlović. Kakav je stav Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS juče, uprkos brojnim pokušajima, nismo uspjeli saznati, ali nam je ranije rečeno da su benzinske pumpe tek jedna karika u lancu, te da oni nemaju presudan uticaj na iznose koji plaćaju građani.
Gas drastično pojeftinio
Almir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa", ističe da je cijena gasa u zadnje tri godine pala za oko 70 odsto, a, kako je objasnio, bazne cijene za izračun gasa su upravo rafinerijske cijene nafte. On kaže da je nakon odluke da se ograniči cijena "BH gasu", građanima u Kantonu Sarajevo u prvom kvartalu 2016. ostalo više od pet miliona KM. "Vlada FBiH i resorni ministar 'čiste' gas od ekstraprofita, a smatram da i kada je riječ o nafti, treba bar provjeriti i utvrditi stanje", rekao je Bečarević.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8095 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Digli....sutke tiho, u bubrege.konektovan wrote:Jucer bio 1.56 KM. Nije valjda da su za 10 kpf digli cijenu?Entropio wrote:Kako je moguće da je na BP-u ista cijena 95 i 98? Svugdje je 98 znatno skuplji. Da li je moguce da je BP-ov 98 zapravo 95?
Kad se spusta 5 pf, e onda ide reklama
-
samo pozitiva
#8096 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Taman uslikam kad govori upravo snizenje cijena za 3pf
B 1.56/ D 1.53

-
Yapi Yapo
#8097 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Entropio wrote:Kako je moguće da je na BP-u ista cijena 95 i 98? Svugdje je 98 znatno skuplji. Da li je moguce da je BP-ov 98 zapravo 95?
Poštovani mi smo jedina benzinska pumpa koja je izjednačila BMB 98 sa BMB 95.Nabavna cijena goriva nije ista ali je mala razlika no to je politika BP OIL benzinske pumpe a za dobrobit potrošača.Bitno je da ste zadovoljni i cijenom i kvalitetom!!LP
- relax11
#8098 Re: NOVE CIJENE GORIVA
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160318059
Garant mu ovaj govorio da ne valja gorivo, onaj se naljuti i evo ti sad
Garant mu ovaj govorio da ne valja gorivo, onaj se naljuti i evo ti sad
-
NediM17
#8099 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Suša Visoko danas sin natocio 20KM, odnosno 21.7 litara, odnosno 92KF litar.
Benga 95ica.
Benga 95ica.
- mayab
#8100 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Digli, digli, bas gledam jucer i bas sam bio iznenadjen; vozio dalje prema Ilidzi, gledam ona pumpa Braca Mujic ista cijena kao na BPTomahawk11 wrote:Digli....sutke tiho, u bubrege.konektovan wrote:Jucer bio 1.56 KM. Nije valjda da su za 10 kpf digli cijenu?Entropio wrote:Kako je moguće da je na BP-u ista cijena 95 i 98? Svugdje je 98 znatno skuplji. Da li je moguce da je BP-ov 98 zapravo 95?
Kad se spusta 5 pf, e onda ide reklamaonda se cuju bubnjevi
A 'vamo par stotina metara prije BP je Proming pumpa, inače pumpa gdje sam prije iskljucivo točio , 1,71 , uz onaj popust za karticu UC banke, čak nijansu jeftinije nego na BP