Nije to baš isti motor. Nešta su kemijali na motoru u vitari. I stvarno ima mnogo manju potrošnju u odnosu na sx4.NediM17 wrote:Sve preko 120km/h autoputem potrosnja ode u nebo, ne treba se zavaravati da je taj auto mali potrosac. Nije strasan, pogotovo ako si lagan na gasu, ali to ti je max. 100-110km/h lagano, po gradu milovanje gasa, i sl., i opet tesko ispod 7 litara.
Ja vozim na plin, tako da ne pazim i ne gledam potrosnju, otvorene lagano nekih 7.5-8l, a autoput i grad kad gazis, bude i preko 10 hladno, ali sa cijenom plina jeftinije mi ga je vozati nego dizelasa.
Na 130 na autoputu troši 5.5 - 6 litara. Dizel se isplati samo ako se prelaze baš velike kilometraže. Nemam ličnog iskustva za dizel, al ima iskustava na hrvatskom forumu. Kažu oko 4 dizela autoput.
U gradu se moja potrošnja kreće oko 6.5 - 7.
Fazon je da su naštimali da se auto šalta na oko 1500 obrtaja. Već na 55 km/h možeš komotno u 5 brzinu. I voziš 60 na sat u 5oj brzini na malo više od 1500 obrtaja. 130 na sat je malo jače od 3000 obrtaja. To je i tajna manje potrošnje. Nema tjeranja u redovnoj vožnji u visoke obrtaje jer auto sasvim lijepo vuče i na niskim obrtajima. Nema potrebe ići preko 2000 obrtaja u ubrzanjima po ravnom. Koliko uštedi start - stop sistem ne znam. Ali je strašno dobar. Meni bolji nego u golfu 7.
Vrata su im kriminalna. Ali, meni nije problem zvuk zatvaranja. Već u teškom zatvaranju. Otkrio sam u čemu je problem. U tehničkom rješenju. Nešta su štedili tu, pa stavili nekakvu plastičnu polugu koja blokira normalno zatvaranje (služi im za amortizaciju udara).Naslovnica wrote:Ja sam otvorio vrata kod nove Vitare, zatvorio, i automatski je prekrižio, taman da je i mogu kupiti.![]()
Isto k'o da sam zalupio vrata na konzervi, a ne na autu.
100% je do mene, Vitara je odličan izbor za te pare, ali mene onaj zvuk zatvaranja vrata automatski izbi iz cipela!
Dizel je baš poskup. A sa potrošnjom benzinca, treba baš potruditi se i naći računicu. Ta na akciji vitara je bila neko kratko vrijeme i uključivala osnovne pakete opreme i samo određenu boju. Ja koliko sam shvatio on hoće srednji paket opreme.citroen xm wrote:Nešto mi puno tih 27000. Nudila se osnovna Vitara 2wd za 23000 KM. To je realno i pošteno. Takođe mi nije jasno da ti je Duster prevelik, a Vitara ti odgovara.Oni su ista klasa i možda najbliži konkurenti.
Ne znam, ako ti nije baš stalo do povišene pozicije po meni postoji i bolji izbor za taj novac, čak i dizel pošto prelaziš 20-ak hiljada godišnje.
Koji ima izbor osim vitare i dastera za te pare?