Nova Suzuki vitara

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Haris.ba

#26 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Haris.ba »

NediM17 wrote:Sve preko 120km/h autoputem potrosnja ode u nebo, ne treba se zavaravati da je taj auto mali potrosac. Nije strasan, pogotovo ako si lagan na gasu, ali to ti je max. 100-110km/h lagano, po gradu milovanje gasa, i sl., i opet tesko ispod 7 litara.

Ja vozim na plin, tako da ne pazim i ne gledam potrosnju, otvorene lagano nekih 7.5-8l, a autoput i grad kad gazis, bude i preko 10 hladno, ali sa cijenom plina jeftinije mi ga je vozati nego dizelasa.
Nije to baš isti motor. Nešta su kemijali na motoru u vitari. I stvarno ima mnogo manju potrošnju u odnosu na sx4.

Na 130 na autoputu troši 5.5 - 6 litara. Dizel se isplati samo ako se prelaze baš velike kilometraže. Nemam ličnog iskustva za dizel, al ima iskustava na hrvatskom forumu. Kažu oko 4 dizela autoput.

U gradu se moja potrošnja kreće oko 6.5 - 7.

Fazon je da su naštimali da se auto šalta na oko 1500 obrtaja. Već na 55 km/h možeš komotno u 5 brzinu. I voziš 60 na sat u 5oj brzini na malo više od 1500 obrtaja. 130 na sat je malo jače od 3000 obrtaja. To je i tajna manje potrošnje. Nema tjeranja u redovnoj vožnji u visoke obrtaje jer auto sasvim lijepo vuče i na niskim obrtajima. Nema potrebe ići preko 2000 obrtaja u ubrzanjima po ravnom. Koliko uštedi start - stop sistem ne znam. Ali je strašno dobar. Meni bolji nego u golfu 7.
Naslovnica wrote:Ja sam otvorio vrata kod nove Vitare, zatvorio, i automatski je prekrižio, taman da je i mogu kupiti. 8-)
Isto k'o da sam zalupio vrata na konzervi, a ne na autu.
100% je do mene, Vitara je odličan izbor za te pare, ali mene onaj zvuk zatvaranja vrata automatski izbi iz cipela!
:D
Vrata su im kriminalna. Ali, meni nije problem zvuk zatvaranja. Već u teškom zatvaranju. Otkrio sam u čemu je problem. U tehničkom rješenju. Nešta su štedili tu, pa stavili nekakvu plastičnu polugu koja blokira normalno zatvaranje (služi im za amortizaciju udara).
citroen xm wrote:Nešto mi puno tih 27000. Nudila se osnovna Vitara 2wd za 23000 KM. To je realno i pošteno. Takođe mi nije jasno da ti je Duster prevelik, a Vitara ti odgovara. :? Oni su ista klasa i možda najbliži konkurenti.

Ne znam, ako ti nije baš stalo do povišene pozicije po meni postoji i bolji izbor za taj novac, čak i dizel pošto prelaziš 20-ak hiljada godišnje.
Dizel je baš poskup. A sa potrošnjom benzinca, treba baš potruditi se i naći računicu. Ta na akciji vitara je bila neko kratko vrijeme i uključivala osnovne pakete opreme i samo određenu boju. Ja koliko sam shvatio on hoće srednji paket opreme.

Koji ima izbor osim vitare i dastera za te pare?
Last edited by Haris.ba on 31/03/2017 22:36, edited 1 time in total.
almeber

#27 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

amar1994 wrote:iskreno , vitara je bolja od ovog osnovnog megana :thumbup: , hoce visinu covjek , opet se ponavljam , kupi vitaru :) :thumbup:
Vitara mi je prvi izbor definitvno....al reko da se uvjerim i ovde :) da me raja "razbije"
almeber

#28 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

Haris.ba wrote:
NediM17 wrote:Sve preko 120km/h autoputem potrosnja ode u nebo, ne treba se zavaravati da je taj auto mali potrosac. Nije strasan, pogotovo ako si lagan na gasu, ali to ti je max. 100-110km/h lagano, po gradu milovanje gasa, i sl., i opet tesko ispod 7 litara.

Ja vozim na plin, tako da ne pazim i ne gledam potrosnju, otvorene lagano nekih 7.5-8l, a autoput i grad kad gazis, bude i preko 10 hladno, ali sa cijenom plina jeftinije mi ga je vozati nego dizelasa.
Nije to baš isti motor. Nešta su kemijali na motoru u vitari. I stvarno ima mnogo manju potrošnju u odnosu na sx4.

Na 130 na autoputu troši 5.5 - 6 litara. Dizel se isplati samo ako se prelaze baš velike kilometraže. Nemam ličnog iskustva za dizel, al ima iskustava na hrvatskom forumu. Kažu oko 4 dizela autoput.

Fazon je da su naštimali da se auto šalta na oko 1500 obrtaja. Već na 55 km/h možeš komotno u 5 brzinu. I voziš 60 na sat u 5oj brzini na malo više od 1500 obrtaja. 130 na sat je malo jače od 3000 obrtaja. To je i tajna manje potrošnje. Nema tjeranja u redovnoj vožnji u visoke obrtaje jer auto sasvim lijepo vuče i na niskim obrtajima. Nema potrebe ići preko 2000 obrtaja u ubrzanjima po ravnom. Koliko uštedi start - stop sistem ne znam. Ali je strašno dobar. Meni bolji nego u golfu 7.
Naslovnica wrote:Ja sam otvorio vrata kod nove Vitare, zatvorio, i automatski je prekrižio, taman da je i mogu kupiti. 8-)
100% je do mene, Vitara je odličan izbor za te pare, ali mene onaj zvuk zatvaranja vrata automatski izbi iz cipela!
Vrata su im kriminalna. Ali, meni nije problem zvuk zatvaranja. Već u teškom zatvaranju. Otkrio sam u čemu je problem. U tehničkom rješenju. Nešta su štedili tu, pa stavili nekakvu plastičnu polugu koja blokira normalno zatvaranje (služi im za amortizaciju udara).
citroen xm wrote:Nešto mi puno tih 27000. Nudila se osnovna Vitara 2wd za 23000 KM. To je realno i pošteno. Takođe mi nije jasno da ti je Duster prevelik, a Vitara ti odgovara. :? Oni su ista klasa i možda najbliži konkurenti.

Ne znam, ako ti nije baš stalo do povišene pozicije po meni postoji i bolji izbor za taj novac, čak i dizel pošto prelaziš 20-ak hiljada godišnje.
Dizel je baš poskup. A sa potrošnjom benzinca, treba baš potruditi se i naći računicu. Ta na akciji vitara je bila neko kratko vrijeme i uključivala osnovne pakete opreme i samo određenu boju. Ja koliko sam shvatio on hoće srednji paket opreme.

captur, juke, rapid, corsa sve gledo i sve benzin :) dizela mogu kupit clio, stepway ali kupila me vitara vec :) a ne ja nju
Ned071

#29 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Ned071 »

Ako ti se sviđa i imas mogućnosti kupi. Jednom se zivi...
almeber

#30 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

Ned071 wrote:Ako ti se sviđa i imas mogućnosti kupi. Jednom se zivi...
e i to sto kazes !!! aferim,al reko za svaki slucaj da vidim sta vw golf mentalitet (kojem i sam pripadam jer vozim g4) KAZE :)
almeber

#31 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

Haris.ba wrote:

E a posebno mi drago sto se javlja covjek koji je vozi (hvala na objasnjenju za motor i potrosnju) jos testna voznja aBd i rijeseno. Ljudi, nije reklama al auto je fkt mrak :)
gasket

#32 Re: Nova Suzuki vitara

Post by gasket »

Vitara ti je super, kolega kupio za 23 k bijela celicne felge, malo tebe dodje ta poskupo 27 k, ok vidim alu felge itd,kolega kaze tako ta potrosnja oko 6 l, kakvih crnih 10, novi je to motor, jedino sto kazu potanka djeluje limarija, unutra plastika volan,plastika instrument tabla,ali....
Ja vozio stariju grand vitaru 2007 god, 1,9 dizel valjda iz renola, auto dvije klase bolje od ove nove vitare, vrata kod grand vitare ko kasa :-) hauba teska, masivna , unutra extra, probaj nac ovu Grand dizela da nije puno presla, znam.nije novo,al osjetno bolje.....
amar1994

#33 Re: Nova Suzuki vitara

Post by amar1994 »

Nije to isto auto period.

Kakav polovnjak ,jel vidis da hoce novo :kiss: :thumbup:
To sto ti pricas je stara vitara terenac , taj trosi mnogo jer je i puno tezi i tezi mu je prijenos citav(citaj mehanika) :-)

Jebale vas vise te plastike , nece lezat i spavat na njima sigurno , jah struhnut ce za godinu- eventualno dvije 100% :-) :run:
Last edited by amar1994 on 31/03/2017 23:08, edited 2 times in total.
Haris.ba

#34 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Haris.ba »

gasket wrote:Vitara ti je super, kolega kupio za 23 k bijela celicne felge, malo tebe dodje ta poskupo 27 k, ok vidim alu felge itd,kolega kaze tako ta potrosnja oko 6 l, kakvih crnih 10, novi je to motor, jedino sto kazu potanka djeluje limarija, unutra plastika volan,plastika instrument tabla,ali....
Ja vozio stariju grand vitaru 2007 god, 1,9 dizel valjda iz renola, auto dvije klase bolje od ove nove vitare, vrata kod grand vitare ko kasa :-) hauba teska, masivna , unutra extra, probaj nac ovu Grand dizela da nije puno presla, znam.nije novo,al osjetno bolje.....
Kupuje je sa srednjim paketom opreme. Ne može se baš porediti sa tom od tvog jarana.

A Grand vitara je skroz drugo auto. Kad je tek izašao bio je nov oko 45 milja. A vitara kreće oko 25 milja.

Lutaju oni sa tim modelima. I što se tiće vitare - izgleda da su konačno potrefili tzv. best baj.

Mada u zapadnim zemljama je best baj fejslift sa 1.4 turbo benzincem. :D E to je prava zuca.
almeber

#35 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

gasket wrote:Vitara ti je super, kolega kupio za 23 k bijela celicne felge, malo tebe dodje ta poskupo 27 k, ok vidim alu felge itd,kolega kaze tako ta potrosnja oko 6 l, kakvih crnih 10, novi je to motor, jedino sto kazu potanka djeluje limarija, unutra plastika volan,plastika instrument tabla,ali....
Za limariju ne znam al na crash testu dobila extra rezultate za razliku od dustera kojeg zovu kovceg na tockovima :)
almeber

#36 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

Za limariju ne znam al na crash testu dobila extra rezultate za razliku od dustera kojeg zovu kovceg na tockovima :)
citroen xm

#37 Re: Nova Suzuki vitara

Post by citroen xm »

Pošto ti je bitan klirens moj prijedlog otpada. :thumbup:

Mislio sam na ovaj C4 dizelaš.

http://www.olx.ba/artikal/24668360/c4-f ... i-100-bvm/

Uz malo pregovora ide cijena dole taman toliko da tebi odgovara.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#38 Re: Nova Suzuki vitara

Post by konektovan »

Ne znam sta kaze statistika, profsja,, ali na cesti ih ima pun qratz.
almeber

#39 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

citroen xm wrote:Pošto ti je bitan klirens moj prijedlog otpada. :thumbup:

Mislio sam na ovaj C4 dizelaš.

http://www.olx.ba/artikal/24668360/c4-f ... i-100-bvm/

Uz malo pregovora ide cijena dole taman toliko da tebi odgovara.
Hvala na info, al licno imo jako lose iskustvo sa xarom :) tako da otpada.
almeber

#40 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

konektovan wrote:Ne znam sta kaze statistika, profsja,, ali na cesti ih ima pun qratz.
Sve znam :) i meni je osnovni parametar cijena a dacia je tu sampion :)
almeber

#41 Re: Nova Suzuki vitara

Post by almeber »

Haris.ba wrote:
Kupuje je sa srednjim paketom opreme. Ne može se baš porediti sa tom od tvog jarana.

A Grand vitara je skroz drugo auto. Kad je tek izašao bio je nov oko 45 milja. A vitara kreće oko 25 milja.

Lutaju oni sa tim modelima. I što se tiće vitare - izgleda da su konačno potrefili tzv. best baj.

Mada u zapadnim zemljama je best baj fejslift sa 1.4 turbo benzincem. :D E to je prava zuca.
Gledo sam i to auto Vitara S...za mene preskupa. Jbg znate kako to ide, ja otiso kupit osnovni model i za 2K razlika nebo i zemlja :)
530i

#42 Re: Nova Suzuki vitara

Post by 530i »

Isprobaj Vitaru i ako ti leži kupi, veoma jednostavno :-D
NediM17

#43 Re: Nova Suzuki vitara

Post by NediM17 »

@Harise, motor je identican, jedino moguce da su prenosni omjer nesto drugaciji, kao i da Vitara ima bolju aerodinamiku i nesto manju masu, pa odatle proizilazi i manja potrosnja.

Je li ti to potrosnja po pistolju, ili po boardu? Zvuci mi previse optimisticno.

Mislim da opet lazete sami sebe.

Ja cu biti iskren i prema sebi i prema vama, pa reci da moje voznje Ceed 1.6 dizel ne silazi ispod 6 litara dizela, a SX4 cenera plina hladno potrosi.
E sad moguce da su to u Vitari neki svemirski motori pa toliko malo trose.

Trosi i moj Cee'd na 110km/h ispod 4 litra, ali tako ga vozim samo kada ima 5 cenata snijega na cesti. Ispod 150km/h na autoputu ga nikada ne vozim.
Necu da se peglam zbog litra goriva, bolje onda na staru cestu da idem ako cu se peglati.

Takodjer, tahometar, bar na SX4 dobro laze, 7% na 205/60-16'', a 10% na 195/65-15'', pa je tako 100km/h zapravo 93km/h, odnosno 90km/h, i to treba uzeti u obzir.
Dok recimo Cee'd na 205/55-16'' laze 1.5% (100km/h = 98.5km/h), a na 185/65-15'' 3% (100km/h= 97km/h).

I to da se taj motor moze voziti na 1500rpm u petoj brzini, moze ali po ravnom ili nizbrdo (a o saltanju na 1500rpm, govora nema), cim vidi brda bez min. 3.5 hiljade ne desava se nista.

Sve u svemu, svaki benzinac loce, nije tu Vitara nista ni bolja ni losija u odnosu na druge, taj 1.6 Suzukijev motor je odlican, bez poznatih mana, i svakako je odlicna opcija, a uvijek postoji i mogucnost ugradje LPG-a. Takodjer, ide jako lijepo, ali ako hoces da ide, to je od 4k rpm pa do limitatora (6.5k rpm), ispod je mrtva kobila, osim u prvoj i drugoj brzini. A ti dugi prenosi (prvom se moze razvuci do 50, drugom preko 100km/h, itd.), ne znam koliko su prednost. Bolje da su ispremetali mjenjac pa ga napravili sa sest brzina, i ekstra dugom sestom.

Znao me dobro izj*bati u jakom brdu da krene. Tamo gdje Cee'd dizel krene na vrh gasa, ili bez gasa, sa SX4 moras biti dobro vjest da krenes (za nekog neiskusnog slobodno cu reci- nemoguca misija). Bukvalno nema snage za krenuti, pa onda imas izbor, derati lamelu, ili gume, sta ti draze. Jednom mi se desilo da sam uzbrdo krenuo drugom, obrtaji poceli padati, vratim ga u prvu, 1000-1200rpm, pun gas, obrtaji i dalje padaju. Na kraju skroz stanem, i dobro najebem dok sam uspio krenuti. Ko nije dozivio, nece mi vjerovatno ni vjerovati.
Nepass

#44 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Nepass »

almeber wrote:
konektovan wrote:Ne znam sta kaze statistika, profsja,, ali na cesti ih ima pun qratz.
Sve znam :) i meni je osnovni parametar cijena a dacia je tu sampion :)
I ja bih uzeo vitaru tj planiram uzeti :) za nase uslove i primanja bes buy.
Jos se meni toliko svidja to auto i trenutno medju ljepsim linijama sto sam imao priliku vidjeti.
Haris.ba

#45 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Haris.ba »

NediM17 wrote:@Harise, motor je identican, jedino moguce da su prenosni omjer nesto drugaciji, kao i da Vitara ima bolju aerodinamiku i nesto manju masu, pa odatle proizilazi i manja potrosnja.
Po šifri motora je neki apgrejd. Nešta su mjenjali. I ja sam mislio da je isti motor. Da ne bude zabune, nešta su mijenjali na motoru koji je išao u sx4.
Nije sad vitara poteška. Moja je oko 1150 prazna.

Ja sam prije odustao od kupovine sx4 (prije nekih 6 godina) upravo zbog motora koji voli popiti. I uzeo sam daciju. Jer meni je odgovarala potrošnja od 8 litara gradske. Svi poznanici sa sx4 imaju potrošnju oko 10 litara gradske. Meni je to bilo puno.
NediM17 wrote:Je li ti to potrosnja po pistolju, ili po boardu? Zvuci mi previse optimisticno.
Po rezervoaru. Sipam i vidim koliko je kilometara prešla, i koliko je litara.
NediM17 wrote:I to da se taj motor moze voziti na 1500rpm u petoj brzini, moze ali po ravnom ili nizbrdo (a o saltanju na 1500rpm, govora nema), cim vidi brda bez min. 3.5 hiljade ne desava se nista.
Jesi probao vozati vitaru?
NediM17 wrote:Sve u svemu, svaki benzinac loce, nije tu Vitara nista ni bolja ni losija u odnosu na druge, taj 1.6 Suzukijev motor je odlican, bez poznatih mana, i svakako je odlicna opcija, a uvijek postoji i mogucnost ugradje LPG-a. Takodjer, ide jako lijepo, ali ako hoces da ide, to je od 4k rpm pa do limitatora (6.5k rpm), ispod je mrtva kobila, osim u prvoj i drugoj brzini. A ti dugi prenosi (prvom se moze razvuci do 50, drugom preko 100km/h, itd.), ne znam koliko su prednost. Bolje da su ispremetali mjenjac pa ga napravili sa sest brzina, i ekstra dugom sestom.
Nisi shvatio. Možeš bez problema ga vrtiti na 5000 obrtaja. Neće mu ništa biti - osim potrošnje. Ali troši malo jer su zgusnuli brzine za gradsku vožnju. I meni je bilo fascinantno da motor se ne guši na 1400 obrtaja. Već lijepo linearno ubrzavaš. A na autoputu vozić 5om 60 na sat na oko 1600 obrtaja. I ubrzavaš na 130 do 3000 obrtaja. Ništa se auto ne guši, niti ide presporo.

Uz brdo ide isto bez problema. Nije to sad idealno. Naravno da se osjeti težina. Ali, ne osjeti se značajno da mu fali "daha". A nas troje u autu.

Vozam i dizela redovno. I odmorim se sa vitarom. Jedino auto u kojemu ne bih automatski mjenač ugradio.
gasket

#46 Re: Nova Suzuki vitarau

Post by gasket »

Nedim te ubjedjuje da zna bolje od tebe koliko trosi tvoj auto :-) salu na stranu, nova generacija donosi manju potrosnju, jednostavno je, ja imam dva korejanca: 2006 1,4 benzinca, koji vise trosi od korejca 2,0 2011god...tako da...
Sodom1

#47 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Sodom1 »

almeber wrote:
Sodom1 wrote:Daje li iko od Suzuki salona ´´staro za novo ´´ ?
Otac ostimao Jmny-a
Postoji opcija staro za novo samo sto je bolje prodat auto na piku jer ga ovamo racunaju duplo manje
Koji ? Daj ime salona da ih kontaktiram da cujem sta vele
problemnatravunu

#48 Re: Nova Suzuki vitara

Post by problemnatravunu »

Benzinac od 120 KS mora i da potrosi, ma kako moderan bio, pogotovo kod mrtve gradske sa prosjecnim brzinama 22-25kmh, a to su prosjeci kod voznje u špicama, isto tako na auto putu preko 120kmh, u jednom ipak SUV-u, mislim na velicinu!
Zatvaranje vrata na Vitari nije ni blizu nekim Njemcima-Česima, izgled unutrasnjosti u osnovnoj verziji prejeftin, uporediv sa Dacijom, uz auto ne dolazi rez.kotač, garancija 3 godine!
Ja sam sebi zbog tih nekih stvari ipak narucio Dustera
amar1994

#49 Re: Nova Suzuki vitara

Post by amar1994 »

problemnatravunu wrote:Benzinac od 120 KS mora i da potrosi, ma kako moderan bio, pogotovo kod mrtve gradske sa prosjecnim brzinama 22-25kmh, a to su prosjeci kod voznje u špicama, isto tako na auto putu preko 120kmh, u jednom ipak SUV-u, mislim na velicinu!
Zatvaranje vrata na Vitari nije ni blizu nekim Njemcima-Česima, izgled unutrasnjosti u osnovnoj verziji prejeftin, uporediv sa Dacijom, uz auto ne dolazi rez.kotač, garancija 3 godine!
Ja sam sebi zbog tih nekih stvari ipak narucio Dustera
Osim skyactive 2.0 motora , potrosnja izmedju 7 i 8l grada :-) :)

Hahaha znaci skoda je bolja od suzukija jer ima mekse obloge table i vrata :D :run:

Postujem tvoj izbor :) , recimo ja ne bi nikad uzeo dustera jer mi je ruzniji jedno 3x od vitare :-)
permanentan

#50 Re: Nova Suzuki vitara

Post by permanentan »

Octavia facelift 1.6 tdi 90ks za 29.900 KM.
Sigurno najbolje drzi vrijednost kroz godine, potrosnja smijesna, prostora kao u dvije vitare.
Post Reply