Nepass wrote:Haris.ba wrote:Odrađena tura Dubrovnik-Sarajevo preko Sutjeske. Sport mod na vitari je odličan za bosanskih planinskih (krivudavih) cesta.
Pola puta sam odradio sa auto modom. Ide auto bez problema. Ali tek u sport modu sam uživao.
Grehota je kupiti vitaru samo sa prednjim pogonom.
Ne moze se 4x4 iskljuciti? I koliko vise trosi sa 4x4?
Mada moja jedina brda su ploca i bistrik. Jednom godisnje ce mi taj 4x4 zatrebati
Pogon na Vitari je fenomenalan i vrijedi svake pare!
Ima ukupno cetiri moda, bez mogucnosti voznje iskljucivo na prednjoj osovini kao sto je to slucaj sa SX4.
Auto 4x4 na Vitari je u sustini 100% prednji pogon, dok prednji tockovi ne proklizu, onda raspodjela snage ide do max. 50% na obje osovine!
Snow mod pogona konstantno daje nesto momenta i na zadnju osovinu, opet do maksimalne raspodjele 50-50%.
Sport mod pogon rasporedjuje obrtni moment po osovinama tako da preupravljanje ili podupravljenje svede na minimum, takodjer djelovanje ESP-a u ovom modu skoro da ne postoji.
Lock mod pogona rasporedjuje konstantno 50-50% na obje osovine, s tim da ako neki tocak vrti u prazno, kompjuter to prepozna i kocnica blokira taj tocak kako bi se momenat prenio na onaj tocak koji ima kontakt sa podlogom.
Ovo je elektronsko imitiranje spere, i trebalo bi da radi odlicno.
Sve u svemu, Haris je upravu, ovaj auto je grijeh uzeti bez AllGrip pogona, pa taman da zatreba jednom godisnje, halalices svaki fening kad na -10 ne budes morao montirati lance i zajebancije.