Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Thorgerson

#51 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Thorgerson »

beni-bu-man wrote:
Thorgerson wrote:Kazem, put na prvu ne izgleda opasno toliko, ima sirine, moze se voziti. Imam 15 godina vozackog iskustva, dakle nije mi problem voziti bilo kuda, dovoljno sam pazljiv, sabran i nigdje ne zurim. Vozio sam se i gorim putevima od ovoga.

Ali ima pojedinih dijelova gdje je fino sta prouciti pa proci. U zeljeznoj si sklopociji od 2 tone i prolazis preko zemljanog puta koji se osipa?! Ima dijelova gdje tece voda, ko garantuje da nece doci do odrona i da neces otici u helac? :-)

Bjezi ba...zbog 1-2h se igrati sa zivotom. Neka hvala.

Neka svako vozi kuda hoce, boli me briga. Ja samo kazem da put nije siguran i to je to.
Rizik postoji u saobracaju svakako, niko ti ne moze garatovati na siroko novom asfaltiranom putu da te neko spuca
Pa citate li vi uopste postove koji vam se napisu?

TI ne vidis dakle razliku izmedju makadama bez ivicnjaka, na obronku planine koji se drzi na boga pitaj kakvom nasipu i magistralne ceste koja je uradjena po PS-u.

Tebi je to potpuno isto sa aspekta sigurnosti. Zasto. Pa eto i na magistrali te moze puknuti neki ludjak. Pa ne radi se o tome jbt. :roll: Mogu i na parkingu poginut jeboga ti.
frngla

#52 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by frngla »

Thorgerson wrote:Drug, kad vozis dvoje male djece pozadi, onda malo razmisljas i o njima. A ne samo o sebi.

Vozi se oprezno, ali dzaba ti opreznost kad vozis po obronku brda utabanom stazom. Vec sam rekao put uopste nije strasan, tipa ono da se useres dok vozis. Nego jednostavno ne uljeva povjerenje, kad vidis sve ono... Ne djeluje sigurno.

Kakve veze imaju vozacke sposobnosti ako se desi odron i ti odlesis sa autom, ajd mi to objasni molim te?
Ja ne znam da je neko nastradao u odronu na tom putu, tj. bilo je odrona kamenja, ali ne u toj razmjeri da odeš skupa sa vozilom u provaliju.
Ko ti garantuje da ti se stijena neće odvaliti i pasti na auto na bilo kojem magistralnom putu?
Dope_Man

#53 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Dope_Man »

To je druga stvar. Ja nisam strucan za to, ali nisam imao strah ili misli o tome dok sam prolazio, a jesam slicne stvari pomisljao na nekim drugim putevima kojima sam isao, a koji su daleko bolji putevi, ali jednostavno su na takvom mjestu da mi se uvuce strah u kosti dok prolazim. Ovdje toga nije bilo kod mene. Zimi bi mozda bilo drugacije jer sam siguran da se dosta leda skuplja na ovom putu.

Naravno, ako se takvo sta desi nebitno je da li si Hamiltom ili Hamo, odes nizbrdo.
didgeridoo

#54 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by didgeridoo »

frngla wrote:
Thorgerson wrote:Drug, kad vozis dvoje male djece pozadi, onda malo razmisljas i o njima. A ne samo o sebi.

Vozi se oprezno, ali dzaba ti opreznost kad vozis po obronku brda utabanom stazom. Vec sam rekao put uopste nije strasan, tipa ono da se useres dok vozis. Nego jednostavno ne uljeva povjerenje, kad vidis sve ono... Ne djeluje sigurno.

Kakve veze imaju vozacke sposobnosti ako se desi odron i ti odlesis sa autom, ajd mi to objasni molim te?
Ja ne znam da je neko nastradao u odronu na tom putu, tj. bilo je odrona kamenja, ali ne u toj razmjeri da odeš skupa sa vozilom u provaliju.
Ko ti garantuje da ti se stijena neće odvaliti i pasti na auto na bilo kojem magistralnom putu?
Ne moze niko garantovati ali Thor prica o vjerovatnoci da se kliziste desi na takvom putu i na magistralnom...
Dok nisu prosirili taj put, a nakon one nesrece sa BUS-om, nisam isao tim prealzom vise. Sad opet idem. Prosao sam ga do sada sigurno preko 80 puta cak i prvi dan kad je otvorena granica nakon onih velikih snijegova (ispred mene gratlica ja za njom), ali uvijek ima neki osjecaj nelagode.
frngla

#55 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by frngla »

didgeridoo wrote: Ne moze niko garantovati ali Thor prica o vjerovatnoci da se kliziste desi na takvom putu i na magistralnom...
Dok nisu prosirili taj put, a nakon one nesrece sa BUS-om, nisam isao tim prealzom vise. Sad opet idem. Prosao sam ga do sada sigurno preko 80 puta, i uvijek ima neki osjecaj nelagode.
Ma jasno je meni to sve, ali tip priča kao da je put u najmanju ruku miniran.
ultima_palabra

#56 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by ultima_palabra »

Zimi svakako ne bih nikad išao preko ŠP... ali pošto 99% raje tamo ide ljeti, onda je ok, ko je iole dobar vozač.
didgeridoo

#57 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by didgeridoo »

frngla wrote:
didgeridoo wrote: Ne moze niko garantovati ali Thor prica o vjerovatnoci da se kliziste desi na takvom putu i na magistralnom...
Dok nisu prosirili taj put, a nakon one nesrece sa BUS-om, nisam isao tim prealzom vise. Sad opet idem. Prosao sam ga do sada sigurno preko 80 puta, i uvijek ima neki osjecaj nelagode.
Ma jasno je meni to sve, ali tip priča kao da je put u najmanju ruku miniran.
Nije ni da nema zutih traka sa strane na nekim dionicama :D
zforumas

#58 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by zforumas »

beni-bu-man

#59 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by beni-bu-man »

Thorgerson wrote: Pa citate li vi uopste postove koji vam se napisu?

TI ne vidis dakle razliku izmedju makadama bez ivicnjaka, na obronku planine koji se drzi na boga pitaj kakvom nasipu i magistralne ceste koja je uradjena po PS-u.

Tebi je to potpuno isto sa aspekta sigurnosti. Zasto. Pa eto i na magistrali te moze puknuti neki ludjak. Pa ne radi se o tome jbt. :roll: Mogu i na parkingu poginut jeboga ti.
Sve to stoji sto si napisao, put je katastrofa, ali ne treba uvelicavati stvar raja redovno pici tim putem najnormalnije.
I da treba ga sanirat i uciniti ga sigurnijim za saobracaj
Travnički Noćni Šetač

#60 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Travnički Noćni Šetač »

didgeridoo wrote:Los dio puta je tacno 4,7 km (od skretanja sa sireg puta kod kafane desno nizbrdo pa do prve rampe). Prosirili su dosta zadnju godinu one problematicne dionice. Ima makadama ali nista strasno. Strpiti se malo do Pluzina kroz one tunele i poslije je ljepota voziti.
...
:thumbup: .... Najprecizniji opis... u zadnjih par mjeseci sam desetak puta prosao tim putem... na ovo gornje samo da dodam da ima tacno 58 tunela od granice do Plužina i ako putujete po kisi cuvajte se odrona kamenja....
...
Na Tjentiste nikako ne preporucujem... a na Stolac - Trebinje bez 7 do 8 sati voznje nema sansi....
klixo

#61 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by klixo »

Mostar pa na Trebinje... 5 sati treba , 6h normalne voznje.
Najbolji i najsigurniji put , sve rute sam isprobao.
Cak sam jednom preko Dubrovnika isao :mrgreen:
radostan dan

#62 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 24/07/2017 21:48, edited 2 times in total.
Ned071

#63 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Ned071 »

Razumijem zasto ljudi zimi nece na Tjentiste... Al ne kontam sto ljeti gube vrijeme kroz Popovo polje...
Edin H.

#64 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Edin H. »

Ned071 wrote:Razumijem zasto ljudi zimi nece na Tjentiste... Al ne kontam sto ljeti gube vrijeme kroz Popovo polje...
Strah ih ceste. Ma neka ih, zato ja kad idem nigdje ziva roba preko Tjentista.
radostan dan

#65 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by radostan dan »

Pa taj put sto ga pominjete preko scepan polja, ako uzmete u obzir osim onih koji idu na more, dakle ako u zbir ukljucite one koji tokom.sezone idu na rafting, plus vjerski turizam - Ostroski manastir, plus svi busevi iz Sarajeva za posjetu familiji po Sandzackom dijelu CG...je daleko prometniji od Cemerna...

Prolazio sam i jednim.i drugim.putem...svaki ima svoje.prednosti, pogotovu ako shvatite da godisnji odmor ne podrazumjeva samo boravak u/na nekoj destinaciji...vec i put do nje, kao i odlazak/povratak.

Zivot je sam po sebi kratak i vecim.dijelom ruzan ili turoban. Treba ga trikovima produziti i uljepsati. A jedan od trikova je da obratimo paznju na ljepotu kojom je bog nagradio ovo podneblje (doduse, sve drugo je uzeo, al to nije tema)...

Pa kad se popnete na rogoj, izadjite na 10 minuta iz auta, da koliko toliko procepite napacena sarajevska pluca....na brodu svratite kod neskovica na pumpu, pojedite sladoled sa prelivom...mogu nedzad brankovic i cane partibrejkers, a ne mozete vi.
Ako se odlucite za scepan polje, na tom - strasnom putu- od 25 minuta, svratite desno pred granicu u rafting kampove, na corbu, janjetinu, krompir sa sirom...osvjezite se pored drine, namirisite se je, i nje i poljskog cvijeca...pa pripremite.oci za jos jednu ljepotu -
ljepotu pivskog.kanjona i jezera...sta srkletite? A onda kontrast - more, urbano, plaza, guzva i te stvari...

A ako se odlucite za cemerno, pisem onima.sto duze nisu isli, odlicno je uradjen tunel, cesta...priroda isto predivna. Pa na Klinje u restoran, na puru sa kajmakom, ili jagnjetinu, Jopet...

Preferiram.put preko.scepan polja, jer je od broda do tjentista i nesto nakon njega -pofino krivudavo-, a i dionica gacka do trebinja je za moj ukus poprilicno monotona, za razliku od npr pluzine- niksic.
help_desk

#66 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by help_desk »

radostan dan wrote:
Pa kad se popnete na rogoj, izadjite na 10 minuta iz auta, da koliko toliko procepite napacena sarajevska pluca....na brodu svratite kod neskovica na pumpu, pojedite sladoled sa prelivom...mogu nedzad brankovic i cane partibrejkers, a ne mozete vi.
Ako se odlucite za scepan polje, na tom - strasnom putu- od 25 minuta, svratite desno pred granicu u rafting kampove, na corbu, janjetinu, krompir sa sirom...osvjezite se pored drine, namirisite se je, i nje i poljskog cvijeca...pa pripremite.oci za jos jednu ljepotu -
ljepotu pivskog.kanjona i jezera...sta srkletite? A onda kontrast - more, urbano, plaza, guzva i te stvari...

A ako se odlucite za cemerno, pisem onima.sto duze nisu isli, odlicno je uradjen tunel, cesta...priroda isto predivna. Pa na Klinje u restoran, na puru sa kajmakom, ili jagnjetinu, Jopet...

Preferiram.put preko.scepan polja, jer je od broda do tjentista i nesto nakon njega -pofino krivudavo-, a i dionica gacka do trebinja je za moj ukus poprilicno monotona, za razliku od npr pluzine- niksic.
Zasto bi svracali kod Neskovica kada u Sarajevu mogu nasuti gorivo na Energopetrolu (Stup, Trnovo), Ini (Stup), Hifi, jeftinije nego li kod Neskovica u Foči.

I jedan i drugi put su opcenito u losem stanju i poprilicno zamorni. Od Mješaje do Čemerna ima cca 40 km puta u rangu kozje staze. Put uzak, krivudav, put uspona. Kad dodamo da je to jedini pravac kroz istocnu Bosnu od Visegrada do Trebinja i intenzitet prometa je ogroman za tako neuvjetan putni pravac. U Gacku i Bileci te docekaju ogromni murali i grafiti podrske Mladicu i Šešelju, stada stoke po ulici.

Putni pravac preko Šćepan Polja

https://www.youtube.com/watch?v=PByoBMRliiI

Na crnogorskoj strani put je izuzetno zahtjevan i zamoran sve do Pluzina, tako da ne shvatam poentu takvog putovanja.

Ja uvijek biram put Sarajevo - Mostar - Stolac - Trebinje - Klobuk - Risan. Kome je do odmora moze svratiti na janjetinu u Jablanici, popiti kafu u Stocu.
Dope_Man

#67 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Dope_Man »

Po meni put na CG strani nije nimalo zamoran, ne znam otkud taj silni zamor ljudima. Veci mi je smor od Sarajeva do Mostara je nema sanse da ga prodjes u bilo kom normalnom terminu a da se ne vuces za sporacima, sleperima i slicno. Da ne spominjem koliko je duzi (287 km preko Scepan polja, 326 preko Mostara i Trebinja).

Preko Scepan polja je pegla samo taj dio kada se predje preko mosta pa do granice, dakle 20tak kilometara.

Preko tjentista je put odlican, ja jos ni od koga nisam cuo da je ''intenzitet prometa ogroman''. Upravo suprotno, svi su mi govorili da na tom putu nema zive duse, i kada sam ja prolazio (bio je ponedjeljak oko podne) na cesti tek poneko auto, a prostora za prestizanje koliko hoces, bar izmedju Bilece i Gacka. Onaj novi tunel je fenomenalan, jedina smor dionica je preko Tjentista, tu se suzi put i dosta krivina pa je teze obici nekog ispred ako pegla.

Ipak, moj dojam je da bi uvijek radije vozio bilo kojom od ove dvije nego gubio zivce i vrijeme vozeci prema Mostaru.
Travnički Noćni Šetač

#68 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by Travnički Noćni Šetač »

help_desk wrote:Zasto bi svracali kod Neskovica kada u Sarajevu mogu nasuti gorivo na Energopetrolu (Stup, Trnovo), Ini (Stup), Hifi, jeftinije nego li kod Neskovica u Foči.

I jedan i drugi put su opcenito u losem stanju i poprilicno zamorni. Od Mješaje do Čemerna ima cca 40 km puta u rangu kozje staze. Put uzak, krivudav, put uspona. Kad dodamo da je to jedini pravac kroz istocnu Bosnu od Visegrada do Trebinja i intenzitet prometa je ogroman za tako neuvjetan putni pravac. U Gacku i Bileci te docekaju ogromni murali i grafiti podrske Mladicu i Šešelju, stada stoke po ulici.

Putni pravac preko Šćepan Polja

https://www.youtube.com/watch?v=PByoBMRliiI

Na crnogorskoj strani put je izuzetno zahtjevan i zamoran sve do Pluzina, tako da ne shvatam poentu takvog putovanja.

Ja uvijek biram put Sarajevo - Mostar - Stolac - Trebinje - Klobuk - Risan. Kome je do odmora moze svratiti na janjetinu u Jablanici, popiti kafu u Stocu.
...
...
...
Za Neškovića je čovjek predložio sladoled sa prelivom a ne sipanje goriva...
...
Pa i put preko Mostara i Trebinja je po istim elementima jednako ili više zamoran jer u prosjeku traje dva sata duže...
iz Sarajeva moraš preći Bradinu, do Konjica imaš hrpu ograničenja i uvijek gužvu na cesti, iza Mostara se moraš vući po ograničenjima, kroz Stolac isto tako redovne policijske kontrole , kao i kroz Ljubinje... Prema Trebinju možeš brže voziti ali put je u principu zakrpa na zakrpu a domaći vozači uglavnom neregistrovani vole sjeći svaku krivinu pri brzinama oko 100 km/h ... A samo relacija Trebinje - Budva preko Risana traje preko dva sata plus zadržavanje na granici...
...
Za janjetinu u Jablanici se slažem... a kada tuda prolazim kafu pijem u Počitelju...
...
Nažalost svaka od relacija prema Budvi ima svoje mane i vrlo malo prednosti...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#69 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by mali_milojica »

Nevjerovatno :-)
Ljudima vise smeta 20km losijeg puta,nego 2h duze biti u autu nego sto treba.
Da je to pola sata,pa hajde. Ali voziti se 2h duze preko Mostara da bi izbjegao Scepan Polje je van svake pameti.
beni-bu-man

#71 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by beni-bu-man »

mali_milojica wrote:Nevjerovatno :-)
Ljudima vise smeta 20km losijeg puta,nego 2h duze biti u autu nego sto treba.
Da je to pola sata,pa hajde. Ali voziti se 2h duze preko Mostara da bi izbjegao Scepan Polje je van svake pameti.

Bosanska logika :izet:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#72 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by konektovan »

Ne znam stvarno, koji quratz cete u CG preko tih kozjih staza?! :D :D :D
amar1994

#73 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Ne znam stvarno, koji quratz cete u CG preko tih kozjih staza?! :D :D :D
:lol: :lol: :lol:

ma samo croeša sto se mene tice , ljepse more , jest skuplje al **** ga :D :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#74 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Ne znam stvarno, koji quratz cete u CG preko tih kozjih staza?! :D :D :D

Ma bolji putevi prema kroejši tisuću puta, a i more, tako mi se cini. :D :D :D
amar1994

#75 Re: Najbolja ruta Sarajevo-Budva

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:

Ma bolji putevi prema kroejši tisuću puta, a i more, tako mi se cini. :D :D :D
:thumbup: :D

al ne mozes rostilj(meso) ponjet :lol: :lol: :lol:
Post Reply