Mozes li mi objasniti razliku izmedju "teskog" i "lakog" ulja?
Ja sam rekao tesko 5W30 ulje.
Imas nekoliko specifikacija 10W30, 5W30 i 0W30, kada su u pitanju W30 ulja.
Uglavnom svodi se na kinematicku vrijednost ulja pri temperaturi od 100c.
Sva ulja predvidjena za tipicne evropske motore (osim nekih modela Ford/Volvo/Jaguar) nose specifikaciju ACEA A3/B3/B4 te ako su noviji dizeli u pitanju ACEA C2 ili C3.
Karakteristika tih ulja je da im je kinematicka vrijednos uvijek preko 11.5cst (npr. W40 ulja pocinju od 12.5cst pa vise) dok im je stabilnost pri izuzteno visokim temperaturama ili sto se zove High Temperature-High Sheer (HTHS) uvijek po ACEA specifikacijama A3/B3/B4 i C2 i C3 preko 3.5cp, sto je izuzteno vazno za turbo motore.
E sad imas ulja 10W30, 5W30 i 0W30 koji ispunjavaju specifikacije ACEA A1 i A5. To su tkz. laka W30 ulja cija kinematicka vriijednost ne prelazi 11cst, te s eobicno krece oko 10-10.5cst. Mnogo vaznije je da je HTHS oko 3cp a kod vecine izmedju 2.7-2.9cp.
Ulja koja ispunjavaju ACEA A1 i A5 su prakticno uvijek dobijena od Grupe III baznih ulja, tj. od mineralne baze, imaju isparavanje preko 10% po praviliu (ACEA A3/B3/B4 i C2 i C3 ulja su daleko bolja sto se tice toga, dok ako ispunjavaju MB 229.5 ili 229.51 isparavanje ili NOACK mora biti ispod 10%), i jednostavno nisu najbolje rjesenje za turbo motore, iako npr. Hyundai ih koristi kod svojih benzinskih turbasa, kao i Volvo i Ford, jer su bolja sa potrosnjom. Sto se tice zastite motora, ne znam, mislim da ti proizvodjaci idu sa tim uljima u turbo motorima da bi smanjili potrosnju.
Tako da npr. Castrol Edge 5W30 ACEA C3 ima 11.7cst i HTHS 3.5. Mobil1 5W30 ESP ima 12.21cst (W40 pocinje od 12.5cst) te HTHS 3.58. To definitivno nisu ulja koja bi smanjila potrosnju vozila samo primjenom tog ulja, ali su daleko bolja opcija za turbo motore jer ih je teze napraviti sa takvim karakteristikama pa su obicno pravljena od bolje bazne grupe. npr. Mobil1 5W30 ESP, za koje ja mislimd a je najbolje ulje od svih tih 5W30 ulja koja idu u nove dizele, imao udio Grupe III, Grupe IV ili PAO grupe te dobrog udjel Grupe V ili Estericnih ulja koja se koriste za mlazne motore, tako da prvenstveno Grupe V, ima vrlo dobar hladan start.
Nadam se da sam bio jasan koliko god je moguce s obzirom da je ova tema izuzetno komplikovana.