Ne mjesam, pisem samo o katalizatoru.direstraits0078 wrote:Mislim da topcam mijesa pojmove CAT i DPF.
Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#551 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
-
jefferson
#552 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Znaci, jesam li ja ovo dobro skonta:mahalas505 wrote:Sta ti gluposti napisatopcam wrote:Nije to mercedes napisao (mada naginjem tome da vjerujem da ipak jeste), nego sudska odluka, BENZ se samo branio, penzioner svabo se zalio na kvar, pa mu advokati dokazali da nije do mercedesa nego do njegovog stila voznje, mimo "onog sto je normalno" . Nije bilo normalno da neko vozi auto (kratke relacije) i ne prelazi 60 km/h. Iskreno za koje auto je to uopste normalno?
Da ne bi bespotrebno diskutovali, moras se sloziti da katalizator treba da dostigne izvjesnu temp.
da bi sagorio cestice. Sto na kratkim relacijama nije moguce i dolazi do tkz. "propadanja katalizatora".
Ne moras se sloziti ako ti princip rada katalizatora nije poznat, sto me nece iznenaditi!.
Merecedes pravi auto koje nije predvidjeno za kratke relacije i ako se ne prelazi preko 60km/h?
Znaci kada su potrosili one stotine miliona u razvoj motora, oni nisu skontali da bi njihov auto mogo kupiti penzioner (prosjecna starost kupca Mercedesa je pala sa 62g na 59 prije par godina) i da bi kao takav mogao zapasti u guzvu u Minhenu, Tokiju ili New Yorku?
Drugo, njemacki zakon nije precedentni zakon i sudska odluka ne obavezuje druge slucajeve koji su slicni (to je u SAD).
trece, Mercedes kada bi odbio da uvazi garanciju jer si "presporo" vozio, vjerovatno bi sam platio ogromnu odstetu, kaznu drzavi itd itd.
Princip katalizatora ja vrlo dobro poznajem, i kao takav je jedan od manje komplikovanih djelova motora.
Upravo zbog zagrijavanja katalizatora, oni vise nisu smjesteni ispod podnice, nego odmah do izduvne grane. Kako zbog novih lakotecivih ulja motori vrlo brzo dostizu temperaturu, tako i katalizator dostize vrlo brzu svoju temperaturu zbog svoje pozicije naspram izduvne grane, i svaki ce dostici radnu temperaturu i u bilo kojoj gradskoj voznji sve dok motor postize takvu temperaturu.
S druge strane, brza voznja (a ne temperatura) pogoduje DPF-u, ali kao takav projektovao se i za tog njemackog penzionera!
-
mahalas505
#553 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ovo ispade jos gori slucaj, treba sada braniti "mislim" da znam nesto.topcam wrote:Ne mjesam, pisem samo o katalizatoru.direstraits0078 wrote:Mislim da topcam mijesa pojmove CAT i DPF.
-
ado-šampion
#554 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Djedice u Mercedesima ispadose vozaci Formule 1 da bi zadrzavli garanciju.
Bas me nasmijaste u radno jutro.
- topcam
#555 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ne trudim se pisati da ti nesta skontas, to bi bio uzaludan trud.jefferson wrote: Znaci, jesam li ja ovo dobro skonta:
.
- topcam
#556 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja branim ono sto znam. Drugi ono sto misle da znaju, opet imamo "one"mahalas505 wrote:Ovo ispade jos gori slucaj, treba sada braniti "mislim" da znam nesto.topcam wrote:Ne mjesam, pisem samo o katalizatoru.direstraits0078 wrote:Mislim da topcam mijesa pojmove CAT i DPF.
koji uopste ne misle, pa i nemaju sta da brane.
-
jefferson
#557 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma kako da netopcam wrote:Ne trudim se pisati da ti nesta skontas, to bi bio uzaludan trud.jefferson wrote: Znaci, jesam li ja ovo dobro skonta:
.
-
jefferson
#558 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ispade kada ljudi kupuju Mercedesa moraju potpisati ugovor da ce voziti bar jednom sedmicno preko 60km/h, i to zbog katalizatora, djela koji se ugradjuje u auta vec 30 godina, i odavno predstavlja nesto sto je komplikovano kao i lafeta na tockuado-šampion wrote:Djedice u Mercedesima ispadose vozaci Formule 1 da bi zadrzavli garanciju.![]()
- golfiista
#559 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ko to jos ima problem sa katalizatorom ili dpf-om?
Ti problemi nastaju nakon predjenih bar pola miliona kilometara. To sto mi vozimo isluzene automobile loji su zreli za otpad, pa raspravljamo o kvaliteti sa takvom spoznajom, niko nam nije kriv. Normalno je da takvi auti prave sve vrste problema, ali isti ne bi trebali i ne mogu biti mjerilo za bilo sto, odnosno, niste kompetentni.
Ti problemi nastaju nakon predjenih bar pola miliona kilometara. To sto mi vozimo isluzene automobile loji su zreli za otpad, pa raspravljamo o kvaliteti sa takvom spoznajom, niko nam nije kriv. Normalno je da takvi auti prave sve vrste problema, ali isti ne bi trebali i ne mogu biti mjerilo za bilo sto, odnosno, niste kompetentni.
- friskyoreo
#560 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koje ulje sipati u Golfa 2 TD, interesuje me najbolji omjer cijena/kvalitet??
Hvala
Hvala
-
direstraits0078
#561 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Problemi s DPF-om nastaju najnormalnije i prije 100k km. Pitaj samo vozace 1.6 HDi motora. Dugi servisni intervali (20-30k km) plus neodgovarajuce ulje i eto veselja.golfiista wrote:Ko to jos ima problem sa katalizatorom ili dpf-om?
@friskyoreo
Kupi bilo gdje neki 10w40 i vozdra.
- friskyoreo
#562 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Evo sad sam malo "googlao", Z. Marusic preporucuje 15W-40 i to mineralno.direstraits0078 wrote:Problemi s DPF-om nastaju najnormalnije i prije 100k km. Pitaj samo vozace 1.6 HDi motora. Dugi servisni intervali (20-30k km) plus neodgovarajuce ulje i eto veselja.golfiista wrote:Ko to jos ima problem sa katalizatorom ili dpf-om?
@friskyoreo
Kupi bilo gdje neki 10w40 i vozdra.
- Bakir1
#563 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ina delta na bure sa zamjenom 6 KM
- friskyoreo
#564 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Da li je to na ina benzinskim ili gdje?Bakir1 wrote:ina delta na bure sa zamjenom 6 KM
BTW: Ima li na TK neko ko nudi besplatnu zamjenu ako kod njega kupim?
- Bakir1
#565 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
kod mene ovdje visoko, svi vulkanizeri imaju deltu po ovoj cijeni a svi autoshopovi nude besplatnu zamjenu uz kupovinu
- golfiista
#566 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Magna oil, zastupnik Castrola za BiH, imaju maloprodaju, jel neko kupovao kod njih?
- friskyoreo
#567 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Bakir1 wrote:kod mene ovdje visoko, svi vulkanizeri imaju deltu po ovoj cijeni a svi autoshopovi nude besplatnu zamjenu uz kupovinu
Nema vecih lopova nego ovih kod nas mehanicara. Nigdje na svijetu ne zaradjuje mehanicar vise nego doktor, to samo kod nas ima...
-
ado-šampion
#568 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja nisam kupovao, ali sam im slao mail prije nekih 5-6 godina sigurno, bio je i ovdje na forumu njihov odgovor, uglavnom njihovi distributeri su Sandor, Selex pumpe i jos neki drugi, ima lista poduga. Ne mogu da nadjem taj mail sad.golfiista wrote:Magna oil, zastupnik Castrola za BiH, imaju maloprodaju, jel neko kupovao kod njih?
-
ado-šampion
#569 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja sam nedavno zamijenio ulje, nakon sto sam trazio savjet ovdje, pa da javim sta bi, moglo bi nekoga interesovati...
Nasuo sam Liqui Moly HighTec 5W-40, puna sintetika, 16,5 maraka litar u AS Hondas. To je za pakovanja od po litar, za 5 litara je jos jeftinije, ali nisu imali. Po meni smijesna cijena za punu sintetiku.
Neko mi je rekao da ima Liqui Moly na Selex pumpama, ima, oni nabavljaju od nekog lika iz Kiseljaka, ali nemaju bas dobar izbor, nemaju HighTec uopste. Vidio sam da TopTec 5W-40 koje je sintetska tehnologija, u pakovanju od 5 litara dodje oko 12,5 KM po litru kod njih, isto tako po meni super cijena.
Poslije sam saznao da i moj majstor moze naruciti Liqui Moly bez problema, sta god treba, a nije iz AS Hondas, tako da ipak nisu rijetka kao sto sam mislio.
Vidjecemo sta ce se desiti s ovim ulje, ovo je prvi put da sipam punu sintetiku, za pocetak subjektivni dojam je da je auto dosta tise na visim obrtajima. Po zvuku motora rekao bih da je ovo daleko najbolje ulje sto sam dosad sipao (a osim pune sintetike sipao sam gotovo sve sto ima na trzistu), ali mozda me osjecaj vara.
Nasuo sam Liqui Moly HighTec 5W-40, puna sintetika, 16,5 maraka litar u AS Hondas. To je za pakovanja od po litar, za 5 litara je jos jeftinije, ali nisu imali. Po meni smijesna cijena za punu sintetiku.
Neko mi je rekao da ima Liqui Moly na Selex pumpama, ima, oni nabavljaju od nekog lika iz Kiseljaka, ali nemaju bas dobar izbor, nemaju HighTec uopste. Vidio sam da TopTec 5W-40 koje je sintetska tehnologija, u pakovanju od 5 litara dodje oko 12,5 KM po litru kod njih, isto tako po meni super cijena.
Poslije sam saznao da i moj majstor moze naruciti Liqui Moly bez problema, sta god treba, a nije iz AS Hondas, tako da ipak nisu rijetka kao sto sam mislio.
Vidjecemo sta ce se desiti s ovim ulje, ovo je prvi put da sipam punu sintetiku, za pocetak subjektivni dojam je da je auto dosta tise na visim obrtajima. Po zvuku motora rekao bih da je ovo daleko najbolje ulje sto sam dosad sipao (a osim pune sintetike sipao sam gotovo sve sto ima na trzistu), ali mozda me osjecaj vara.
-
esso_sa
#570 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jesu distributeri ali uz podebelu marzu od 4-5 maraka na litar ulja... Ako ti se bacaju pare, onda odes kod Sandora i slicne ekipeado-šampion wrote:Ja nisam kupovao, ali sam im slao mail prije nekih 5-6 godina sigurno, bio je i ovdje na forumu njihov odgovor, uglavnom njihovi distributeri su Sandor, Selex pumpe i jos neki drugi, ima lista poduga. Ne mogu da nadjem taj mail sad.golfiista wrote:Magna oil, zastupnik Castrola za BiH, imaju maloprodaju, jel neko kupovao kod njih?
Puno je pametnije otic direkt u Magna Oil i kupit sta ti treba. Ja kod njih kupujem godinama
Inace, nalaze se kod OBI-ja, zgrada gdje je ORBICO (skrenes lijevo 50m prije OBI parkinga). Ima portir na ulazu u krug tako da vas moze uputiti dalje
U Kiseljaku je inace firma Metal Merc koji su ovlasteni distributer za Liqui Moly proizvode za BiH. Moguce da je to taj "lik iz Kiseljaka"ado-šampion wrote: Neko mi je rekao da ima Liqui Moly na Selex pumpama, ima, oni nabavljaju od nekog lika iz Kiseljaka, ali nemaju bas dobar izbor, nemaju HighTec uopste.
-
goran16v
#571 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
16,50 KM nije smjesna cijena za sintetiku nego prosjecna. Mislim da sam Castol Magnatec 5w40 placao 16 KM/lit, zadnji put Fuchs Supersyn F 5w30 (namjnensko za Forda) u kanti od 5 lit ispod 14 KM/lit (mislim da je kanta bila 68 KM). Ako se dobro sjecam mislim da je u Motorexu Total cak i jeftiniji, a dok su GM, BMW i Ford ulja (ne ulazim je li dupljak) upravo 16 ili 18 KM/lit.
-
ado-šampion
#572 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Gorane, ovdje se radi o punoj sintetici, znaci ne synthetic technology, nego fully synthetic. Magnatec je synthetic technology. I 16 KM je preskupo za takvo ulje.goran16v wrote:16,50 KM nije smjesna cijena za sintetiku nego prosjecna. Mislim da sam Castol Magnatec 5w40 placao 16 KM/lit, zadnji put Fuchs Supersyn F 5w30 (namjnensko za Forda) u kanti od 5 lit ispod 14 KM/lit (mislim da je kanta bila 68 KM). Ako se dobro sjecam mislim da je u Motorexu Total cak i jeftiniji, a dok su GM, BMW i Ford ulja (ne ulazim je li dupljak) upravo 16 ili 18 KM/lit.
Pogledaj koliko je Castrol Edge 5W-40, ili Shell Helix Ultra 5W-40. Dodju 22-23 marke litar minimalno. Prije 10 godina Valvoline SynPower je bio 21 marku litar a Valvoline je jeftiniji od Castrola.
Nije to Metalmerc, ako sam dobro shvatio to je lik koji na Piku prodaje Liqui Moly ulja. Mislim da u Sa niko ne nabavlja vise nista iz Metalmerca, otkako oni vise nemaju radnju ovdje. Steta jer imali su dobrih stvari.esso_sa wrote: U Kiseljaku je inace firma Metal Merc koji su ovlasteni distributer za Liqui Moly proizvode za BiH. Moguce da je to taj "lik iz Kiseljaka"
-
esso_sa
#573 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jedna mala ispravka, Magnatec 5w40 je takodjer Fully Synthetic. Tako barem pise na ambalazi...ado-šampion wrote: ovdje se radi o punoj sintetici, znaci ne synthetic technology, nego fully synthetic. Magnatec je synthetic technology. I 16 KM je preskupo za takvo ulje.
I tacno je da kosta oko 16 km, barem u MagnaOil-u
-
goran16v
#574 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Sva najbrojana su full syntetic ili potpuno sinteticka ulja.ado-šampion wrote:Gorane, ovdje se radi o punoj sintetici, znaci ne synthetic technology, nego fully synthetic. Magnatec je synthetic technology. I 16 KM je preskupo za takvo ulje.goran16v wrote:16,50 KM nije smjesna cijena za sintetiku nego prosjecna. Mislim da sam Castol Magnatec 5w40 placao 16 KM/lit, zadnji put Fuchs Supersyn F 5w30 (namjnensko za Forda) u kanti od 5 lit ispod 14 KM/lit (mislim da je kanta bila 68 KM). Ako se dobro sjecam mislim da je u Motorexu Total cak i jeftiniji, a dok su GM, BMW i Ford ulja (ne ulazim je li dupljak) upravo 16 ili 18 KM/lit.
Pogledaj koliko je Castrol Edge 5W-40, ili Shell Helix Ultra 5W-40. Dodju 22-23 marke litar minimalno. Prije 10 godina Valvoline SynPower je bio 21 marku litar a Valvoline je jeftiniji od Castrola.
MAGNATEC 5W-40
Castrol Magnatec 5W-40 je potpuno sintetičko ulje koje, zahvaljujući formuli „Inteligentnih Molekula”, jamči stalnu zaštitu motora od trenutka paljenja.
Ulja koja si nabrojao su jednako sinteticka ali skuplja.
Inace, kakva je razlika izmedju syntetic i full syntetic ulja?
- far rider
#575 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Magnatec nije full synthetic, jednom davno sam to ulje sipo u mjenjac od auta.
Nije vic.. u mjenjac stvarno islo ulje za motor.
A to mijesanje izmedju polu-sintetike i full sintetike dolazi najvise iz marketinga firmi. Nije zabranjeno prodavat ulje pod nazivom full sintetik i ako se ne radi stvarno o takvom ulju. O tome sam nekad skoro dosta cito na temama o ulju za motocikle. Mene tad sokiralo sto shell advance ultra nije full-sintetik a tako ga prodaju.
Od tad ga vise i ne sipam u motor.
Uglavnom mislim da karakteristike ulja nisu uopste tolko razlicite. Nemora znacit da je polu-sinteticko ulje losije od sintetickog. Jedan mi covjek sto se valjda razumije rece da je u sustini jedino bitno gledat na viskozitet pri vecoj temperaturi. Te podatke je za neka ulja tesko i nac, veinom se nalaze u nekim pdf-ovima sa tehnickim podacima. Npr. ovjde za motul 5100 ulje: https://www.motul.com/system/product_de ... 20(GB).pdf
Tu npr. stoji Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 17.6 mm²/s. I to je kolko sam cuo najbitniji podatak sto se tice kvaliteta ulja.
I naravno je bitno gledat kakvo ulje izadje iz motora.. po potrosenom ulju se moze kvalitet dosta dobro ocijenit.
A 100% sinteticka ulja. posebno na bazi estera i nisu bas naj naj za obicne motore. To je u sustini vise nesto ko hidraulicko ulje i ima osobinu da nagriza dihtunge. To nije recimo problem za sportske motore koji se i ovako i onako remontuju svakih par hiljada km. Ali za civilna auta, takvo ulje moze znacit da pojedini dihtunzi i semerinzi ranije pocnu pustat ulje.
A ko hoce "dobro" i 100% garantovano full-sinteticko ulje, nek sipa motul 300v.
Ja licno sipam u sve (benzince) ono fuchsovo mc-sinteza ulje, 11km po litri. Iz iskustva znam da je prilicno dobro ulje. U motor sipam motul 5100. Drugo nista ne kupujem.
A to mijesanje izmedju polu-sintetike i full sintetike dolazi najvise iz marketinga firmi. Nije zabranjeno prodavat ulje pod nazivom full sintetik i ako se ne radi stvarno o takvom ulju. O tome sam nekad skoro dosta cito na temama o ulju za motocikle. Mene tad sokiralo sto shell advance ultra nije full-sintetik a tako ga prodaju.
Uglavnom mislim da karakteristike ulja nisu uopste tolko razlicite. Nemora znacit da je polu-sinteticko ulje losije od sintetickog. Jedan mi covjek sto se valjda razumije rece da je u sustini jedino bitno gledat na viskozitet pri vecoj temperaturi. Te podatke je za neka ulja tesko i nac, veinom se nalaze u nekim pdf-ovima sa tehnickim podacima. Npr. ovjde za motul 5100 ulje: https://www.motul.com/system/product_de ... 20(GB).pdf
Tu npr. stoji Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 17.6 mm²/s. I to je kolko sam cuo najbitniji podatak sto se tice kvaliteta ulja.
A 100% sinteticka ulja. posebno na bazi estera i nisu bas naj naj za obicne motore. To je u sustini vise nesto ko hidraulicko ulje i ima osobinu da nagriza dihtunge. To nije recimo problem za sportske motore koji se i ovako i onako remontuju svakih par hiljada km. Ali za civilna auta, takvo ulje moze znacit da pojedini dihtunzi i semerinzi ranije pocnu pustat ulje.
A ko hoce "dobro" i 100% garantovano full-sinteticko ulje, nek sipa motul 300v.
Ja licno sipam u sve (benzince) ono fuchsovo mc-sinteza ulje, 11km po litri. Iz iskustva znam da je prilicno dobro ulje. U motor sipam motul 5100. Drugo nista ne kupujem.