Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#451 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

goran16v wrote:
ado-šampion wrote:Za Fabiju 1.2 47 kW sintetika je bacanje para. Polusintetika sasvim dovoljna, 10W-40. Samo gledaj da ispunjava specifikacije koje pisu u knjizici. A realno slabo koje ulje danas ne ispunjava specifikacije za taj motor.

Tvornicka "propisanost" je zapravo preporuka a ne propisanost i uglavnom je marketing. Za Fabiju 1.2 HTP kao i za svako drugo auto postoji set specifikacija koje ulje mora ispunjavati, u vidu API, ACEA i/ili VW specifikacije, kao i opseg preporucenih viskoznosti. A je li to sintetika ili polusintetika, je li to Castrol i Shell ili trece, sve je to marketing.

Elem, moje pitanje: Gdje ima u Sarajevu uzeti Liqui Moly ulja? Osim u AS Hondas na Ilidzi. Na Ina pumpama vise nema.
Upravo specifikacija VW koju pominjes propisuje VW sinteticko ulje, nikakvu polusintetiku ili mineralno, a ti i dalje tvrdi da je to bezveze napisano i da zbog ciganije od 20 KM po primjeni treba sipati drugacije.
Nekad je bilo u Ferodi kod Irfana i u Zeljinom stadionu neka radnja 1/2 dijelovi 1/2gift shop dok im je LM bio sponzor, ali ne pamtim kad sam zadnji put pomolio nos tamo.
Ne sumnjam u VW specifikaciju, samo mi je tesko u to povjerovati. 1.2 motor, 8 ventilac, sinteticko ulje, zasto?! Znam masu auta tog godista, vece kubikaze, vece snage, 16 ventilci, neki se vrte i preko 7000/min u koje ide polusinteticko, a moze cak i mineralno.

Moze se ne razumijemo sta znaci "sinteticko". ima Ina Delta Sint "sintetika" (pise na boci), 8 KM litar. Dosta proizvodjaca ulja pored polusintetickih i "punih" sintetickih imaju i "Synthetic Technology" ulja. Ona skoro da i nisu skuplja od polusintetickih ulja.
drndalo

#452 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by drndalo »

LM ima u servisu kod Simanica u Buca potoku...
golfiista

#453 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by golfiista »

jefferson wrote:
golfiista wrote:Audi.
Nista, onda VW 504.00/507.00.
Ja bi licno tu izabrao Shell Helix koji sam vec spomenuo.
Ok, ali sa MOL uljem ne bi trebalo biti problema ( radi se ok 10.000 km godišnje ) ?
goran16v

#454 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by goran16v »

ado-šampion wrote:
Ne sumnjam u VW specifikaciju, samo mi je tesko u to povjerovati. 1.2 motor, 8 ventilac, sinteticko ulje, zasto?! Znam masu auta tog godista, vece kubikaze, vece snage, 16 ventilci, neki se vrte i preko 7000/min u koje ide polusinteticko, a moze cak i mineralno.

Moze se ne razumijemo sta znaci "sinteticko". ima Ina Delta Sint "sintetika" (pise na boci), 8 KM litar. Dosta proizvodjaca ulja pored polusintetickih i "punih" sintetickih imaju i "Synthetic Technology" ulja. Ona skoro da i nisu skuplja od polusintetickih ulja.
1,2 HTP nije 8v nego 4 ventila po cilindru odnosno 12v i konstrukciom je savrmeniji od mnogih motora za koje je "normalno" da sipas sintetiku, samo sto svi krenu od predrasude mala zapremina ne treba zahtjevno ulje. Sta sa sipa u ove 0,9 motor, 15w40?
direstraits0078

#455 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

Evo vam primjer dva vozila koja su vozena u firmi, covjek ima vlastitu firmu i kupio je dva Puga 406 karavan 1.8 16v benzin, 2004. godiste. Oba su se vozila manje-vise isto, u jedan je stalno sipao 10w40 polusintetiku (preporucenu od ovlastenog servisa za taj motor), u drugi je stalno sipao full sintetiku 0w30. Nakon 220k km (ovaj s full sintetikom nakon 246k km), 2012. je isao na tehnicki, po treci put u zivotu automobila. Prvi nije prosao jer je katalizator za zamjenu, pao na izduvnim gasovima. Drugi je prosao bez problema. Inace covjek ima i dvije Toyote Avensis karavan 2010 sa D4-D motorima, isti eksperiment je napravio i s njima, u jednu je sipao preporuceno ulje, u Toyota pakovanju, u drugu ulje koje zadovoljava specifikaciju, ali nije originalno. Vozila odrzava u firmi koju drzi njegov brat, i na prvi tehnicki ce slijedece godine u januaru. Javim rezultate ako budu interesantni kao ovi gore. :thumbup:

Ljudi koji prelaze puno km imaju koristi od boljih ulja (sintetickih), posebno ljudi koji imaju puno gradske voznje.
jefferson

#456 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

golfiista wrote:
jefferson wrote:
golfiista wrote:Audi.
Nista, onda VW 504.00/507.00.
Ja bi licno tu izabrao Shell Helix koji sam vec spomenuo.
Ok, ali sa MOL uljem ne bi trebalo biti problema ( radi se ok 10.000 km godišnje ) ?
Ne bi trebalo, upravu si.
Ipak je inferiorno naspram Shella! Shell, Castrol, Mobil, Motul itd, imaju vrlo robusne aditive, svako na svoj nacin. Ti proizvodjaci imaju pristup najboljim baznim uljima, uvijek su prvi kada su u pitanju inovacije. itd.
Molu ne radi PDF koji bi pruzio podatke, niti vidim da ispunjava MB 229.51, sto je vrlo bitno, jer Mercedes ima strozije zahtjeve od VW-a. Molu je to usputni biznis, Shellu, Mobilu, Catsrolu, a pogotovo Motulu, to je ogrman biznis.
jefferson

#457 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
goran16v wrote:
ado-šampion wrote:Za Fabiju 1.2 47 kW sintetika je bacanje para. Polusintetika sasvim dovoljna, 10W-40. Samo gledaj da ispunjava specifikacije koje pisu u knjizici. A realno slabo koje ulje danas ne ispunjava specifikacije za taj motor.

Tvornicka "propisanost" je zapravo preporuka a ne propisanost i uglavnom je marketing. Za Fabiju 1.2 HTP kao i za svako drugo auto postoji set specifikacija koje ulje mora ispunjavati, u vidu API, ACEA i/ili VW specifikacije, kao i opseg preporucenih viskoznosti. A je li to sintetika ili polusintetika, je li to Castrol i Shell ili trece, sve je to marketing.

Elem, moje pitanje: Gdje ima u Sarajevu uzeti Liqui Moly ulja? Osim u AS Hondas na Ilidzi. Na Ina pumpama vise nema.
Upravo specifikacija VW koju pominjes propisuje VW sinteticko ulje, nikakvu polusintetiku ili mineralno, a ti i dalje tvrdi da je to bezveze napisano i da zbog ciganije od 20 KM po primjeni treba sipati drugacije.
Nekad je bilo u Ferodi kod Irfana i u Zeljinom stadionu neka radnja 1/2 dijelovi 1/2gift shop dok im je LM bio sponzor, ali ne pamtim kad sam zadnji put pomolio nos tamo.

Nema to veze sa snagom.
Polusinteticka ulja nemaju mogucnost cisenja motora kao sintetica. Daleko su nestabilnija, cime doprinose ranijoj smrti katalizatora, ranijem zacepljenju PVC ventila, itd, itd.
Druga stvar, HTP nema snage, sto je jos veci problem, jer taj motor na nekim BH prevojima se suocava sa ogromnim opterecenjem, a tada je dobro ulj vrlo vazno kako zbog podmazivanja tako i zbog hladjenja.
Sintetika je fluidnija, i brze prenosi toplotu, tj. brze dolazi do toplinske izmjene.
Delta SInt 10W40 je polusintetika, a INA Millenium 5W40 te Futura su tkz. ulja dobivena sintetiziranjem mineralne baze ulje.
Prava sinteticka ulja kojih se mogu sjetiti na brzaka su:
Castrol 0W30 (PAO uz dodatak Etericnih ulja)
Shell Helix 5W40 (PAO)
Mobil1 0W40 (PAO)
Motul (sva ulja osim VW504.00/507.00)
Sellenia (5W40)

Ako kupujes ulje u njemackoj, sva ulja na kojima pise "Fully Synthetic" su dobivena iz PAO ili Etericne baze, znaci sinteticke baze. Razlog je jer je Mobil tuzio Castrol, i njemci su odlucili da moraju uvesti red u to polje. Tuzba je bila u SAD, i odbacena je, tako da sad u SAD imas Mobil1 za americko trziste, i Mobil1 za evropsko trziste. Na papiru imaju ista svojstva, ali americki je dobiven iz mineralne baze, a evropski iz PAO ili sinteticke baze.
U ostalim drzavama evrope, proizvodjaci, posebno onima kojima je to usputni biznis, ce tvrditi kako je to puno sinteticko ulje, ali se ustvari radi o ulju koje je dobiveno sintetiziranjem.
Sva 504.00/507.00 ulja si upravo ta dobivena iz mineralne baze, i inferiorna su kada je u pitanju podmazivanje, ciscenje, i stabilnost, naspram starijih VW 502.00 ulja, ili onih koja su prava sinteticka (ta zbog svojih svojstava ne mogu biti VW504.00/507.00).
Ovo je vrlo konfuzno polje, i treba pratiti striktno sta proizvodjac trazi i drzati se pune sintetike.
Dugorocno, ako se planira posjedovanje auta duze vrijeme, sintetika je najbolja opcija, i to od renomiranih proizvodjaca.
golfiista

#458 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by golfiista »

Pokusavam upratiti. Ulja 504 i 507 dojdose za neku stvar sto se tice podmazivanja, ciacenja i sl., a sve radi tih filtera. A proizvodjac autpmobila kaze sipaj 507 i nakon 30.000 km na servis.

Tek sam sad zbunjen.
jefferson

#459 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

golfiista wrote:Pokusavam upratiti. Ulja 504 i 507 dojdose za neku stvar sto se tice podmazivanja, ciacenja i sl., a sve radi tih filtera. A proizvodjac autpmobila kaze sipaj 507 i nakon 30.000 km na servis.

Tek sam sad zbunjen.
To su ti jaro Euro norme. Ali 504.00/507.00 su za EU trziste i ostale zemlje evrope jer su goriva vrlo cista, imaju malo sumpora itd.
Oni ako misle da treba prilagoditi interval izmjene BH trzistu to ce uraditi.
Ja licno, bi skratio interval za 1/3!
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#460 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Romeo 80 »

Ima ga kupiti na Selex pumpi u Hrasnom. Ja tu kupujem i kanta od 5 litara je 50 KM! :wink:
ado-šampion

#461 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Romeo 80 wrote:

Ima ga kupiti na Selex pumpi u Hrasnom. Ja tu kupujem i kanta od 5 litara je 50 KM! :wink:
Hehe pumpa koja mi je 5 minuta hoda od kuce, a ja trazim po Stupu. :-)

Hvala drug. :wink:
iceman ze

#462 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by iceman ze »

Medju mojom rajom svi bi kvalitetno ulje! Nedavno dogovorim sa distributerom da kupim 60 lit motornog ulja, po cijeni litra koja je u pola jeftinije nego na malo u prodavnici. Svi se ucutali! Generalno, ljudi bi i jestivo sipali ako im je guzici povoljnije. Kakvo odrzavanje auta, kakvi ba bakraci.
jefferson

#463 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

iceman ze wrote:Medju mojom rajom svi bi kvalitetno ulje! Nedavno dogovorim sa distributerom da kupim 60 lit motornog ulja, po cijeni litra koja je u pola jeftinije nego na malo u prodavnici. Svi se ucutali! Generalno, ljudi bi i jestivo sipali ako im je guzici povoljnije. Kakvo odrzavanje auta, kakvi ba bakraci.
To ti je uvijek kod nas bilo. Imas na temi zimske gume tipa koji kaze: sta imam voziti na zimskim gumama, nije to neka razlika ako je kocenje sa zimskim gumama po hladnom 50m, a sa ljetnim 60 (a vise je). To ti ej taj mentalni sklop, svi bi se jebali a da ne udje.
Svi bi da vozaju BMW. mercedes itd, ali da kupuju INA Delta ulje od 5km.
ado-šampion

#464 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Realno kod nas imaju dva tabora, tj. dvije krajnosti.

Prva je, uzme auto, haman ne daje marke na njega, Sava Sx ljeto-zima provjereno, ponekad se ulje izmijeni i to je to.

Druga su ljudi koji sve pare iz dzepa dadose na auto, tako da "ne zale para, bolje sprijeciti, nego lijeciti". Oni vjeruju samo ovlastenom i auta stara 7-8 i vise godina vode samo u ovlasteni. I nije im puno sto ruke recimo plate 4 puta skuplje. Mijenjaju freon u klimi iz predostroznosti.
Ukratko, voze auto bez ikakve racunice, sto nije cudno, jer se i zivi bez papira i racunice.

Manja skupina su normalni vozaci, koji odrzavaju auto normalno, ali ne bacaju pare i ne daju da ih pale kojekavi hohstapleri.
_mufljuz_

#465 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by _mufljuz_ »

meni je jos smjesnija cinjenica vidjeti ovako tzv SUV malo "jaceg" imena BMW Mercedes jedno 40-50-70k € - i vidis ti to da je zivina preko 200-250 KS - medjutim pogledas u gume 2mm mesa jos ostalo jos malo pa spreman za trke grupe N :mrgreen:

al jebi ga - sta picoke znaju sta je nivo istrosenosti gume kad propeler vrti i nisan pogadja :mrgreen:

s druge strane interesantno mi je vidjeti da ljudi koji voze Land Cruisere i dzipove koji to bas jesu - uvijek imaju odabran set guma bez seljakanja i ciganjenja - valjda ona razlika u cijeni pokrije i gume :mrgreen:
jefferson

#466 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:meni je jos smjesnija cinjenica vidjeti ovako tzv SUV malo "jaceg" imena BMW Mercedes jedno 40-50-70k € - i vidis ti to da je zivina preko 200-250 KS - medjutim pogledas u gume 2mm mesa jos ostalo jos malo pa spreman za trke grupe N :mrgreen:

al jebi ga - sta picoke znaju sta je nivo istrosenosti gume kad propeler vrti i nisan pogadja :mrgreen:

s druge strane interesantno mi je vidjeti da ljudi koji voze Land Cruisere i dzipove koji to bas jesu - uvijek imaju odabran set guma bez seljakanja i ciganjenja - valjda ona razlika u cijeni pokrije i gume :mrgreen:
Ljudi koji kupuju Land Cruisera ili Nissan Patrol i sl, ne kupuju ta auta da se kurce nego iz potrebe, ili su zaljubljenii u ta auta a imaju dovoljno para za ista. Obicno se radi o ljudima koji znaju zbrojiti 2+2, sastaviti prostoprosirenu recenicu i slicno!
AS_sa

#467 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AS_sa »

Pezo 207 1,4 Hdi presao 180 hiljada koje ulje uzeti i koja je cijena ako neko zna ?
hvala
jefferson

#468 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

AS_sa wrote:Pezo 207 1,4 Hdi presao 180 hiljada koje ulje uzeti i koja je cijena ako neko zna ?
hvala
Total ili Elf, Castrol, Shell, Mobil.
Mislim za taj motor da ide 5W40 ili 5W30! Mora biti puno sinteticko. Takodje provjeri sta pise u knjizici.
johntra

#469 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by johntra »

Ko danas ima najbolju ponudu ELF-ovog ulja u Sarajevu? pošto vidim da se to slabije prodaje kod ovih ovlaštenih...
Zvek

#470 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Zvek »

Grande Punto 1.3 Mjet - Petronas (bivsa Selenia) WR 5W-40
AS_sa

#471 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AS_sa »

jefferson wrote:
AS_sa wrote:Pezo 207 1,4 Hdi presao 180 hiljada koje ulje uzeti i koja je cijena ako neko zna ?
hvala
Mislim za taj motor da ide 5W40 ili 5W30! Mora biti puno sinteticko. Takodje provjeri sta pise u knjizici.
Poceo mi je negdje malo gubit ulje... naspem 1 litar na 10 hiljada predjenih kilometara i majstor mi rece da samo naspem 10W40 jer je on vec i dosta presao ... pa da li odgovara totalovo 10W40 i jel to sinteticko ... nemam knjizicu ne mogu provjerit, ako neko zna sa sigurnoscu da mi pojasni..
jefferson

#472 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

AS_sa wrote:
jefferson wrote:
hvala
Poceo mi je negdje malo gubit ulje... naspem 1 litar na 10 hiljada predjenih kilometara i majstor mi rece da samo naspem 10W40 jer je on vec i dosta presao ... pa da li odgovara totalovo 10W40 i jel to sinteticko ... nemam knjizicu ne mogu provjerit, ako neko zna sa sigurnoscu da mi pojasni..
Napisao sam dug text i tad sam se sjetio da ti trosi 1ltr na 10,000km. Sta bi ti na 180,000km?
Koje ulje si do sada sipao?
Ako te brine potrosnja ulja drzi se 5W40 ulja, ali 1ltr na 10k je nista!
AS_sa

#473 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AS_sa »

Ja bi da ne trosi nikako :D
Sipao Total Quartz 5W40 i na motoru se jasno vide mrlje od ulja, istina ne velike, ali se opet gubi ulje... i onda mi reko se da naspem ovo 10W40 kao onda ce slabije pustat ...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#474 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mk ultra »

_mufljuz_ wrote:meni je jos smjesnija cinjenica vidjeti ovako tzv SUV malo "jaceg" imena BMW Mercedes jedno 40-50-70k € - i vidis ti to da je zivina preko 200-250 KS - medjutim pogledas u gume 2mm mesa jos ostalo jos malo pa spreman za trke grupe N :mrgreen:

kontaj ti da ce npr. u BMW 2.0 d ici 6.5l full sintetike 0w40 - 18€ litar ... filter ulja 10€, filter goriva 30€... ko ce bolan ulje da mjenja :lol:
jefferson

#475 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

AS_sa wrote:Ja bi da ne trosi nikako :D
Sipao Total Quartz 5W40 i na motoru se jasno vide mrlje od ulja, istina ne velike, ali se opet gubi ulje... i onda mi reko se da naspem ovo 10W40 kao onda ce slabije pustat ...
I opet nisi rjesio problem.
Sad cu napisati ono sto sam krenuo pisati, iako sam negdje vec par stranica prije isto pisao.
10W40, 5W40, 0W40 ili 15W40 imaju slicnu kinematicku vrijednost na 100c. Znaci ti na radnoj temp. imas slicnu viskoznost ulja 10W40 ili 5W40, oba su 40. Takodje, zimi 5W40 je daleko bolje nego 10W40.
Kinematicka vrijednost Totala Quartz je 13.1cst. Probaj sa Mobil1, ono ima oko 13.5cst ili Castrol 5W40. Motul je isto malo gusci, Shell je kao i Total 13.1cst.
Puna sintetika je daleko stabilnija i bolja je kada je u pitanju ispusni sistem, tj. katalizator a pogotovo DPF (ne znam imal tvoj DPF, ako ima, onda MORAS koristiti punu sintetiku i to C3).
Post Reply