530i wrote:Nema ruskog smeća ni među najlošijim uljima u Njemačkoj. Pametnom dosta!
Eeee drug moj, onim imajuuuuuu VW aproval!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
530i wrote:Nema ruskog smeća ni među najlošijim uljima u Njemačkoj. Pametnom dosta!
Koji motor?hakazvaka wrote:Ima li ko da voza Mazdu 6? Sta sipate u nju?
Cuh da je poprilicno osjetljiv motor na "pogresno" ulje, i da se treba paziti na jos neke faktore pored ovog indexa W?
Prema servisnoj knjižici u skladu sa konkretnim modelom automobilaniggy wrote:Pozdrav,
zanimaju me vasa misljenja vezano za motorna ulja.
Naime, radi se o autu Seat Ibiza - 1.4 16V (2000god) - donedavno sam sipao "obicno" ulje s kojim sam isao nekih 5 000 km.
Sada zelim da predjem na polu-sinteticko ili sinteticko, ali ne mogu da se odlucim na koje?!?!
Takodje ne znam bas koju marku da uzmem , Shell? Valvoline? Neko mi rece da je neka marka "Miguelin" ?!?! dobra....
Bio bih zahvalan za komentare i savjete.
Elf je meni nekako uvijek sumnjiv po pitanju orginalnosti...džaba sve. A možeš sa tim zahtjevima komotno da sipaš i Ina Delta sint...mislim da je jeftinije i od Elfa koji ionako nije skup.drndalo wrote:Sta bih novo mogao uzeti da probam u Twinga ? 10W40, API SH/SJ, u pakovanju 4 litra ? Imal' gdje Elf-a ?
Ok je to, ali kad sipas stalno 10w-40, masa ulja promijenjena (Castrol, Valvoline, Optima, Elf, Statoil, Aral...), i kad auto u jednom trenutku trosi 3 puta vise ulja nego prije, onda je ili do motora ili do ulja, a u mom slucaju do motora 90% nije.drndalo wrote:Meni se svojevremeno na BMWu primjetno povecala potrosnja ulja kada sam nasuo 5W40 koji sam dobio kao maksuziju, umjesto dotadasnjeg 10W40... Doduse, imao je vec >230.000 km za sobom... To samo po sebi ne mora znaciti nista lose, osim sto valja dosipati cesce...
530i wrote:Elf je meni nekako uvijek sumnjiv po pitanju orginalnosti...džaba sve. A možeš sa tim zahtjevima komotno da sipaš i Ina Delta sint...mislim da je jeftinije i od Elfa koji ionako nije skup.drndalo wrote:Sta bih novo mogao uzeti da probam u Twinga ? 10W40, API SH/SJ, u pakovanju 4 litra ? Imal' gdje Elf-a ?
Ja sam kod Škore kupovao, 4l Elf-a 10w40, filter ulja i filter zraka 55,00 KM (Twingo 1.2 8v u pitanju). Za 8000 pređenih kilometara nikakvih problema nije bilo niti je trebalo dosipati ulje.drndalo wrote:Sta bih novo mogao uzeti da probam u Twinga ? 10W40, API SH/SJ, u pakovanju 4 litra ? Imal' gdje Elf-a ?
Zanemarite ovo sve sto sam pisao, pobrisao sam post prije ovoga, ja sam pogrijesio pri mjerenju.ado-šampion wrote:Ok je to, ali kad sipas stalno 10w-40, masa ulja promijenjena (Castrol, Valvoline, Optima, Elf, Statoil, Aral...), i kad auto u jednom trenutku trosi 3 puta vise ulja nego prije, onda je ili do motora ili do ulja, a u mom slucaju do motora 90% nije.drndalo wrote:Meni se svojevremeno na BMWu primjetno povecala potrosnja ulja kada sam nasuo 5W40 koji sam dobio kao maksuziju, umjesto dotadasnjeg 10W40... Doduse, imao je vec >230.000 km za sobom... To samo po sebi ne mora znaciti nista lose, osim sto valja dosipati cesce...
E nećeš višeado-šampion wrote:Zanemarite ovo sve sto sam pisao, pobrisao sam post prije ovoga, ja sam pogrijesio pri mjerenju.ado-šampion wrote:Ok je to, ali kad sipas stalno 10w-40, masa ulja promijenjena (Castrol, Valvoline, Optima, Elf, Statoil, Aral...), i kad auto u jednom trenutku trosi 3 puta vise ulja nego prije, onda je ili do motora ili do ulja, a u mom slucaju do motora 90% nije.drndalo wrote:Meni se svojevremeno na BMWu primjetno povecala potrosnja ulja kada sam nasuo 5W40 koji sam dobio kao maksuziju, umjesto dotadasnjeg 10W40... Doduse, imao je vec >230.000 km za sobom... To samo po sebi ne mora znaciti nista lose, osim sto valja dosipati cesce...
Ne znam kako sam mogao toliko fuliti, uglavnom potrosnja ulja s ovom Selenijom je kao kod svih ostalih ulja navedenih gore, tj. u granicama normale.
Bilo kako bilo, i Selenija mi je sumnjiva, tako da cu izuci put probati OMV, sigurno je da nece na OMV pumpi valjati kopije OMV ulja, mada ovo je Bosna, tako da je i to moguce.![]()
Inace, ako koga zanima, polu-sintetika OMV Bixxol 10W-40 kosta 17 KM, sto je vjerovatno najskuplja 10W-40 polusintetika koja se moze ovdje naci (Selenia Gold je 14, kao i Castrol i Aral, Elf, Total i Valvoline su 12, Statol je 11...), tako da cu ja najvjerovatnije preci na varijantu mineralnog.
Eh onda ko hoce dobro ulje a da je sigurno original, Statoil.amko761 wrote:E nećeš višeado-šampion wrote: Zanemarite ovo sve sto sam pisao, pobrisao sam post prije ovoga, ja sam pogrijesio pri mjerenju.
Ne znam kako sam mogao toliko fuliti, uglavnom potrosnja ulja s ovom Selenijom je kao kod svih ostalih ulja navedenih gore, tj. u granicama normale.
Bilo kako bilo, i Selenija mi je sumnjiva, tako da cu izuci put probati OMV, sigurno je da nece na OMV pumpi valjati kopije OMV ulja, mada ovo je Bosna, tako da je i to moguce.![]()
Inace, ako koga zanima, polu-sintetika OMV Bixxol 10W-40 kosta 17 KM, sto je vjerovatno najskuplja 10W-40 polusintetika koja se moze ovdje naci (Selenia Gold je 14, kao i Castrol i Aral, Elf, Total i Valvoline su 12, Statol je 11...), tako da cu ja najvjerovatnije preci na varijantu mineralnog.Nema više OMV-a, rasprodali su sve zalihe i kupe se, sada je to naftna industrija Srbije.
Ja sam godinama sipao OMV ulje i nema više jbg.
Pa ako ti se isplati za 8 KM na Ininoj pumpi, de, mada sumnjamdrndalo wrote:Ih, to ti mislis, ja bas nabavio nekim koNJtenjera da je dupliram, posto svi misle da nema dupljaka...