Da, a vidi sada da je ovo ulje bolje od Opelovog GM 5w-30 mid saps.preludezalude wrote: ↑16/11/2025 18:09Znas kako u nekim user manulima imaju servisni intervali stupac A i stupac B ovisno od uslova eksploatacije. Pod stupac B su prepolovljeni intervali. Nisu stavili stupac C koji bi vjerovatno odgovarao eksploataciji koju ti praktikujes. Tvojom voznjom ti ubijes to ulje za 2000km a da ne govorim koliko ubrzano trosis motor. Zanimljiv podatak sam pronasao na netu o povezanosti temperature i intervala zamjene ulja... za svakih 10 stepeni preko 95-100 stepeni se interval zamjene ulja skracuje za gotovo 50% jer dolazi do ubrzanog raspadanja ulja, aditiva, povecane oksidacije, raspadanja viskoznosti...Darko13 wrote: ↑16/11/2025 17:34Upravo to... Nekada stisnem na toj dionici autoputa 100km . Vozim obicno putcnicko auto, koje vecinu radnog vijeka provede u gradskoj, medjugradksoj voznji i lokalnim putevima, i ovo malo sto stisnem na autoputu na toj kratkoj dionici....
Kakvi hladnjaci i bakraci i gluposti i racing ulja, nisam na Nürburgringu haha.
Na satu je vec 200 000km. Da se sutra raspadne sve, odradio je svoje.
Ali nece, zato sto dobija izmjenu ulja svakih 10k km najkasnije i sada ima jos kvalitetnije i nema nista od egr, dpf i ostalih gluposti koje mu stete.. SAmim tim, po svemu je bolje od izvorno "fabrickog" stanja.... Ako poslije toga crkne sutra, pa neka crkne, smece je![]()
Ne valja kada gusis auto, ne valja vam kada se stisne nekada, odlucite se![]()
Jas am nasuo 5w-40 i to full saps ulje.
Meni najzanimljivija stavka koju nisam znao i uplasila me na pocetku je da lancu malom bregaste na ovom modelu nakon zamjene svjezeg ulja treba par stotina KM da spaner i na leru radi kako treba i da ne zvecka
Sto se tice temperature ulja, nemam indikator, imate li preporuku za neki obd2 citac i aplikaciju na temu da uzmem za par dolara