Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#326 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

sorcerer wrote:nemam sta s tobom vise pricat objasnio si nam sve ,svaka cast
Jos si mlad, kad naucis jos sta dodji da pricamo onda.
sorcerer

#327 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

stariji sam ja od tebe gurbete hahahha
LeKo

#328 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by LeKo »

Gdje u SA ima LM kupiti.
jefferson

#329 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

topcam wrote:
jefferson wrote: :-) :-) :-) :-)
Image

:mrgreen:
Ja i sta je poenta toga sto sam napravio gresku dok sam kucao?
zodi36

#330 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by zodi36 »

jefferson wrote:
topcam wrote:
jefferson wrote: :-) :-) :-) :-)
Image

:mrgreen:
Ja i sta je poenta toga sto sam napravio gresku dok sam kucao?
jedno pitanje za sve one koji bas znaju.promjenio sam ulje u motoru na bmw-u.....imam osjecaj da mi je tip koji je to mijenjao nasuo nedovoljno ulja.tek sam presao 1000 km i upalila mi se inspekcija ulja na kontrolnoj tabli.pogledao sam sipku i ulje je na strogom minimumu.mislim da treba dodati 1 litar ulja ali neznam kojeg jer nezivim sad u tom gradu niti znam koje mi je ulje nasuo(pogledao je na kompjuteru koje zadovoljava ulje i to je nasuo ali ja neznam koje).smijem li ja sada otici kupiti 1 l ulja i pomijesati sa onim sto je u motoru.znam da je najbolje promjeniti vse,ali tek sam presao 1000 km i dobro mi je ulje.unaprijed hvala
Melami

#331 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

[quote="zodi36"]
Mnogi ce ti reci da ne treba nikako mjenjati razlicita ulja.
U praksi, mala je vjerovatnoca da ce se nesto desiti motoru ako naspes isti brend ulja(pretpostavljam da znas da li ti je nasuo sinteticko ili mineralno, ako nista, bar po cijeni znas).
zodi36

#332 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by zodi36 »

Melami wrote:
zodi36 wrote: Mnogi ce ti reci da ne treba nikako mjenjati razlicita ulja.
U praksi, mala je vjerovatnoca da ce se nesto desiti motoru ako naspes isti brend ulja(pretpostavljam da znas da li ti je nasuo sinteticko ili mineralno, ako nista, bar po cijeni znas).
neznam majke mi ni to.ostavio mu auto i dosao po njega.oficijelna radnja bila.mislim da je 1L kostao 12 km i da je ulje bilo cini mi se castrol
Melami

#333 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

zodi36 wrote:
Melami wrote:
neznam majke mi ni to.ostavio mu auto i dosao po njega.oficijelna radnja bila.mislim da je 1L kostao 12 km i da je ulje bilo cini mi se castrol
ne znam kakve su cijene u BiH da bi znao jel to mineralno ili sinteticko.
Vrlo je moguce da je sinteticko i da je castrol, jer meni se cini ti rece da je BMW u pitanju.
Jos si rekaod a znas gradaciju ulja koja je preporucena, i to je to. Javice ti se malo strucniji ljudi koji znaju vise od mene, al ja mislim da ce na kraju biti ovako kao sto sam rekao. Ako promasis gradaciju za malo, nije smak svijeta.
ElRe

#334 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ElRe »

Za Lybru 1.9 JTD uzeo OMV Bixxol 10W40, za sada ne primjecujem nikakve razlike u odnosu na Seleniu.
Presao 2000 km od promjene ulja.
lavic

#335 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by lavic »

zodi36 wrote:
Melami wrote:
Prvo mi reci koji je BMW, pa cu ti mozda moci pomoci, mada mi je 1L/12KM malo jeftino za sinteticko ulje.
Ali nemaa veze reci koja to je godina i koji je motor prvo.
jefferson

#336 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Ne znam koji je BMW, ali s obzirom da ima board comp gdje javlja informacije, radi se o modelu u zadnji 10g.
Vjerovatno ti je nasuo 5W40.
Idi u prodavnicu uzmi Castrol 5W40 koji zadovoljava LL-01 BMW zahtjeve (imas na poledjini).
Ulja se mogu mjesati, pogotovo ako su sinteticka.
I promjeni majstora!
Melami

#337 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:Ne znam koji je BMW, ali s obzirom da ima board comp gdje javlja informacije, radi se o modelu u zadnji 10g.
Vjerovatno ti je nasuo 5W40.
Idi u prodavnicu uzmi Castrol 5W40 koji zadovoljava LL-01 BMW zahtjeve (imas na poledjini).
Ulja se mogu mjesati, pogotovo ako su sinteticka.
I promjeni majstora!
Ja sam procitao da je pozeljno da bude isti brend ako se miksiraju ulja razlicitih gradacija.
k3_h3

#338 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by k3_h3 »

Image

Sta mislite o ovom ulju za Skodu Fabiu 1.9 TDI 2001 godina sa 150xxx kilometara?
preludezalude

#339 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

zodi36 wrote:
Melami wrote:
To je vjerovatno 10w-40 ako je cijena 12KM po litru. Castrol 5w-40 po 12KM za litar mislim da nema.
preludezalude

#340 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

k3_h3 wrote:Image

Sta mislite o ovom ulju za Skodu Fabiu 1.9 TDI 2001 godina sa 150xxx kilometara?
Dobro ulje, neces pogrijesiti. Mislim da je 15KM po litru.
k3_h3

#341 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by k3_h3 »

preludezalude wrote: Dobro ulje, neces pogrijesiti. Mislim da je 15KM po litru.
Ja sam platio oko 70ak KM 4 litra, tako da je to taj cjenovni razred od 15 do 20 KM po litri ulja.
Wind

#342 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Wind »

[/quote]To je vjerovatno 10w-40 ako je cijena 12KM po litru. Castrol 5w-40 po 12KM za litar mislim da nema.[/quote]

Tako je. Castrol 5W-40 nema za tu cijenu osim ako je neki divljak.

Ako je Castrol sipan, to je 10W-40 a to i odgovara tom motoru i toj kilometrazi. Ulje bi trebao sipati isto, a ako ne onda moze drugi brand ali iskljucivo ista gradacija. NE MIJESAJTE GRADACIJE.
Melami

#343 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Wind wrote:
To je vjerovatno 10w-40 ako je cijena 12KM po litru. Castrol 5w-40 po 12KM za litar mislim da nema.[/quote]

Tako je. Castrol 5W-40 nema za tu cijenu osim ako je neki divljak.

Ako je Castrol sipan, to je 10W-40 a to i odgovara tom motoru i toj kilometrazi. Ulje bi trebao sipati isto, a ako ne onda moze drugi brand ali iskljucivo ista gradacija. NE MIJESAJTE GRADACIJE.[/quote]
Otkud ti ovo?
Wind

#344 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Wind »

Pa šta tu ima nejasno?

Govorimo o redovnim intervalima zamjene ulja, u normalnim uslovima eksploatacije. Miješanjem raličitih vrsta ulja u motoru dobijete neku nepozntu smjesu koja može dovesti do problema u radu motora. Svako ulje je prilagodjeno za određenu vrstu motora, da pruži optimum. Ako to ne bi bilo tako, onda bi imali samo jednu vrstu ulja za sve motore. Selenia čak ne preporučuje mijesanje njihovog ulja ni sa jednim drugim brandom.

Naravno, ukoliko se nadjete negdje u nedođiji bez ulja, bolje je sipati bilo kakvo nego biti bez ulja ali sada o tome nije riječ.

Uostalom, zašto miješati različita ulja?
Melami

#345 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Wind wrote:Pa šta tu ima nejasno?

Govorimo o redovnim intervalima zamjene ulja, u normalnim uslovima eksploatacije. Miješanjem raličitih vrsta ulja u motoru dobijete neku nepozntu smjesu koja može dovesti do problema u radu motora. Svako ulje je prilagodjeno za određenu vrstu motora, da pruži optimum. Ako to ne bi bilo tako, onda bi imali samo jednu vrstu ulja za sve motore. Selenia čak ne preporučuje mijesanje njihovog ulja ni sa jednim drugim brandom.

Naravno, ukoliko se nadjete negdje u nedođiji bez ulja, bolje je sipati bilo kakvo nego biti bez ulja ali sada o tome nije riječ.

Uostalom, zašto miješati različita ulja?
Sad si rekao da se gradacije ne mogu mijesati a brendovi mogu, zato sam te ovo i pitao jer ja koliko sam upoznat, brendovi se ne mogu mijesati a gradacije i nije toliko strasno.
Wind

#346 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Wind »

Selenija kaze tako, dok drugi proizvođači nisu toliko isključivi.
Ova rasprava je previše generalna, bez tačnih ulaznih informacija o kojem ulju i za koji motor govorimo tako da možemo samo da šupljiramo.

Opšte je pravilo da se treba izbjegavati miješanje ulja, jer će se prije dobiti lošiji rezultat nego bolji. Pogotovo jer govorimo o korisnicima sa prosječnim ili ispod prosječnim poznavanjem motora i karakteristika ulja.

Ako se baš mora...nece se motor odmah raspasti, ali dugoročni eksperimenti sigurno će dovesti do oštećenja.
Melami

#347 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Wind wrote:Selenija kaze tako, dok drugi proizvođači nisu toliko isključivi.
Ova rasprava je previše generalna, bez tačnih ulaznih informacija o kojem ulju i za koji motor govorimo tako da možemo samo da šupljiramo.

Opšte je pravilo da se treba izbjegavati miješanje ulja, jer će se prije dobiti lošiji rezultat nego bolji. Pogotovo jer govorimo o korisnicima sa prosječnim ili ispod prosječnim poznavanjem motora i karakteristika ulja.

Ako se baš mora...nece se motor odmah raspasti, ali dugoročni eksperimenti sigurno će dovesti do oštećenja.
e jebiga sad, prvo je bilo da moze, pa onda da ne moze, pa sad kod nekih moze a kod nekih ne moze.
Idem ja,
ajd pozz
topcam
Vozim: uzbrdo

#348 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

zodi36 wrote: jedno pitanje za sve one koji bas znaju.promjenio sam ulje u motoru na bmw-u.....imam osjecaj da mi je tip koji je to mijenjao nasuo nedovoljno ulja.tek sam presao 1000 km i upalila mi se inspekcija ulja na kontrolnoj tabli.pogledao sam sipku i ulje je na strogom minimumu.mislim da treba dodati 1 litar ulja ali neznam kojeg jer nezivim sad u tom gradu niti znam koje mi je ulje nasuo(pogledao je na kompjuteru koje zadovoljava ulje i to je nasuo ali ja neznam koje).smijem li ja sada otici kupiti 1 l ulja i pomijesati sa onim sto je u motoru.znam da je najbolje promjeniti vse,ali tek sam presao 1000 km i dobro mi je ulje.unaprijed hvala
Litar bi mogao biti previse. Kod mene je razlika izmedu min. i max. 200 ml (opel).
Nakon promjene ulja uvijek fali (strogi minimum) pa dospem skoro do max. (2-3 mm ispod).
2-3 sata nakon zadnjeg rada motora.

Pali li se lampica za inspekciju ili crvena za pritisak ulja?
zodi36

#349 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by zodi36 »

topcam wrote:
zodi36 wrote: jedno pitanje za sve one koji bas znaju.promjenio sam ulje u motoru na bmw-u.....imam osjecaj da mi je tip koji je to mijenjao nasuo nedovoljno ulja.tek sam presao 1000 km i upalila mi se inspekcija ulja na kontrolnoj tabli.pogledao sam sipku i ulje je na strogom minimumu.mislim da treba dodati 1 litar ulja ali neznam kojeg jer nezivim sad u tom gradu niti znam koje mi je ulje nasuo(pogledao je na kompjuteru koje zadovoljava ulje i to je nasuo ali ja neznam koje).smijem li ja sada otici kupiti 1 l ulja i pomijesati sa onim sto je u motoru.znam da je najbolje promjeniti vse,ali tek sam presao 1000 km i dobro mi je ulje.unaprijed hvala
Litar bi mogao biti previse. Kod mene je razlika izmedu min. i max. 200 ml (opel).
Nakon promjene ulja uvijek fali (strogi minimum) pa dospem skoro do max. (2-3 mm ispod).

kad dam kontakt upali se ono sto pise INSPECTION i ona crvena kasntica od ulja,i kad upalim auto onda toga nestane.ja sam nasuo vec 0,4l ulja i sad mi je ulje na normali,ali i dalje se pali to inspection pa ocito da nije do toga
mentalist

#350 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mentalist »

zodi36 wrote:
topcam wrote:

kad dam kontakt upali se ono sto pise INSPECTION i ona crvena kasntica od ulja,i kad upalim auto onda toga nestane.ja sam nasuo vec 0,4l ulja i sad mi je ulje na normali,ali i dalje se pali to inspection pa ocito da nije do toga
možda ti nije poništio interval zamjene pa ti se pali upozorenje za zamjenu ili redovni servis
potraži po netu o tome ili pitaj nekog majstora. meni se desio isti slučaj zamijenio ulje a nije poništen interval zamjene
Post Reply