Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#226 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:
Melami wrote:
zLatk0 wrote:Imao si mineralno i presao na potpuno sinteticko? Ako je tako, vjerovatno ti zato i pusta jer je prerijetko za motor.

Ja sam uzeo Wolf (belgijsko) polusinteticko, sipaju ih i u Mercedese, zasad prezadovoljan
e jbg onda nemoj zezati da je zbog tog? ako se vratim na mineralno hocel biti OK opet ili su mi gaskets vec sjebane i treba promjena?
kako da idem na mineralno kad je z amoje auto preporuceno sinteticko ulje (bar tako mislim jer preporucuje se zamjena svakih 10k km)mineralno se mjenja cesce.
auto je audi a6 2.8 motor.
Ulje je imalo spec vw 502.00
Razlog sto je bilo sipano ulje 20W50 je sto je motor vec bio sjeban i sipanjem tog ulja te vjerovatno neki aditiva koji privremeno zacepe ostecene dihtunge, prodavac je sprijecio da vidis pravo stanje motora kada si kupovao auto.
Ako ti pusta na sve strane 0W40 ulja, pustat ce ti i 10W40 jer oba imaju istu tecivost na radnoj temperaturi.
20W50 ulje NE IDE u VW niti bilo koje moderno auto. Stoga ajro, ko god ti je prodao to auto dobro te zajebao!
pa ne bih bas rekao da je toliko sjeban ako je potrosio(ispustio) ukupno mozda oko 2 litra nakon predjenih preko 1500-2000 km(ne znam tacno koliko ali vidjecu danas) ako uzmemo u obzir da taj motor prirodno potrosi malo ulja znaci mozda je ispustio, sagorio zahvaljujuci losim dihtunzima samo 1l.
Sta ce biti ako stavim to 20w-50 ponovo, hocu li sjebati totalno motor? Mogu li sa nekim drugim pokusati, recimo onim shell t6 rostella ako se dobro sjecam da se tako zove?
Bimmer_

#227 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

Melami wrote: pa ne bih bas rekao da je toliko sjeban ako je potrosio(ispustio) ukupno mozda oko 2 litra nakon predjenih preko 1500-2000 km(ne znam tacno koliko ali vidjecu danas) ako uzmemo u obzir da taj motor prirodno potrosi malo ulja znaci mozda je ispustio, sagorio zahvaljujuci losim dihtunzima samo 1l.
Sta ce biti ako stavim to 20w-50 ponovo, hocu li sjebati totalno motor? Mogu li sa nekim drugim pokusati, recimo onim shell t6 rostella ako se dobro sjecam da se tako zove?
Jesi ti uopste siguran da je bilo 20w4to ulje se ne sipa ni u traktore. Mineralno ulje za stare motoreje 15w40 i ono je pregusto. 10w40 je za taj motor.
To sto ti kazes da on potrosi ili prospe (nebitno) 2l na 1500-2000KM, tek nasuto, svjeze ulje, ne da je lose nego je katastrofa.
Ali i dalje stojim iza toga da je 0w40pre rijetko i mislim da trebas pokusati sa 10w40 onda vidjet dalje...
jefferson

#228 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Probaj sa T6. Ono ima malo veci cst ali iskreno ako ti trosi Mobil1 0W40 2 litre na 2000km to je los motor. Npr. Moj VW nije ni kapi trosio tako da ta prica kako motor MORA trosit ulje pada u vodu. Uzmi Shell T6 5W40 ali iskreno mislim da ce ti se samo malo ako ikako poboljsat situacija. Da sam na tvom mjestu ja bi se rjesio tog auta!
jefferson

#229 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote: pa ne bih bas rekao da je toliko sjeban ako je potrosio(ispustio) ukupno mozda oko 2 litra nakon predjenih preko 1500-2000 km(ne znam tacno koliko ali vidjecu danas) ako uzmemo u obzir da taj motor prirodno potrosi malo ulja znaci mozda je ispustio, sagorio zahvaljujuci losim dihtunzima samo 1l.
Jesi ti uopste siguran da je bilo 20w4to ulje se ne sipa ni u traktore. Mineralno ulje za stare motoreje 15w40 i ono je pregusto. 10w40 je za taj motor.
To sto ti kazes da on potrosi ili prospe (nebitno) 2l na 1500-2000KM, tek nasuto, svjeze ulje, ne da je lose nego je katastrofa.
Ali i dalje stojim iza toga da je 0w40pre rijetko i mislim da trebas pokusati sa 10w40 onda vidjet dalje...
10W40 ili 5W40 ili 0W40, sva tri ulja su iste gustoce na radnoj temperaturi! Ako njemu trosi ulje koje je tvornicko punjenje. A Porscheu, Mercedesu i Nissanu GT-R, onda ce trositi svako. Taj Mobil 1 pri 100 stepeni ima vecu gusto u nego mnoga 15W40 ulja! Tan motor je sjeban, nista vise!
Melami

#230 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:Probaj sa T6. Ono ima malo veci cst ali iskreno ako ti trosi Mobil1 0W40 2 litre na 2000km to je los motor. Npr. Moj VW nije ni kapi trosio tako da ta prica kako motor MORA trosit ulje pada u vodu. Uzmi Shell T6 5W40 ali iskreno mislim da ce ti se samo malo ako ikako poboljsat situacija. Da sam na tvom mjestu ja bi se rjesio tog auta!
Ne bih se slozio da je previse 2l sto je potrosio, ustvari nisam ni siguran jel puna dva litra. ako uzmes u obzir koliko ima dihtunga i dovoljno da na svakom po kap prospe i nakupi se.
Druze, ja se mogu rijesiti auta i uzeti pare one koje sam dao za njeg, al je proslem sta dalje? Kupiti isto ili gore. bar znamda ko ovog tranny radi dobro, nemam glupih zvukova, radi dobro, realno, kvalitet je daleko iznad koreanaca i japanaca i slicno. Ja bi ovaj problem popravio, ali nisam siguran jos da li cu auto stvarno zadrzati na duzi period(recimo ako je head gasket sjebana ne bi ga zadrzao jer je popravka $1000) pa bi volio samo privremeno da prikrijem problem sa nekim guscim uljem i tako, dok dobro ne pogledam da izlazi samo na valve gasket i da samo to treba popraviti.
Ja znam sta ti hoces da kazes, al da li je tvoj VW imao preko 100k milja? novo auto ni jedno nece ulje pustati a kod ovih motora svaki audi je pustao ulje na sve strane nakon te kilometraze, tako da ne mozes reci da je moj motor sjeban vec je jednostavno motor takav kakav je.
Svaki motor nakon visoke kilometraze treba malo drugacija ulja nego koja su sipata kad je bio nov.
Ja sam prije 7 dana vidio focusa sa 130k milja suh 100%, nigdje ni kapi ulja.
Melami

#231 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
nije 20-40 vec 20w-50, ulje koje ide u motore i sportska auta koliko sam skonto.
Ne znam tacno koliko je potrosilo, uglavnom stiglo je do minimuma pa sam dosuo za vikend novo. E pa eto sad koliko je od maksimuma do minimuma nisam siguran, al pretpostavljam oko 2 litra/
Recimo ako bi se nasulo u motor ulja vise nego sto treba, da li je to moglo sjebati dihtunge?
jefferson

#232 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Melami wrote:
jefferson wrote:Probaj sa T6. Ono ima malo veci cst ali iskreno ako ti trosi Mobil1 0W40 2 litre na 2000km to je los motor. Npr. Moj VW nije ni kapi trosio tako da ta prica kako motor MORA trosit ulje pada u vodu. Uzmi Shell T6 5W40 ali iskreno mislim da ce ti se samo malo ako ikako poboljsat situacija. Da sam na tvom mjestu ja bi se rjesio tog auta!
Ne bih se slozio da je previse 2l sto je potrosio, ustvari nisam ni siguran jel puna dva litra. ako uzmes u obzir koliko ima dihtunga i dovoljno da na svakom po kap prospe i nakupi se.
Druze, ja se mogu rijesiti auta i uzeti pare one koje sam dao za njeg, al je proslem sta dalje? Kupiti isto ili gore. bar znamda ko ovog tranny radi dobro, nemam glupih zvukova, radi dobro, realno, kvalitet je daleko iznad koreanaca i japanaca i slicno. Ja bi ovaj problem popravio, ali nisam siguran jos da li cu auto stvarno zadrzati na duzi period(recimo ako je head gasket sjebana ne bi ga zadrzao jer je popravka $1000) pa bi volio samo privremeno da prikrijem problem sa nekim guscim uljem i tako, dok dobro ne pogledam da izlazi samo na valve gasket i da samo to treba popraviti.
Ja znam sta ti hoces da kazes, al da li je tvoj VW imao preko 100k milja? novo auto ni jedno nece ulje pustati a kod ovih motora svaki audi je pustao ulje na sve strane nakon te kilometraze, tako da ne mozes reci da je moj motor sjeban vec je jednostavno motor takav kakav je.
Svaki motor nakon visoke kilometraze treba malo drugacija ulja nego koja su sipata kad je bio nov.
Ja sam svoj prodao sa 105,000 milja i nije ni kapi ulja trosio i to 0W30 koje je rjedje ulje. 2 litra na 2000km je katastrofa iskreno!
Prodaj, nadji nesto drugo. Posalji mi pp za koje pare trazis auto pa da nesto vidimo! Stavi u motor 20W50 i neki aditiv i rjesi se auta i onda nadji nesto bolje. To auto ako ima takav motor ko zna sta jos moze otici
Bimmer_

#233 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
Bimmer_ wrote:
nije 20-40 vec 20w-50, ulje koje ide u motore i sportska auta koliko sam skonto.
Ne znam tacno koliko je potrosilo, uglavnom stiglo je do minimuma pa sam dosuo za vikend novo. E pa eto sad koliko je od maksimuma do minimuma nisam siguran, al pretpostavljam oko 2 litra/
Recimo ako bi se nasulo u motor ulja vise nego sto treba, da li je to moglo sjebati dihtunge?
Druze prvi savjet, ne znas, ne prckaj sam oko auta, prijateljski savjet ;)
Na ulje 20w50 (koje ne ide u sportska auta, pregusto je) dosuti 0w40, znaci pomjesat mineralno i full sinteticko ulje je nesto sto ne bi se smjelo ni pomislit a ne uradit...Od tog ulja sto ti je sad u autu nemas nista. da si makar procitao sta pise na kanti od ulja ne bi to uradio
Drugi, hitno mjenjaj ulje i filter
Moje bivse auto je imalo 400000+ hiljada na satu VW iz 1999. godine (Boga pitaj koliko je vracan jos) i trosio je 1l ulja na 3-4000km i to prosipao i on, uvjek ostane fleka ispod, cak i kad se parkira na par minuta. E sad skontaj ako tako pohaban auto izgubi ulja na 4000km 1l (10w40), koliko bi tvoj trebao gubit kao mnogo ocuvaniji ;)
sorcerer

#234 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

Bimmer_ wrote: Na ulje 20w50 (koje ne ide u sportska auta, pregusto je)

de malo provjeri prije nego lupis neke stvari
pozdrav i ostalim znalcima o gustoci :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
jefferson

#235 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

sorcerer wrote:

Image
Ulje koje obicno ide u sportska auta je 10W60! Ferrari, BMW M koriste ta ulja.
20W50 postoji medju sportskim autima ali sve rjedje zbog losije tecivosti pri hladnom startu.
Medjutim u VW 2.8 motoru to ulje nema sta da trazi!
sorcerer

#236 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

pri koristenju bilo kakvih ulja, vise je potrebno obratiti paznju na specifikaciju fabrike ( MB229.3, VW503.00, BMW LL01 itd) ,nego na gradaciju....

vecina trkacih auta se vise voze ljeti, nego zimi pa ti i ta prica pada u vodu...
Melami

#237 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Zato sam i ja rekao da je 20w-50 za sportska auta jer na boci pise da je tako, a i vidio sam da je za motore to ulje.
Nebitna stavka.
Uglavnom, evo danas novih informacija al da krenem iz pocetka.
Prije vikenda sam provjerio ulje, bilo je na minimum(uvijek sam provjeravao ulje da mi se ne bi desilo da ostanem bez istog, jer sam znao da pusta i/ili sagorjeva ulje) ia za vikend uzmem 1 quart koji je manje od jednog litra i dospem, nisam iza toga provjeravao do danas, pokazivalo mi je ulja cak i iznad maksimuma, doduse provjerio sam ka dje bio totalno hladan pa vjerovatno malo i laze al eto recimo da je na maximumu sad. Dosuo sam 10w-40 mobil1 a ne 0-40 kako sam uradio na promjeni ulja. Ne znam jel moguce ili se meni samo ucinilo, al mi se motor za nijansu vec cini bucniji sa tim uljem.
Od promjene ulja zadnje je presao auto 2100km.
Eto sad kad imamo tacne podatke, znaci ukupno je potrosio 0.7-0.8 litara na 2000km. To je vjerovatno sve potrosio na lijevoj valve cover gasket jer nakon duze voznje osjetim onaj miris kad sagorjeva ulje i kad otvorim haubu vidim bas tu da se dimi. Nakon cijelog dana i noci na parkingu ja vidim samo 2 kapljice(bukvalno kapljice) ulja, pa pretpostavljam da je to ono sto spadne sa tog dihttunga gdje se i dimi ulje.

Popraviti taj dihtung bi me izaslo oko $110-120 sa dijelovima al ne znam da li bi majstor htio uraditi taj jedan dihtung jer imaju dva koja su u paru, al ne vidim razlog zasto ne bi samo htio taj jedan odraditi kad na drugom ne pusta ulje. Jedini problem tu je sto ja ne znam jel moguce da mi je head gasket otisla? Kako to da vidim? Znam da je $900-1000 za popravku tako da bi u tom slucaju isao na prodaju direktno.
Da li bi mogao nastaviti ovako samo dodavati ulje, malo gusce i da ce se to vremenom bar malo popraviti, ili ostati bar ovako da se ne pogorsa?

Hvala svima i pozz.
Melami

#238 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:
Melami wrote:
Ja sam svoj prodao sa 105,000 milja i nije ni kapi ulja trosio i to 0W30 koje je rjedje ulje. 2 litra na 2000km je katastrofa iskreno!
Prodaj, nadji nesto drugo. Posalji mi pp za koje pare trazis auto pa da nesto vidimo! Stavi u motor 20W50 i neki aditiv i rjesi se auta i onda nadji nesto bolje. To auto ako ima takav motor ko zna sta jos moze otici
Hvala, hajd da vidim mogu li sta srediti sa ovim pa onda ako ne bude moglo da uzmem sta novo. Trenutno imam 3 auta i moram prvo jendo od ta 3 da prodam, a ne znam ni kako cu jer sam vec prodao 2 ove godine i bojim se da me ne pocnu peglati sta kao da mi je to biznis i tako.
Uglavnom, ne bi nikad dao preko $3500 za auto. Ili bar oko te cifre.
Uzeo sam prije 7 dana 2002 hyundai sonata full oprema sa V6 za $3500, na kbb u odlicnom stanju je $4700.(to mi zena vozi jer je meni premalo, kad skroz vratim sjediste i spustim udaram glavom od krov, haha. Kakvo je to auto, sta mislis? Znam da su imali tj da imaju problema sa brake rotors, brzo se istrose ili sta li vec, sigurno ima ili ce uskoro imati i curenja ulja i tako dalje jer ima 120k milja al hajd neka ga. cc
Bimmer_

#239 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

jefferson wrote:
sorcerer wrote:

Image
Ulje koje obicno ide u sportska auta je 10W60! Ferrari, BMW M koriste ta ulja.
20W50 postoji medju sportskim autima ali sve rjedje zbog losije tecivosti pri hladnom startu.
Medjutim u VW 2.8 motoru to ulje nema sta da trazi!
@sorcerer mislio sam upravo na ovo sto jefferson napisao, jel ti sipas mozda 20w50 :? ;)
sorcerer

#240 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

da, u trkaci auto ,ovo ulje sa slike...

@melami

dihtung glave(head gasket)nema veze s curenjem ulja.ulje ti curi na nekom semeringu ili na dihtingu poklopca ventila najcesce,to ti nije skupo da promijenis kod nekog majstora ,a i ne traje dugo...
Bimmer_

#241 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

sorcerer wrote:da, u trkaci auto ,ovo ulje sa slike...

@melami

dihtung glave(head gasket)nema veze s curenjem ulja.ulje ti curi na nekom semeringu ili na dihtingu poklopca ventila najcesce,to ti nije skupo da promijenis kod nekog majstora ,a i ne traje dugo...
hajd vjerujem ti ali mi i nema logike...
Pogotovo sto vozis trke koje se odrzavaju i na nizim temperaturama, brzo se vozi...
Ja o tom ulju nikad nisam ni razmisljao i smatrao sam ga uvijek uljem za dotrajale motore, bilo trkaci ili ne i to na bas visokim temperaturama... Pogotovo ne za turbo motore...
Ako ti je vec dobar motor, vjerujem da jeste, zasto ne vozis na 10w60... Ja sam uvijek sipao Castrol ( i dalje sipam) 10w60 i ne pomisljam na drugo. Naravno ima tu i sto ga preporucuje BMW i ispunjava sve njihove specifikacije ;)
Ali ti najbolje znas svoj auto ;)

P.S
Ti opravdavas sto on u ovaj motor sipa Boga pitaj kakvo (nije naveo) 20w50 ulje i onda ga "razblazuje" dosipanjem sa 0w40 full sintetikom? :lol:

Melami za to je u pravu vjerovatno ti je neki semering ili manji dihtung i to te ne bi trebalo skupo kostat, ali ovako preko tastature ti niko ne moze dijagnosticirat tacno sta je
sorcerer

#242 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

atmosferac je i vozim na vanjskim temperaturama od 25-40 C,a motor je uvijek izmedju 6000-8500 obrtaja,prema tome pika se samo zadnji broj ....nema Winter....
10w 60 castrol je vjerovatno odlicno ulje ,ali eto ja koristim ovo midland i meni je za ovu cijenu ok.a i nema ga ovde pa sam tako siguran da nije kopija .
Melami

#243 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

sorcerer wrote:da, u trkaci auto ,ovo ulje sa slike...

@melami

To mi je trebalo, :thumbup:
Jeste, poklopac ventila i to na lijevoj strani, dobro se vidi, to zu i zamjeniti i sa dijelovima je $120.To je samo jedan dihtung, ne oba, da li mislis da trebam oba mjenjati(ne vidim da mi se dimi na drugom)
Samo jos jedno pitanje, sa kojim uljem da dalje idem? Da li bi smio dosipati sa ovim ili bi morao zamjeniti? Koja mi spec treba za ovaj motor,jel vw 502.00 ili je dovoljno da ima samo ona slova, SJ SH ili koja vec?
Hvala na odgovorima.
Melami

#244 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Melami za to je u pravu vjerovatno ti je neki semering ili manji dihtung i to te ne bi trebalo skupo kostat, ali ovako preko tastature ti niko ne moze dijagnosticirat tacno sta je
Neki su dihtunzi i po 600-700 da se poprave, a semerinzi da ne pricam.
Na srecu znam da mi je poklopac ventila koji je jeftin.
Nego, da li moraju bihtunzi biti genuine dijelovi ili mogu bilo kakvi, iole kvalitetniji?
sorcerer

#245 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

samo zamijeni taj na kome curi ne vidim potrebu da mijenjas i drugi ako ne curi.svi ti dihtunzi su ti svi u 5 deka,sve to mrtva kina pravi ,ako hoces bas jeftinije da prodjes mozes ga skinut ,ocistit i nakeljat diht masom ko sto to rade bosnjaci :D

a ulje provjeri po specifikaciji za svoj motor i naspi koje oni preporucuju
Melami

#246 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

sorcerer wrote:samo zamijeni taj na kome curi ne vidim potrebu da mijenjas i drugi ako ne curi.svi ti dihtunzi su ti svi u 5 deka,sve to mrtva kina pravi ,ako hoces bas jeftinije da prodjes mozes ga skinut ,ocistit i nakeljat diht masom ko sto to rade bosnjaci :D

a vidi, nema nigdje u owners manual koje konkretno ide, samo ima to po spec al sam citoa da su u narednim godinama na istim motorima preporucivali druge spec, tj 502.00
U radnji su mi rekli da je za ovaj motor 5w-30 a u owners manual pise da se ne preporucuje duza voznja na vecim temperaturama sa ovim uljem. Jel ovo ulje gusce od 0-40?
Ne znam jel da naspem mineralno ili sinteticko sad i ne rece mi ti dal da mjenjam ili da stojim sa ovim dok ne dodje vrijeme za promjenu ulja a do tad da dosipam sinteticko al drugu gradaciju.
sorcerer

#247 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sorcerer »

opet ti kazem naspi po preporuci proizvodjaca koje ide u taj motor,ja ne znam koje je rjedje nisam ga ja pravio

prvi broj ti se odnosi na zimske uslove drugi na ljetne

i zasto doljevas drugo ulje??? to ti je isto kao da bi u colu dolio sok od narandze...moze da se pije ali nije to to....

uvijek sipaj isto ulje i neces imati problem,curenje nece prestat da naspes litijeve masti,to dok se ne promijeni dihtung nece prestat curiti pa ti sipao sintetiku ili mineralno.trazi na netu koje ulje ide i kad promijenis dihtung promijeni i ulje ,jer ta mjesavina sto si napravio mislim da samo moze uzrokovati neku havariju lezajeva radilice ili sl..
nadam se da sam bio od pomoci :)
Bimmer_

#248 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
sorcerer wrote:samo zamijeni taj na kome curi ne vidim potrebu da mijenjas i drugi ako ne curi.svi ti dihtunzi su ti svi u 5 deka,sve to mrtva kina pravi ,ako hoces bas jeftinije da prodjes mozes ga skinut ,ocistit i nakeljat diht masom ko sto to rade bosnjaci :D

a vidi, nema nigdje u owners manual koje konkretno ide, samo ima to po spec al sam citoa da su u narednim godinama na istim motorima preporucivali druge spec, tj 502.00
U radnji su mi rekli da je za ovaj motor 5w-30 a u owners manual pise da se ne preporucuje duza voznja na vecim temperaturama sa ovim uljem. Jel ovo ulje gusce od 0-40?
Ne znam jel da naspem mineralno ili sinteticko sad i ne rece mi ti dal da mjenjam ili da stojim sa ovim dok ne dodje vrijeme za promjenu ulja a do tad da dosipam sinteticko al drugu gradaciju.
Koje auto tacno, godiste, motor i koliko kw da ti provjerim koje ulje ide tacno?
Melami

#249 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote:

Koje auto tacno, godiste, motor i koliko kw da ti provjerim koje ulje ide tacno?
1999 audi a6 2.8 motor (200 konja) FWD
jefferson

#250 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote:

Ja ne mogu jos uvijek vcjerovat da nakon 10 stranica ljudi postavljaju pitanja jel 0W40 gusce od 5W30?
Pa zar je to tolika nauka?
1. U taj motor ide ulje VW deklaracije VW 502.00!!! To znaci na americkom trzistu u prodavnici ulja te deklaracije su sljedeca:

1. Castrol Edge with SPT 5W40
2. Mobil1 0W40
3. Castrol Edge with SPT 0W30 (najmasovnije koristeno ulje medju entuzijastima koji voze evropska auta).

To su tri najcesca ulja na policama auto djelova u SAD. Bilo koja od ta tri su OK. Ali niti jedno od njih nece rjesiti problem tog auta, a to je da je masina gotova!

Sada PONOVO za neke koje ne prate:

Kada je u pitanju gustova ili viskoznost ili tecivost ulja, uzecemo za primjer dva ulja, jedno neka je 5W40 a drugo neka je 0W40

Prvi broj oznacava viskoznost pri hladnom startu! Sto je veci prvi broj to je ulje gusce pri hladnom startu. Znaci da je 5W40 ulje losije pri hladnom startu od 0W40 ulja. Primjera radi: dodje sporije do gornjih djelova motora tj. bregastih osovina i treba duze vremena da se zagrije.
W je oznaka WINTER i veze se za prvi broj. Znaci 5WINTER40 ili 0WINTER40.
Drugi broj je viskoznost pri temperaturi od 100 stepeni celzijusa. Znaci posto i 5W40 i 0W40 imaju isti broj, znaci da IMAJU ISTU viskoznost na radnoj temperaturi. Sto znaci, da je 0W40 BOLJE i svestranije ulje jer pruza istu gustocu na 100 stepeni ali BOLJI hladan start.
Stoga, melami, 5W30 i 0W40? Sta ce biti?
Kako 5W30 ima prvi broj 5 a 0W40 ima prvi broj 0, 0W40 ima bolji hladan start!
Kako 5W30 ima drugi broj 30 a 0W40 ima drugi broj 40, to znaci da je 0W40 gusce pri radnoj temperaturi!
Jel sad jasnije?
Post Reply