Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
B6Redhell

#1226 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
B6Redhell wrote:
jefferson wrote:
Jeferson vidim legenda si na ovom forumu. I sto se tice VAG motora.
Ja imam jedan sto je tezak ko zemlja na ulje. BPY FSI. Zadnja generacija iz 2008. A ti znas o cemu pricam. Prvi sam vlasnik. Do jedno 60k km sipo sam GC 0-30. Sad je to belgijsko a pravi GC je 0-40. Auto od 60 do sada 120k km koristio sam 0-40. Imam boroskop kameru gledo sam usisne ventile prljavi opet. Jednom sam stavio rotellu t6 i odmah sam moro mijenjati pvc sistem.
Uglavnom danas nabasa na shell helix ultra (prepakovan u pennzoil ultra euro) sa SN specifikacijom za upola cijene. Kazu u radnji slabo ko kupuje pa na prodaji.
Sta mislis za PU 5-40 kakvo je za fsi.
I gdje ti kupis sve informacije. Ima ih na BITOG forumu masu. Ali sve japanjerci i debeli ameri....
Na BPY jedini lijek je ulje kao Castrol 0W40 (najbolje bi bilo Low-SAPS ulje kao Mobil1 ESP zbog manje SAPS-a, ali nemozes u tom motoru jer BPY mjesa gorivo sa uljem ko lud).
Jel Pennzoil Ultra ili je Pennzoil Platinum Euro sa Gas to Liquid Technology?
Ako je Pennzoil Platinum Euro sa GTL tehnologijim, uzmi, nemoj razmisljat, isplati se. GTL tehnologija se pokazala kao vrlo stabila i sa vrlo maloim NOACK-om. Mislim da taj PP Euro ima NOACK 6.8%, sto je najnize od tih ulja osim Redline-a.
Tebi treba prvenstveno ulje sa malim NOACK-om. Uvijek uzimaj ulje koje ispunjava i MB 229.5 jer NOACK mora biti ispod 10%. T6 ima NOACK od 12.4%.
Inace, drzi se Castrola 0W40 ili Mobil1 0W40, bolje nemozes! I sta jos pomaze: nemoj maziti auto!
BITOG ti je dobro mejsto, ali trebas razlikovati ko je OK a ko nema veze.
Ovo sto sam nabavio je Pennzoil platnuim euro. Ja mislim da je ultra pri kraju i ne prave ga vise. Gledo sam labaratorijske analize ovog ulja jako dobro. Za N/A svi evropljani ga preporucuju, od fiata do BMW. Doduse BMW oficijelno ulje nije vise castrol nego shell/pennzoil.
Do skora sam koristio pennzoil onaj najrijedji u hondinom K serijskom motoru koji je i poprilicno lahak na ulju. Cisto ulje i nakon nekoliko hiljada km.
Hvala jefersonu na informacijama . GC 0-40 mi je pristupacno i jeftino u wallyworldu. i to ce naravno ici u BPY. uskoro i rucno ciscenje ventila dolazi..
muha_sa

#1227 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by muha_sa »

iceman ze wrote:Narucio na kucnu adresu, dostava za 1 dan:

1. LM Top Tec 4100 5w40 kanta od 5L 57,00KM + 1L 13,60KM.
2. Filter ulja 5,90KM Proizvodjac COMLINE
3. Filter zraka 10,00KM COMLINE
4. Filter goriva 15,00KM COMLINE

UKUPNO: 101,50 KM

Vozilo: Golf IV, 2001 god, 1,9 tdi, 66 kw

Preferiram narudzbe netom, nemam previse vremena hodati po prodavnicama. Ovi momci su iz Zenice pisao sam vam ranije ko su i njihove kontakte.
da nije kakvo dupljak ulje :?
ranger

#1228 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ranger »

muha_sa wrote:
iceman ze wrote:Narucio na kucnu adresu, dostava za 1 dan:

1. LM Top Tec 4100 5w40 kanta od 5L 57,00KM + 1L 13,60KM.
2. Filter ulja 5,90KM Proizvodjac COMLINE
3. Filter zraka 10,00KM COMLINE
4. Filter goriva 15,00KM COMLINE

UKUPNO: 101,50 KM

Vozilo: Golf IV, 2001 god, 1,9 tdi, 66 kw

Preferiram narudzbe netom, nemam previse vremena hodati po prodavnicama. Ovi momci su iz Zenice pisao sam vam ranije ko su i njihove kontakte.
da nije kakvo dupljak ulje :?
nije dupljak, tu negdje sam i ja placao u prodavnici u sarajevu.
punosvega

#1229 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by punosvega »

Koje ulje sipati u freelander td4 dizelski bmw-ov motor M47, knjiga kaze bilo sta od 0w30 do 10w60 koje zadovoljava ACEA A3/B3 a sto sam do sad nasao 10w40 je sasvim prihvatljivo.
ranger

#1230 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ranger »

punosvega wrote:Koje ulje sipati u freelander td4 dizelski bmw-ov motor M47, knjiga kaze bilo sta od 0w30 do 10w60 koje zadovoljava ACEA A3/B3 a sto sam do sad nasao 10w40 je sasvim prihvatljivo.
mozes isto ovo LM koje je iznad napisano, odlicno ulje, iz vlastitog iskustva.
direstraits0078

#1231 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

Joj meme starog optimasha... :lol:
jefferson

#1232 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Joj meme starog optimasha... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jel Optima prelazi na GTL? :lol: :lol: :lol:
harla_kurla

#1233 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by harla_kurla »

@jefferson

Kosilica od zene:
1.1crdi (hyundai i10 2008), prema owners manualu preporuka API Service CH-4 or above, i ACEA B4. Do sada sipano Shell helix ultra 5w-40 ili Shell helix diesel ultra 5w-40. Da li i dalje sipati ovo ulje ili neko drugo i koja je razilka izmedju ova dva navedena?

PS: auto se vozi po bih, kratke relacije, gradska voznja 90%, auto 35k kilometara.
jefferson

#1234 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

harla_kurla wrote:@jefferson

Kosilica od zene:
1.1crdi (hyundai i10 2008), prema owners manualu preporuka API Service CH-4 or above, i ACEA B4. Do sada sipano Shell helix ultra 5w-40 ili Shell helix diesel ultra 5w-40. Da li i dalje sipati ovo ulje ili neko drugo i koja je razilka izmedju ova dva navedena?

PS: auto se vozi po bih, kratke relacije, gradska voznja 90%, auto 35k kilometara.
Mozes se drzati istog ulja. Dizel ulje ima bolje osobine ciscenja naslaga garezi. Izmedju ta dva ulja koja si naveo nema neke velike razlike.
S obzirom an kratke relacije, ja bi isao sa Shell Helixom 5W30. To ulje ce brze doseci radnu temperaturu nego 5W40.
Ako nemozes naci 5W30, drzi se ulja koje si do sada koristio. Shell je sada vrlo vjerovatno otisao najdalje u uljnoj tehnologiji.
harla_kurla

#1235 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by harla_kurla »

jefferson wrote:
harla_kurla wrote:@jefferson

Kosilica od zene:

Mozes se drzati istog ulja. Dizel ulje ima bolje osobine ciscenja naslaga garezi. Izmedju ta dva ulja koja si naveo nema neke velike razlike.
S obzirom an kratke relacije, ja bi isao sa Shell Helixom 5W30. To ulje ce brze doseci radnu temperaturu nego 5W40.
Ako nemozes naci 5W30, drzi se ulja koje si do sada koristio. Shell je sada vrlo vjerovatno otisao najdalje u uljnoj tehnologiji.
:thumbup: Hvala.
amar1994

#1236 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

@jeffersone
kakva su repsol ulja, znam da su za motore beton ali evo vidim imaju i za automobile :)
http://www.repsol.ba/index.php?idi=proi ... icka&str=1
jefferson

#1237 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

amar1994 wrote:@jeffersone
kakva su repsol ulja, znam da su za motore beton ali evo vidim imaju i za automobile :)
http://www.repsol.ba/index.php?idi=proi ... icka&str=1
Za dizele, Elite C3 je vrhunsko ulje. Znam iz iskustva da je ulje fakat beton.
Ostala ulja imaju poprilicno visok NOACK od oko 12%, i ispunjavaju samo MB 229.3 umjesto 229.5 zbog toga.
Ja bi i dalje isao sa Shellom sa novom pure plus tehnologijom (tj. GTL baza).
530i

#1238 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

Računica bi bila jasnija kada bismo znali cijene tih ulja.
jefferson

#1239 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

530i wrote:Računica bi bila jasnija kada bismo znali cijene tih ulja.
Koliko znam Repsol je cjenovno u BiH povoljan i nije u rangu Castrola i slicnih kada je cijena u pitanju.
-stefan-

#1240 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by -stefan- »

Ja sam prešao na Optima ulja u oba auta (U JTD ide Magnum 5w40 a u Nissan 2.2DI HCpower 10W40) i nagovorio još 5-6 drugara i svi smo prezadovoljni i nemamo namjeru mjenjati, jedan je sa fiat stilo 1.6 prešao preko 100000km i ni najmanji problem do sada.
Ne kažem da nema boljih ali ovde ne razmišljam da li je sipano negdje u šupi i slično već je 100% to što sam kupio i uz to je i domaće, a zna se da rafinerija u Modriči ima jedna od boljih baznih ulja.
Od mene preporuka za Optimu :thumbup:

I nisam memo, čisto da napomenem :D :D
ado-šampion

#1241 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Hajmo biti realni, ni jedno od tih ulja vrhunskih brendova, jal Castrol, jal Shell, jal Mobil, nece napravit nikakav problem na motoru niti ce se osjetiti bilo kakva razlika do nekih iole realnih kilometara, sve dok je ulje odgovarajuce za odredjeno vozilo, u smislu da ispunjava specifikaciju proizvodjaca. I sve dok je original.

Ja sam na prethodnom autu za 12 godina vozanja promijenio haman pa isto toliko ulja, ne sto sam trazio bolje toliko, koliko sto me to zanimalo, nikad nikakve razlike ne uocih. Eto mak na konac na Aralu je najbolje radio... prvih 1000 km od promjene. :D

Nije ni toliko bitna cijena, barem meni, 5 KM razlike je maksimum za ulja slicnih specifikacija, to je na 6 litara ulja 30 KM.

Ono sto je bitnije od svega je da je ulje original, kao sto gore napisah.

Kako znamo da je original? Garant je ime uvoznika na stranici proizvodjaca.

Magna Oil za Castrol je nekad bio na BP stranici ali oni izgleda ne uvoze vec duze vrijeme, tj. nisu ovlasteni. Za HR i SR su ovlasteni ABC maziva, za BiH je samo Minaco (sudeci po zvanicnoj stranici), koji izgleda ne uvozi motorna ulja za putnicke automobile Castrol, nego samo industrijska, ali uvozi motorna ulja Aral.
Mobil nema ovlastenog uvoznika u BiH, mislim da nikad nije ni imao. Ovlasteni za HR i SR je Platnner (izlistan na zvanicnoj stranici).
Shell uvozi Almy iz Zenice, preko Orbica iz HR koji nije izlistan na zvanicnoj stranici, ali Shell.hr preusmjerava na njihovu stranicu. A ima i kod nas sad Orbico, ali nista ne navodi na zakljucak da uvoze ulja. On je izgleda uvoznik Shella za citav Zapadni Balkan.

Neko prije nekoliko stranica napisa da je Shell siguran. Ne znam na osnovu cega... Ne tvrdim ni da nije ni da jeste, ali volio bih znati na osnovu cega jeste.
Last edited by ado-šampion on 16/03/2016 10:45, edited 1 time in total.
Ned071

#1242 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Ned071 »

meni na zvanicnoj stranici LM za dti motor preporucili Top Tec 4100 5w40. jel to ok? hvala...
ado-šampion

#1243 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Ned071 wrote:meni na zvanicnoj stranici LM za dti motor preporucili Top Tec 4100 5w40. jel to ok? hvala...
OK je. Ispunjava VW 505.00 i 505.01, sto pokriva prakticno sve VW dizele od neke 97. do 2007. tako da je odgovarajuci i za DTI tih godista.
530i

#1244 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

-stefan- wrote:Ja sam prešao na Optima ulja u oba auta (U JTD ide Magnum 5w40 a u Nissan 2.2DI HCpower 10W40) i nagovorio još 5-6 drugara i svi smo prezadovoljni i nemamo namjeru mjenjati, jedan je sa fiat stilo 1.6 prešao preko 100000km i ni najmanji problem do sada.
Ne kažem da nema boljih ali ovde ne razmišljam da li je sipano negdje u šupi i slično već je 100% to što sam kupio i uz to je i domaće, a zna se da rafinerija u Modriči ima jedna od boljih baznih ulja.

Sve to stoji, samo nam reci kolika je cijena litre tih ulja i gdje se mogu nabaviti...recimo bilo gdje u Federaciji?
holowey

#1245 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by holowey »

530i wrote:
-stefan- wrote:Ja sam prešao na Optima ulja u oba auta (U JTD ide Magnum 5w40 a u Nissan 2.2DI HCpower 10W40) i nagovorio još 5-6 drugara i svi smo prezadovoljni i nemamo namjeru mjenjati, jedan je sa fiat stilo 1.6 prešao preko 100000km i ni najmanji problem do sada.

Sve to stoji, samo nam reci kolika je cijena litre tih ulja i gdje se mogu nabaviti...recimo bilo gdje u Federaciji?
ma lik silji ono sto neskovic dila... kod takvih postova sve uzimam sa rezervom...
-stefan-

#1246 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by -stefan- »

Ja nisam zastupnik niti reklamiram Optimu već samo govorim svoje iskustvo kao i vi sa ostalim uljima :thumbup:
I ja sam sam prije glumio detektva pa tražio koji je zastupnik za koje ulje, da li ga ima na oficijelnoj stranici i tome nikad kraja, a definitivnu odluku sam donio kada mi je komšija pričao kako je nasuo kopiju Castrola i imao problem (počeli ventili da se čuju i mislim da mu je i potrošio ulje,ne znam više ali je na vrijeme vidjeo i nije bilo štete) a ja malo posle na jednoj pumpi pogledao Castrol ulja i vidjeo 3 različita pakovanja istog ulja (razlika u žigovima i čepovima) i odlučio da se više neću zajebavati sa tim.
Upravo je to ono što Ado piše, moraš dobro da uđeš u problem gdje i kako je stiglo u BiH a to nekad nije baš lako. Ovako kao gospodin kupim ulje i ne razmišljam da li je pravo ulje u boci ili neka druga mješavina.

Cijene ne znam tačno, 5w40 je oko 12KM a 10W40 oko 8, znam da kantu od 4l 10w40 platim manje od 30KM i ima na svakoj Nestro pumpi a za ostale ovlaštene prodavce pogledaj na Optiminoj internet stranici :D

Ko neće Optimu ima INU, NIS itd, MOJ LIČNI izbor je bila Optima :bih:
direstraits0078

#1247 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

Optima ulja generalno loša, zastarjela tehnologija.
-stefan-

#1248 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by -stefan- »

holowey wrote:
530i wrote:

ma lik silji ono sto neskovic dila... kod takvih postova sve uzimam sa rezervom...

Izvini ali mi reci gdje sam ovde Neškovića uopšte spomenuo? Nešković nije ovlašteni distributer Optima ulja i nema razloga da ga uopšte spominjem, čak sam naprotiv spomenuo Nestro jer oni jesu ovlašteni distributer.

Ja sam samo napisao svoje iskustvo i mišljenje i detaljno obrazložio, a ovde čim to uradiš bude da reklamiraš nekoga :?

Idi brate na pijacu i kupi originalni Castrol, šta ću ti ja. :run:
-stefan-

#1249 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by -stefan- »

direstraits0078 wrote:Optima ulja generalno loša, zastarjela tehnologija.
Imaš li neko obrazloženje za ovo :-)

Toliko napišem o ličnim iskustvima i stotinama hiljada pređenih na ovo ulje od par meni bliskih ljudi i ti bez i jednog argumenta sve što sam napisao baciš u vodu :shock:

Čitao sam i preporuke Stalker-a i ništa loše nije rekao, naprotiv, a on je jedini što se bar malo razumije i piše o tome.
530i

#1250 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

direstraits0078 wrote:Optima ulja generalno loša, zastarjela tehnologija.

A ako neko misli da je jedini izbor onaj između falsifikovanog Castrola i originalne Modriče, grdno se vara.
Post Reply