Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#1026 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

amel987 wrote:Pozdrav.

Pošto se slabo razumijem a i vozac sam pocetnik.. Zanima me koje je ulje najbolje za Seat Ibiza 2003 god 66kw dizel 1.9 tdi.. Ulje za motor, kocnice, sta jos treba... Molim Vas pomoc iskusnih...

Lp,
Liqui Moly su ti dobra ulja,samo nadjes specifikaciju koja ti treba :wink:
direstraits0078

#1027 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

tasmanijska neman wrote:šta se gore zaključi
jel Castrol ima ovlaštenog zastupnika za BH kojeg priznaje Castrol, ili nema
ako ima koji je onda ?
Cekaj memu, golfa 1.4 ili nekoga da ti da strucan odgovor. :D
jefferson

#1028 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

condy wrote:
amel987 wrote:Pozdrav.

Pošto se slabo razumijem a i vozac sam pocetnik.. Zanima me koje je ulje najbolje za Seat Ibiza 2003 god 66kw dizel 1.9 tdi.. Ulje za motor, kocnice, sta jos treba... Molim Vas pomoc iskusnih...

Lp,
Kod tebe mislim da nije pumpa dizna motor, ali bez obzira

Najbolje bi ti bilo sipati : Castrol Edge turbo diesel 5w40. Ono je gradacije 505.01.
Stane oko 4 litra. Mijenja se godišnje ili nakon pređenih max. 15.000 km.

Ako prelaziš više od 20.000 godišnje, onda bi trebao sipati Castrol long life III 5w30 gradacije 507.00. Ovo je ulje skuplje, i obično se vani sipa. Sa njim se može preći više, do 25.000 km i može se promjeniti nakon godinu i pol.

Sto se tiče ulja od kočnica, na čepu piše koje ide. Njega obavezno zamjeni jer je to vrlo jeftino do 15 KM.
Provjeri i nivo ulja od serva. Zna vremenom se nivo smanjiti. Zeleno ulje ide u VW servo. ATF-crveno ulje se ne smije dosipati u taj servo.

Promjeni i filtere. Obavezno filter zraka, ulja i goriva.
Ovo nije tacno.
LL ulja koja mogu izdrazti preko 20,000km moraju biti kombinovana sa predvidjenim motorom. To ulje ne moze se nasuti u bilo koji motor i ocekivati iste rezultate. Drugo, LL ulja mogu preci preko 20,000km u predvidjenim motorima (za VW 504.00/507.00 to bi bio CR motor novije generacije sa DPF) samo uz STRIKTNE uslove voznje, kao sto je preko 70% otvorene voznje gdje aditivi iz goriva koji se mjesaju sa uljem potpuno ispare tokom voznje, i time se sprijeci degradacija ulja. U BiH, za mene je glupost bilo koje ulje drzati u motoru preko 10,000km uz rezime voznje koji vladaju u nasoj zemlji.
Zlatno pravilo: Pratiti knjizicu proizvdjaca automobila i koristiti ono sto je tu preporuceno kao i taj interval izmjene, a ne sta pise na boci ulja!
Zato za Seat Ibizu: VW 505.01 (najbolje 5W40 gradaciju izabrati) i 10,000km.
Takodje, tvoj savjet kako Castrol VW 507.00 moze preci 20,000 nije apsolutno tacan jer:
1. Vrati se sta sam rekao, taj castrol to moze napraviti SAMO u novom VW CR motoru u extremno limitiranom nacinu voznje, tj. vecinom na auto-putevima (zanemari castrolovu reklamu koja malim slovima kaze da se prvo posavjetujes sa knjigom koja dodje uz automobil).
2. VW 504.00/507.00 su ulja koja se zovu tkz. Low-SAPS ulja, tj. imaju smanjenu koncetraciju sulfatnog pepela i fosfora a time i smanjen ukupan TBN broj, naspram VW 505.01. To znaci da ce ta Ibiza "unistiti" to ulje daleko brze nego VW 505.01 koje je Mid-SAPS ulje i ima veci TBN broj a time i koncetraciju sulfatnog pepela i fosfora. Razlog sto VW 507.00 ima manju koncetraciju nije podmazivanje, nego DPF, jer SAPS su najodgovorniji za zacepljenje DPF-a.
condy

#1029 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

U ovlaštenim VW servisima i to vani, sipaju u pravilu ulje gradacije 507.00 i u PD motore, a ne samo CR motore, sa ili bez dpf filtera. Moje prethodno vozilo je bilo sa pd motorom, bez dpf filtera i uvijek je sipano vani ulje 507.00 long life III, i to u ovlaštennom sevisu. Ja sam sipao ovo 505.01. Po knjižici oba ulja su se mogla sipati. Ulje je vani mijenjano na pređenih 30.000km, a ja sam ga mijenjao godišnje na 15.000 km, i nikada nije bilo nikakvih problema sa motorom. Nije isto ulje castrol FST 5w30 gradacije 507.00 i ulje castrol professional 5w30 long life III gradacije 507.00. Ovo zadnje ima produženi interval zamjene ulja i tako rade vani. Servis im je svake dvije godine, registracija svake dvije godine i osiguranje svake dvije godine. Interval zamjene im je pređenih max. 30.000 km ili dvije godine. To se vidi iz servisne evidencije. Koliko je to pravilno, to je diskutabilno ali tako rade :?

Inače, šta sipati u CR motor za gradsku vožnju ? Opet moram ulje gradacije 507.00 ali bi ga u tom slučaju trebao zamjeniti mnogo ranije ako se vozi najviše gradom ? To pitam iz razloga jer u servisnoj knjižici nema podataka koje ulje sipati za gradsku a koje za otvorenu eksplotaciju.
Nabucco

#1030 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Nabucco »

1.9 TDI ASV 81kw .
Šta je najbolje 5w40, 10w40 , 15w40 ?
Da li je obavezno da ima oznaku 505.01 ?
Da li je ovaj motor osjetljiv na loša ulja, prvenstveno mislim bez ove oznake 505.01, jer mislim da na prošlom sipanju ulje nije imalo oznaku 505.01 ?

U pitanju je bilo Champion 10w40
jefferson

#1031 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

condy wrote:U ovlaštenim VW servisima i to vani, sipaju u pravilu ulje gradacije 507.00 i u PD motore, a ne samo CR motore, sa ili bez dpf filtera. Moje prethodno vozilo je bilo sa pd motorom, bez dpf filtera i uvijek je sipano vani ulje 507.00 long life III, i to u ovlaštennom sevisu. Ja sam sipao ovo 505.01. Po knjižici oba ulja su se mogla sipati. Ulje je vani mijenjano na pređenih 30.000km, a ja sam ga mijenjao godišnje na 15.000 km, i nikada nije bilo nikakvih problema sa motorom. Nije isto ulje castrol FST 5w30 gradacije 507.00 i ulje castrol professional 5w30 long life III gradacije 507.00. Ovo zadnje ima produženi interval zamjene ulja i tako rade vani. Servis im je svake dvije godine, registracija svake dvije godine i osiguranje svake dvije godine. Interval zamjene im je pređenih max. 30.000 km ili dvije godine. To se vidi iz servisne evidencije. Koliko je to pravilno, to je diskutabilno ali tako rade :?

Inače, šta sipati u CR motor za gradsku vožnju ? Opet moram ulje gradacije 507.00 ali bi ga u tom slučaju trebao zamjeniti mnogo ranije ako se vozi najviše gradom ? To pitam iz razloga jer u servisnoj knjižici nema podataka koje ulje sipati za gradsku a koje za otvorenu eksplotaciju.
I to vani nije uopste argument u ovoj raspravi, naprotiv.
Vani prosjecan vozac od mjesta A do mjesta B prevali daleko vise km nego prosjecan bosanac, koji auto-puta moze vidjeti samo izmedju Zenice i Sarajeva. Ako zivis u Sarajevu, osudjen si na stani-kreni situaciju gdje dolazi do kontaminacije ulja gorivom usljed direktnog ubrizgavanja. U npr. manjim gradovima tipa Zenica, Tuzla itd, stedljivi dizel motori se nece uopste zagrijati na radnu temperaturu (ne temperaturu rashladne tekucine, nego temperaturu ulja). Sto znaci da u tim rezimima dolazi do daleko brze degradacije ulje kao i brze padanje TBN-a.
Ta dva Castrola koja ti spominjes, razlika je u baznom ulju. I dok Castrol LL-03 npr. na trzistima SAD, Rusije itd gdje je povecana koncetracija sumpora u gorivu ima interval zamjene 15,000km i to MOZDA! Zato sto je sumpor u gorivu najveci neprijatelj ulja u motoru. I dok ja ne sumnjam da je njemako gorivo skoro kao pa voda cisto, sumnjam da je to slucaj sa BH gorivom (a o 30,000km u njemackoj bi se dalo raspravljati a to se moze samo sutvrditi sa analizom ulja). Znaci izmedju FST i LL-03 nema neke razlike u SAPS-u, jer mora biti nizak radi DPF-filtera. Medjutim, upravo je tu caka, ako koristis gorivo sa povecanom koncetracijom sumpora, ono ce TBN degradirati daleko brze. LL-03 (koje uopste nije nesto posebno, i prosjek je neki), ce vjerovatno bolje zadrzati gradaciju tj. nece pasti tako brzo prema 5W20 gradaciji. Medjutim, to ne znaci da ce zadrzati sposobnost ciscenja motora, a tu je najvazniji TBN broj. Takodje, kako TBN borj pada, tako se povecava TAN broj, tj. kiselost ulja, i time se motor polako pocinje oneciscavati i stvarati garez, sto moze posebni biti pogubno za turbinu. Koliko pogubno? Ti vjerovatno vani vozis automobil sa manje km, ali kada ga prodas nekome u BiH i slicnim zemljama, oni ce osjetiti tih famoznih 30,000km interval izmjene koji pazi sad, SAMO vazi u NEKIM zemljama EU!
Drugo, VW 505.01 5W40 je daleko bolje za PD motor zbog mogucih problema sa odredjenim turbinama na tim motorima, potrosnje ulja na 2.0tdi te na odredjenim 1.9tdi PD motorima kada je u pitanju bregasta osovina. Na kraju, 5W40 i 5W30 imaju skoro isti hladan start (male su tu razlike i neka 5W40 ulja imaju bolji start), ali 5W40 je daleko bolje kada je u pitanju zastita motora pod opterecenjem. 5W30 ce dostici radnu temperaturu brze.
Ne zaboravi, proizvodjaci se danas moraju prilagoditi sve strozijim ekoloskim zahtjevima i zahtjevima oko flotne potrosnje. Jedan od nacina da se smanji deklarisana potrosnja je koristeci "tanja" ulja, sto ne znaci da je to dobitni recept da automobil predje 300,000km.

Trece, tvoje pitanje za gradsku voznju. Da, moras sipati 507.00 ali ga mjenja ranije. Ja isto planiram uzeti dizel vrlo brzo, CR, ali ne pada mi na pamet drzati ulje duze od 10,000km. Kada su u pitanju 507.00 ulja, tu su za mene Mobil1 ESP 5W30 i Shell Helix zakon!
jefferson

#1032 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Nabucco wrote:1.9 TDI ASV 81kw .
Da li je ovaj motor osjetljiv na loša ulja, prvenstveno mislim bez ove oznake 505.01, jer mislim da na prošlom sipanju ulje nije imalo oznaku 505.01 ?

Sipaj 5W40 VW 505.01 radi EGR ventila.
Takodje, kada je u pitanju turbina, takodje hoces da sto brze ulje dodje do turbine. 10W40 je losije kod hladnog starta i obicno se radi o polu-sintetickom ulju.
Nabucco

#1033 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Nabucco »

jefferson wrote:

Takodje, kada je u pitanju turbina, takodje hoces da sto brze ulje dodje do turbine. 10W40 je losije kod hladnog starta i obicno se radi o polu-sintetickom ulju.

OK hvala, na jesen cu staviti 5w40. A na šta tačno utice ova oznaka 505.01, da li bi moglo biti problema ako ulje nema tu oznaku ?
ElRe

#1034 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ElRe »

Petronas je proizveo novo Selenia WR Forward 0W30 ulje za Euro 6 dizel motore

http://www.pli-petronas.co.uk/Browse.aspx?sezione=49

FCA i Petronas (Selenia) su i dalje cvrsto povezani
The uniqueness and originality of Petronas Selenia products is demonstrated by their C.T.R. (Contractual Technical Reference); a type approval, unique to each product, which is issued on the basis of tests carried out directly by Fiat.
The Contractual Technical Reference certifies the exclusive type approval of every Petronas Selenia product on behalf of the Fiat Group.
http://fiat.mopar.eu/uk/en/parts/oil-functional-fluids
jefferson

#1035 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Nabucco wrote:
jefferson wrote:

OK hvala, na jesen cu staviti 5w40. A na šta tačno utice ova oznaka 505.01, da li bi moglo biti problema ako ulje nema tu oznaku ?
VW 505.01 je starija oznaka, koja se pojavila sa PD motorima. Znaci da je ulje u skladu sa specifikacijama VW-a. Vrlo vazno je da u motoru koristis ulje koje je kompaktibilno sa VW 505.00 ili jos bolje VW 505.01. Iako tvoj motor bez problema moze da koristi tkz. Full-SAPS ulje, pokazalo se da je bolje ulje koje ima smanjenu kolicinu sulfatnog pepela i fosfora cime produzavas zivotni vijek EGR ventila, katalizatora itd. Takodje, VW 505.01 je striktnija specifikacija akda je u pitanju isparavanje ulja na 150c (odredjeni djelovi motora bez problema dosegnu i vecu temperaturu), debljina uljnog filma pri 150 stepeni (mora biti preko 3.5cp kod VW 505.01). E sada koju gradaciju izabrati? Mnoga ulja 5W30 i 5W40 ispunjavaju VW 505.01. Kako je tvoj motor dizajniran upravo oko 5W40 ulja, idi s tom gradacijom. Tada jos uvijek 5W30 ulja nisu bas bila prisutna u toj mjeri. Takodje, 5W40 ima deblji uljni film i deblji film pri 150c.
Castrol 5W40 TDS ti je dobra opcija.
Nabucco

#1036 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Nabucco »

Hvala :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1037 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

Džefersone,si ziv?????? :mrgreen: Nema te,kakn nema i meme. :mrgreen:
jefferson

#1038 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

konektovan wrote:Džefersone,si ziv?????? :mrgreen: Nema te,kakn nema i meme. :mrgreen:
Jbg, postalo dosadno :D
tuzniMali

#1039 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by tuzniMali »

Ima li neko iskustva sa Engol motornim uljem?
ado-šampion

#1040 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Da malo ozivimo temu. :)

Zna li neko od vlasnika BMWa gdje uzeti BMW Original LL04 (bas ovo ulje, ne bilo koje LL04) a da je provjereno? I da nije Tomic. :-)

Nacuo sam da ima negdje u nekim metalnim kanticama. A vidio sam i u Motorexu da drze BMW ulja ali to mi nije sigurno.

Hvala unaprijed.
condy

#1041 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

Kod orginalnog ulja bi trebalo biti orginalno BMW pakovanje. Kod mene kod Audija ovako izgleda
http://shop.ravenol.me/image/cache/data ... 00x700.jpg

Ima se kupiti samo kod ovlaštenih servisera, nema ga u Motoreksu ili sličnim trgovcima. Cijena mu je oko cca 35 KM/l. Nisam ga uvijek ni sipao, zadnji put nisu imali Castrolovo, pa su mi njega nasuli a dali mi rabat tako da me izašlo isto kao Castrol.
Iako sumnjam da je npr. Castrol long life III nešto slabiji, to je u par deka, možda je čak i isto ali jeftinije za nekih 10 KM/l.

Tako da ne znam koliko ti se i isplati baš tražiti orginalno. U prodavnicama ga nećeš sigurno naći. Idi na deklaraciju i naziv proizvođača koji ide u orginal, i potraži ga u Motoreksu u drugom pakovanju. Ili nazovi ovlašteni servis i otiđi po njega. Možeš kod Tomića kupit ulje, ne moraš ga kod njega mijenjati :)
lavic

#1042 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by lavic »

ado-šampion wrote:Da malo ozivimo temu. :)

Zna li neko od vlasnika BMWa gdje uzeti BMW Original LL04 (bas ovo ulje, ne bilo koje LL04) a da je provjereno? I da nije Tomic. :-)

Nacuo sam da ima negdje u nekim metalnim kanticama. A vidio sam i u Motorexu da drze BMW ulja ali to mi nije sigurno.

Hvala unaprijed.
Bilo je tog ulja u prodavnici auto dijelova Hrasno/Trg Heroja kod one male pijace.
Ne kontam sto mora biti to ulje pored Castrola ili Mobil 1 ??????
junior3

#1043 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by junior3 »

Nalazio sam to bmw ulje, ali sam se odlučio za castrol, neću da ga testiram. :mrgreen:
condy

#1044 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

Da i ja nešto priupitam. Nije u pitanju nešto oko das software :)

Auto nema DPF filter, fabrički nema i to mi je drago.

U pitanju je 2.7 tdi motor, sipano do sada castrolovo ulje gradacije 507 00. Samo na prvom servisu prilikom prve izmjene ulja po servisnoj evidenciji sipano ulje gradacije 505.01. Po knjižici taj motor pošto nema dpf filter, podržava i ulje gradacije 505.01. Šta je bolje sipati u motor catsrol long life III gradacije 507 00 5w30 ili castrol 5w40 gradacije 505.01.

Pitam to jer znam da je castrol 5w40 gušći, pa mi je logično da je zbog toga i bolje podmazivanje. S druge strane čitao sam da je long life III a o tome je koliko se sjećam i @jefferson pisao da je namjenjeno najviše za autoputa.
amar1994

#1045 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

condy wrote:Da i ja nešto priupitam. Nije u pitanju nešto oko das software :)

U pitanju je 2.7 tdi motor, sipano do sada castrolovo ulje gradacije 507 00. Samo na prvom servisu prilikom prve izmjene ulja po servisnoj evidenciji sipano ulje gradacije 505.01. Po knjižici taj motor pošto nema dpf filter, podržava i ulje gradacije 505.01. Šta je bolje sipati u motor catsrol long life III gradacije 507 00 5w30 ili castrol 5w40 gradacije 505.01.

Pitam to jer znam da je castrol 5w40 gušći, pa mi je logično da je zbog toga i bolje podmazivanje. S druge strane čitao sam da je long life III a o tome je koliko se sjećam i @jefferson pisao da je namjenjeno najviše za autoputa.
5w40 je gusci samo pri vecim temperaturama od 5w30,ni s jednim ni sa drugim ne bi trebalo biti problema :thumbup:
Pirija

#1046 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Pirija »

long life je smece od ulja
progugulaj samo koliko je motora riknulo zbog LL ulja...
mahalas505

#1047 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mahalas505 »

Pirija wrote:long life je smece od ulja
progugulaj samo koliko je motora riknulo zbog LL ulja...
Sta je razlog da ne valjaju?
ado-šampion

#1048 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

lavic wrote:

Hvala unaprijed.
Bilo je tog ulja u prodavnici auto dijelova Hrasno/Trg Heroja kod one male pijace.
Castrol sam nekad davno koristio i sumnjiv mi je ko Vardar. :-) BMW Original je isto Castrol, Castrol radi to ulje, ali je sigurnije s aspekta originalnosti.

@Condy ima ga kupiti u Motorexu sigurno. To je ovakva boca:

Image

To i jeste Castrol, u to nema sumnje. BMW LL 04 5W-30 odgovara Castrol Edge 5W-30. A necu kod Tomica, raspitivao sam se za neke druge stvari, bezobrazno je skup, tako da mislim da mu je marza na tim uljima dosta velika. 35 KM je puno za litar ulja u Bosni, kakvo god da je.

Sto se tice tvoje dileme ako je CR motor treba da ides na VW 507.00 jer je to ulje za CR motore. To su tzv low ili mid saps ulja sto 505.01 nije, i nije jedini razlog DPF, i EGR je manje na udaru s tim uljem, na primjer.

Imas ovdje diskusiju o tome, ja sam nekad davno citao pa spasio u boomarks. http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=158788.

Long Life ulja su dobra ako se ispravno koriste. Mogu 30-50 hiljada bez problema ali kad se auto vozi autoputem na duge relacije i tu udaljenost predje za godinu i po ili dvije. U Bosni je 15 hiljada idealno, 20 maksimalno. Puno kratkih relacija, voznje u niskim stepenima prijenosa, tu ne mogu long life intervali zglave.

Problemi se desavaju zato sto ljudi zlouptrebljavaju long life ulja.
jefferson

#1049 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
condy wrote:Da i ja nešto priupitam. Nije u pitanju nešto oko das software :)

5w40 je gusci samo pri vecim temperaturama od 5w30,ni s jednim ni sa drugim ne bi trebalo biti problema :thumbup:
507.00 za razliku od 505.01 ima manje fosfora i sulfatnog pepela. Trebalo bi se odraziti na cistocu EGR-a. Medjutim, ako u nafti ima previse sumpora, ta anfta bi mogla razgraditi to ulje. Ipak mislim da to vise nije problem u BiH.
Podmazivanje i debljina uljnog filma nemaju puno veze kod ova dva ulja jer nema velike razlike. Bitnija je baza ulja i aditivi u tom ulju.
LL se smatra kao tkz. "tesko 5W30" ulje dok je Castrol 5W40 tkz. "lako 5W40" ulje.
Oba ulja imaju HTHS koji je najvazniji za podmazivanje turbine preko 3.5.
Takodje, 5W30 ce brze dostici radnu temperaturu, lakse ce osloboditi nakupljenu toplotu tokom ciklusa u motoru. Ako nisi imao problema sa tim uljem do sada, onda nemas potrebe mijenjati to ulje, kako zimi tako i ljeti. BiH nema extremne vrucine ljeti (sta god mi mislili o tome) a ti motori i ta ulja funkcionisu u pustinjama Arapskih zemalja, sparnoj Maleziji, ili pustinjama Amerike.
Ako motor trosi ulje, onda mozda Castrol 5W40 je mozda bolje rjesenje.
jefferson

#1050 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
lavic wrote:

Hvala unaprijed.
Castrol sam nekad davno koristio i sumnjiv mi je ko Vardar. :-) BMW Original je isto Castrol, Castrol radi to ulje, ali je sigurnije s aspekta originalnosti.

@Condy ima ga kupiti u Motorexu sigurno. To je ovakva boca:

Image

To i jeste Castrol, u to nema sumnje. BMW LL 04 5W-30 odgovara Castrol Edge 5W-30. A necu kod Tomica, raspitivao sam se za neke druge stvari, bezobrazno je skup, tako da mislim da mu je marza na tim uljima dosta velika. 35 KM je puno za litar ulja u Bosni, kakvo god da je.

Sto se tice tvoje dileme ako je CR motor treba da ides na VW 507.00 jer je to ulje za CR motore. To su tzv low ili mid saps ulja sto 505.01 nije, i nije jedini razlog DPF, i EGR je manje na udaru s tim uljem, na primjer.

Imas ovdje diskusiju o tome, ja sam nekad davno citao pa spasio u boomarks. http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=158788.

Long Life ulja su dobra ako se ispravno koriste. Mogu 30-50 hiljada bez problema ali kad se auto vozi autoputem na duge relacije i tu udaljenost predje za godinu i po ili dvije. U Bosni je 15 hiljada idealno, 20 maksimalno. Puno kratkih relacija, voznje u niskim stepenima prijenosa, tu ne mogu long life intervali zglave.

Problemi se desavaju zato sto ljudi zlouptrebljavaju long life ulja.
Nemojte mjesati BMW LL-04 sa Castrolom LL. Castrol LL ispunjava VW 504.00/507.00 koje se smatra Low-SAPS ulje, dok je BMW LL-04 tkz. Mid-SAPS ulje u rangu VW 505.01. Jel to znaci da je Castrol LL koji ispunjava VW 504.00/507.00 bolji? Ne. Te norme nemaju veze sa kvalitetom ulja nego kolicinom aditiva, sulfatnog pepela itd, koje je kljucno za zdravlje DPF-a. BMW ima takav DPF (kao i Mercedes) da dozvoljava malo vecu kolicinu ovih aditiva. Ali VW/Audi/Skoda koji imaju DPF traze manju kolicinu i VW ocito misli da njihov DPF nije toliko robustan (sto sada nije tesko za povjerovat da su stedili tu).
Takodje, od prosle godine dobavljac za BMW nije Castrol nego Shell.
Post Reply