Mercedes-Benz nova A-klasa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#76 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
vozio sam oba modela i bio upoznat sa svim njihovim manama i vrlinama.
cijena je ta koja ce raditi protiv a klase kao sto je i do sada, odluku da li potrositi 30% vise na mercedesa nije isto kada se radi o vozilima modela a i recimo e.
razlika izmedju golfa i W169 je na mjestu, ali isto tako razlika izmedju w169 i jednog recimo auris-a je isto tako na mjestu
cijena je ta koja ce raditi protiv a klase kao sto je i do sada, odluku da li potrositi 30% vise na mercedesa nije isto kada se radi o vozilima modela a i recimo e.
razlika izmedju golfa i W169 je na mjestu, ali isto tako razlika izmedju w169 i jednog recimo auris-a je isto tako na mjestu
-
emko1234
#77 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
zanimljiva kolicina gluposti je napisana na zadnje dvije stranice. al ne mogu da se osvrcem na sve. pogotovo na postove ovog auto diletanta @ifasa, sveckog baustelca koji, osim sto je uzasno nepismen, podcjenjuje nesto s cim nikad u zivotu nije imao dodira.Better Man wrote:Kakav ba novi Audi 3? Novi Meredes A klase je pojam automobila za smiješni Audi 3! I reči za Audi 3 da je premijum je čista glupost!
koplje ce se morat slomit ne @Better Man-ovim ledjima jer je mozda izrekao i najvecu glupost.
prvo niko nece REČI za audi da je premium, nego ce REĆI. ne vodim racuna o afrikatima kad pisem ovdje, al je tuzno sta ljudi pisu i kakve greske prave.
dalje..
dakle audi ko proizvodjac je premium a njegov proizvod (a3 u ovom slucaju) nije premium??
ti si zasluzio da sam sebe banujes trajnos s ovog podforuma i da nadjes neki novi podforum gdje ce razina grupne inteligencije bit dovoljno niska tako da ti neces odudarat sa svojim biserima.
i za sve vas sto mislite da je nova a klasa sjajan auto (ne kazem da nije), zasto se po vasem misljenju mercedes odlucio na ovako drastican korak kad je upitanju izgled, osobine i sve ostalo vezano za novu a klasu?
ako uzmem u obzir da je stara a klasa bila auto koje nije imalo direktne konkurencije (mozda reno modus je mogao da joj bude konkurencija), auto je bilo sporet na tockovima. doduse kvalitetan i skup sporet al je ipak bio sporet, i sad odjednom ovakav dizajnerski zaokret.
pa evo ja cu vam pomoci, mercedes je u toj klasi gubio veliki dio kolaca jer nije ima predstavnika, dakle mercedes nije imao kompakta koji ce direktno udarit audija a3 i bmw keca. a ta dva auta se odlicno prodaju. i onda je odlucio da napravi drugaciju a klasu.
a zasto bi on to radio ako audi nije premium? kako je moguce da mu nepremium audi bude konkurencija???
pa vrlo jednostavno pametnjakovici, audi je premim u a3 je dobro jebao mercedes u toj klasi. pa su onda sefovi u stutgartu sjeli i skontali da moraju nesto uradit po tom pitanju. jer a i b klasa su sve samo ne konkurecija kecu i trici.
hvala i prijatno.
- ifas
#78 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ti nemas nijedan validan arugment na sve ovo naprdjivanje (veoma literarno potkovano i pismeno) koje si ovdje natrabunjo osim sto ti je babo kupio Audija, i po starom bosnjackom receptu, moje je najbolje pa da je od govana napravljeno. Audi Mercedesu, nikad, ama bas nikad, i zao mi je sto neces moci zaspati, ali NIKAD, nece moci opepelit. Da se razumijemo za 100 godina i jos 100 generacija Mercedes ce biti AUTO a sve ostalo ce biti jad i cHemer. A sto se tvog pisanja i gluposti neizmjerne tice, ja ne znam, ali nadam se da ce uskoro presusiti, nije bio nijedan auto/moto topic gdje ti nisi uvalio svog audija sa DSG-om i dodatnom opremom od 20.000 KM, za kojeg je upitno i da li ga vozis i da li imas vozacku dozvolu. Razumjeli smo te, imas audija ti si glavni gedza u mahali, babo ti ima para, svi ti zavide, i sva djeca hoce kad porastu da budu ti.emko1234 wrote:zanimljiva kolicina gluposti je napisana na zadnje dvije stranice. al ne mogu da se osvrcem na sve. pogotovo na postove ovog auto diletanta @ifasa, sveckog baustelca koji, osim sto je uzasno nepismen, podcjenjuje nesto s cim nikad u zivotu nije imao dodira.Better Man wrote:Kakav ba novi Audi 3? Novi Meredes A klase je pojam automobila za smiješni Audi 3! I reči za Audi 3 da je premijum je čista glupost!
koplje ce se morat slomit ne @Better Man-ovim ledjima jer je mozda izrekao i najvecu glupost.
prvo niko nece REČI za audi da je premium, nego ce REĆI. ne vodim racuna o afrikatima kad pisem ovdje, al je tuzno sta ljudi pisu i kakve greske prave.
dalje..
dakle audi ko proizvodjac je premium a njegov proizvod (a3 u ovom slucaju) nije premium??
ti si zasluzio da sam sebe banujes trajnos s ovog podforuma i da nadjes neki novi podforum gdje ce razina grupne inteligencije bit dovoljno niska tako da ti neces odudarat sa svojim biserima.
i za sve vas sto mislite da je nova a klasa sjajan auto (ne kazem da nije), zasto se po vasem misljenju mercedes odlucio na ovako drastican korak kad je upitanju izgled, osobine i sve ostalo vezano za novu a klasu?
ako uzmem u obzir da je stara a klasa bila auto koje nije imalo direktne konkurencije (mozda reno modus je mogao da joj bude konkurencija), auto je bilo sporet na tockovima. doduse kvalitetan i skup sporet al je ipak bio sporet, i sad odjednom ovakav dizajnerski zaokret.
pa evo ja cu vam pomoci, mercedes je u toj klasi gubio veliki dio kolaca jer nije ima predstavnika, dakle mercedes nije imao kompakta koji ce direktno udarit audija a3 i bmw keca. a ta dva auta se odlicno prodaju. i onda je odlucio da napravi drugaciju a klasu.
a zasto bi on to radio ako audi nije premium? kako je moguce da mu nepremium audi bude konkurencija???
pa vrlo jednostavno pametnjakovici, audi je premim u a3 je dobro jebao mercedes u toj klasi. pa su onda sefovi u stutgartu sjeli i skontali da moraju nesto uradit po tom pitanju. jer a i b klasa su sve samo ne konkurecija kecu i trici.
hvala i prijatno.
-
klixo
#79 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Zamolio bih ove gore da mi definisu "premium" automobil. A3ica nije premium automobil.Ta klasa ne spada u premium. A3ica je premium ,al svoje klase.
-
Seawolf
#80 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Samo djelimično tačno.dottore wrote:U ovu A klasu (A180, A200) idu Renault dizel motori
U A 200 CDI BlueEFFICIENCY ide Mercedes-Benz diesel motor OM 651 D18 LA, radne zapremine 1.796 ccm i najveće snage 100 kW (136 KS). To je umanjena varijanta "klasičnog" OM 651 (radne zapremine 2.143 ccm), koji se ugrađuje od 2009-e u skoro sve tipove Mercedes-Benz vozila (od C-klase do S-klase i od Vita do Sprinter-a) i koji je od početka projektovan da se može ugrađivati i uzdužno i poprečno (odnosno i u vozila sa stražnjim i u vozila sa prednjim pogonom).
U A 180 CDI BlueEFFICIENCY ide motor kojega Mercedes-Benz označava sa OM 607 DE15 LA, radne zapremine 1.461 ccm i najveće snage 80 kW (109 KS), a koji je razvijen u saradnji između Renault-a i Mercedes-Benz-a. Osnova za ovaj motor je Renault-ov motor K9K, iste radne zapremine i najveće snage. Izborom ovoga motora, ljudi iz Mercedes-Benz-a su odali zasluženo priznanje Renault-ovom timu za razvoj motora. Uostalom, zna li neko od forumaša za neki bolji diesel motor u kategoriji snage do 85 kW (115 KS)?
-
Seawolf
#81 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
U kompaktnom segmentu, u ovome trenutku, postoje četiri automobila koja su "premium":klixo wrote:Zamolio bih ove gore da mi definisu "premium" automobil. A3ica nije premium automobil.Ta klasa ne spada u premium. A3ica je premium ,al svoje klase.
Audi A3, BMW serije 1, Mercedes-Benz A-klasa i Volvo V40 (poredani po abecedi).
Uspješnost svakoga od ovih automobila, pokazat će kupci na pojedinim tržištima.
-
klixo
#82 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Slazem se ... Nego mislim da je doslo do zabune kod ovih iznad oko "premiuma".Seawolf wrote:U kompaktnom segmentu, u ovome trenutku, postoje četiri automobila koja su "premium":klixo wrote:Zamolio bih ove gore da mi definisu "premium" automobil. A3ica nije premium automobil.Ta klasa ne spada u premium. A3ica je premium ,al svoje klase.
- Better Man
#83 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ne može jedan Audi biti premium, kad imaš isti takav automobil po nižoj cijeni, samo sa znakom VW, Škode ili Seata. Ako bi Audi i nazvali premium klasom, onda bi se to moglo isključivo reći za modele A6 i A8.
-
goran16v
#84 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Vidi to sto pises ima smisla, ali u toliko da se prave razlike koje je "veci premium" unutar priznate premium klase brendova, a ne klase vozila, jer ako je premium brend onda ne moze proizvoditi ne premium automobile bez obzira na klasu, pa tako i Audi, od keca do osmice, sve se smatra autima premium proizvodjaca. Druga je stvar sto Audi dijeli komponente sa jeftinijim brendovima iste grupacije i zbog cega po mom misljenu u tom nekom mjerenju ko je "veci premium" ipak zaostaje sa MB i BMW-om.Better Man wrote:Ne može jedan Audi biti premium, kad imaš isti takav automobil po nižoj cijeni, samo sa znakom VW, Škode ili Seata. Ako bi Audi i nazvali premium klasom, onda bi se to moglo isključivo reći za modele A6 i A8.
- johntra
#85 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
šta ima inače, kako kod kuće?Seawolf wrote: U kompaktnom segmentu, u ovome trenutku, postoje četiri automobila koja su "premium":
lijepo si to nabrojao, ali si zaboravio još tri modela, a vjerovatno će ih uskoro biti još...znači, to su AR Giulietta, Lancia Delta i Lexus Ct200h...
sjedio sam u novoj A klasi, a ja odavno skučenijeg, nepreglednijeg, a skupljeg auta nisam vidio u životu...mogu se opkladiti da prijašnja generacija ima više prostora za sjediti pozadi..gepek je isto malen, a što se tiče enterijera, on je kvalitetan i ergonomičan, ali, u suštini, prenesen sa B klase...po meni, mnogo bolji izbor je B klasa...
- medo28
#86 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
johntra wrote:šta ima inače, kako kod kuće?Seawolf wrote: U kompaktnom segmentu, u ovome trenutku, postoje četiri automobila koja su "premium":
lijepo si to nabrojao, ali si zaboravio još tri modela, a vjerovatno će ih uskoro biti još...znači, to su AR Giulietta, Lancia Delta i Lexus Ct200h...
sjedio sam u novoj A klasi, a ja odavno skučenijeg, nepreglednijeg, a skupljeg auta nisam vidio u životu...mogu se opkladiti da prijašnja generacija ima više prostora za sjediti pozadi..gepek je isto malen, a što se tiče enterijera, on je kvalitetan i ergonomičan, ali, u suštini, prenesen sa B klase...po meni, mnogo bolji izbor je B klasa...
Pa normalno da je bolji izbor B klasa al...to je druga klasa. A klasa je prvenstveno konkurent bmw1 i audi a3 - ako si kad vozio keca onda znaš da i u njema baš previše prostora - to su specifični auti i specifičan krug kupaca(audi a3 je po pitanju prostora izpred svojih njemačkih kolega ali ga to ne čini boljim ili prodavanijim modelom) - kao što rekoh to su specifični auti i obično ih ne kupuje netko ko ima troje dijece nego je obično mlad i ne razmišlja racionalno (jer vjerovatno i ne mora)
- johntra
#87 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Da, ali su recimo svi pobrojani iz ove premium kompakt klase, daleko ispred po ponudi prostora od nove A klase...ima ljudi kojima je i to bitno prilikom kupovine automobila, ne samo znak na haubi...znam ja koja je koja klasa, ne brini, ali za pare jedne opremljenije A klase, mnogo je bolji izbor B klasa, koje je fantastično auto...
- Qler
#88 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
LJudi kupuju audia A1, koji ne da nema prostora, a kosta kao dobar golf VI... tako da sve ima svoje..
- medo28
#89 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
slažem se u potpunosti s tobom da je izbor B klase puno racionalniji ali nazad na temu o prostoru... konkretno bmw 1 sumnjam da ima 1 cm više prostora al opet govorim na pamet po osječaju jer sam u oba avta samo sjedio trebalo bi pogledati uradne mjere i specifikacije.johntra wrote:Da, ali su recimo svi pobrojani iz ove premium kompakt klase, daleko ispred po ponudi prostora od nove A klase...ima ljudi kojima je i to bitno prilikom kupovine automobila, ne samo znak na haubi...znam ja koja je koja klasa, ne brini, ali za pare jedne opremljenije A klase, mnogo je bolji izbor B klasa, koje je fantastično auto...
- Haris033
#90 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Jaran koji radi u Minehenu se zagrijao za ovog Mercedesa, pošto sam mu proslijedio isti članak mailom, međutim, on kaže da kod njih nema jeftinijeg od 60.000 KM, što znači da su ovo cijene bez carine i PDV-a.Qler wrote:http://www.klix.ba/auto/nova-a-klasa-u- ... /120704020
Malo jace od 6500KM skuplji najjeftiniji dizel od najjeftinijeg benzinca, jos slabijiPregled cijena dizelskih modela:
A 180 CDI BlueEFFICIENCY - 109 KS - 45.589 KM
A 180 CDI BlueEFFICIENCY 7G-DCT - 109 KS - 49.758 KM
A 200 CDI BlueEFFICIENCY - 136 KS - 48.109 KM
Pregled cijena beniznskih modela:
A 180 BlueEFFICIENCY - 122 KS - 38.999 KM
A 200 BlueEFFICIENCY - 156 KS - 46.621 KM
A 250 BlueEFFICIENCY 7G-DCT - 211 KS 59.106 KM
A 250 Sport 7G-DCT - 211 KS - 65.577 KM (dostupno od četvrtog kvartala 2012.)
- drndalo
#91 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ne mora to tako znaciti... Cijene i paketi opreme se formiraju prema trzistima gdje ce se prodavati... Pa u bogatoj Danskoj (uz extremne poreze cak i za ostale EU zemlje) taj auto kosta i do 100.000 KM...
- Chemist
#92 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Cijene su u nivou prethodnika. W169 2009 godine, model A180 CDI sa avantgarde paketom i jos nekim stvarima je kostao oko 55 000.
-
Seawolf
#93 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Dobro je, hvala lijepa. Kako si ti? Kako su tvoji?johntra wrote:šta ima inače, kako kod kuće?Seawolf wrote: U kompaktnom segmentu, u ovome trenutku, postoje četiri automobila koja su "premium":
Alfa Romeo i Lanciu, ne doživljavam kao premium. Od stare slave se ne živi. Lexus, pogotovu - to je samo premium u pokušaju. Njegovo vrijeme će, možda, tek doći.
Nisi u pravu da su po ponudi prostora svi nabrojani automobili "daleko ispred" Mercedes-Benz-a A-klase. Audi i BMW jesu malo izdašniji prostorom (ali još uvijek, ispod prosjeka segmenta), a Volvo V40 je čak i skučeniji, mada je izvana duži za skoro 8 cm od A-klase. Porediti novu A-klasu (W176) sa prethodnim modelom (W169), nema nikakvog smisla, jer je ideja vodilja ta dva projekta potpuno suprotna (pri čemu niti jedan ne treba posmatrati kao "bolji" ili "lošiji").
U najnovijem Auto-Motor-und-Sportu (broj 21, od 20-oga septembra), imaš usporedni test Audi / BMW / Mercedes-Benz / Volvo, pa tamo možeš provjeriti sve podatke.
Što se tiče nove B-klase, u pravu si, to je izvanredan automobil. Prevalio sam sa njim 7.370 km za dvije sedmice i prosječna potrošnja je bila 6,4 lit/100 km (sa motorom najveće snage 100 kW i automatskim 7-stepenim DCT mjenjačem).
-
citroen xm
#94 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ne želim da potcjenim Mercedes, njegovu ulogu, istoriju, luksuz..... ali se ježim na konstatacije da je samo Mercedes auto, a sve ostalo jad i čemer kako neko ovde iznese.
-
goran16v
#95 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Sto je babi milo...johntra wrote:[
- Qler
#96 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Mislim da pored nove A klase, koja je stavarno lijepa, AR i Lancija mogu da daju casove o dizajnu i ljepoti svim ostalim u klasi, a i sire. Ona Giulietta ne da je lijepa, haman pa savrsena a Delta je isto prica za sebe. Svabo ima kvalitetu, ali talijan ima dusu 
-
goran16v
#97 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Jos samo da su dizajn i dusa dovoljni da bi nesto bilo premium...Qler wrote:Mislim da pored nove A klase, koja je stavarno lijepa, AR i Lancija mogu da daju casove o dizajnu i ljepoti svim ostalim u klasi, a i sire. Ona Giulietta ne da je lijepa, haman pa savrsena a Delta je isto prica za sebe. Svabo ima kvalitetu, ali talijan ima dusu
- Qler
#98 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
To jeste 
Doduse, i Lancia je neki italijanski premium...
Doduse, i Lancia je neki italijanski premium...
- Industrialyzer
#99 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ja sam visok 1.88 i sjedio sam u novoj A klasi bez problema, ne znam kakva je situacija sa zadnjom klupom. Ali pobogu, da je A klasa veca, prostranija, bila bi B klasa. Bar se ovi Audi fanovi ne smiju zaliti zbog toga jer dizajnerski Audi prodaje S,M,L,XL,XXL... modele
Za ove cijene gore sto ste naveli, ja sam cuo da najjeftiniji model kosta 45.000KM
Za ove cijene gore sto ste naveli, ja sam cuo da najjeftiniji model kosta 45.000KM
- ifas
#100 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Seawolf wrote:Lexus, pogotovu - to je samo premium u pokušaju. Njegovo vrijeme će, možda, tek doći.