salik79 wrote:Govorim o javnim povrsinama na kojima postoji oznaceno mjesto za parking, kao sto je ovo na slici. Recimo, u Becu, se svaka povrsina na kojoj nije izricito zabranjeno parkiranje, smatra javnom povrsinom na kojoj je dozvoljeno parkirati, sa naljepnicom koju je potrebo kupiti, odnosno platiti parking. Sa diplomatskim tablicama to nije slucaj.
Uglavnom, u Njemackoj sam nekoliko godina vozio automobil sa diplomatsko-konzularnim tablicama i dobro znam o cemu govorim. Nikada, ama bas nikada, nisam dobio tzv. "Knoelschen" na istim ovakvim parkinzima. A "Politessen" su redovno spartale i dijelile iste vozilima ispred i iza mene.
RAD-ovi parkinzi sa rampama su takodjer javne povrsine sa oznacenim mjestima za parking i sta cemo sad? Javna poovrsina je povrsina jednako dostupna svima. Ako postoji oslobadjanje od placanja parkinga to je rjeseno na nivou vlasnika povrsine ili onoga koje me javna povrsina data na upravljanje i to nema veze za Beckom konvencijom.
Evo kako je u RH
Zagreb ima 53 veleposlanstva, koji u prosjeku imaju tri vozila te osigurano parkiranje bez naknade pred svojim sjedištem, no nisu rijetki slučajevi da diplomati, pozivajući se na svoj status, parkiraju ne plaćajući parkiranje čak ni u trećoj zoni, daleko od mjesta gdje rade.
Prema Bečkoj konvenciji, nisu oslobođeni plaćanja usluge parkiranja, na koju u Zagrebu “zaboravljaju”.
Diplomate nisu oslobodjeni obaveze placanja parkiranja, po Beckoj konvenciji im se ne moze izreci kazna za saobr. prekrsaj nepropisno parkiranje, kod nas to znac policija, prek. nalog itd, a placanje parkinga je stvar dipl. bontona i odraz postivanja zemlje domacina i njenih zakona. Procitaj kako New York rjesava pitanje neplacenih parkinga. Svake godine objave spisak ambasada duznika u New York Timesu i zbog sramote u roku od odmah svi plate. Doduse ako si iz kategorije novopecene be-ha dipl. elite ne cudi da ne znas i da vam je sve po Beckoj konvenciji.